PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Harley'den Daha İyi, Tamamı Türk Malı Chopperlarımız Olduğunu Biliyor Muydunuz?

anilsedali
16.June.2016, 11:09
:soru?Merhaba Arkadaşlar,

Birçoğumuzun bildiği ama bilmeyenlerin de çok olduğu bir motor üstadını tanıtmak ve hatırlatmak için bu başlığı açıyorum.

:utangaç:Yerli otomobil için uğraşa duralım tamamen yerli motorumuzu çoktandır üretiyoruz bile.
Üstelik Harley Chopperlarından bile daha üstün kalitede. Tasarım kısmıysa hayal gücünüze kalmış. Muhteşem motorları izlemenizi tavsiye ederim

İşte karşınızda Tarhan TELLİ

https://www.youtube.com/watch?v=xvbo4ulNspE

http://www.ttmotor.com.tr/site/about-us.php?l=en

https://www.youtube.com/watch?v=DPSbgpcZgD0

erhan_
16.June.2016, 11:29
Şu an iş yerimde olduğumdan videoyu izleyemiyorum ama nasıl tamamı türk malıymış acaba, motor aksamı değildir heralde :soru?

bronks
16.June.2016, 11:35
Evet namı diğer TT Custom Choppers
Seksi fotoğrafları için tiklayiniz :)

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=262262714133903&id=156131911413651

Bahadır
16.June.2016, 11:51
Şu an iş yerimde olduğumdan videoyu izleyemiyorum ama nasıl tamamı türk malıymış acaba, motor aksamı değildir heralde :soru?

Motor için de Türkiye'de üretimi yapılacak deniliyordu bir zamanlar ama ne durumda bilmiyorum:soru?

anilsedali
16.June.2016, 12:00
Buradan tüm katalaloga ulaşabilirsin.

http://www.ttmotor.com.tr/site/katalog.pdf

Motor dışında herşeyi Türk; ancak yazılanlara göre motor için de son aşamaya gelinmiş.

Türkiyede ürettiği motorların şasesne Türk Malı yazabilen tek marka.

penguennoktanet
16.June.2016, 12:07
Türkiye'de gerçekten özel yapım motorsiklet yapanlar var. Bunların içerisinde en özgünü Akrep Custom'dur. Gerçekten her bir motoru el ile tek tek özenerek, kişiye özel imal ederler. Her birini ayrı ayı airbrush ile boyarlar. Kendileri ile tanışma şerefine malesef nail olamadım. Ama Kurtuluş Savaşına itaf ettikleri motor bir harika...

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11218164_10206447913188741_6364650255435544447_n.j pg?oh=86ec3db3105b975f3355b48049fccc70&oe=57CDED21

Tüm albüme https://www.facebook.com/hakan.kara.9216/media_set?set=a.10206447903348495.1073741840.15964 76594&type=3 adresinden erişebilirsiniz.

Peki bu adamların dükkanının (Ege'de bir yerdeydi) TT'nin Sanayi Bakanlığına şikayeti sonucunda kapatıldığını biliyormusunuz? TT'nin yanında çalışan kişilere hiç saygı duymadığını, düğünü olan kişiyi düğünün ertesi günü iş yerine çağırdığını, gece eve göndermediğini biliyor musunuz?

İstanbul'daki dükkanın bulunduğu apartman ve komşu diğer dükkanlar ile mahkemelik olduğunu (sebep gürültü vs değil) biliyor musunuz?

Ben bu bilgilerim ile, TT'yi ne bir motorcu ne de bir kişilik olarak bir sinek kadar değer vermiyorum. "Custom Chopper" ruhu, elinde bulundurduğun ekonomik güç ile , takip gördüğün kişinin dükkanını kapattırarak, ekmeği ile oynamamayı gerektirir.

Konu ile daha bilgi almak isteyenler yukarıda verdiğim linkteki resimlerde bulunan kişilere "direkt" soru sorarak daha detaylı öğrenebilirler durumu.

Konu ile ilgili facebook girdileri;

https://www.facebook.com/groups/179061562125965/permalink/737539889611460/
https://www.facebook.com/groups/179061562125965/permalink/737077566324359/

Bu arada Akrep Custum, Uluslararası dergiler tarafından "Türkiye'nin en iyi özel motorsiklet yapımcısı" seçilmişti.

https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/1554363_10200119618311293_1327848040797286167_n.jp g?oh=6edc21ca02e069c9c92ebd7431107684&oe=57CBDEC6&__gda__=1474549581_2bd60ed3da7c0bd20a9dcd65ecae288 8

Bir de predator motor var.

https://www.facebook.com/hakan.kara.9216/media_set?set=a.10204240082354350.1073741833.15964 76594&type=3

Kolay gelsin.

anilsedali
16.June.2016, 12:18
Türkiye'de gerçekten özel yapım motorsiklet yapanlar var. Bunların içerisinde en özgünü Akrep Custom'dur. Gerçekten her bir motoru el ile tek tek özenerek, kişiye özel imal ederler. Her birini ayrı ayı airbrush ile boyarlar. Kendileri ile tanışma şerefine malesef nail olamadım. Ama Kurtuluş Savaşına itaf ettikleri motor bir harika...

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/11218164_10206447913188741_6364650255435544447_n.j pg?oh=86ec3db3105b975f3355b48049fccc70&oe=57CDED21

Tüm albüme https://www.facebook.com/hakan.kara.9216/media_set?set=a.10206447903348495.1073741840.15964 76594&type=3 adresinden erişebilirsiniz.

Peki bu adamların dükkanının (Ege'de bir yerdeydi) TT'nin Sanayi Bakanlığına şikayeti sonucunda kapatıldığını biliyormusunuz? TT'nin yanında çalışan kişilere hiç saygı duymadığını, düğünü olan kişiyi düğünün ertesi günü iş yerine çağırdığını, gece eve göndermediğini biliyor musunuz?

İstanbul'daki dükkanın bulunduğu apartman ve komşu diğer dükkanlar ile mahkemelik olduğunu (sebep gürültü vs değil) biliyor musunuz?

Ben bu bilgilerim ile, TT'yi ne bir motorcu ne de bir kişilik olarak bir sinek kadar değer vermiyorum. "Custom Chopper" ruhu, elinde bulundurduğun ekonomik güç ile , takip gördüğün kişinin dükkanını kapattırarak, ekmeği ile oynamamayı gerektirir.

Konu ile daha bilgi almak isteyenler yukarıda verdiğim linkteki resimlerde bulunan kişilere "direkt" soru sorarak daha detaylı öğrenebilirler durumu.

Kolay gelsin.

Abi selamlar, adamları çoğumuz tanımıyoruz; ancak gün sonuna geldiğimizde yaptıkları işe bakıyorum ben. Katalogu incelediyseniz hakikatten güzel işler çıkarıyorlar. Bunu yapan kişinin Türk olması ve tescilli, dünyadaca onaylanmış bir Türk Markası yaratmış olması benim için yeterli. Kişisel hüsumetleri, kavgalrı ya da karakteri beni ilgilendirmiyor. Adamın işiyle ilgileniyorum. Katalogu incelerken herbirini almak istedim :)

Bu nedenle birebir yaşamadığım ve tanımadığım konular hakkında yorum yapmamam daha doğru.

Paylaştığınız usta da güzel işler başarmış ellerine sağlık.

penguennoktanet
16.June.2016, 12:29
Bunu yapan kişinin Türk olması ve tescilli, dünyadaca onaylanmış bir Türk Markası yaratmış olması benim için yeterli. Kişisel hüsumetleri, kavgalrı ya da karakteri beni ilgilendirmiyor. Adamın işiyle ilgileniyorum. Katalogu incelerken herbirini almak istedim :)

"Bence" sıkıntı burada. Yukarıdaki mesajımı güncelledim, ama tekrarlayayım;

"Custom Chopper" ruhu, elinde bulundurduğun ekonomik güç ile , takip gördüğün kişinin dükkanını kapattırarak, ekmeği ile oynamamayı gerektirir.

Bu şekilde davranan bir kişinin "bence" bu camiada anılmaması, herkesin bu kişiye sırtını dönmesi gerekir. Ben bu nedenle tavrımı belirtiyor ve elimden geldiğince bu tavrı koruyorum.

Bu arada TT, desenli motorlarını boyamıyor, araç giydirme yapıyor.

Ekmeğinin peşinde olan kişilerin ekmeği ile oynamak (hele hele o kişi "custom chopper" üreten bir kişi ise) bir motorcuya yakışır mı?

Rusgarguler
16.June.2016, 13:28
Katalogu inceledimde, gercekten harika. acaba fiyat ortalaması nasıl oluyor,bir bilgisi olan var mı

Siyah Adam
16.June.2016, 13:42
American chopper kadar ün saldı hatta baya baya dünyaca tanınıyorlar.

Bahadır
16.June.2016, 15:05

Ben de senin gibi düşünüyorum Kerem abi.Aslında herkes senin gibi düşünüyor.En basitinden kimse böyle bir kurumda bu şartlar altında çalışmak istemez.Konunun illa motor olmasına da gerek yok bence.Hayatımızın her alanında bu tip insanlıktan karekterden yoksun insanlara prim vermemek lazım.

Peder
16.June.2016, 15:13
Motor bloğunu kendi üretemedikten sonra pekte Türk yapımı denemez bence. He tasarımları işçiliği efsane o ayrı konu. Motor üretiyoz ama blok dışardan ? E motorun iskeletiyle iyi yolculuklar o zaman

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

WOLF
16.June.2016, 16:14
Bir motor bloğu üretemedikten sonra gerisi hikaye.

CELİL
16.June.2016, 16:24
Arkadaşlar dünyada hiçbir custom modifiye firması motoru imal etmez üreticilerinden tercihlere göre hazır alır takar custom , modifiye seri üretim olmaz

Metekoray
16.June.2016, 17:07
cehennem melekleri 3 ü izlemedin galiba :)

Bypale
16.June.2016, 17:22
Tamamı türk yapımı olan motorlara bir çoğumuzun ulaşamadığı rakamlar zaten ortada. Celil abinin dediği gibi customda seri üretim olamaz. Kerem abinin dediği gibi düşüncesiz bi kurum sahibi. He ortadaki iş güzeldir kötüdür tartışılır. Benim gözümde zenginin varı fakirin çenesi yorar. Boşverin. Fazla hayal kurmak ümitleri zayıflatır. Merdiven çıkmak zordur. Ama çıktığınız merdiven çoksa daha zordur. Ve inişide kolay görünsede sıkıcı olur. Ülkemizde fiyat analizleri markaya göre yapıldığı sürece üretimde kalite beklemeyin. Ve bu kalitede kalite yoksunu üreticileri doğuracağından. Ki durum öyle.ÖRN. Aynı ürünü TT 500$ satarken internetten 250 $ almanız mümkün. Ve böyle insanlara bel bağlamak diğer kalitesinden ödün vermeyen sanatkarlara topyekün hazırlanmış verilmiş zarardır. Herşeyde hepimizin biraz payı varken. Paylaşmanın önemini hatırlarsak önemli olan bu bence. Sorun çok derin. Yerliymiş yabancıymış. Hepimiz mutlu olmanın peşinde koşalım. He duyarsızlık değil bu. Ama yedirmeden yiyemeyeceğimiz bi dünyada. %200de yerli üretim olsa. Yedirmezler. Suyla çalışan araba yapan usta tarihin karanlıklarına gömüldü bu ülkede. Dikkat...

tbaylan
16.June.2016, 18:20
Düşüncedir;
Tt custom ürettiği,üreteceği motorlar hangi gruba hitap ediyor?Alt segment değil tabikide yine üst sınıf için hizmet üreten bir firmanın nerede fabrika açtıgı bizi cok bağlamaz.Olaya Milli duygularla bakacak olursak ve gerçekçi olmakta fayda varsa eğer TÜRK markası yaratmak için gerekli olan sadece "icat" ve"para" değil,siyasi faktörlerdir. İş sermaye ye kalıyorsa ve bu Tt custom"sadece" devletten para yardımı alamadım diye üretim yapamıyorsa!!!Memleketimdeki o kadar yerli(siyonist,emperyalist,kan emici,ensesi kalın maşalar)sermaye elinde para olmasına rağmen neden yerli araç yapmıyor??
Tt custom sadece reklam basmış o kadar...
Sonuç;Tt custom nerede üretim yaparsa yapsın o motorları alacak param hiç bi zaman olamıycak o zamanda şunu demek hakkımdır;
bana faydası olmayan kilisenin papazını s.... =))
Disiplin Komitesi Üyesi Serkan Kürkçü'den alıntıdır

Bir sosyal medya paylaşım sitesinde Tarhan Telli'nin bir fotoğraf paylaştığını, fotoğrafta iki çocuğun bisiklete bindiğini gördüm. Altında da en büyük hayalinin her çocuğun hayalinin TT Custom Motosiklet olmasını dilediğini yazıyordu. Ağır küfür ettim. Düzgün fiyatlara satılıyor olsaydı hangimiz almazdık? Türk malını koruyup, kollamak, yüceltmek, kullanmak ise amaç; önce tüm vatandaşlarımızın bütçesini düşüneceksin arkadaş. Öyle egolarla konuşmakla olmaz bu işler8)

AMZ35
16.June.2016, 18:32
Turk uretsin ama Alman binsin Amerikan binsin Rus binsin. Yasasin yerli uretim 👏

GT-I9190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

FikriTezbasar
16.June.2016, 22:28
Cehennem melekleri filmi ile duydum bu arkadasi. Gerçekten güzel işler yapiyor

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

anilsedali
16.June.2016, 23:21
Arkadaşlar değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Herkes hata yapabilir, hatalı davranabilir, yada yanlış işler yapabilir.
Bu iyi ya da kötü olduğumuzu değil; zaaflarıyla, hatasıyla, savabıyla "insan" olduğumuzu gösterir. Bu nedenle dedikodular ya da diğer sosyal konular değil, Harleye kafa tutan bir Türk markası yaratan insanı, koşul ne olursa olsun kutlarım. Sonuçta evet muadili olan custom motorlara da, harleye de binemiyorum; TT motora da. El yapımı bir motorun ortalama maliyetleri de zaten ortada. Custom tamamen ayrı bir dünya. Seri üretim olmayan motorlarda "zaten binemeyeceğiz Türk olsa ne olur" konusu da tartışılmamalı. Türk kelimesinin geçtiği her yer Benim gözümde kutsaldır ve tartışmaya kapalıdır.

Sevgi ve selamlarımla,

Batuhan35
17.June.2016, 00:23
bende bu videoyu ilk gördüğümde çok hoşuma gitmişti motorlarda gerçekten zevkle yapılmış aletler

MUSTAFA48
17.June.2016, 11:51
emegine saglık bızımle paylastıgın için :)

penguennoktanet
17.June.2016, 14:20
Türk kelimesinin geçtiği her yer Benim gözümde kutsaldır ve tartışmaya kapalıdır.

Öncelikle "Türk", "Türklük" ve "kutsallık" konusunda bir tartışma olacağını sanmıyorum. Ayrıca, bir tartışma olduğunu sanmıyorum. Herkes kendi görüşünüzü anlatıyor, bu arada bilmediğimiz şeyleri birbirlerimizin yazılarından öğreniyoruz. Bu gelişmenin "doğal" sürecidir :) Eğer bizler kendilerimizi tamamen kapatıp, atgözlüklerinden bakmaya devam edersek "ne uzar, ne de kısalırız".

Bu nedenle dedikodular ya da diğer sosyal konular değil

Öncelikle, olan olaylar dedikodu vs değil. Gerçekten yaşanmış olaylardır. Red Devils MC, TMCK gibi gruplar bu olaylar nedeni ile TT Motors'a tavır almıştır.

Harleye kafa tutan bir Türk markası yaratan insanı, koşul ne olursa olsun kutlarım.

Buna "malesef" katılmıyorum. Bu açıdan bakacak olursak Cem Uzan'ı, Fadıl Akgündüz'ü ve Atalay Filiz'i de kutlamak gerekir.

Önce insan olacak, insanca davranacak, kul hakkı yemeyecek ki gurur duyalım. Biz reklamını yaptığımızda, bu kişi satış yapmaya devam edecek, her devam ettiğinde de birilerinin daha fazla "kul hakkını" yiyecek. Ben bu vebali almak istemem. Ama isteyene de ses çıkarmam.

El yapımı bir motorun ortalama maliyetleri de zaten ortada. Custom tamamen ayrı bir dünya. Seri üretim olmayan motorlarda "zaten binemeyeceğiz Türk olsa ne olur" konusu da tartışılmamalı.

Az önce sahibinden'e baktım, TT'nin ikinci el motorları 35.000€-45.000€ arasında. Ama iki defa "Türkiye'nin en iyi motorsikleti" ödülünü almış motorun fiyatı 55.000TL. Daha önce paylaştığım yeşil motorda 30-35.000TL gibi bir fiyata satıldı.

Samsun'da da bu işe çok benzer iş yapan bir usta vardı. Şaseyi ve motor bloğunu kendi yapmamakla birlikte istekler doğrultusunda modifikasyonlarını yapıyordu. Benim Spyder'ı modifiye etmek (motor bloğunun V bir blokla değiştirilmesi, depo büyütülmesi vb.) için gerekli bütçe 10.000TL'den aşağıda idi. Akrep Custom'un yaptığı motorlar da çok uçuk fiyatlı değildi. Yapılacak işe göre fiyatlandırılan motorların fiyatları 30.000TL'den başlıyordu sanırım.

Ama ne oldu Türkiye'de 7-8 tane özel üretim motor üreten atölye (ki bunlardan biride Samsun'daydı) TT'nin "siyasi" ve "ekonomik" baskıları sonucunda Sanayi Bakanlığı tarafından kapattırıldı. Şu anda Türkiye'de yanlızca TT özel motor yapabiliyor.

Ülkemizdeki kişilerin tabiki yükselmesini isterim. Ama başkasının üzerine basarak yükselenlere tahammülüm yok malesef.

Sizce böyle davranan bir adamla "gurur" mu duymalı yoksa yüzüne mi tükürmeli?

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-motosiklet-diger-markalar-el-yapimi...ust-uste-iki-yil-yarisma-birincisi-303611457/detay

srwnk
17.June.2016, 14:40
Türk insanı Akdeniz adamı... Pasif. Ancak damarına basınca bişeyler yapsın... İstense en beter motoru dünyaya pazarlayacak ve markalaştıracak Türk'ün aklı kimsede yok. Reklam pazarlamaya öncelik verildi mi RR Marka motor bile yapılıp dünyaya satılır. :))

anilsedali
17.June.2016, 15:28
Kerem Bey detaylı yorumunuz için teşekkür ederim.

Sanırım aynı yöne bakıyoruz fakat farklı şekilde ifade ediyoruz.
Burada yaptığım paylaşımın amacı biz motorseverleri motive edici gelişmelerin olduğu. Dünya çapında geçerli, belgeleri tam yerli motor üretildiği ve göze hoş gelen bir kataloglarının olduğunu bilmeyenlere tanıtmaktı.

Konunun siyasal ve adli durumu hakkında bilgim olmadığı gibi, hangi mahkeme kararı ya da kanıt, delil, kesinleşmiş karara istinaden yorum yapacağımız konusu da belirsiz. İnsanların anlaşmazlıkları konusunda yorum tasarrufunda bulunmak haddim değil. Zira mahkemeler bu tür itilaflar için kurulmuş. Bu nedenle siyasi polemiğe girmek ve konuyu uzatmak istemiyorum. Eğer birilerinin hataları varsa yer yüzünde yargıya, bir başka dünyada da Allah'a hesabını vereceklerdir. Sıradan bir adem olarak benim yargılama ve cezalandırma, kötü bir söz söyleme hakkım yok.

Bu nedenle ülkemde kim bir taş üstüne taş koymuşsa ellerinden öperim. Türkiye'de custom yapan 10 firma varsa keşke devlet destekleseydi, hepsi eksiklerini tamamlayıp kapanmasalardı. Bu durumdan emin olun sizin kadar üzüntü duydum.

Umarım hepimiz güzel, güneşli günlere uyanırız
ve hep motorlarımızı maviliklere süreriz
güneşli maviliklere

Sevgi ve selamlarımla

penguennoktanet
17.June.2016, 16:14
Türkiye'de custom yapan 10 firma varsa keşke devlet destekleseydi, hepsi eksiklerini tamamlayıp kapanmasalardı.

Yazacağım bilgiler, işin iç yüzü hakkında size bilgi vermek için yazılmıştır. Lütfen "karşıt görüş" yada başka bir şekilde algılamayın lütfen.

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre, Türkiye karayollarında trafiğe çıkacak araçlar için bir "TİP Belgesi" alınması gerekiyor. Bu belge, aracın detaylı ebatlarından, motor bloğunun ne şekilde, hangi durumda durduğuna kadar çok detaylı bilgileri içeriyor.

Bu TİP Belgesi almadan, Türkiye sınırları içerisinde bir aracı ithal etme, yada araca plaka çıkartma şansınız yok.

Sıkıntı da bu noktada başlıyor. TİP Belgesinin maliyeti 40-50.000 $ (yada Euro net hatırlamıyorum) ve Sanayi Bakanlığından alınıyor.

Bir araç firması, arabasının yeni modelini Türkiye'ye getireceğinde bir tane TİP belgesi çıkartıyor ve o belge ile tüm araçları ithal ediyor/üretiyor. Bir araçta farın yeri 1 cm değişse, yeni TİP Belgesi gerekiyor. Dolayısı ile aracın "yeni sürümü" (makyajlı dedikleri) çıktığında eski TİP Belgesi olmuyor, yeniden çıkartılıyor.

Özel yapım motorlarda da, teorik olarak her bir motor için ayrı ayrı TİP Belgesi çıkartmak gerekiyor. Zira her bir motorun birbirlerine göre farkları (tekerler arasındaki mesafe, motor bloğunun konumu vb) var.

İşte TT bu noktada bir "bit yeniği" yapıyor. Zaten zengin ve siyasi bir aileden gelen kişi sanayi bakanlığından bir tane TİP Belgesi almış ve tüm motorlarını bu TİP Belgesi ile trafiğe çıkartıyor. (olması gereken her bir motor için ayrı ayrı tip belgesinin alınması).

Sanayi bakanlığı TT'ye sağladığı bu esnekliği küçük işletmelere sağlamıyor. Her bir motor için ayrı ayrı TİP Belgesi alacaksın diyerek onların maliyetlerini yükseltiyor. Birileri özel bir motor yaptığında hemen Sanayi Bakanlığına bir şikayet, firmaya yüklü ceza vs...

Bu bilgiler iki farklı "birinci ağız" kaynaktan doğrulanmış bilgiler. Bende Spyder'ı tam modifiyeye başlayacağım anda bu problem başgösterdi.

Ha malesef Türkiye'de AR-GE kültürü yok. Türkiye'de ticaret "yurtdışından aldığım 100TL'lik ürünü içeriye 200TL'ye satayım"dan ibaret. Dolayısı ile "katma-değerli" bir iş yapmak istediğinizde devlet size destek değil, köstek oluyor. Örneğin, yurtdışından yazılım alıp satarsanız gelir vergisi %20. Ama yazılımı kendiniz yazmak isterseniz gelir vergisi %33 .
Benim itirazım buna.

evocan(aj)
18.June.2016, 05:25
Fuarda filan hiç denk gelmediniz mi yahu...adanlar muhteşem ürünler sergiliyor istanbul motosiklet fuarlarında.cehennem meleklerindeki starlara hediye ettikleri makinalarda çok iyi.ülkemizi iyi temsil ediyorlar.belki onlar sayesinde hindi olarak değik Türk olarak anılmaya başlarız :)

BeBeRuhi13
18.June.2016, 12:06
Yazacağım bilgiler, işin iç yüzü hakkında size bilgi vermek için yazılmıştır. Lütfen "karşıt görüş" yada başka bir şekilde algılamayın lütfen.

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre, Türkiye karayollarında trafiğe çıkacak araçlar için bir "TİP Belgesi" alınması gerekiyor. Bu belge, aracın detaylı ebatlarından, motor bloğunun ne şekilde, hangi durumda durduğuna kadar çok detaylı bilgileri içeriyor.

Bu TİP Belgesi almadan, Türkiye sınırları içerisinde bir aracı ithal etme, yada araca plaka çıkartma şansınız yok.

Sıkıntı da bu noktada başlıyor. TİP Belgesinin maliyeti 40-50.000 $ (yada Euro net hatırlamıyorum) ve Sanayi Bakanlığından alınıyor.

Bir araç firması, arabasının yeni modelini Türkiye'ye getireceğinde bir tane TİP belgesi çıkartıyor ve o belge ile tüm araçları ithal ediyor/üretiyor. Bir araçta farın yeri 1 cm değişse, yeni TİP Belgesi gerekiyor. Dolayısı ile aracın "yeni sürümü" (makyajlı dedikleri) çıktığında eski TİP Belgesi olmuyor, yeniden çıkartılıyor.

Özel yapım motorlarda da, teorik olarak her bir motor için ayrı ayrı TİP Belgesi çıkartmak gerekiyor. Zira her bir motorun birbirlerine göre farkları (tekerler arasındaki mesafe, motor bloğunun konumu vb) var.

İşte TT bu noktada bir "bit yeniği" yapıyor. Zaten zengin ve siyasi bir aileden gelen kişi sanayi bakanlığından bir tane TİP Belgesi almış ve tüm motorlarını bu TİP Belgesi ile trafiğe çıkartıyor. (olması gereken her bir motor için ayrı ayrı tip belgesinin alınması).

Sanayi bakanlığı TT'ye sağladığı bu esnekliği küçük işletmelere sağlamıyor. Her bir motor için ayrı ayrı TİP Belgesi alacaksın diyerek onların maliyetlerini yükseltiyor. Birileri özel bir motor yaptığında hemen Sanayi Bakanlığına bir şikayet, firmaya yüklü ceza vs...

Bu bilgiler iki farklı "birinci ağız" kaynaktan doğrulanmış bilgiler. Bende Spyder'ı tam modifiyeye başlayacağım anda bu problem başgösterdi.

Ha malesef Türkiye'de AR-GE kültürü yok. Türkiye'de ticaret "yurtdışından aldığım 100TL'lik ürünü içeriye 200TL'ye satayım"dan ibaret. Dolayısı ile "katma-değerli" bir iş yapmak istediğinizde devlet size destek değil, köstek oluyor. Örneğin, yurtdışından yazılım alıp satarsanız gelir vergisi %20. Ama yazılımı kendiniz yazmak isterseniz gelir vergisi %33 .
Benim itirazım buna.
Eline sağlık Kerem abi verdiğin bilgilerin her biri için ayrı ayrı teşekkür ederim

General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bahadır
18.June.2016, 13:55
Fuarda filan hiç denk gelmediniz mi yahu...adanlar muhteşem ürünler sergiliyor istanbul motosiklet fuarlarında.cehennem meleklerindeki starlara hediye ettikleri makinalarda çok iyi.ülkemizi iyi temsil ediyorlar.belki onlar sayesinde hindi olarak değik Türk olarak anılmaya başlarız :)

Hindi olarak anılmıyoruz.Hindi dediğimiz hayvan onlara ilk bizden gidiyor ve ismini bilmedikleri için turkey diyorlar.Tıpkı bize de hindistandan geldiği için hindi dediğimiz gibi 8):cheesy:

evocan(aj)
18.June.2016, 16:04
Biliyorum bu hikayeyi ancak yibe de rahatsız edici.neyse konu o değil tt custom zaten

Andarkan_
18.June.2016, 19:52
Dünyaca Tanınan custom TT çok iyiler yaa :hastayız:

anilsedali
25.June.2016, 23:06
Kaskoyu incelerken dikkatimi çekti.
TT'nin Sanayi Bakanlığı siciline kayıtlı 12 Modeli Bulunmakta. Yanlarındaki rakamlarda 2016 modellerinin kaskoda yer alan temel fiyatları.

TT CHOPPER 100 0 52826
TT CUSTOM 88 0 44751
TT CUSTOM 100 0 58723
TT CUSTOM 110 0 96482
TT HARDCORE 88 0 29190
TT HARDCORE 100 39508
TT HARDCORE 110 60022
TT HUNTER 88 0 27384
TT HUNTER 100 0 32651
TT HUNTER 110 0 33960
TT CHOPPER 88 0 44232
TT CHOPPER 110 0 67191