PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden sadece savcılara Cumhuriyet Savcısı denilir?

haluka28
15.June.2008, 12:23
Neden sadece savcılara Cumhuriyet Savcısı denilir?

Lozan'da doktora yaptıktan sonra Atatürk tarafından 'Hukuk Reformu yapmakla' görevlendirilen Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt, savcılar için 'Cumhuriyet Savcısı' unvanının isim babasıdır.
Ata'nın huzurunda 'Hukuk Reformu' için fikir fırtınası yapılırken, Bozkurt çok tepki alır ve sıkıştırılır:

'Neden sadece savcılara Cumhuriyet Savcısı denilir?
Cumhuriyet Başbakanı,
Cumhuriyet Bakanı,
Cumhuriyet Müsteşarı,
Cumhuriyet Valisi,
Cumhuriyet Büyükelçisi olmuyor da,
Neden Cumhuriyet Savcısı?
Savcılara neden bu imtiyaz?
Atatürk, Bozkurt'a 'Ne diyorsun?' diye sorar.
Bozkurt'un cevabı çok net olur:
'Çünkü öyle zaman olur ki, cumhuriyeti korumak için başbakandan, bakandan, müsteşardan, validen, büyükelçiden bile hesap sormak gerekebilir. İşte o hesabı soracak olan Cumhuriyet Savcısı'dır.'

Atatürk, gülümseyerek hoşnut kaldığını belli eder. 'Devam et Bozkurt' der.
Cumhuriyet Savcısının bu cumhuriyeti korumak ve kollamak yetkisi hukuk reformuna ve Atatürk'ün yorumuna kadar uzanır.
Bugün Cumhuriyet Başsavcısı üzerinde şimşekler çaktırılırken, bu anının bir kez daha yazılması gerekliydi.

Bilen de bilmeyen de öğrensin.

okan
15.June.2008, 12:27
ewet güzel bi anı...şimdi Müslüm dede lazımdı...ortalık karışırdı yine... 8)
zira, siyasetin gergin olduğu bi dönem . her yöne çekilebilecek bi konu....

haluka28
15.June.2008, 14:07
bence cumhuriyetimizin çekilecek, çekiştirilecek hiç bir yanı yok.

Kino
15.June.2008, 15:14
okan ben varım be abisi...

dediğin gibi aslında SİYASET gergin olabilir ama devletin yönetim şekli ile ne alakası var diyecem..
Siyaset Hükümettir veya muhalefettir ama Siyaset Devlet değildir. veya Hükümet DEVLET demek değildir.

polimiğe bak şimdi... eee İran nedir

İran'nın yönetim şeklide " islamic republic of iran " iran islam cumhuriyeti" galiba

bana göre CUMHURİYET LAİK olursa bir işe yarıyor.

yoksa çokk cumhuriyet çeşidi var...

zaten olay cumhuriyet te değil ki "Laik" lik de.. tanımı değiştirilmeye çalışılan çoğu kişinin düşman olduğu kendine göre yorumladığı çekip çekiştirdiği kavram LAİK liktir.

işte onun içindir ki " LAİK CUMHURİYET " . . . 8)8):cheesy::cheesy:

aslanburclu
15.June.2008, 22:39
ya ben anlamıyom bir türlü mesele nedir

Tayfun
15.June.2008, 23:17
İşte şimdi bize böyle akıllı adamlar lazım aslında ama nerdeeeee

Kaynarca
16.June.2008, 00:41
ya ben anlamıyom bir türlü mesele nedir

:alkis::alkis::alkis::alkis:

infinitedreams
16.June.2008, 02:03
Yıllar önce bir adam bir mesleğin önemine dikkat çekmiş.

Yıllar sonra yapılansa, o mesleğin gömleğini giyen adamların icraatlarını sadece üzerine yüklenen iyi niyetli misyonu işaret ederek aklamak.

Atatürk öğretmenler için çok güzel ve doğru sözler söylemiş. Yakın zamanlarda da bir öğretmenle ilgili gayri-ahlaki haberleri okuduk, izledik.
Şimdi kim çıkıp da "Atatürk öğretmenleri severdi" diyip de o öğretmen müsvettesini aklamaya kalkabilir?

Ama konu siyaset olunca yoğurtun çakma kaymağına bile süper iştah kabartırız biz.
Neyse ki burada ki "biz" zamiri yüzlerce değil, milyonlarca kişiyi kapsıyor. Ve o milyonlar mikrofon kendisine uzatıldığında cevabı tokat gibi veriyor. Çünkü biliyorlar ki insanın çenesini kapatmak o kadar kolay değil.