Orijinalini görmek için tıklayınız : Lastik önerisi
grolof
16.January.2015, 14:11
Arkadaşlar
Motosikletimde ön ve arkada duro lastik var ama bilhassa ön lastik ıslak zeminde çok kayıyor.
Dün gece bir kavşağa yaklaştığımda bana yeşil yanıyordu ve hızımı kesmeden geçmek istedim ama polis ekip arabası kendisine kırmızı yanarken geçince sanırım 10 senelik scooter den gelen alışkanlıktan olsa gerek debriyajla ön freni sıktım ve bir güzel kayarak yere yapıştım.
Allahtan sadece sis lambamın biri kırıldı ve bende çok ufak bir omuz ağrısıyla kurtardım.
Geçenlerde yine ıslak zeminde yeni hareket ettiğimden sağ ayağımı henüz pedala almadan ana yola çıkarken araba görünce mecburiyetden ön freni sıkınca kayarak motoru yatırmıştım.
Hata her ne kadar benden kaynaklansada ön lastiğin çok kolay kaydığını düşünüyorum.
Tabiki ıslak zeminde kaymayan lastık olmaz ama en az kayan lastik modeli ve markasını önermenizi istiyorum.
Her ikisini değişmem gereksede şu anda sadece ön lastiği değiştirsem hangisini önerirsiniz.
Birde motoru satmayı düşünmediğim için bu scooterdaki fren alışkanlığımı nasıl gideririm.
Çok dikkat ediyorum ve genelde arka fren ağırlıklı kullanıyorum ama demekki ani bir durumda alışkanlık öne çıkıyor.
Önerilerinizi bekliyorum.
Ahmet Ateşler
16.January.2015, 15:00
Bence on lastigin fren ayarini biraz dusur fren yapinca kitlemesin lastiği en iyi lastik bile frende kitlenirse kayar
grolof
16.January.2015, 15:22
Bence on lastigin fren ayarini biraz dusur fren yapinca kitlemesin lastiği en iyi lastik bile frende kitlenirse kayar
Ön fren ayarı nasıl düşürülür.
Ahmet Ateşler
16.January.2015, 15:51
Ben 2 kere kaydirdim motoru allahtan dusmedim motorcu arkadasima anlattım durumu ayarladi su anda kitlemiyor lastik ve cok faydasını gördüm ben nasıl ayarlanır bilmem ama motorcular ayarlıyor istersen sorup öğreniz ama
grolof
16.January.2015, 15:54
Ben 2 kere kaydirdim motoru allahtan dusmedim motorcu arkadasima anlattım durumu ayarladi su anda kitlemiyor lastik ve cok faydasını gördüm ben nasıl ayarlanır bilmem ama motorcular ayarlıyor istersen sorup öğreniz ama
Tamam hallederim,teşekkür ederim.Yinede lastik işini halletmem lazım.Nerden baksan 2008 de trafiğe çıktı ama üretim tarihi 2006 olduğuna göre lastik de seretleşmiştir.
Ahmet Ateşler
16.January.2015, 16:04
Hamuru güzel metzeler var ondan sonra Michelle geliyo bana gore bende on Michell arka metzeler var ikiside iyi hamurlu lastik
CELİL
16.January.2015, 16:11
Gürol öncelikle geçmiş olsun Allahtan ucuz atlatmışsın ön frene ptatik yaparak el alışkanlığı kazanman lazım tabi lastikler çok önemli faktör sendeki duro yazın idare eder ama kışın kayar özelliklede sertleşmişse lastikleri yenilemek lazım en iyi yumuşak hamurlu yeri iyi tutan lastik michelin dir ama biraz tuzludur o olmazsa orjinal bilinen iyi markalarında lastikleri olur iki lastiği takım değiştirmek lazım tek değişirsen yeni olan yeri tutar ama bu sefer diğer taraf kayar kontrolü kaybettirir koloay gelsin 8)
grolof
16.January.2015, 16:22
Gürol öncelikle geçmiş olsun Allahtan ucuz atlatmışsın ön frene ptatik yaparak el alışkanlığı kazanman lazım tabi lastikler çok önemli faktör sendeki duro yazın idare eder ama kışın kayar özelliklede sertleşmişse lastikleri yenilemek lazım en iyi yumuşak hamurlu yeri iyi tutan lastik michelin dir ama biraz tuzludur o olmazsa orjinal bilinen iyi markalarında lastikleri olur iki lastiği takım değiştirmek lazım tek değişirsen yeni olan yeri tutar ama bu sefer diğer taraf kayar kontrolü kaybettirir koloay gelsin 8)
Doğru söylüyorsun teşekkür ederim.
Scooter aldığımda her iki lastiğide michelin almıştım,sanırım çiftini 220 liraya almıştım ama hem ebadı ufaktı hemde enaz 5-6 sene evveldi.
Lastikleri incelediğimde ebadı aynı olduğu halde arka ve ön olarak ayrılıyormu.
Mesela 90/90-18 diye aratınca arka lastik diye çıkıyor.
Birde mesela michelin ve bu ebat ama iki ayrı modeli oluyor,model olarak önerebileceğiniz bir lastik varmı.
Başka yerlerden kısıp lastik almam gerekecek.
Bu arada verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
CELİL
16.January.2015, 16:43
Doğru söylüyorsun teşekkür ederim.
Scooter aldığımda her iki lastiğide michelin almıştım,sanırım çiftini 220 liraya almıştım ama hem ebadı ufaktı hemde enaz 5-6 sene evveldi.
Lastikleri incelediğimde ebadı aynı olduğu halde arka ve ön olarak ayrılıyormu.
Mesela 90/90-18 diye aratınca arka lastik diye çıkıyor.
Birde mesela michelin ve bu ebat ama iki ayrı modeli oluyor,model olarak önerebileceğiniz bir lastik varmı.
Başka yerlerden kısıp lastik almam gerekecek.
Bu arada verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Açıkcası ebatlarda arka ve ön ayrımı varmı benimde o konuda pek bilgim yok desen değişikliği farklı kullanım koşullarına göre değişebiliyor bu bilgileri en doğrusu satıcıya sormak lazım 8)
Ömer
16.January.2015, 21:25
Geçmiş olsun, Allah korusun ucuz atlatmışsınız.
Arkadaşlar
Motosikletimde ön ve arkada duro lastik var ama bilhassa ön lastik ıslak zeminde çok kayıyor.
Dün gece bir kavşağa yaklaştığımda bana yeşil yanıyordu ve hızımı kesmeden geçmek istedim ama polis ekip arabası kendisine kırmızı yanarken geçince sanırım 10 senelik scooter den gelen alışkanlıktan olsa gerek debriyajla ön freni sıktım ve bir güzel kayarak yere yapıştım.
Allahtan sadece sis lambamın biri kırıldı ve bende çok ufak bir omuz ağrısıyla kurtardım.
Geçenlerde yine ıslak zeminde yeni hareket ettiğimden sağ ayağımı henüz pedala almadan ana yola çıkarken araba görünce mecburiyetden ön freni sıkınca kayarak motoru yatırmıştım.
Hata her ne kadar benden kaynaklansada ön lastiğin çok kolay kaydığını düşünüyorum.
Tabiki ıslak zeminde kaymayan lastık olmaz ama en az kayan lastik modeli ve markasını önermenizi istiyorum.
Her ikisini değişmem gereksede şu anda sadece ön lastiği değiştirsem hangisini önerirsiniz.
Birde motoru satmayı düşünmediğim için bu scooterdaki fren alışkanlığımı nasıl gideririm.
Çok dikkat ediyorum ve genelde arka fren ağırlıklı kullanıyorum ama demekki ani bir durumda alışkanlık öne çıkıyor.
m.kaptan
17.January.2015, 00:33
michelin commander lar var ön bizim ölcülere uyuyor ama arka lastik 160 yok 150 war commander da... bende arastırmıstım bir dönem...
cifti 1000 lira gibi bir rakam tutuyor... 160 lık lastige 150 li takılır mı diye soracaksan.. bir kısım evet takılır diyor bir kısım takılmaz ne gerek var diyor...
metzeller da da bizim ölcülerde arka lastik var ama ön lastik yoktu sanırım öle hatırlıyrum =)
ayrıca farklı desenlerde ön ve arka lastik kullanımı genel olarak tavsye edilen birsey degildir...
Ruberjack
17.January.2015, 10:32
150 lastik ile 160 lastik arasında hem fren mesafesini etkiler. Yol tutması için kuru zeminde problem olmaz. Islak zeminde fark eder. Suyu yanlardan hızlı tahliye etmesi gerekiyor.
grolof
17.January.2015, 11:39
Geçmiş olsun, Allah korusun ucuz atlatmışsınız.
Teşekkür ederim,hakikaten Allah korudu,bir tarafım kırılabilirdi.
Galiba çok biçimli düştüm,ilk gün omuzumda çok az bir ağrı vardı tamamen geçti.Bugüm acilen lastik işine bakmalıyım.
grolof
17.January.2015, 11:42
michelin commander lar var ön bizim ölcülere uyuyor ama arka lastik 160 yok 150 war commander da... bende arastırmıstım bir dönem...
cifti 1000 lira gibi bir rakam tutuyor... 160 lık lastige 150 li takılır mı diye soracaksan.. bir kısım evet takılır diyor bir kısım takılmaz ne gerek var diyor...
metzeller da da bizim ölcülerde arka lastik var ama ön lastik yoktu sanırım öle hatırlıyrum =)
ayrıca farklı desenlerde ön ve arka lastik kullanımı genel olarak tavsye edilen birsey degildir...
Bilgi için çok sağolasın .
Benim arka lastikler 130/90-15 ebatlarında diye biliyorum ,acaba bir yanlışımmı var.
Motorum 2006 model.
CELİL
17.January.2015, 11:49
Bilgi için çok sağolasın .
Benim arka lastikler 130/90-15 ebatlarında diye biliyorum ,acaba bir yanlışımmı var.
Motorum 2006 model.
Gürol sende yanlışlık yok senin makina klasik küçük kasalardan ebadları senin yadığın gibi
m. kaptan kendi makinasının ebadını yazdı onda Daytona vardı büyük kasalı büyük lastikli o yüzden farklı 8)
Ruberjack
17.January.2015, 12:00
Bu arada arabalarda olduğu gibi motorsiklet lerde kış lastikleri var.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/16/79265280fc47d65902cb180e24d7bb20.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/16/69a44b979f21d4908857cfaf96efcc1b.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/16/febb49b5193e07cc2d32029f07506997.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/16/96ec9ac9d44bb1d6bb360cc7f88a7ba9.jpg
Tabi bir de zincir
grolof
17.January.2015, 12:12
Gürol sende yanlışlık yok senin makina klasik küçük kasalardan ebadları senin yadığın gibi
m. kaptan kendi makinasının ebadını yazdı onda Daytona vardı büyük kasalı büyük lastikli o yüzden farklı 8)
Bilgi için teşekkür ederim.
grolof
17.January.2015, 12:14
Kışlık lastiğe tamam ama kar tipine samsunda pek gerek yok:)
Aslında yaz kış ayrı lastik takmak gerekiyordur ama emekli maaşı ile bana biraz zor gelir.
sunay690
20.February.2015, 01:59
Arkadaşlar merhaba, uzun zamandır giremiyordum işler güçler :p
Lastik konusunu bende çok düşündüm taşındım sonunda değiştirmeye karar verdim ve Metzeller Marathon 880 almaya karar verdim ve aldım :cheesy:
Ön aynı ölçülerde, fakat arka lastiği aynı ölçüde bulamadım 150 lik taktım, bi sıkıntısını görmedim. Sadece son hız biraz düştü fakat yakıtta biraz düştü 8)
Buda benim oğlan :artiz:
https://www.youtube.com/watch?v=bDJ2bXfH4fg
Ruberjack
20.February.2015, 09:39
Bence en iyisin yapmış sın. 150 ile 160 arasındaki fark 140k ve üstü hızlarda belli eder. Yakıt tasarrufu hem kullanılan ham madenini kalitesi belirler ve de lastik yüzeyindeki dişlerin konumu. Kendim bu tür bir lastik alacağım zaman lastiğin giderken kaç litre su tahliye kapasitesinde olduğuna bakarım. Virajlarda çok yatacak san da yanakların buna müsait olup olmadığına bakarım. Benim fikrim bu.
CELİL
20.February.2015, 10:57
Merhaba Sunay lastikleri değiştirmekle iyi yapmışsın güle güle kullan nazar
160 yerine 150 takmak lastiğin yere basan tabanının 10 mm daha küçülmesi demek buda lastiğin çap ölçüsünü değiştirmediğinden son sürati değiştirmemesi gerekir ama taban inceldiği için motor yerçekimine daha az mağruz kaldığından yakıtta ufak azalma yapabilir 8)
Ferhat BASTEM
20.February.2015, 13:46
merhaba Sunay. lastik değişimi konusunda çok isabetli bir karar almışsın. bu benim de son zamanlarda planladığım bir şey. ben bir iki yerle görüştüm. arka lastiğin aynı ölçülerde olanı mevcuttu. bir de alternatif olarak 180/60-16 sundular ama bizim motora uyar mı bilmiyorum. ön teker içinse 90/90-21 var ellerinde, tam ölçüler olmadığı için tereddüt ettim.
acaba nereden aldığını ve fiyat bilgisini bizlerle paylaşır mısın? :)
sunay690
20.February.2015, 16:02
Lastiklerle beraber motorun sürüş kalitesi bile değişti, daha stabil oldu gidişi, virajlarda içim rahat oluyor. Bide ufak tefek yol bozukluklarında amortisörlere de yardımcı oluyo yumuşak hamurlu olduğu için konfor da sağladı. Arka lastiğin 160 lık olanı da var metzellerin fakat o anda stokta yoktu bende 150 lik aldım beklemek istemedim.
www.motolastik.com dan aldım lastikleri. Fiyatı 950 tl civarlarında olması gerekiyodu 4 taksit yaptım , tabi bunun üstüne 20 tl kargo ücreti biniyo bide lastikleri değiştirmek için ustaya ödenilen bi ücret var 60 70 tl civarında. :cry: Biraz maliyetli gibi duruyor ama uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız bu motosikleti almakta fayda var sonuçta üzerinde ki kendi canınız sevdiklerinizin canı, onun için değer bence. 8)
sunay690
20.February.2015, 16:06
Merhaba Sunay lastikleri değiştirmekle iyi yapmışsın güle güle kullan nazar
160 yerine 150 takmak lastiğin yere basan tabanının 10 mm daha küçülmesi demek buda lastiğin çap ölçüsünü değiştirmediğinden son sürati değiştirmemesi gerekir ama taban inceldiği için motor yerçekimine daha az mağruz kaldığından yakıtta ufak azalma yapabilir 8)
Celil abi lastikleri takmadan önceki yakıt ölçümümde bir depo ile 180 - 190 km gitti, lastiklerden sonraki ölçümümde ise 220 - 230 km gitti 8)
Psycho
20.February.2015, 16:52
Celil abi lastikleri takmadan önceki yakıt ölçümümde bir depo ile 180 - 190 km gitti, lastiklerden sonraki ölçümümde ise 220 - 230 km gitti 8)
Benzin fiyatlari ucuzladi onu hesapladnmi
sunay690
20.February.2015, 17:59
Benzin fiyatlari ucuzladi onu hesapladnmi
Dostum kaç kuruş yaktığını hesaplamadım zaten ben bir depoyla gittiği kilometreyi hesapladım. 8)
Ferhat BASTEM
20.February.2015, 22:45
Lastiklerle beraber motorun sürüş kalitesi bile değişti, daha stabil oldu gidişi, virajlarda içim rahat oluyor. Bide ufak tefek yol bozukluklarında amortisörlere de yardımcı oluyo yumuşak hamurlu olduğu için konfor da sağladı. Arka lastiğin 160 lık olanı da var metzellerin fakat o anda stokta yoktu bende 150 lik aldım beklemek istemedim.
www.motolastik.com dan aldım lastikleri. Fiyatı 950 tl civarlarında olması gerekiyodu 4 taksit yaptım , tabi bunun üstüne 20 tl kargo ücreti biniyo bide lastikleri değiştirmek için ustaya ödenilen bi ücret var 60 70 tl civarında. :cry: Biraz maliyetli gibi duruyor ama uzun süre kullanmayı düşünüyorsanız bu motosikleti almakta fayda var sonuçta üzerinde ki kendi canınız sevdiklerinizin canı, onun için değer bence. 8)
Sunay mesajını okuduktan sonra ben de aradım firmayı. daha önce bir kaç yere de bakmıştım. en iyi fiyatı buradan aldım. İki orijinal ölçü de ellerinde yok fakat istenirse getirtebiliyorlarmış. Ben beklemeyi seçtim. 30-45 gün arası bir süre verdiler. Ben de bu iş daha fazla uzamasın dedim ve adamlarla anlaştım. Bakalım artık bekleyip göreceğiz lastik farkını :)
sunay690
24.February.2015, 14:48
Sunay mesajını okuduktan sonra ben de aradım firmayı. daha önce bir kaç yere de bakmıştım. en iyi fiyatı buradan aldım. İki orijinal ölçü de ellerinde yok fakat istenirse getirtebiliyorlarmış. Ben beklemeyi seçtim. 30-45 gün arası bir süre verdiler. Ben de bu iş daha fazla uzamasın dedim ve adamlarla anlaştım. Bakalım artık bekleyip göreceğiz lastik farkını :)
Ferhat çok doğru bi karar almışsın. Orjinal boyutlu lastikleri beklemen güzel zaten bu aralar havalarda pek motora binmek için müsait olmuyor o yüzden beklemek mantıklı.
Bide lastikleri taktıktan sonra ki sürüş farkını tekrar yazarsan buraya diğer arkadaşlarında kafalarındaki soru işaretleri kalkar. 8) Ozaman yeni lastiklerin hayırlı olsun diyelim şimdiden. :artiz:
Potenza
25.February.2015, 01:58
Arkadaşlar Merhaba,
lastikle ilgili olarak,(daytona 350 için konuşuyorum)
90 90 21 ön, 160 80 16 arka
için metzeler më 880 Marathon serisi var.
Ben daha önce motolastik ten 3 4 kez lastik aldım.Orada Köksal bey diye çok yardımsever bir abimiz var.
gerçekten çok iyi bir abimiz.
Diğer motorum da da metzeler M5 kullanıyorum.
Bu yukarida yazdığım takım yaklaşık 1000 tl tutuyor.
Yurt dışındaki yorumları gayet iyi bu lastiği.
michelin de var tabi .o da iyi bir marka,yumuşak hamurlu.ben Fransızlar a ayrı bir gıcık olduğum ve metzeler den yıllarca memnun kaldığım için (m3 te kullandım 2 takim) hep metzeleri tercih ederim.
Ferhat BASTEM
25.February.2015, 11:26
Ferhat çok doğru bi karar almışsın. Orjinal boyutlu lastikleri beklemen güzel zaten bu aralar havalarda pek motora binmek için müsait olmuyor o yüzden beklemek mantıklı.
Bide lastikleri taktıktan sonra ki sürüş farkını tekrar yazarsan buraya diğer arkadaşlarında kafalarındaki soru işaretleri kalkar. 8) Ozaman yeni lastiklerin hayırlı olsun diyelim şimdiden. :artiz:
Teşekkürler, cümlemize :) denediğim zaman gözlemlerimi mutlaka yazarım ;)
Arkadaşlar Merhaba,
Ben daha önce motolastik ten 3 4 kez lastik aldım.Orada Köksal bey diye çok yardımsever bir abimiz var.
michelin de var tabi .o da iyi bir marka,yumuşak hamurlu.ben Fransızlar a ayrı bir gıcık olduğum ve metzeler den yıllarca memnun kaldığım için (m3 te kullandım 2 takim) hep metzeleri tercih ederim.
Korhan Abi ben de zaten o seriden aldım. Metzeler' den iyi bahsedildiği için de tereddüt etmedim. fiyat da uygun geldi gayet. ben de 1000 tl' yi gözden çıkarmıştım ama 850 tl' ye kargo dahil halloldu.
Bahadır
25.February.2015, 11:47
Arkadaşlar Merhaba,
1000 lira çok geliyor bana ya.Keşke biraz daha uygun olsaydı :(
Konu ile alakası yok ama bende fransa hükümetini sevmiyorum :cheesy:
Potenza
25.February.2015, 13:06
Teşekkürler, cümlemize :) denediğim zaman gözlemlerimi mutlaka yazarım ;)
Korhan Abi ben de zaten o seriden aldım. Metzeler' den iyi bahsedildiği için de tereddüt etmedim. fiyat da uygun geldi gayet. ben de 1000 tl' yi gözden çıkarmıştım ama 850 tl' ye kargo dahil halloldu.
Abim hayırlı olsun fakat taktiginda ilk 300km ye dikkat.
ben dün sipariş verdim kargo dahil 920yi buldu.. :(
Daha Motorda yok yani ortada :)
Metzeler iyidir,zaten artık pirelli bünyesinde.
Pirelli olsa alırdım ama bu ölçülerde takım bulamıyorum...
Birde lastik havaları kaç olmalı? Artçılı/Artçısız
Ferhat BASTEM
28.March.2015, 00:03
Lastikler elime geçen pazartesi ulaştı ancak yeni müsait olabildim. Değişim sırasında ön lastiği 80x90x21 gönderdiklerini fark ettim ama uğraşmak istemediğimden "olan oldu artık" deyip taktırdım. Gözlemlediğim kadarını sizlerle paylaşayım.
Yol tutuşu bariz şekilde değişti. Islak zeminde eskiden herhangi bir işlevi olmayan frenler artık tutuyor. :) ön lastik arkaya nazaran daha başarılı. Arka frene uzun süre asılınca yine kayabiliyor ama bunun disk frenle-lastiği kilitlendiğinden dolayı-alakası olduğunu düşünüyorum. Kontrollü frenlemede herhangi bir sorun yok.
Sürüş konforu da hamurdan dolayı arttı diyebilirim. Ben arka lastik çamurluğa sürtüyor diye amörtisörleri sıktırıp, iptal ettirmiştim. Yoldaki en ufak bozuklukta sarsıntı oluyordu. Değişimden sonra sürüş konforu açısından da rahat ettim.
Yani genel olarak performanstan memnunum, en azından artık yağmur başlayınca diken üzerinde yol almıyorum :) kişisel görüşlerim kısaca bunlar.
Allah tekerimize taş değdirmesin...
CELİL
28.March.2015, 00:38
Ferhat hayırlı olsun güle güle kullan nazar 8)
Ferhat hayırlı olsun, darısı bize inşallah :)
Lastikler elime geçen pazartesi ulaştı ancak yeni müsait olabildim. Değişim sırasında ön lastiği 80x90x21 gönderdiklerini fark ettim ama uğraşmak istemediğimden "olan oldu artık" deyip taktırdım. Gözlemlediğim kadarını sizlerle paylaşayım.
Yol tutuşu bariz şekilde değişti. Islak zeminde eskiden herhangi bir işlevi olmayan frenler artık tutuyor. :) ön lastik arkaya nazaran daha başarılı. Arka frene uzun süre asılınca yine kayabiliyor ama bunun disk frenle-lastiği kilitlendiğinden dolayı-alakası olduğunu düşünüyorum. Kontrollü frenlemede herhangi bir sorun yok.
Sürüş konforu da hamurdan dolayı arttı diyebilirim. Ben arka lastik çamurluğa sürtüyor diye amörtisörleri sıktırıp, iptal ettirmiştim. Yoldaki en ufak bozuklukta sarsıntı oluyordu. Değişimden sonra sürüş konforu açısından da rahat ettim.
Yani genel olarak performanstan memnunum, en azından artık yağmur başlayınca diken üzerinde yol almıyorum :) kişisel görüşlerim kısaca bunlar.
Potenza
28.March.2015, 02:35
Kardeş hayırlı olsun,benimkilerde ctesi günü geldi ama henüz takdirmadim, keşke arasaydin onlar değiştirirlerdi.
benimkisi 90 90 doğru gelmiş.Ilk km lere dikkat :)
Ferhat BASTEM
29.March.2015, 02:28
Sağolun abilerim, tekrar teşekkür ederim. Daha iyileri sizlere inşallah :)
Rainmaker
06.May.2015, 10:55
Selamlar,
Sorunum genel olarak lastikle ilgili olduğunu sandığım için buraya yazıyorum. Dün sağa doğru 90 derecelik virajda arkamdaki arabanın dibime kadar girmesinin de etkisiyle, ani fren yapmam sonucu ön lastik sola doğru kaydı ve sağa yatan motoru zor yakaladım. Az kalsın yapışacaktım yere. 10 km hızla gittiğim ve iki ayağımı da anında yere basabildiğim için yırttım yoksa motor yan yatıyordu. Motorun özellikle ön tekerinin çok fazla kaydığını düşünüyorum, fabrikasyon lastikler var üzerinde...
Bu kadar düşük hızlarda, ön fren sıkıldığında ve yağışsız havada kayacak kadar kötü mü fabrikasyon lastikler? Yani tamam hiç bir makinanın fabrikasyon lastikleri süper değildir ama bu ne artık? Bu sorun lastiklerin ve motorun daha 300 km yapmamış olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Zamanla performansta bir iyileşme olur mu, yoksa daha da kötüye mi gider? Yeni lastik aldığımda da ilk 300 km bu sorunları yaşayacak mıyım?
Biraz fazla soru sordum farkındayım ama son bir şey daha var... Ben Metzeller ya da Michelin tipi 1000 TL lik bir lastik almak istemiyorum, şu an bana fazla olduğunu düşünüyorum, en azından bu yazı böyle geçirmek istiyorum. Ama durum sakatsa ve almam gerekiyorsa daha optimum (fiyat/performans) bir lastik var mı? Ne biliim IRC falan deniyordu bir ara...
Son olarak, motorumun RR 150 e-2 olduğunu, yağışlı havalarda kullanmadığımı da belirteyim...
Not : Kayma mevzusu bana o kadar abuk subuk geldi ki, olaydan sonra sağa çekip "neye kaydı şimdi bu" diye yolu inceledim... Sağ tarafta bulunan çöp konteynerinin altından çöp suyu akıyordu yolu enlemesine kesecek şekilde... Yani tek mantıklı açıklamam bu, yoksa bildiğin dümdüz yolda kaydı...
Lastikler ve yol tutuş ile ilgili bu kadar karamsar olmaya gerek yok. Tamam bizim lastiklerimiz süper değil ama o kadar da kötü değil. Yaz kış etrafında dolaşan pizzacı, kebapçı, çiğköftecilere bakarsan çoğunun lastikleri bizimkiyle aynı.
Bu kayma olayı biraz senin tecrübe eksikliğinle de alakalı. Birazda son günlerde forumda dönen lastiklerle ilgili kayma muhabbetleri pisikolojik olarak insanı ister istemez etkiliyor.
Havalar bizim lastiklerin yol tutuşu için yeterli ısı kıvamına ulaştı. Yol ve kullanım faktörleriyle birlikte bazı kötü durumlar yaşanabiliyor.
Sen rahat ol ve biraz daha korkmadan (içindeki düşerim korkusunu atarak) virajlara gir. Düşerim diye girersen düşersin :) Sen hep düşmem diye gir. Ama pistlerde gazlayan racingler gibi de virajda dizlerini yere sürterek viraja girme 8)
Selamlar,
Sorunum genel olarak lastikle ilgili olduğunu sandığım için buraya yazıyorum. Dün sağa doğru 90 derecelik virajda arkamdaki arabanın dibime kadar girmesinin de etkisiyle, ani fren yapmam sonucu ön lastik sola doğru kaydı ve sağa yatan motoru zor yakaladım. Az kalsın yapışacaktım yere. 10 km hızla gittiğim ve iki ayağımı da anında yere basabildiğim için yırttım yoksa motor yan yatıyordu. Motorun özellikle ön tekerinin çok fazla kaydığını düşünüyorum, fabrikasyon lastikler var üzerinde...
Bu kadar düşük hızlarda, ön fren sıkıldığında ve yağışsız havada kayacak kadar kötü mü fabrikasyon lastikler? Yani tamam hiç bir makinanın fabrikasyon lastikleri süper değildir ama bu ne artık? Bu sorun lastiklerin ve motorun daha 300 km yapmamış olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Zamanla performansta bir iyileşme olur mu, yoksa daha da kötüye mi gider? Yeni lastik aldığımda da ilk 300 km bu sorunları yaşayacak mıyım?
Biraz fazla soru sordum farkındayım ama son bir şey daha var... Ben Metzeller ya da Michelin tipi 1000 TL lik bir lastik almak istemiyorum, şu an bana fazla olduğunu düşünüyorum, en azından bu yazı böyle geçirmek istiyorum. Ama durum sakatsa ve almam gerekiyorsa daha optimum (fiyat/performans) bir lastik var mı? Ne biliim IRC falan deniyordu bir ara...
Son olarak, motorumun RR 150 e-2 olduğunu, yağışlı havalarda kullanmadığımı da belirteyim...
Not : Kayma mevzusu bana o kadar abuk subuk geldi ki, olaydan sonra sağa çekip "neye kaydı şimdi bu" diye yolu inceledim... Sağ tarafta bulunan çöp konteynerinin altından çöp suyu akıyordu yolu enlemesine kesecek şekilde... Yani tek mantıklı açıklamam bu, yoksa bildiğin dümdüz yolda kaydı...
Merhaba Murat ömer'in dediği gibi lastikler o kadarda kötü değil durum biraz senin yeni olmandan kaynaklanıyor hiçbir zaman ön freni çok sıkmamak hafif ve yavaş dokunmak gerekiyor özellikle virajda ön frene hiç dokunma veya çok hafif az dokun dönüşlerde ön freni sıkarsan makina gidonu katlar düşmeye sebep olur
Rainmaker
06.May.2015, 11:47
anladım celil abi, teorik olarak bunu biliyorum ama pratikte yapabilmek biraz vakit alıyor, tırsma anında el otomatik olarak gidiyor frene, daha yakın olduğu için sanırım...
ben de bu kadar kötü olamaz diye düşünüyorum ama gene de kafama göre iş yapmadan tecrübeli bir görüşe ihtiyaç duydum. bir süre daha buna dikkat ederek kullanmaya bakacağım, bir gelişme olursa yazarım gene...
çok sağol...
Bahadır
06.May.2015, 11:58
İlk motor kullanmaya başladığımda bende de ön fren alışkanlığı fazla vardı.Düz yolda aniden asılıp yerde 10 metre sürünmüşlüğüm bile var.:cheesy:Biraz arka fren alışkanlığı edinmen gerek abi.Virajlarda denildiği gibi arka fren daha sağlıklı.Ama arka frende olsa virajda asılma 8)
OğuzhanYılmaz
06.May.2015, 13:29
Lastik konusu benim içinde sıkıntı oldu geçen günlerde. Güneşli bir havada yola cıktım ve ani yağmur bastırdı. Takribi 10km hızla giderken önden araba yola cıkmaya calısıyordu. Hafif arka fren sıktım arkayı kaydırdım bilerek ki çıkmasın diye. Elimlede işaret ettim selektör yaptım. Ona rağmen çıktı. Duramayacak gibi oldum ve ayak basamağını adamın kapısına vurdum :) biraz kasti yaptım. Bu arada araç e250 coupe :D Hemen indim aşağı kaskı çıkarttım adam kaçtı. O günden sonra diken üstünde gidiyorum. Fiyatlarda ciddi pahalı ne yapıcam karar veremedim hâla. Sadece arkayı değiştirsem nasıl olur ?
Arkadaşlar
Geçmiş olsun,
Aynı şeyleri bende yaşadım ve hemen lastikleri değiştirdim. Şu an michellin kullanmaya başladım. inanılmaz şekilde sürüş değişti. metzeler alsaydın diyenlerde oldu ancak ekonomik durumlar müsaade etmedi. Ben de kaymış ve yer ile samimi bir şekilde birlikteliğimiz olmuştu. Lastik değiştirmeden kayma ve kaydırma psikolojisi düzelmiyor. Bu ülkede motor süren arkadaşlar için (özellikle İstanbul) hayat zaten zor.
ilk fırsatta, ama iyi bir lastik ile değiştirin, Lütfen...8)
turing eğitmeni (adını hatırlayamadım) 0-25km arası hızlarda %70 arka fren - %30 ön fren 25km ve fazlası hızlarda %70 ön fren - %30 arka fren kullanımını tavsiye ediyor, kaymaların önüne geçebilmek için.
ıslak ve virajlı bir yolda fren değil motor kompresyonu ile yavaşlamak gerektiğini düşünüyorum, sizler ne dersiniz abiler ?
Potenza
06.May.2015, 20:43
turing eğitmeni (adını hatırlayamadım) 0-25km arası hızlarda %70 arka fren - %30 ön fren 25km ve fazlası hızlarda %70 ön fren - %30 arka fren kullanımını tavsiye ediyor, kaymaların önüne geçebilmek için.
ıslak ve virajlı bir yolda fren değil motor kompresyonu ile yavaşlamak gerektiğini düşünüyorum, sizler ne dersiniz abiler ?
Türker kesinlikle doğru derim...
Murat abs olmadan her lastik kayar iyisi de kayar kötüsü de kayar.
He evet iyisi daha bir iyidir haliyle..
Regal e istersen yarış lastiği tak, fren limitleri içersinde o da kayar..Çünkü her motorun, her aracın (araba,kamyon,minibus) fren sistemi farklıdır abs olsun olmasın.
Yani iyi marka lastik taze inek sütü ise, normal lastikte karton kutu süt gibidir (teşbihte hata olmaz) :) :)
Farkları zamanla anlaşılır.(Ömür,ıslak-kuru performansı,konforu vs..)
O hızda fren kitlendiyse Murat, kuvvetle muhtemel fazla sıktığındandır .Belki metzeler yada michelin de kitlencekti..
Bir de bunun üzerine, yollarımızın tozlu, yağlı, topraklı ve berbat kalitede olduğunu eklersen eh....
Diyeceğim budur yani.
ersupalit
07.May.2015, 02:18
İlk motor kullanmaya başladığımda bende de ön fren alışkanlığı fazla vardı.Düz yolda aniden asılıp yerde 10 metre sürünmüşlüğüm bile var.:cheesy:Biraz arka fren alışkanlığı edinmen gerek abi.Virajlarda denildiği gibi arka fren daha sağlıklı.Ama arka frende olsa virajda asılma 8)
Oohhh en sevdiğim düşme şeklim :))) yavaş, hafif ama üç ay kıç ve omuz ağrılı :)) bayılırım ön fren sıkıp 10m sürüklenmeye :) bol bol yapıyorum :))) şaka şaka daha sadece bir kere yaptım ama en kötü atlattığım durum bu olur inşallah :)))
Ha bu arada ana konuya gelirsek,
LASTİK ÖNEMLİ ;)
albatros
22.May.2015, 23:31
Benim motor 250 - 9 . 2006 model, 2012 trafiğe çıkış. 6000 küsür km. de. muhetmelen üstündekilerde orjinal lastikleri. düz yolda bile neredeyse kayacaktı. bende daha birkaç km yaptım.
Geçen hafta, internetten ön ve arka lastik aldım.
130 / 90 /15 Unilli 115 tl
90 / 90 / 18 Diamond 65 tl Sizin fiyatlardan sonra biraz komik durdu ama....
Benim beklentilerime göre gayet iyi lastikler.. Üzerlerinde, naylon da yazmıyor. iyi kötü yumuşak hamurlu. sadece takan usta bunlar gerçek dubleks değil dedi. Benim aldığım sitede dublex yazıyordu, ama neyse. Meğer Dublex olarak ta takılabiliyormuş.
Takma ücreti 30 tl. iki adet sibop 15tl. aslında 5 erden 10 tl idi ama , aklı sıra bana 5 tl iteledi , bende yemiş gibi yaptım.
Ayrıca kıştan çıkınca motoru çalıştıramadım. Sağolsun forumdan öğrendiklerimle, önce sigortayı değiştirdim, olmadı. Sonra bujileri değiştirdim (5 erden 10 tl) hemen çalıştı.
Daha öncede 2 adet buji 10 tl verdim.
Nıka Kelevic
14.August.2015, 12:04
Konuyu hotrlatacağım ama başlık kirliliği olmasın buradan devam.
Durulo Unili vb. ucuz lastikler performans olarak iş görüyor mu ? Dolma lastik taksam benim lastiklerden iyi olacaktır büyük ihtimalle ama bu lastikler ne kadar iş görür merak ettim . B irde sanırım IRC falan var.. Ne yapmak gerekir Gökçeada öncesi değiştireyim bari.
tbaylan
14.August.2015, 12:33
Durulo Unili vb. ucuz lastikler performans olarak iş görüyor mu ? Dolma lastik taksam benim lastiklerden iyi olacaktır büyük ihtimalle ama bu lastikler ne kadar iş görür merak ettim . B irde sanırım IRC falan var.. Ne yapmak gerekir Gökçeada öncesi değiştireyim bari.
Sonuçta bütün ihtiyaçların çözümü maddiyata dayalıdır. Herkes ayağını yorganına göre uzatır. Benim şahsi görüşüm zorlarım kendimi, çok fazla sorumluluğum yok ise oradan buradan kısar, motosiklette can güvenliğimi riske atacak ne varsa herşeyi yenisi/kalitelisi ile değiştiririm.
Motosiklette en önemli iki şey benim için lastik ve koruyucu ekipmandır. Bendeki Dul Feryadı'nda fabrikasyon lastikler vardı. Isınmış olmasına rağmen 30/40 km/s hızlarda panik fren yaptığımda kayarak düşmeme sebep olmuştu. Haliyle bir hafta içerisinde Bridgestone marka lastikler ile değiştirdim.
Hepimizin canı kıymetli, ailelerimiz, bizi sevenler, bizim sevdiğimiz insanlar var. Öncelikli olarak bunları düşünerek hareket edelim.
Farın da, yolun da açık olsun.
Sevgiler.
tb
spue
14.August.2015, 12:43
Akın, bende Tuğrul ile aynı görüşteyim.
Şanslı idim, iyi fiyatla aldım. Ama bulamasaydım paraya acımayarak, ağlaya ağlaya iyi bir lastik alacaktım. İyi ki almışım, İYİ BİR LASTİK, küçük sürücü hatalarını TOLERE ediyor.
Motor değiştirmeyeceksen, kullanıma devam edeceksen paraya kıy......8)
Nıka Kelevic
14.August.2015, 13:47
Motoru öok büyük ihtimalle bu sezon sonu elden çıkartacağım.
Ucuz yollu ama sıfır bir lastik takayım idare etsin hem de alacak olan kişi en azından yeni lastikle binsin arkamdan kötü konuşmasın. Motora daha fazla para harcamak istemiyorum benim için görevini layıkıyla yaptı ama seneye artık daha büyük bir motora geçme planım var. Sezon bitmeden ayrılırız gibi Pezazu ile :)
atagenes
15.August.2015, 00:35
Merhabalar, bugun ben de islak zeminde fena kayinca lastik konusunu ciddi dusunmeye basladim, kusura bakmayin deneyimli olmadigimdan fazlaca naif bir soru soracagim, ama omce bugunku korkumu anlatayim :) yagmur sonrasi islak zeminde yesil isiga yetisemeyince ani fren yapmam gerekti, arka frene abandim durmayinca biraz on fren sikayim dedim ki pek zorlamadigim halde fena kaydi, dusecegimi anlatinca frenleri biraktim , neyse ki soldan arabalar durumu gorup cikmadilar yoksa kotu olabilirdi durum, neyse aslinda sormak istedigim, islak zeminde ani fren yapilmasi gerektiginde ne yapmam gerekiyor ya da yagmurda motosiklet kullanmamak mi gerekir en son olarak da lastik degistirmenin yaninda baska ayar da yaptirmali miyim motosiklete? :(
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
penguennoktanet
19.August.2015, 01:26
Motoru öok büyük ihtimalle bu sezon sonu elden çıkartacağım.
Ucuz yollu ama sıfır bir lastik takayım idare etsin hem de alacak olan kişi en azından yeni lastikle binsin arkamdan kötü konuşmasın. Motora daha fazla para harcamak istemiyorum benim için görevini layıkıyla yaptı ama seneye artık daha büyük bir motora geçme planım var. Sezon bitmeden ayrılırız gibi Pezazu ile :)
Bu kesinlikle benim kişisel görüşümdür; bence satacağınız aracın lastiklerini değiştirmeyin. Yeni sahibi bütçesini ona göre yapsın ve kendi kafasına göre lastik alsın.
Örneğin, benim ailecek kullandığım araç Viano. Eski sahibi "masrafsız" satayım diye yeni lastik takmış ama taktığı lastik "taş gibi" kamyonet yük lastiği. Ben aracı alınca neredeyse 0 lastiği değiştirmeye kıyamadığım için (3 kuruşa 2. el satmaya içim el vermedi) yaklaşık 1 yıldır bu halde kullanıyorum ama her uzun yola çıktığımda eski sahibine söyleniyorum.
Dediğim gibi bu benim kişisel görüşüm.
penguennoktanet
19.August.2015, 01:32
Merhabalar, bugun ben de islak zeminde fena kayinca lastik konusunu ciddi dusunmeye basladim, kusura bakmayin deneyimli olmadigimdan fazlaca naif bir soru soracagim, ama omce bugunku korkumu anlatayim :) yagmur sonrasi islak zeminde yesil isiga yetisemeyince ani fren yapmam gerekti, arka frene abandim durmayinca biraz on fren sikayim dedim ki pek zorlamadigim halde fena kaydi, dusecegimi anlatinca frenleri biraktim , neyse ki soldan arabalar durumu gorup cikmadilar yoksa kotu olabilirdi durum, neyse aslinda sormak istedigim, islak zeminde ani fren yapilmasi gerektiginde ne yapmam gerekiyor ya da yagmurda motosiklet kullanmamak mi gerekir en son olarak da lastik degistirmenin yaninda baska ayar da yaptirmali miyim motosiklete? :(
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çok geçmiş olsun. Baya ucuz atlatmışsın.
Ne yaparsanız yapın, ıslak zeminlerde tekerler daha çabuk kilitlenme eğilimindedir (ıslak zeminin sürtünme katsayısının daha az olması nedeni ile). Motorsiklette yapabileceğin tek ayar ön fren ayarını yumuşatmak olabilir. Ama onuda ayarında yapmalı.
Ben mümkün olduğunca ıslak zeminde kullanmamaya çalışıyorum. Eğer zorunda kalırsam normal kullandığım hızdan 20-30 km daha yavaş gidiyor ve virajlarda mümkün olduğunca yatmadan dönmeye çalışıyorum.
Ama tüm dikkate rağmen, birkaç sefer yazın çim sulama bahanesi ile yolu ıslatanlar yüzünden (özellikle virajlarda bir anda görünüyor bu sabotajlar) kelime-i şaadet getirmişliğim var.
grolof
06.November.2017, 19:19
Yeniden konu açıp kirlilik yaratmamak için burdan yazıyorum.
Motoru ilk aldığımda ırc marka lastik almıştım ama 3 sene geçti, ben yaz kış motora bindiğim için yeni lastik almak istedim. İnternette satılan lastikleri pek güvenemedim O yüzden Samsun'daki michelin bayisine gittim ve bizim normal ebadımız 130/90/15 olan ölçülerde lastikleri olmadığı için 130 80 15 ebadında plastik ısmarladım Sanırım 1 santim kadar daha ufak benzinde çok fark eder mi bilmiyorum ama en azından kayma açısından daha güvenli olsun diye onu tercih ettim. Ön lastik ebadı 90 90 18 ikisini 9 ay taksitle 525 liraya aldım.
Ebat farkı problem yaratırmı, daha evvel alıp kullanan olmuşmudur. Herkese selam ve sevgiler.
Birde yeni konu açamıyormuyum bilmiyorum ama seçenek göremedim. Mesaj yazabiliyorum ama konu açamıyormuyum merak ettim.
spue
07.November.2017, 09:43
Yeniden konu açıp kirlilik yaratmamak için burdan yazıyorum.
Motoru ilk aldığımda ırc marka lastik almıştım ama 3 sene geçti, ben yaz kış motora bindiğim için yeni lastik almak istedim. İnternette satılan lastikleri pek güvenemedim O yüzden Samsun'daki michelin bayisine gittim ve bizim normal ebadımız 130/90/15 olan ölçülerde lastikleri olmadığı için 130 80 15 ebadında plastik ısmarladım Sanırım 1 santim kadar daha ufak benzinde çok fark eder mi bilmiyorum ama en azından kayma açısından daha güvenli olsun diye onu tercih ettim. Ön lastik ebadı 90 90 18 ikisini 9 ay taksitle 525 liraya aldım.
Ebat farkı problem yaratırmı, daha evvel alıp kullanan olmuşmudur. Herkese selam ve sevgiler.
Birde yeni konu açamıyormuyum bilmiyorum ama seçenek göremedim. Mesaj yazabiliyorum ama konu açamıyormuyum merak ettim.
Selamlar Gürol,
Hayırlı olsun. Hem klasik hem de spyder kullanımında bende Michelin Lastik kullandım/kullanıyorum. Değişim tablolarında +/- 2% bir oranına kadar değişim olabileceği kabul ediliyor. Yakıt konusunda istanbul trafiğinde ne kadar etkilediğini hesaplamak çok zor. Ama iyi bir lastik kullanıyor olmak kafayı rahatlatıyor. Hep iyi bir lastik yaptığımız küçük hataları tolere eder diye düşünüyorum.
Sorunsuz, keyifli sürüşler...8)
grolof
07.November.2017, 11:00
[QUOTE=spue;298182]Selamlar Gürol,
Hayırlı olsun. Hem klasik hem de spyder kullanımında bende Michelin Lastik kullandım/kullanıyorum. Değişim tablolarında +/- 2% bir oranına kadar değişim olabileceği kabul ediliyor. Yakıt konusunda istanbul trafiğinde ne kadar etkilediğini hesaplamak çok zor. Ama iyi bir lastik kullanıyor olmak kafayı rahatlatıyor. Hep iyi bir lastik yaptığımız küçük hataları tolere eder diye düşünüyorum.
Sorunsuz, keyifli sürüşler...8)[/QUOTE
Teşekkür ederim Süleyman kardeşim, yakıtı pek önemsemiyorum. Dediğin gibi en azından sürüş esnasında tedirgin olmuyorsun. Aslında bende scooter kullanırken michelin lastik kullanıyordum. Fiatıda çok uçuk değildi galiba ön 175 arka 350 liraydı.
Bende herkese kazasız sürüşler diliyorum.
Metout
27.April.2018, 16:46
ben 250e-9b motorumu ikinci el aldım, üzerinde fabrika çıkışı olduğunu düşündüğüm lastikleri var nylon ön 90/90-18 arka 130/80-15 ebatlarında. lastikleri yenilemem gerekiyor. senin aldığın lastikten alacağım en yakın zamanda
grolof
29.April.2018, 02:22
ben 250e-9b motorumu ikinci el aldım, üzerinde fabrika çıkışı olduğunu düşündüğüm lastikleri var nylon ön 90/90-18 arka 130/80-15 ebatlarında. lastikleri yenilemem gerekiyor. senin aldığın lastikten alacağım en yakın zamanda
Sağlam bir sürüş için bencede en önemli olan şey lastikler.Benimki normalde 130/90/15 idi ama michelin marka o ebadı bulamadığım için 130/80/15 aldım.Biraz daha alçak ama asfaltı tutuş ve kaymama yönünden çok memnunum.
Metout
29.April.2018, 10:20
Sağlam bir sürüş için bencede en önemli olan şey lastikler.Benimki normalde 130/90/15 idi ama michelin marka o ebadı bulamadığım için 130/80/15 aldım.Biraz daha alçak ama asfaltı tutuş ve kaymama yönünden çok memnunum.
Dün metzeler ön swallow arka taktırdım 350 liraya. Fiyat olarak fazla bulanlar olabilir ama fabrika lastikleri kaykay gibiymiş onu anladım. Bu kadar yol tutuşu farkedeceğini tahmin etmemiştim
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Salih the raptor
29.April.2018, 13:08
arkadaşlar merhaba
tavsiye ETMEMEME ragmen elimde 90*90/21 160*80/16 ebatlarında orjinal 600 km kullanılmış lastikler mevcut isteyen olursa uygun fiyata satılıktır. numaram +905367384528 ön arka toplam 400 lira
unutmayın kesinlikle tavsiye etmiyorum . lastıgı fazla aşınan ve bu yüzden muayeneden kalan arkadaşlar , ya da ben inatla orjinal lastık kullanmak istiyorum diyen arkadaslara satılıktır.1317A
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.