Orijinalini görmek için tıklayınız : RR 250cc çalışmama sorunu
hassancan
04.August.2015, 23:23
merhaba arkadaşlar bi kaç ay önce motor almak istediğimden bahsetmiştim Ankara'da bi Arkadaşımın 1300 km olan motorunu satın aldım bi süredir kullanmaktayım kullanmayı öğrendik şükür :) fakat motorun bakımını yaptırdıktan sonra kapalı garajda muhafaza ettiğim motorum çalışmaz oldu (bunu bilerek belirtiyorum çünkü motorun kullanma kılavuzunda kapalı alanlarda çalıştırmayınız diyor. Niye bilmiyorum açıklama yapılmamış çünkü) motorun sahibi tecrübeli bi arkadaş olduğu için bujiden olabilir dedi servisi aradım şampiyon marka kullanıyorlarmış kaliteliymiş galiba sıkıntı şu motor marşa basınca almıyor vurduruncada boğulmuş gibi bi ses geliyor bugün iki kez 1.viteste vurdurmaya rağmen yine boğuk bir ses geldi daha sonra yarım gazla motor direk vurdurmadan marşla çalıştı motor ısınınca hemen Çalışıyor sogukken çalışmama sorunu oluyor son denemelerim jikle açıkken iki kez gaz verip yarım gazla çalıştırmaya çalışıyordum ama çalışmıyor maalesef böyle çalıştırmamı oturun eski sahibi söylemişti bakımdan önce böyle bi sorun hiç olmamıştı motor hemen çalışıyordu sorun ne olabilir acaba bide motoru hergün kullanmıyorum 3 5 güne anca çıkıyorum deponun müşürü deniliyor galiba onuda kapalı tutuyorum teşekkürler şimdiden.
CELİL
04.August.2015, 23:36
Merhaba Hasan yeni RR'un hayırlı olsun nazar
Bende motoru hafta sonları çıkartıyorum bir hafta benzin anahtarı kapalı bekliyor ve ilk çalıştırmada benzin karbiratörü dolduruncaya kadar biraz 3-5 saniye geçiyor öyle çalışıyor hatta ben jikle ile çalıştırdığımda daha rahat çalışıyor motoru aldığın arkadaşın çalıştırma tarifi doğru bence çalıştırma sırasında jikleyi doğrumu kullanıyorsun jikle tam yukarıda iken kapalı aşağıda iken açıktır ters kullanırsan çalışmada zorlanabilir
Birde akün zayıfsa kuvvetli döndürmüyorsa zor çalışır
vurdurma işlemi 1.inci vitesle yapılmaz lastik kitler 2.ci vitesle vurdurmak lazım
hassancan
04.August.2015, 23:58
Teşekkürler Celil bey yarın bi daha denerim artık jikleyi aşağıya doğru çekerek açıyorum onda sıkıntı yok benzin anahtarını açınca biraz bekleyerek çalıştırarak deneyip sonucu burdan yazarım belkide benzin dolmasını beklemediğim için marş almıyor olabilir.
leonraptor
08.August.2015, 09:27
Yazın aslında jikleyi kullanmadan çalışması lazım. Hava filtresi bağlantı boğazındaki kelepçeler gevşiyor ordan hava alırsa da çalışmaz karışım düzgün olmadığından, bujileri temizletmek veya değiştirmek de çözüm, benzin depoda bitinceye kadar benzin almamak da kalitesiz benzin kullanmak da ateşlemede sorun . Umarım çözüm bulunur kolay gelsin
hassancan
13.August.2015, 17:28
cevaplarınız için teşekkür ederim bi kaç gün önce acele etmeden benzinin karbüratöre dolmasını bekledikten sonra jikleyle birlikte iki gez gaz açıp kapattıktan sonra yarım gazla motorumu çalıştırmayı denetim ve sıkıntısız ilk seferde çalıştı bi dahaki sefere jiklesiz denerim artık umarım bundan sonrada motorla ilgili problem yaşamam :)
spue
13.August.2015, 17:50
Hassancan, çözümünü bulmuşsun tebrik ederim. :)
Ben artık hiç jikle kullanmıyorum. Birkaç gün önce esprili bir şekilde deneylerimi yazmıştım.:utangaç: Aşağıda seni de ilgilendiren bölümünü gönderiyorum. :Rockn Roll:
sana ve makinana birlikte kazasız nice km.'ler dilerim.8)
...........
Regal'inizi satın aldıktan bir süre sonra (süreyi makinanız belirler) sabahları veya kullanıma ara verdikten sonra, ilk marşta çalışmıyor ise artık k...nızı yırtsanız, ilk seferde çalıştıramazsınız. Regal özgürce kararını vermiştir, istediği gibi çalışacaktır. deneyimim ile biliyorum. Çok uğraştım/tık (ben, iyi bir motorcu olduğunu bildiğim yeğenim, regal servisleri ve diğer servisler, başka marka motor sahipleri, formlarda yardımcı olmaya çalışan arkadaşlar... olmadı. Regal kızdı, küstü ve hiç çalışmadı.
Yeni karbüratör aldım, ancak yine ilk marşta çalışmadı ve hala çalışmıyor. (hemen buji, jikle, hava ayarı falan demeyin. Tamam ben bilmiyorum ama bilen herkes uğraştı) Regal ÖZGÜRDÜR çalışacağı zamana kendi karar verir.
O gün bu gündür diyelim, besmele ile birkaç kere marşa basıyorum sonra 1-2 dakika bekliyorum ve yeniden marşa basıyorum, bir iki ve mutlu son, artık çalıştı mı stop kapatmadan durmuyor.
..................
hassancan
21.August.2015, 01:57
@spue yaklaşık 2 haftadır caliaturmadigim motorunu bugün çalıştırmak için ugrastim yaklaşık yarım saat filan 1.viteste vurdurduk olmadı 2 de denedik olmadı tekrar tekrar marşa bastik jikle açtık kapattık kısacası sizin dediğiniz gibi zevk alarak ve gülerek okuduğum sizin yazınızın bana uyan bölümündeki gibi k...mızı yırtık :) arkadaşla beraber calistiramadik 2 hafta binmeyince Regal kızdı galiba çalışmadı Antalyada yetkili servisine goturdukten ve bakımları yapildiktan sonra böyle oldu maalesef servisi tekrar çağırmam gerekecek garajların baktiririm yada servise gotururler umarım cuzulebilecek bi problemdir iyi geceler dilerim. Saygılarımla
hassancan
21.August.2015, 01:59
@spue bu arada teşekkür ederim iyi dilekleriniz için :)
CELİL
21.August.2015, 10:12
Merhaba hasan makina uzun süre yattığında çalışırken daha nazlı oluır ama çalışması gerekirdi belki uğraşırken makina boğulmuş olabilir akünmarşı kuvvetli basıyorsa bugün tekrar dene olmadı bujileri sök ucundaki tırnak bölümlerinin aralarını zımpara veya tek fırça ile temizle tekrar dene başka sıkıntısı yoksa çalışması gerek kolay gelsin
spue
21.August.2015, 12:32
@spue bu arada teşekkür ederim iyi dilekleriniz için :)
Dostum, gerçekten üzgünüm.. Ara sıra böyle yapıyorlar.:soru? Ama Antalya ve Akdeniz, Ege, her yerde; sen ve motorun; çok güzel günler geçireceksin. Arkadaş ve dostlarında katılımıyla yapılan gezi, toplantılardan resimleri yüklediğinizde buradan kıskanarak bakacağız.
Dilerim arıza çok önemli bir şey değildir....8)
hassancan
21.August.2015, 16:20
Merhaba hasan makina uzun süre yattığında çalışırken daha nazlı oluır ama çalışması gerekirdi belki uğraşırken makina boğulmuş olabilir akünmarşı kuvvetli basıyorsa bugün tekrar dene olmadı bujileri sök ucundaki tırnak bölümlerinin aralarını zımpara veya tek fırça ile temizle tekrar dene başka sıkıntısı yoksa çalışması gerek kolay gelsin
Celil bey teşekkür ederim söylediklerinizi yaparak tekrar denerim artık.
hassancan
21.August.2015, 16:22
Dostum, gerçekten üzgünüm.. Ara sıra böyle yapıyorlar.:soru? Ama Antalya ve Akdeniz, Ege, her yerde; sen ve motorun; çok güzel günler geçireceksin. Arkadaş ve dostlarında katılımıyla yapılan gezi, toplantılardan resimleri yüklediğinizde buradan kıskanarak bakacağız.
Dilerim arıza çok önemli bir şey değildir....8)
Tesekkür ederim inşallah güzel günler göreceğiz motorun dilinden anlamaya başlayınca daha keyifli olacak inşallah bakalım problemi çözmeye çalışacağız artık
DirtyDozen
22.August.2015, 00:15
Hasan hava hortumunun alt tarafında 2 tane vida gibi şey var oradan java ayarını yap ilk basmada rahat çalışacaktır. Bende bir süre böyle ilk calistormada hatta bazen 2 3 dk boyunca calistiramiyordum. Kapalı garaj da duruyor soğuktan calismiyor diye düşünüyordum jikle siz. Bu ayarı yaptıktan sonra ilk seferde hep çalıştı.
hassancan
23.August.2015, 02:16
Hasan hava hortumunun alt tarafında 2 tane vida gibi şey var oradan java ayarını yap ilk basmada rahat çalışacaktır. Bende bir süre böyle ilk calistormada hatta bazen 2 3 dk boyunca calistiramiyordum. Kapalı garaj da duruyor soğuktan calismiyor diye düşünüyordum jikle siz. Bu ayarı yaptıktan sonra ilk seferde hep çalıştı.
Teşekkür ederim yarın bi deneyip burdan yazarım olmazsa haftaya Cumartesi servise göndereceğim mecburen.
hassancan
23.August.2015, 20:18
Teşekkür ederim yarın bi deneyip burdan yazarım olmazsa haftaya Cumartesi servise göndereceğim mecburen.
Hocam internette de araştirmama ragmen hava ayar vidasini bulamadim bizim kalbüratör farklı galiba fotografı olsaydı iyi olacaktı ama internette de yok iki vidayla oynadim onlarda benzin tahliye vidasiymiş :)
penguennoktanet
24.August.2015, 10:17
Bizim motorların hava ayar vidaları karbüratörün altında. Yani tornavidayı dik olarak tutman gerekecek. Baya bir eğilirsen sarı renk olarak görebilirsin.
hassancan
24.August.2015, 19:18
Bizim motorların hava ayar vidaları karbüratörün altında. Yani tornavidayı dik olarak tutman gerekecek. Baya bir eğilirsen sarı renk olarak görebilirsin.
Tesekkur Altta 2 adet vida gormuştüm onları acmak için kısa tornavida gerekecek alıp denerim artık
CELİL
24.August.2015, 20:13
O vidalar hava sekron ayarı içindir Karbiratörün hava sekron ayarı önemlidir makinanın tüm yakış ve çekiş düzenini ayarlar rastgele kurcalamak doğru değil işi bilen ustanın yapması gerekir
DirtyDozen
24.August.2015, 21:36
Celil Abi bu ayarı yaparken neye göre yapacağız. Cekiste sorun olmadı bende. Yakıt tüketimine dikkat etmedim ama. Ilk calistirmada çok işime yaradı. Akuden dolayi zor çalıştığını düşünüyorum bu ayarı yaptıktan sonra ilk seferde çalışır oldu.
CELİL
24.August.2015, 21:57
Celil Abi bu ayarı yaparken neye göre yapacağız. Cekiste sorun olmadı bende. Yakıt tüketimine dikkat etmedim ama. Ilk calistirmada çok işime yaradı. Akuden dolayi zor çalıştığını düşünüyorum bu ayarı yaptıktan sonra ilk seferde çalışır oldu.
Ben ayarı hiç kendim yapmadım serviste makinaya bağlatıp yaptırıyorum bizim 250 cc ve 350 cc RR ların karbiratörleri çift boğazlı her boğazı bağımsız çalışıyor ve 2 tarafında eşit ayarlara sahip olması gerekiyor 8)
penguennoktanet
25.August.2015, 10:46
O vidalar hava sekron ayarı içindir Karbiratörün hava sekron ayarı önemlidir makinanın tüm yakış ve çekiş düzenini ayarlar rastgele kurcalamak doğru değil işi bilen ustanın yapması gerekir
Celil Bey Selamlar,
Senkron vidası yukarıda, iki manifolt arasındaki vida değil mi?
Hava avans ayarı için karbüratörün en altında (neredeyse amuda kalmayınca görülmeyecek yerdeki) vidaları gösterdiler bana.
Senkron ve avans ayarını Samsun'da alet kullanarak yapan olmadığı için herkes kara düzen yapıyor. Bir alet kullanan tek kişi görüdüm. Oda iki manifoltun yanındaki deliklere bir basınç ölçer bağlayıp yaptı. O günden beri motor titreşimli çalışıyor :(
CELİL
25.August.2015, 12:34
RR larda 250 cc ve 350 cc de Hava ayar vidaları 2 adettir karbiratörün altında radyatöre bakan tarafında sarı minik vidadır
Karbüratörün üstünde 2 boğaz arasındaki vida karbiratöre benzin girişini sağlayan kapakların ayarıdır karbiratöre girecek benzin ayarını yapar
Avans ayarı denilen şey eskilerden gelen bir ağız alışkanlığı avans ayarı ateşleme bobinin ayarlanması işlemidir artık bu bobin yok ateşleme elektronik sistemle beyin tarafından yapılıyor
Karbiratör üzerinde 3 ayar var
1- hava ayarı
2- sekron ayarı
3- rolanti ayarı
Hava ayarı : Benzin ve havanın karışım ayarıdır önemlidir makinanın benzin yakış çekiş düzenli çalışma ayarıdır
Sekron ayarı : Bizim RR lar 2 bağımsız boğazdan oluşur ve her boğaz bir pistona görev yapar 2 boğaz bağımsız çalışdığından dolayı sağ ve sol boğazların ayarlarının birbirine uyumlu eşit ayarlanıp pistonların aynı güç ve ritimde çalışması sağlanır bu ayara sekron ayarı denir bu ayar bozuk olunca makina çalışma ritminde bozulma güç kaybı hafif titreşime neden olabilir
Rolanti ayarı : sadece makinanın rolantideki (boştaki) çalışma devrini ayarlar sistem mekaniktir ayar vidası elle gaz verme işlemini vida ile sabit yapar
Bir siteden bulduğum hava ayarı nasıl yapılırı paylaşayım
Karbüratörlerde iki adet ayar vidası vardır.
1. Rölanti ayar vidası (gaz kelebeğinin açıklığını değiştirir)
2. CO ayar (hava ayar vidası) rölantide (yaklaşık 2000 RPM) hava-yakıt karışımını ayarlamaya yarar.
Bu devirlerden sonra pilot meme ve ana meme devreye girer ve CO ayar vidasının etkisi azalır.
CO ayarı:
1. CO ayar vidasını – karbüratör üzerinde ulaşılması zor bir yerdedir ve bu vidayla oynamak için özel kısa tornavida ve benzeri aletler vardır. Ayarlarken önce sonuna kadar sıkılır. Sonra 3 tur açılır ve motoru çalıştırıp çalışma sıcaklığına getirilir.
2. Rölanti ayar vidasıyla rölantisini ayarla.
3. CO ayar vidasını yavaşça sıkın. Hassas ayarla rölanti düşmeye ve düzensizleşmeye başlayacak. Bu noktada durulur ve ayar vidası saatin ters yönüne gevşetilir. Rölanti önce düzelir ve sonra yeniden düşüp düzensizleşmeye başlar. Durulur ve kaç tur sıkıldıysa iki nokta arasında yarısı kadar sıkılır.
4. Rölanti ayar vidasıyla yeniden rölantini ayarlanır ve işlem biter
hassancan
27.August.2015, 00:34
RR larda 250 cc ve 350 cc de Hava ayar vidaları 2 adettir karbiratörün altında radyatöre bakan tarafında sarı minik vidadır
Karbüratörün üstünde 2 boğaz arasındaki vida karbiratöre benzin girişini sağlayan kapakların ayarıdır karbiratöre girecek benzin ayarını yapar
Avans ayarı denilen şey eskilerden gelen bir ağız alışkanlığı avans ayarı ateşleme bobinin ayarlanması işlemidir artık bu bobin yok ateşleme elektronik sistemle beyin tarafından yapılıyor
Karbiratör üzerinde 3 ayar var
1- hava ayarı
2- sekron ayarı
3- rolanti ayarı
Hava ayarı : Benzin ve havanın karışım ayarıdır önemlidir makinanın benzin yakış çekiş düzenli çalışma ayarıdır
Sekron ayarı : Bizim RR lar 2 bağımsız boğazdan oluşur ve her boğaz bir pistona görev yapar 2 boğaz bağımsız çalışdığından dolayı sağ ve sol boğazların ayarlarının birbirine uyumlu eşit ayarlanıp pistonların aynı güç ve ritimde çalışması sağlanır bu ayara sekron ayarı denir bu ayar bozuk olunca makina çalışma ritminde bozulma güç kaybı hafif titreşime neden olabilir
Rolanti ayarı : sadece makinanın rolantideki (boştaki) çalışma devrini ayarlar sistem mekaniktir ayar vidası elle gaz verme işlemini vida ile sabit yapar
Bir siteden bulduğum hava ayarı nasıl yapılırı paylaşayım
Karbüratörlerde iki adet ayar vidası vardır.
1. Rölanti ayar vidası (gaz kelebeğinin açıklığını değiştirir)
2. CO ayar (hava ayar vidası) rölantide (yaklaşık 2000 RPM) hava-yakıt karışımını ayarlamaya yarar.
Bu devirlerden sonra pilot meme ve ana meme devreye girer ve CO ayar vidasının etkisi azalır.
CO ayarı:
1. CO ayar vidasını – karbüratör üzerinde ulaşılması zor bir yerdedir ve bu vidayla oynamak için özel kısa tornavida ve benzeri aletler vardır. Ayarlarken önce sonuna kadar sıkılır. Sonra 3 tur açılır ve motoru çalıştırıp çalışma sıcaklığına getirilir.
2. Rölanti ayar vidasıyla rölantisini ayarla.
3. CO ayar vidasını yavaşça sıkın. Hassas ayarla rölanti düşmeye ve düzensizleşmeye başlayacak. Bu noktada durulur ve ayar vidası saatin ters yönüne gevşetilir. Rölanti önce düzelir ve sonra yeniden düşüp düzensizleşmeye başlar. Durulur ve kaç tur sıkıldıysa iki nokta arasında yarısı kadar sıkılır.
4. Rölanti ayar vidasıyla yeniden rölantini ayarlanır ve işlem biter
Celil bey teşekkür ederim motorumu fazla karıştırmak istemedim belliki benim yapabilecegim bir çalışmama durumu degil servise aldırıp servisde baktıracagım iki haftadır çalıştırmadım dediğimde karbülatörü temeizlememiz gerekir dediler bende buji ayaklık vs kontrolleride yapalım dediler cumartesi aldıracagım motoru burdan problemi paylaşırım artık
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.