PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Acemiye yardım | Başlarken

MErtugrulK
22.November.2015, 00:37
Ferhat ağabeyden motoru aldım, eve getirdim araçla sağ salim. Kapının önünde inceleme derken çalıştırdık ettik ve kapalı bir alana koydum.

Bugün temizlemek amaçlı indim, kontağı çevirdim. Çalıştırmaya çalıştığımda selenin alt kısmına doğru "cıııııııııııızt" sesi geldi. Mekanik ve elektriksel bir ses. Marşa basınca motor çalışmıyor yani. Jikle aşağıya doğru duruyordu, hiç ellemedim. Bir kaç kez daha denedim ancak nafile.

Akü, karbüratör ya da buji kaynaklı olabilir. Ancak dün tıkır tıkır çalışıyordu, sanırım yanlış bir şey yaptım.

Bunun dışında bir amatör sürücü olarak nelere dikkat etmem gerekli, paylaşabilirseniz kısaca sevinirim.

İyi günler. Teşekkürler.

CELİL
22.November.2015, 00:55
Merhaba Ertuğrul bence sorun akü bitmiş sebebi kontağı açık bırakmış olabilirsin kontak arkaya ve öne döner ikisinin ortası kapalıdır motoru 2 ci viteste kontak açık olarak vurdurursan çalışır ama bilen biri yapması lazım olmadı aküyü şarz ettir tak çalışacaktır kolay gelsin

spue
22.November.2015, 00:56
iyi akşamlar Muhsin,
Ferhat arkadaşımızın makinesi temiz bir makinedir. Daytona hakkında kullanıcı olanlar daha iyi bilgi verirler ancak bizim motorlarda elektrik aksamı koltuk altında olduğundan bence söküp şase yapan bir kablo olup olmadığını kontrol etmen gerekir. Marşa bastığında hiç elektrik gelmiyorsa, yada hiçbir noktaya elektrik gitmiyorsa (far sinyal vs.) akü bağlantısından olabilir. marş motoru çalışıyor ancak motor çalışmıyor ise buji olabilir. klasik modellerde jikle yukarıda kapalı aşağıya doğru açılır. daytonayı bilmiyorum. Eğer jikle açık kullanım yaparsan, motorun boğulmasına neden olabilirsin. boğulmuş motor da çalışmaz.
genel bir temizlik yapacaksan, bujileri de söküp (buji anahtarı ile dikkatli söküp takmak gerekiyor. yani diş atlamadan) temizlemek gerekir.

MErtugrulK
22.November.2015, 01:31
Öncelikle kontak açık kalmadı ondan eminim. Elektrik gelmesinde de bir sıkıntı yok. Farlar vs yanıyor. Jikle aşağıya doğru duruyor ama okudukça kafam karıştı. Daytona 250 için jikle ne yönde açık ne yönde kapalıdır? Jikle açık kalırsa çalışmama durumu da oluyormuş.

CELİL
22.November.2015, 01:50
Öncelikle kontak açık kalmadı ondan eminim. Elektrik gelmesinde de bir sıkıntı yok. Farlar vs yanıyor. Jikle aşağıya doğru duruyor ama okudukça kafam karıştı. Daytona 250 için jikle ne yönde açık ne yönde kapalıdır? Jikle açık kalırsa çalışmama durumu da oluyormuş.

Aküde az voltaj varsa farlar güçsüzde olsa yanar marş basınca kuvvetli dönüyorsa akü sağlam zayıf dönüyorsa veya tır tır diye ses yapıp dönmüyorsa akü bitiktir şarz etmek lazım sonra kaçak nerden yaptığını araştırmak lazım
Jikle yukarıda kapalı aşağıda açık motor ısındıktan sonra yola çıkmadan jikleyi yukarı kaldırıp kapamak gerekir yoksa bujilere kurum yapar zor çalışır veya buji bozulur hiç çalışmaz

spue
22.November.2015, 01:58
***DEVAM****
Daha önce bir arkadaşımız aynı durumda kaldığında bujileri sökmüştük ve elektrik gelmiyordu ama koltuğu açamadığımız için bir müdahalede bulunamadık ama sonradan servise götürdüğünde sigorta atmış. Sen bir ses duyduğun için sigorta atmış olabilir.

MErtugrulK
22.November.2015, 02:04
Dediğim gibi jikle aşağıya bakıyordu. Sanırım benim dışımda görmeye gelen eş dost biri çevirdi, hiç ellemedim çünkü. Yukarıya çevirdim şimdi, kapattım direktifler doğrultusunda. Çalıştırmayı denedim ancak yine aynı şey oldu. Ses geldi ve kaldı öyle çalışmadı. Yarın yine deneyeceğim. Karbüratör, akü, buji; kontrol edeceğim bir şekilde. Kurcalaya kurcalaya bozmadan öğreneceğim umarım :)

Teşekkürler.

CELİL
22.November.2015, 02:11
İlk çalıştırmada jikle açık olsun az gaz vererek dene çalışdıktan sonra motor ısınınca jikleyi kapat 8)

MErtugrulK
22.November.2015, 02:21
Yarın akşam saatlerinde deneyeceğim, yine forumda okudum bir süre dinlenmesi gerekiyormuş jikle sebebiyle boğulunca. Olmazsa akü ve buji üzerinden yol alacağım. Gelişmeleri bildiririm.

Teşekkürler.

Kadri
22.November.2015, 03:06
Merhabalar yeni motorunuz hayırlı olsun kazasız belasız sürüşler dilerim. Arkadaşların tespitlerine ilaveten Problem ateşlemede de olabilir. Marşın dönmesi iyiye işaret. Ateşleme düğmesini kontrol edin olmazsa motorunuzun ayaklığını kapatıp açın ayak müşüründe takılmalar yaşanıyor bazen.

MErtugrulK
22.November.2015, 09:23
Teşekkürler, deneyeceğim.

Çağatay Nokay
22.November.2015, 12:34
Başıma seninkine benzer birkaç olay gelmişti birinde akü tamamen bitmişti şarjı bile kabul etmiyordu, diğerinde akü sağlam sigorta gitmişti.

Ferhat BASTEM
23.November.2015, 12:33
Muhsin geçmiş olsun, benim daytona sana ilk cilvesini yapmış :) Jİkle aşağı konumda kapalı oluyor. Boğulduysa bir süre bekleyip çalıştırman gerekecek. Ama marş dönmüyorsa sorun elektrik sistemindedir. Öğlen arası ben seni arar daha detaylı bilgi veririm. ;)

CELİL
23.November.2015, 12:39
Muhsin geçmiş olsun, benim daytona sana ilk cilvesini yapmış :) Jİkle aşağı konumda kapalı oluyor. Boğulduysa bir süre bekleyip çalıştırman gerekecek. Ama marş dönmüyorsa sorun elektrik sistemindedir. Öğlen arası ben seni arar daha detaylı bilgi veririm. ;)

Ferhat senin makinanın jiklesi nasıl aşağıda kapalı oluyor ? Bizimkiler yukarıda kapalı

Ferhat BASTEM
23.November.2015, 18:54
Abi işte yoğunluk arasında yazdım mesajı, yanlışlık olmuş. Benimki de sizinkiyle aynı :) Yukarıda kapalı, aşağıda açık olacak doğrusu :)

MErtugrulK
24.November.2015, 00:01
Haftaiçi doktor bir görsün, gelişmeleri yazacağım can sıkmaya gerek yok :)

penguennoktanet
24.November.2015, 01:55
Asıl soru marş basıyor mu basmıyor mu? Buna göre yol almalı :)

Eğer marşa bastığında motor çalışmaya çalışır gibi yapıyor ama çalışmıyorsa büyük ihtimalle ateşlemede sıkıntı olabilir. Çok radikal bir soru soracağım, sol taraftaki elektrik kesici devre kapalı durumda mı? Benzin var mı? Benzin musluğu açık mı? Tüm bunlarda sorun yokken çalışmakta sıkıntı yaşıyorsa büyük ihtimalle buji sıkıntısıdır.

Yok eğer marşa bastığında 1-2 saniye marş motoru dönüp sonra tamemen susuyorsa aküdendir. Ya aküyü söküp şarj edip deneyeceksiniz, yada "vurduracaksınız". Hafif rampa aşşağı/düz bir noktada motoru vitese atıp, hareket halindeyken debriyajı yavaşça bırakın ama dikkatli olun, bir anda çalışıp altınızdan kaçmasın. Çalıştığı anda debriyajı geri sıkmak en etkili çözüm.

Kolay gelsin.

MErtugrulK
24.November.2015, 02:00
Çanakkale'deyim şuan, İstanbul'da motor. Haftasonuna doğru gelecek araçla buraya. 9000'e 700 km kaldı zaten, sorunun kaynağı belirlenip tamir görünce bildireceğim.

Teşekkürler.

MErtugrulK
26.November.2015, 23:06
Motorum sağ salim geldi Çanakkale'ye. Ufak ufak deneyim kazanmak adına sürüşlere başladım. Aküsü boşalmış, 7 saatlik şarjdan sonra canavar gibi çalışıyor makine. Acemiliğimden olsa gerek arada bir egzozdan ateş ediyorum :cheesy:

Ferhat BASTEM
27.November.2015, 11:38
Motorum sağ salim geldi Çanakkale'ye. Ufak ufak deneyim kazanmak adına sürüşlere başladım. Aküsü boşalmış, 7 saatlik şarjdan sonra canavar gibi çalışıyor makine. Acemiliğimden olsa gerek arada bir egzozdan ateş ediyorum :cheesy:

Muhsin kardeşim, hem geçmiş hem de hayırlı olsun. ;)

tbaylan
27.November.2015, 11:47

Muhsin bol bol fotoğraf bekliyoruz senden8)

ereneren
28.November.2015, 18:46
Ferhat ağabeyden motoru aldım, eve getirdim araçla sağ salim. Kapının önünde inceleme derken çalıştırdık ettik ve kapalı bir alana koydum.

Bugün temizlemek amaçlı indim, kontağı çevirdim. Çalıştırmaya çalıştığımda selenin alt kısmına doğru "cıııııııııııızt" sesi geldi. Mekanik ve elektriksel bir ses. Marşa basınca motor çalışmıyor yani. Jikle aşağıya doğru duruyordu, hiç ellemedim. Bir kaç kez daha denedim ancak nafile.

Akü, karbüratör ya da buji kaynaklı olabilir. Ancak dün tıkır tıkır çalışıyordu, sanırım yanlış bir şey yaptım.

Bunun dışında bir amatör sürücü olarak nelere dikkat etmem gerekli, paylaşabilirseniz kısaca sevinirim.

İyi günler. Teşekkürler.

bence dinamo gidici onu yaptır :)

MErtugrulK
28.November.2015, 19:16
Bugün dahil olmak üzere ek dersim olduğu için motor arkadaşla pek ilgilenemedim. Yağış var bir de Çanakkale'de. Hava sıkıntılı. Şöyle yarın güzel olursa hava bütün gün ilgilenebilirim umarım. Hem tanışmış oluruz.

Teşekkür ederim Ferhat ağabey tekrardan. Dinamo konusuna da kafa yormaya çalışırım.

Fotoğraf konusunda yardımcı olmaya çalışırım ancak fotoğraflarla pek aram yok; yine de özellikle boy konusunda kafasında soru işaretleri olanlar varsa onlara yardımcı olmak için paylaşımda bulunurum tabii ki :)

Şimdilik iyi günler dilerim herkese.

MErtugrulK
01.December.2015, 02:22
Bizimki 2 gün evvel paşa paşa kullanmama rağmen bugün yine nazlandı ve çalışmıyor. Yine de yılmayacağım :) aynı akü problemini yaşıyorum sanırım. Çözüm getirebilirsem nükseden bu duruma yine bilgilendirme yaparım.

kurt
01.December.2015, 23:19
arkadaşlar 2015 model spyder 3900 km son günlerde önden yalpalıyormuş gibi oluyor gidon sağ sola hafif oynuyor 80 -100 km hızda yapıyor acaba benmi evham yapıyorum anlamadım böyle bişey mümkünmü?:soru?

CELİL
01.December.2015, 23:37
arkadaşlar 2015 model spyder 3900 km son günlerde önden yalpalıyormuş gibi oluyor gidon sağ sola hafif oynuyor 80 -100 km hızda yapıyor acaba benmi evham yapıyorum anlamadım böyle bişey mümkünmü?:soru?
Merhaba Mehmet öyle bir durum normal değil bir yerde gevşeklik olabilir ön teker göbek vidasını ve gidon altındaki ön maşa bağlantı göbek vidasını kontrol et sen bir terslik bulamazsan servise baktır birde ön lastik havasını kontrol et
Ön hava : 30
Arka hava : 32
kolay gelsin

kurt
01.December.2015, 23:44
Merhaba Mehmet öyle bir durum normal değil bir yerde gevşeklik olabilir ön teker göbek vidasını ve gidon altındaki ön maşa bağlantı göbek vidasını kontrol et sen bir terslik bulamazsan servise baktır birde ön lastik havasını kontrol et
Ön hava : 30
Arka hava : 32
kolay gelsin
hava konusunda sorum olacak:soru? ben yağmulu havadada biniyorum lastiklerin yol tutuşu nasıl olur hava basıncı yol tutuşunu etkilermi (hani otomobillerde böyle bir görüş vardırya:soru?)

CELİL
01.December.2015, 23:53
hava konusunda sorum olacak:soru? ben yağmulu havadada biniyorum lastiklerin yol tutuşu nasıl olur hava basıncı yol tutuşunu etkilermi (hani otomobillerde böyle bir görüş vardırya:soru?)
Yağmurda ve soğuk Havalarda bizim lastikler yeri hiç tutmaz çok dikkatli kullan
Hava basıncı konusunda emin değlim :(

MErtugrulK
02.December.2015, 03:19
Vurdurarak çalıştırdım ve bir süre sürdüm. Dikkatli sürüşler dilerim. Sıkıntıyı giderdim şimdilik.

RaptoRider
02.December.2015, 08:04

Soğuk hamur olması gerekli bizim makinelerin üstündekiler ıslak zeminde yol tutmuyo hava basıncı çok önemli kitapçığın varsa bi gözat artçıyla bile hava basıncı büyük etken yol tutuşu için

laerrof
02.December.2015, 15:56
Arkadaşlar motosikletimi henüz dün teslim aldım ve makineyi tanıma sürecim de yeni başlamış oldu. Garip gelmesin ama ben jiklenin yerini bulamadım motorda :cheesy: yakıt deposunun yedek musluğunun o taraflara falan baktım ama göremedim. Nerededir bu jikle. Bir de motor bir süre garajda bekleyecek akü kutup başlarını çıkartmayı düşünüyorum aküye nasıl ulaşabilirim.

Aklıma gelmişken ufak bir ekleme daha :cheesy: Motosiklet için gerektiğinde müdahale edebileceğim bir anahtar seti almayı düşünüyorum önereceğiniz ürünler var mıdır?

kurt
02.December.2015, 22:09
Soğuk hamur olması gerekli bizim makinelerin üstündekiler ıslak zeminde yol tutmuyo hava basıncı çok önemli kitapçığın varsa bi gözat artçıyla bile hava basıncı büyük etken yol tutuşu için

Lastik basıncı motosikletinizde pek çok şeyi etkiler. En önemlisi de yol tutuşunu. Çok şişkin bir lastikte yolla temaz yüzeyi küçülür. Çok inik bir lastik ise taşıma kuvvetini kaybedir. Birkaç psi önemli fark yaratabilir. Sürüşte bir anormallik seziyorsanız amortisör ayarlarınızla aynamaya başlamadan önce lastik havalarınızı güzelce kontrol edin. En çok rastlanan hatalardan biri, yağışlı havalarda yol yüzeyi ile daha büyük bir temaz yüzeyi elde etmek için lastiğin indirilmesidir. Bu sadece bir yere kadar doğrudur. Ama bunun dişler arasındaki mesafeyi azaltarak suyun tahliye edileceği kanalların kapasitesini düşürdüğünü ve buna bağlı olarak da kayma tehlikesini artırdığını unutmalayın.
BIKE dergisinin Aralık 2003 sayısı Bob Gray 8) çok iyi bilgiler verdi8)

CELİL
02.December.2015, 22:38
Arkadaşlar motosikletimi henüz dün teslim aldım ve makineyi tanıma sürecim de yeni başlamış oldu. Garip gelmesin ama ben jiklenin yerini bulamadım motorda :cheesy: yakıt deposunun yedek musluğunun o taraflara falan baktım ama göremedim. Nerededir bu jikle. Bir de motor bir süre garajda bekleyecek akü kutup başlarını çıkartmayı düşünüyorum aküye nasıl ulaşabilirim.

Aklıma gelmişken ufak bir ekleme daha :cheesy: Motosiklet için gerektiğinde müdahale edebileceğim bir anahtar seti almayı düşünüyorum önereceğiniz ürünler var mıdır?
Merhaba Ender kendin için bir yeni başlık açarsan iyi olur motorun resimlerinide koyarsın ordan devam ederiz burada başlıklar konular birbirine karışıyor :)8)

kurt
07.December.2015, 17:58
celil abi son bi kaç gündür ön tekerden cıyk cıyk ses geliyor frenle alakalı değil frene basmadan yolda giderken bugün balata değişimi için ustaya gittiğinde sordum bilyelerden olabileceğini söyledi. 4000 km de böyle birşey mümkünmü eğerki mümkünse garanti kapsamında onarım mümkünmü ?

CELİL
07.December.2015, 19:39
celil abi son bi kaç gündür ön tekerden cıyk cıyk ses geliyor frenle alakalı değil frene basmadan yolda giderken bugün balata değişimi için ustaya gittiğinde sordum bilyelerden olabileceğini söyledi. 4000 km de böyle birşey mümkünmü eğerki mümkünse garanti kapsamında onarım mümkünmü ?
Merhaba Mehmet genelde önden cik cik gelen ses fren balatalarından gelir ön frene basınca ses kesiliyorsa balatalardan geliyordur bir zararı yok sadece ses yapar balataları yumuşak balata ile değişirsen ses keser ama balata değilse ön teker göbek rulmanlarından gelebilir bu kadar çabuk bozulmaz ama su almışsa bozulabilir garantiye girmez zaten tanesi 30 tl gibi 2 tane var fazla para tutmaz kolay gelsin 8)

kurt
10.December.2015, 22:35
Merhaba Mehmet genelde önden cik cik gelen ses fren balatalarından gelir ön frene basınca ses kesiliyorsa balatalardan geliyordur bir zararı yok sadece ses yapar balataları yumuşak balata ile değişirsen ses keser ama balata değilse ön teker göbek rulmanlarından gelebilir bu kadar çabuk bozulmaz ama su almışsa bozulabilir garantiye girmez zaten tanesi 30 tl gibi 2 tane var fazla para tutmaz kolay gelsin 8)

abi tam dönen yere vd40 sonrada yağ sürdüm ses kesildi, muhtemelen sudan ve soğuktan etkilendi.

CELİL
10.December.2015, 22:37
abi tam dönen yere vd40 sonrada yağ sürdüm ses kesildi, muhtemelen sudan ve soğuktan etkilendi.
Geçmiş olsun iyi çözüm ucuza gelmiş :) 8)