PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : elektrik & aku

Ozan
28.April.2016, 23:14
suanda kan ter icinde eve girdim ve birazda moralsiz bi sekilde bi konu acarak bilgi alayim dedim.
3-4 gun kadar once motorumda hic elektrikl yoktu. vurdurarak calistirip eve getirdim. bir gun sonra sigorta atmistir umarim dierek basladim sigortasina ulasmaya. motorumu tanimaya bi bahane oldu dierek keyifliydim ki ne yazikki sigortanin saglam oldugunu gorunce daha yarisinda olan birami bu sefer efkarlanarak icmeye basladim.
Motor servisligi yapan bi tandigima goturdum akuyu sarj etmeye caliatik sarj almadigini akunun bittigni ogrendik. elinde bulunan yedek olarak kullandigi akuyu takip denedik. ilk gunku gibi calisti. biu kac yere gidip 1er kahve arasi ve sohbetlerle durdurup calistirdim, no problem.. hatta bi sonraki gun sabah ise giderkende tek marsta calisti canavar gibiydi....is cikisi calistirdigimda problem yoktu gene, taaaki 500mt gittikten sonra teklemeye basladi. sonra kendini birakti.gz yemedi... kenarda durup tekrar calistirmaya calistim ama olmadi...akunun zayifladigini gordum daha 2 marsta...hic istemesemde mecburen vurdurarak calistirdim...eve gelince stop edip tekrar calistirdim..no problem....bi markete gidip yuruyerek, tekrar geldigimde denedim gene ayni calismadi...
Sorun ne olabilir ?
a) aku (idarelik takilan aku 7A idi....)
b) stator
c) bi yerde kisa devremi var
d) hepsi gibi
e) gecmis olsun :soru?

Can Vural
28.April.2016, 23:23
Öncelikle çok geçmiş olsun öncelikle. Sorunun bence ya konjektör yada sargıda. Üstüne taktığında çalışan sağlam aküyü boşaltmış. Bana en mantıklı bunlar geldi. Motorun şarj etmediği için aküyü yiyor ve bir süre sonra bitiriyor haliyle. Bu parçaların ölçümü yapılamaz. Yapılır sorun hangisinde bulunur diyen çıkacaktır ama benim fikrim inanma. Parçaların hangisinde sorun olduğunu bulmanın en pratik yolu , aynı marka model bi motorun konjektörü takılıp denenir. Bu şekilde ortaya çıkar sıkıntılı parça. Benim tahminim konjektörün değişmesi gerekecektir. Km çok yüksek değilse sargıya kolay kolay birşey olmaz.

Ozan
28.April.2016, 23:26
Öncelikle çok geçmiş olsun öncelikle. Sorunun bence ya konjektör yada sargıda. Üstüne taktığında çalışan sağlam aküyü boşaltmış. Bana en mantıklı bunlar geldi. Motorun şarj etmediği için aküyü yiyor ve bir süre sonra bitiriyor haliyle. Bu parçaların ölçümü yapılamaz. Yapılır sorun hangisinde bulunur diyen çıkacaktır ama benim fikrim inanma. Parçaların hangisinde sorun olduğunu bulmanın en pratik yolu , aynı marka model bi motorun konjektörü takılıp denenir. Bu şekilde ortaya çıkar sıkıntılı parça. Benim tahminim konjektörün değişmesi gerekecektir. Km çok yüksek değilse sargıya kolay kolay birşey olmaz.

2012 model 1850km daha... buyuk masraflar cikartirmi ki acaba? birde Bodrum`da servis problemi buyuk...tek servis var ama tuzluya cikartir die dusunuyorum...yada tanidigim bi motorcuya goturcem ama ne kadar yapar emin degilim acikcasi

Can Vural
28.April.2016, 23:32
En az masrafla çıkayım dersen biraz kumar gibi olucak ama :) internetten konjektör sipariş edip sorunun nerde olduğunu araştırmadan kendin takıcaksın. Büyük ihtimal düzelecektir ama tabi yanlılıyor da olabilirim... Ankara'da olsan her türlü yardımcı olurdum ama uzaktaymışsın.

CELİL
28.April.2016, 23:40
Ozan dolu takdığın yedek aküyle normale dönmesi konuştuğumuz gibi akü sıkıntısıdır dedirtiyor ama sonra tekrar akünün boşalması makina şarj etmiyormu sorusunu akla getiriyor bu durumda önce ölçü aletiyle makina şarj ediyormu bakmak lazım şarj ediyorsa bir yerde temazsızlık olabilir kolay gelsin

Ozan
28.April.2016, 23:50
Ozan dolu takdığın yedek aküyle normale dönmesi konuştuğumuz gibi akü sıkıntısıdır dedirtiyor ama sonra tekrar akünün boşalması makina şarj etmiyormu sorusunu akla getiriyor bu durumda önce ölçü aletiyle makina şarj ediyormu bakmak lazım şarj ediyorsa bir yerde temazsızlık olabilir kolay gelsin

yedek aku takildiginda olcu aleti ile kontroller yapilmisti.taktiktan sopnra gaz verdigimde far isi artiodu.. sorun yok gibiydi. bir gun sonra sabah tek marsta calismasi beni dahada mutlu etmisti ama aksam isckisi eve donus yolunda benzin biter gibi teklemesi moralimi bozdu...(benzin var tabiiki :) ) umarim sadece temassizliktir abi.

e.erbaş
29.April.2016, 00:22
Abi geçmiş olsun.Dolu akü birden sorun çıkarmış yolda teklemiş motor bir yerlerde kısa devre falan olmasın akünün kutup başları koruma kapağına değebilir mesela.Bu şekilde ani ateşleme kesme başka bi motorda başıma gelmişti epey uğraşıp sorunu çözmüştüm beyine giden soketin gevşemesiydi arıza bu tarz bi şey olabilir mi diye fikir olması açısından yazdım. :)

Ozan
29.April.2016, 00:50
Abi geçmiş olsun.Dolu akü birden sorun çıkarmış yolda teklemiş motor bir yerlerde kısa devre falan olmasın akünün kutup başları koruma kapağına değebilir mesela.Bu şekilde ani ateşleme kesme başka bi motorda başıma gelmişti epey uğraşıp sorunu çözmüştüm beyine giden soketin gevşemesiydi arıza bu tarz bi şey olabilir mi diye fikir olması açısından yazdım. :)

tskler Ergun. Yazilan her yyorum ve tecrube onemli...yarin hepsini tektek eleeyerek yapicaz. akuyu doldurup yada yeni bi aku takip denicez. temassizlik yada kisa devre gibi durumlarida kontrol edicez.. umarim en az masrafla kurtarabilirim.

Fatal
29.April.2016, 03:32
Diğebileceğim en basit metot kontaktan elektriği kes ve aküyü ampermetre ile ölç yada öçlütür eğer akım değer yükseğe yakın bişey çıkarsa (alarm v.s yoksa) benim bildiğim max 0.8mA dan yüksek çıkmaması lazım (otomobillerde böyle) eğer çıkıyorsa bir yerde kısa devre vardır yada konjektör diyotları patlamıştır şarjı almıyordur en iyisi değiştirmek diye düşünüyorun ...saygılar

Kuwaha
29.April.2016, 08:09
Böyle bir durum benimde başıma gelmişti , ayaklık mühürü kırılıp kablosuna su kaçmış sarsıntılarda su elektrik aksamına kaçıp sürekli motorun kendini durdurmasına yol açıyordu ufacık bi problemdi 3 gün orasını burasını kurcalamıştım motorun :D düşük bir ihtimal ama bakmakta fayda var 👍

MUSTAFA48
29.April.2016, 08:18
ozan abi geçmiş olsun aynı sorunu gecen ben yasadım akuyu sarja takıp 1 gun boyunca sarj ettim akuyu tekrar motora bagladıgımda canavar gıbıydı sonra sanayıde bır tanıdıgımın yanına ugradım cay kahve içtik. tam kalkmaya niyetlendım motorumun kontagını cevrdım. aman allahım bır de ne göregım motorum calısmıyor. tekrar vurdurdum istemeyerek bıraz gezıp mgeldıkten sonra motorumu tekrar stop ettırdım ve motorum tekrar calısmadı sıgortası atmıs hallettım tekrar denedım yıne yok calısmıyor. sonra hıc ıstemeyerek vurdurdum motoru akuyu soktum motorun sarj etmesınde bır problem yok ölçturdum elektırıkcıme tek sorunun akude oldugunu söyledı. akunun oyle hemen bıtemeyecegını ıcındekı saf su asıt oranının azaldıgını soyledım ustuma aku ıcındekı plaketlerin ömrunun bıttıgı yorumuyla karsılastım ç her neyse bır aku aldım şimdi taktım (sıfır bir aku ) taktım 3 4 gundur kullanıyorum herhangı bır problemle karsılasmadım canavar gıbı oldu takdırdıgın akunun 7 amper olması da sorun olabılır mars motoru motorun kaç amperlik bir elektırık cektıgını bılmıyorum. 7 amp bır saglam bır akü tam 7 amp lık bır elektırık uretmıyor 9 amp bır aku deneyebılırsın abı konjektorlerde sorun olacagını dusunmuyorum. geçmiş olsun

ereneren
29.April.2016, 09:38
e) geçmiş olsun :soru? abi aküyü yiyen bi kaçak falan olabilirmi bendede alarm vardı hafıza kartı takıp müzikte dinleyebiliyorum o aküyü yiyomus kontak kapalıyken benimde böyle aniden bitmeler oluyodu söktüm sigortasını kurtuldum

Ozan
29.April.2016, 11:14
Hepinize tskler... bugun bakicaz bakalim. Calistirip yolda giderken teklemesi gaz yememesi ayri bobsoru isareti olusturdu
Bujidende suphelenmistim

e.erbaş
29.April.2016, 11:17
Hepinize tskler... bugun bakicaz bakalim. Calistirip yolda giderken teklemesi gaz yememesi ayri bobsoru isareti olusturdu
Bujidende suphelenmistim Abi şimdiden kolay gelsin bizim makinalar enjeksiyonlu beyinli vs olmadığından basit yapıları var. İnşallah çözersin :)

anchorman
29.April.2016, 18:45
7 amper akü az geliyor demişti ustam. En az 9 önermişti.

Ozan
30.April.2016, 01:16
bugun is cikisi 6 gibi arkadasimin yanina gidip problemleri eleyerek basladik once karburatoru sokerek memelerdeki pisligi temizledik benzinle yikayip topladik, hatta ilginctir karburator diyaframini bali ile yapistirmaya calismislar ilk defa gordum bole bisey, neyse.... topladiktan sonra carsi turu atayim dedim...tam Bodrum Marina onunde stop etti kaldim...nbikac denemeden sonra calisti. tekrar servise gidip bu sefer bujileri yeniledim, eleyerek gidelim dedik bujilerden biri kararmismti garanti olsun die ikisinide yeniledikten sonra bi carsi turu daha derken gene ayni yerde marina onunde kaldim.. tekrar ugrasarak calistirdiktan sonra servise gidip arkadasimi artci olarak alip turlarkeeeeennn gene ayni yerde marina onunde kaldik....ama bu sefer bi fark vardi sorunu bulduk. benzin hortumunu sokerek gordukki benzin akmiyo...benzin var ama depo hava almadigindan benzini birakmio :) bu problem eski mobylettlerde de vardi die hatirliom...saat 10 olmus dayanamadim depo kapagina ince bi matkap ucuyla delik actim. denedik veeee sorun yok...bu sefer marina girisinde yemek yiyenlere el sallayarak gectim onlerinden :) :) yarin denemelere devam sorun cikarmazsa garanti olsun die sifir bi aku alarak kafamdaki butun soru isaretlerini bitirerek kullanmaya devam

2_rock
30.April.2016, 01:19
bugun is cikisi 6 gibi arkadasimin yanina gidip problemleri eleyerek basladik once karburatoru sokerek memelerdeki pisligi temizledik benzinle yikayip topladik, hatta ilginctir karburator diyaframini bali ile yapistirmaya calismislar ilk defa gordum bole bisey, neyse.... topladiktan sonra carsi turu atayim dedim...tam Bodrum Marina onunde stop etti kaldim...nbikac denemeden sonra calisti. tekrar servise gidip bu sefer bujileri yeniledim, eleyerek gidelim dedik bujilerden biri kararmismti garanti olsun die ikisinide yeniledikten sonra bi carsi turu daha derken gene ayni yerde marina onunde kaldim.. tekrar ugrasarak calistirdiktan sonra servise gidip arkadasimi artci olarak alip turlarkeeeeennn gene ayni yerde marina onunde kaldik....ama bu sefer bi fark vardi sorunu bulduk. benzin hortumunu sokerek gordukki benzin akmiyo...benzin var ama depo hava almadigindan benzini birakmio :) bu problem eski mobylettlerde de vardi die hatirliom...saat 10 olmus dayanamadim depo kapagina ince bi matkap ucuyla delik actim. denedik veeee sorun yok...bu sefer marina girisinde yemek yiyenlere el sallayarak gectim onlerinden :) :) yarin denemelere devam sorun cikarmazsa garanti olsun die sifir bi aku alarak kafamdaki butun soru isaretlerini bitirerek kullanmaya devam

Abi bence balı dediğin şey sıvı conta olabilir çok fazla benzin yerse balı gibi olabiliyor.depoya delik açtım derken onu anlayamadım depoya delik açıldığını ilk defa duyuyorum :cheesy:

2_rock
30.April.2016, 01:20
7 amper akü az geliyor demişti ustam. En az 9 önermişti.

Zaten olması gereken 12 Walt 9 amperlikakü yoksa kaldırmıyor

Ozan
30.April.2016, 01:23
depo kapagina kucuk bi delik actiktan sonra tekleme falan olmadi benzin akisi normal oldu...o an gec saatte bu cozum yolu aklima geldi :) sivi conta oldugunu gormustum ama benzini fazla yediginde bali gibi oldugunu bilmiodum, ogrenioyoruz :) bikac gundur moral bozsada isin icinde bende olunca makinayi ogrenmek zevkli hale geldi..
bu arada depo akapgi formulu icin farkli bi cozum yolu ne olabilirdi?

CELİL
30.April.2016, 01:46
depo kapagina kucuk bi delik actiktan sonra tekleme falan olmadi benzin akisi normal oldu...o an gec saatte bu cozum yolu aklima geldi :) sivi conta oldugunu gormustum ama benzini fazla yediginde bali gibi oldugunu bilmiodum, ogrenioyoruz :) bikac gundur moral bozsada isin icinde bende olunca makinayi ogrenmek zevkli hale geldi..
bu arada depo akapgi formulu icin farkli bi cozum yolu ne olabilirdi?

Kolay gelsin ozan Kapağı delmek yerine yapabileceğin Depoyu söküp orjinalinde depo altında var olan ama tıkanan hava tahliye deliğini açmak :)

Ozan
30.April.2016, 01:59
Kolay gelsin ozan Kapağı delmek yerine yapabileceğin Depoyu söküp orjinalinde depo altında var olan ama tıkanan hava tahliye deliğini açmak :)

:shock: onuda acariz abi :)

2_rock
30.April.2016, 09:57
Ozan abi kralsın . Boşver aramızdan birinin ayrıcalığı olsun 😀