Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Pistonlar aynı anda mı ateşlemiyor farklı mı?

penguennoktanet
25.March.2016, 14:36
Bir usta ile konuşurken usta bizim motorlarda "sağ ve sol pistonların aynı anda ateşlendiğini" söyledi. Bu usta bizim motorlarda bir çoğunu yenilemiş biri.

Bizim motorların krankını hiç görmediğim için emin olamadım. Doğru mudur? Bilgisi olan var mı?

2_rock
25.March.2016, 15:22
Hocam mantıkten aynı anda ateşleme yaparsa motor makinası tufek gibi çalışmaz mi ? Aynı rtimde.

yenidunya
25.March.2016, 15:30
Aynı anda ateşliyor, 2 silindir ama 1 silindir gibi çalışıyor. Bu da benim regaldeki ve tüm sıralı çift silindir çinilerdeki ilk hayal kırıklığımdır.

ASUS_T00J-D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

yenidunya
25.March.2016, 15:45
Cdi merkezine bakarsanız 2 ayrı ateşleme bobinine tek bir kablo gittiğini görürsünüz.

CELİL
25.March.2016, 16:28
Banada usta öyle dedi 2 piston beraber inip çıkıyormuş duyunca bende şaşırmıştım :)

Rednexi
25.March.2016, 16:38
Dezavantajı nedir bu olayın peki ?

spue
25.March.2016, 16:44
Vay canına, arkadaşlar basit bir motor bilgim vardı. oda gitti. Bir anda motordan soğudum. boşuna güç+yakıt mı tüketiyoruz. Aynı anda ateşliyorsa...........

penguennoktanet
25.March.2016, 17:10
Dezavantajı nedir bu olayın peki ?

Bizde 2 tane 125CC'lik motor var, onlar birlikte çalışarak güç üretiyorlar demek :).

Öncelikle, bilmeyenler için ön bilgi; pistonlar bir silindir yatağının içinde (gömlek olarak da tabir edenler var) yukarı aşağıda hareket ederler. Bu hareket 4 temel zamandan oluşur. Emme, sıkıştırma, patlama ve egsoz.
Pistonun ilk aşağı hareketinde "Emme" yapılır ve hava/benzin karışımı silindire alınır. yukarı hareketinde bu karışım sıkıştırılır. Sonra buji kıvılcım çakar ve oluşan patlama ile piston aşağı itilir. Piston yukarı çıkarken de yanma sonucu oluşan atıklar egsoz olarak atılır.

Pistonlar yukarı/aşağı hareketi krank mili aracılığı ile dairesel harekete çevirirler ve bu hareket tekerlere iletilir. Arabalarda bu işlemin kesintisiz olması için 4 silindir/piston bulunur. Bunların her biri aynı anda bir işlem yapar. Yani biri patlarken, diğeri egsoz, diğeri emme, sonuncusu da sıkıştırma yapar. Böylece kesintisiz güç elde edilir.

Bizde ise ben 2 silindir olup, bunların farklı zamanlarda ateşlendiğini düşünüyordum. Ama meğerse 2 piston birlikte inip çıkıyormuş. Bu da uzun yıllardır motor kullanan kişilerin fark ettiği "düşük devirlerdeki kesintili güç" tespitini mantıklı yapıyor ("kabaca" motor 4 birimde bir patlama yapıyor. Dolayısı ile diğer 3 birimde tekerlere iletilen güç yok. Teknik olarak motor rolantide 2000 devir/dakika yapıyor. Dolayısı ile saniye'de 32 tur, dolayısı ile saniyede 8 patlama oluyor. Bu aradaki farkı normal bir sürücünün anlaması çok zor).

Ne dezavantajı var? Bu karışık bir konu. 250CC'lik tek silindir bir makina ile bizimkileri karşılaştırdığımızda, bizim makinalar daha az titreşimli, daha "ateşli" olacaktır (aynı miktardaki hava/benzin oranını ateşlemek için 2 buji kullanılıyor). Fakat bu sistemde iki karbüratör olduğu için ayarlnaması/benzin akışının düzenli sağlanması problemine neden olacaktır.

Bunun yerine 2 piston ve ayrı hareket etselerdir ne olurdu? Yukarıdaki patlama hesabı vardı ya, 2000 devirde saniyede 8 patlama yerine 16 patlama olacaktı (üretilen güç farklı olmayacaktır). Yanlızca titreşim daha da az olacaktır.

Of karışık ve uzun oldu. :(

2_rock
25.March.2016, 18:19
Kerem hocam eline sağlık bilgiler için sevinsem mi üzülsem mi bilemedim bu bilgilerden sonra))))

Realferman55
25.March.2016, 18:23
Kerem abi hüzünlü ve güzel bir aciklama yapmişsin tebrik ederim abi büyüksün :) :)

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

yenidunya
25.March.2016, 18:45
Çok basitce anlatayım, beraber tek bir silindir gibi çalışan motorla gerçek tek zamanlı motor arasında fazladan 2 sonn ol var, bu da tahmin edeceğiniz gibi yakıt beslemesini , egzoz çıkışını olumlu etkiler ( birazcık daha verimli ). Ama en temel eksik sudur,. Piston tekrar sıkıştırmaya geçmek için krank milimde ağırlık farkına ihtiyaç var. ( karşı ağırlık ) vibrasyonda sebep olan da budur. Oysa ki ayrı çalışan iki postunda birinin itiş gücü ayni zamanda ötekinin yukarı hareketinde kullandığı güçtür. İki motor arasındaki farkı aşırı yük altında yokuş çıkarken fark edebilirsiniz.

Bypale
25.March.2016, 18:45
Abi böyle güzel açıklamalarına paylaşımlarına ve araştırma duyguna hayranım. Çok teşekkür ederim. Sempatik kısmına gelince.Çok şeye takılmamak lazım .horoza sormuşlar misali; Tavukmu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan. Biz biniciyiz abi ::::::::::::::::cheesy:

yenidunya
25.March.2016, 18:50
Ayrıca unutmadan bir şey ekleyeyim on çataldaki tekerlek misali krankin karşı agirligi iki piston kolu arasında kalır ( en basiti teoride böyledir ) bu da gerçek tek silindirli motora gore daha akıllıca dur. ( titreşimin, basıncın eşit dağıtılması adına )

DarkMacros
25.March.2016, 19:11
En yakın zamanda Topumuzun Harley'lere binmesi temennisi ile diyelim o zaman :D

yenidunya
25.March.2016, 19:40
Ben bi indian alayim

2_rock
25.March.2016, 22:20
Bana harley demeyin geçen mağazasında bileklerimi kesiyordum artık

penguennoktanet
25.March.2016, 23:38
Ben harley falan istemiyorum. Ben spyderımdan memlunum.

Ha bunun v motorlusunu yapsalar satış sırasında 1. İsim olurdum.

Realferman55
26.March.2016, 00:05
Katiliyorum Krem abi spyder candır gerisi heyecan :)

C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi