PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sürücüsüz Motosiklet (RC Oyuncakları)

infinitedreams
10.June.2008, 18:28
Gün içerisinde, aklı evvel film yapıcılarının 'motosikletler kendi kendine gidemez' gibisinden bir fikri konu olmuştu "kadın autobot arcee" başlığında.
Anladığım kadarıyla fikir şunu savunuyordu; "dört tekeri olan bir araca gerekli programlar yüklenirse, gider. Ama motosikletler ayakta duramaz".

Patronların kastettiği bu mudur bilmiyorum ama sağda solda kendi kendine giden motosikletler dolanıyor. Birazdan bir link vereceğim.

Açıkçası filmde kimin ne kullanacağı inanın hiç umrumda değil. Hem motosiklet karakterini kullanacak olsalar bile bu altı üstü bir race makine olacak (burada artis mode on yaptım).
Benim ilgimi çeken, bu makinelerin, üstünde insan olmadan denge kurup ilerleyebiliyor olmaları.
Reha Muhtar'lı ana haber bültenleri sayesinde bisiklet kullanan kedilere, akülü motosikletlerle wheelee yapan maymunlara falan biraz biraz alışmıştık ama tek başına ayakta kalan motosiklet fikri yüzünden kafayı yemek üzereyim. Anlatmak istediğim eski bir klişeyle şu; nasıl oluyor da oluyor?

Onlarca videodan biri işte... 9 dakika civarında ve izlemeye kesinlikle değer. Kısayol butonlarım çalışmadığı için sadece link verebiliyorum;
http://www.youtube.com/watch?v=t0upbcjfcE8

YOUTUBE YASAĞI SÜRESİNCE BU LİNKİ KULLANABİLİRSİNİZ; http://www.youtubeunblock.com/index.php/1010110A/8ad069fa9a843e01c1986f1cca4cee80b7d47c116088e83fad 3f9373b3b96ba33d6047d132c4523715648

Videoda özellikle ilgimi çeken bir kaç nokta var.
İlk olarak 2:41 'de basit bir ön kaldırma sahnesi biraz dikkatimi çekti. Aslında o oyuncaklar düşmeden gidebildiği sürece ön kaldırabiliyor olmaları pek de şaşırtıcı gelmeyebilir ama sonuçta ön kaldırıp tekrar indiriyor ve yoluna yalpalamadan devam ediyor. Ön kaldırırken ağırlık merkezinin çok ciddiye alınacak kadar yer değiştirdiğini de düşünürsek...
Burada kumandayı elinde tutan adamın mahareti de çok önemli tabii ki. Gerçi benzeri bir ön kaldırma olayında (6:13) kullanan adam olayı abartıp motoru sürücünün altından kaçırdığı da oldu (gerçi maket sürücüler, motosiklete monte edildiği için düşmüyorlar).

3.00'da, virajdan düzlüğe çıkan motosiklet, kendisinden hemen önce düzlüğe çıkmış olan makineye yandan çarpıp düşüyor. Kendisine çarpılan motosikletse hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam ediyor.
Burası çok önemli aslında. Hani bize öğrettiler ya "motosiklet hızlandıkça, düz gitmek ister" diye. İşte onun ispatı. Yani üzerinde bir insan olmasa da hareket halindeki motosikleti yandan darp ederek yoldan çıkartmak çok zor iş. Ama biz hala, MotoGP'de yanyana çarpışıp düşmeyen pilotlara ağzımız açık bakıyoruz. Demek ki sürücüsü açısından abartılacak bir şey yok o sahnelerde.

6.40'da makinelerden biri pistten çıkıp kontrolünü kaybediyor ve düşüyor. Yalnız düştüğü gibi çakılıp kalmıyor, sürüklenmeye ve sürüklenirken dönmeye devam ediyor. O arada tekerlekler bir ara yere temas ediyor ve temasla birlikte (kumanda sahibi gaza yükleniyor olmalı) tekrar ayaklanıp yola devam ediyor.
Burası da kafamı çok kurcaladı. Çünkü tekerlekler yere temas ettiği anda (gaz veriliyorsa eğer) motor hacı yatmaz gibi dikiliyor ayağa. Ama tam olarak bir hacı yatmaz mantığı da yok. Çünkü sabit duran makineler devriliyor. Hatta tura başlarlarken, bir eliyle kumandayı tutan adamlar diğer elleriyle duran makineleri ayakta tutuyorlar.
Videonun sonlarına doğru piste bir RC arabası giriyor. Virajlarda çok başarılı oldukları için model motosikletleri açık ara ezip geçiyorlar.
Mantıklısı da bu zaten demeyin sakın. Bir çok pist yarışında Ducati'nin en kral spor arabalara neler çektirdiğini defalarca izledik biz.
Demek ki sürücüsü olan gerçek motosikletlerle bu oyuncaklar arasında ciddi bir teknik fark var.

Ve eğer biraz geniş bir fizik bilgisine sahip olsaydım vücutla kurulabilen denge konusunda acaip ahkamlar keser, garip garip şeyler iddia ederdim.
Derken aklıma 'kontra viraj tekniği' geldi. Eğitmenler 'kontra yaparken vücudunuzla denge kurmaya çalışmayın, motosiklete vidalanmış bir aparat gibi olun' derler.
ve daha neler neler...

Herneyse...

foreman
10.June.2008, 21:19
nıhat cım...
bızım memleketten bu lınk yanı yutube acımlıyor...
rutuk el atmıs...
sen su vıdeoyu bızım mahalleden ızleyebılecegımız bı sıteye upload etsende bızde seyretsek...

infinitedreams
11.June.2008, 11:37
nıhat cım...
bızım memleketten bu lınk yanı yutube acımlıyor...
rutuk el atmıs...
sen su vıdeoyu bızım mahalleden ızleyebılecegımız bı sıteye upload etsende bızde seyretsek...
Ben sürekli farklı bir adresten girdiğim için yasağı falan unutmuşum.
Bu linkten ulaşabileceğini sanıyorum. Ben de çalışıyor en azından...
http://www.youtubeunblock.com/index.php/1010110A/8ad069fa9a843e01c1986f1cca4cee80b7d47c116088e83fad 3f9373b3b96ba33d6047d132c4523715648

Tayfun
11.June.2008, 20:23
Şaka gibi ya, bu gerçekten süper birşey böyle birşeyin uzaktan kumandalı olacağı hiç aklıma gelmezdi doğrusu :p