PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 2. El motor alım işlemleri

ekrem
19.June.2015, 14:26
Merhabalar. Ben Ankara'da okuyorum ama ikametim Mersin'de. Ancak motoru büyük ihtimalle Eskişehir den veya Ankara dan alacağım. Bu bir sorun olur mu ikamet yerimi degistirmem gerekir mi? Ayrıca eğer motoru babamın üzerine alırsam trafik sigortasından kurtulur muyum veya masrafı azaltabilir miyim? Simdiden Teşekkürler

SM-G710 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

CELİL
19.June.2015, 14:32
Merhabalar. Ben Ankara'da okuyorum ama ikametim Mersin'de. Ancak motoru büyük ihtimalle Eskişehir den veya Ankara dan alacağım. Bu bir sorun olur mu ikamet yerimi degistirmem gerekir mi? Ayrıca eğer motoru babamın üzerine alırsam trafik sigortasından kurtulur muyum veya masrafı azaltabilir miyim? Simdiden Teşekkürler

Merhaba Resul motoru istediğin şehirden alabilirsin ruhsat kayıtlı olduğun adrese gelir
Trafik siğortası yaş genç olunca çok yüksek rakama yapılıyor (risk faktörü) babanın üzerine yaparsan yaştan dolayı daha uygun fiyat çıkacaktır

ekrem
19.June.2015, 14:34
Ancak babamla yılda en fazla bi kaç ay bir araya gelebiliyoruz yani bu sorun olur mu ben Ankara'da motorun sahibi Mersin de

CELİL
19.June.2015, 14:39
Ancak babamla yılda en fazla bi kaç ay bir araya gelebiliyoruz yani bu sorun olur mu ben Ankara'da motorun sahibi Mersin de

Allah korusun kaza bela Resmi bir işlem olmadıktan sonra sorun olmaz resmi tüm işlemlerde babanı isterler siğorta senede 100 - 150 tl gibi belki kar edersin o kadar

ekrem
19.June.2015, 15:07
O zaman en mantıklısı hiç riske girmeyip motoru kendi üzerime almak gibi duruyor. Çok teşekkür ederim Celil Abi

Eray Aksoy
19.June.2015, 16:26
Kesinlikle en mantıklısı bu olur.Alın üzerinize kafanız rahat etsin.Bir durum olduğunda ya babanız yada siz zahmete girmemiş olursunuz.

ekrem
20.August.2015, 21:08
Herkese iyi günler. Hayırlısıyla Pazartesi ilk motorumu alacağım, Siyah Daytona, kaskım bile hazır :) Şimdi benim tam olarak ne yapmam gerekiyor? Motoru ustaya baktırdık, notere gittik, aldık. Sonra? Sigorta yaptırmam gerekiyor, onu biliyorum. Ayrıca ruhsat için bi ücret ödüyor muyuz, yani bana noter ve sigorta dan başka masraf çıkacak mı bunu öğrenmem gerek çünkü ona göre bütçe ayarlıyorum :) Ha bi de Adana'da güvenebileceğim bi usta tanıyorsanız gerçekten çok memnun olurum. Bu mutlu günümde :D yanımda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum :)

penguennoktanet
20.August.2015, 21:42
Herkese iyi günler. Hayırlısıyla Pazartesi ilk motorumu alacağım, Siyah Daytona, kaskım bile hazır :) Şimdi benim tam olarak ne yapmam gerekiyor? Motoru ustaya baktırdık, notere gittik, aldık. Sonra? Sigorta yaptırmam gerekiyor, onu biliyorum. Ayrıca ruhsat için bi ücret ödüyor muyuz, yani bana noter ve sigorta dan başka masraf çıkacak mı bunu öğrenmem gerek çünkü ona göre bütçe ayarlıyorum :) Ha bi de Adana'da güvenebileceğim bi usta tanıyorsanız gerçekten çok memnun olurum. Bu mutlu günümde :D yanımda olduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum :)

Öncelikle hayırlı olsun.

İşlemler aslında çok basit. Satıcı ile birlikte notere gidiyorsun. Noter satış sırasında plaka değiştirip değiştirmeyeceğini soruyor. Eğer plaka değişmezse masraf 90 küsür tl. Satış işlemi bitiyor, ruhsatı ve satış belgesini alıp çıkıyorsun. 1 hafta içerisinde zorunlu trafik sigortasını yaptırıp, bir emniyet müdürlüğüne ruhsat ve satış belgesi ile başvurup yeni ruhsatını alıyorsun.

Plaka dwğiştirmek biraz daha masraflı. Noter ücreti 190 küsür tl. Noter size "geçici" bir ruhsat verip eskisine el koyuyor. Sonra yine 1 hafta içerisinde zorunlu trafik ve plaka çıkartma işi. Plaka da yaklaşık 40tlye çıkıyor.

Ruhsat için bir ücret yoktu.

CELİL
20.August.2015, 21:44
Resul şimdiden hayırlı olsun noter ve trafik siğortası dışında masrafın yok ruhsat evine ücretsiz posta ile geliyor sadece siğorta poliçesi yaptırırken her firmadan fiyat al çok uçuk farklı rakamlar veriliyor birde trafik siğortasını yaptırmadan ruhsat sana gelmez 8)

ekrem
20.August.2015, 22:23
Çok teşekkür ederim Celil abi bu benim için önemliydi :) bir de Adana da güvenilir usta buldum mu benden iyisi yok :)

ekrem
20.August.2015, 22:42
Öncelikle hayırlı olsun.

İşlemler aslında çok basit. Satıcı ile birlikte notere gidiyorsun. Noter satış sırasında plaka değiştirip değiştirmeyeceğini soruyor. Eğer plaka değişmezse masraf 90 küsür tl. Satış işlemi bitiyor, ruhsatı ve satış belgesini alıp çıkıyorsun. 1 hafta içerisinde zorunlu trafik sigortasını yaptırıp, bir emniyet müdürlüğüne ruhsat ve satış belgesi ile başvurup yeni ruhsatını alıyorsun.

Plaka dwğiştirmek biraz daha masraflı. Noter ücreti 190 küsür tl. Noter size "geçici" bir ruhsat verip eskisine el koyuyor. Sonra yine 1 hafta içerisinde zorunlu trafik ve plaka çıkartma işi. Plaka da yaklaşık 40tlye çıkıyor.

Ruhsat için bir ücret yoktu.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim Kerem abi [emoji3]

ekrem
21.August.2015, 12:54
yok mu Adana da güvenilir usta tanıyan :utangaç::)

penguennoktanet
21.August.2015, 17:51
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim Kerem abi [emoji3]

Ne demek. Bu arada Celil Bey'in dediği gibi ruhsatı evine de isteyebilirsin. O durumda noter ruhsata (plaka değişmesede) el koyuyor. Ben sakin bir trafik şubeye gidip hemen almayı tercih ettim.

ekrem
21.August.2015, 18:08
Peki muayenesiz motorun noter satışını yapıyor mu? Alacağım motorun muayenesi geçmiş, bu satışa engel mi? Engel olduğuna dair bi kaç şey okudum ama emin olamadım yine de.

penguennoktanet
21.August.2015, 18:56
Muanesiz hiçbir aracın satışı yapılamaz. 2015 yılı itibarı şke satış için muane ve vergilerin ödenmiş olması şart.

ekrem
21.August.2015, 20:17
Muanesiz hiçbir aracın satışı yapılamaz. 2015 yılı itibarı şke satış için muane ve vergilerin ödenmiş olması şart.

Peki motorun ilk muayenesi model yılına göre mi yapılır yoksa trafiğe çıkış yılına göre mi? Çünkü benim almayı düşündüğüm motor 2012 model, 2014 trafiğe çıkışlı ve 2015 te muayenesi bitmiş. Bu durumda ilk muayenesinin de 3 yıl sonra yapılacağına göre model yılına göre yapıldığını düşünüyorum ama yine de emin olmak istedim. İlk motorum ve ilk aracım olacağı için hem bilgisizim hem de yan basmak istemiyorum :) Kafamda deli deli sorular :)
Bu arada incelemenizi okudum, çok faydalı.
Teşekkürler

penguennoktanet
21.August.2015, 20:27
Muane bitiş süresi ruhsatta yazar. Ruhsatta yazan ne ise geçerli olan da odur.

CELİL
21.August.2015, 20:38
Muayene motorun modeline göre hesaplanıyor sıfır motor ilk muayene 3 yıl geçerli sonrakiler 2 yıl geçerli 2012 model olduğuna göre 2015 de muayene biter ama hangi ayda bittiği ruhsat çıkış tarine göre değişir ruhsata bak tescil ayı hangi aysa o ayda biter muayene bittiyse satan kişinin yaptırması gerekiyor

ekrem
21.August.2015, 20:46
Verdiğiniz bilgiler için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İyi ki siz varsınız, iyi ki bu forum var :)

ekrem
21.August.2015, 20:53
Muayene motorun modeline göre hesaplanıyor sıfır motor ilk muayene 3 yıl geçerli sonrakiler 2 yıl geçerli 2012 model olduğuna göre 2015 de muayene biter ama hangi ayda bittiği ruhsat çıkış tarine göre değişir ruhsata bak tescil ayı hangi aysa o ayda biter muayene bittiyse satan kişinin yaptırması gerekiyor
Celil abi peki bu tescil tarihi motorun satın alındığı tarih mi oluyor yoksa motorun ülkeye girdiği tarih falan mı ?

CELİL
21.August.2015, 20:55
Motorun ruhsatının çıktığı tarih ruhsatta tescil tarihi diye yazar

ekrem
21.August.2015, 21:00
Motorun ruhsatının çıktığı tarih ruhsatta tescil tarihi diye yazar

Çok teşekkür ediyorum :) 8)