Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : baba kandırma sanatı

moonchild
13.October.2008, 18:05
Arkadaşlar birçoğumuz ailesi motorcu olan şanslı azınlıktan değiliz. Dolayısıyla uzun zamandır içinde bulunduğum bu forum sayfalarında genç yaşlı birçok dostumun "babamı kandıramadım", "eşimi kandıramadım" gibi nedenlerle bu keyiften mahrum kaldığını görüyor ve üzülüyorum. Bu derin hissyat içerisinde şu anda aklıma bir "baba kandırma sanatı" yazısı yazmak geldi. Kimsenin aklına yalan dolan ve bilinçsiz motorculuğa bir davetiye çıkarma çabası içinde olduğum falan gelmesin -ki beni tanıyanlar hiç de öyle bir adam olmadığımı bilirler. Amaç sadece ağızdan girip burundan çıkma konusunda sıkıntı yaşayan motor sevdalılarına yaşadıklarımdan yola çıkarak nacizhane önerilerde bulunmaktır.

Eveeeet. Bir motor almak istiyorsunuz. Zaten herkes bilir, bu fikir aklınıza bir kez düşmeyegörsün. Bir vade belirtilemez ama ilk fırsatta bu arzunuzu gerçekleştireceksiniz demektir :) O yüzden anne-baba kandırma derdi yüzünden hayallerinizi ertelemeyin. Bakın bendeniz ailemi kandırmak için neler yaptım???

1- Damardan olaya dalmayın. Bir akşam yemeği sofrasında "ben motor alıyorum işte o kadar" derseniz, kısa vadede o motoru unutun!! :) Yavaş yavaş başlayacaksınız. Önce eve motor dergileri girmeye başlayacak. Sonra motoGP seyredilecek mesela, tüm ev ahalisi evde pineklerken... Size bu motosiklet denen meretle ilgili sorular gelmeye başladıysa, bilin ki bu ilk aşamayı tamamladınız :) (Örnek: oğlum/kızım ne iş?? habire bi motosiklet durumları var)

2- Annenizin temizlik yapmadığı, babanızın toplantıdan çıkmadığı, birbirlerine sevgiyle baktıkları bir akşam (ki Türk aile yapısında bu tür akşamlar ender rastlanan akşamlardır :P) "ya trafikte ne kadar da vakit kaybediyoruz dii miii?? oysa motosikleti olanlar yumuşak yumuşak gidiyolar vaktinde" gibi yuvarlak cümlelerle konuyu oralara bi çekiştirin bakalım ne olacak?? Tepkiye göre 3. aşamaya geçin veya 1. aşamadan çalışmaya tekrar başlayın.

3- Doğumgünü evlilik yıldönümü falan gibi özel bir günü bahane ederekten, arkdaşlarınızın size (ne gerek duydularsa) bir motosiklet eğitimi hediye ettiğini belirtin ve o eğitime mutlaka ama mutlaka gidin. Hep söylerim ben Honda'nın temel güvenli sürüş eğitimine gitmiştim ve ailemle motosiklet arasındaki ilişki bu noktada çok sağlam temeller üstüne oturdu. Faydasını görürsünüz.
(Moon'un notu: Bu eğitimden elde edeceğiniz kazanım, ailenizin motosiklet kullanabileceğiniz düşüncesine kapılmasından çok çok ötedir. Hatta bence hayatidir. Motorun sırtına oturmadan önce "motor baktığın yere gider" diyebilenlerden olun)

4- Eğitim sertifikasıyla eve gelin ve annenizin toz alırken görebileceği yere bunu koyun! Artık onlar da kafalarında hazırlansınlar canım! Sertifikalı motorcusunuz işte :)

5- Bir denk getirip A2 ehliyete başvurun. O süreç zaten eskiye göre oldukça uzun olduğu için bu zamanı da gül gibi değerlendirin... Beyinlerine kazıyın bu mereti kullanmak istediğinizi. Dedim ya alışsınlar artık :)

6- Bu arada para biriktiriyosunuz dimi??? Yani çok zengin falan değilseniz, bir miktar birikmiş para motosiklet alırken yardımcı olur ve onun ötesinde hadi kabul edin motosiklet almanızı özünde istemeyen aileniz bir motor satın almanız için size arka çıkmak konusunda biraz gönülsüz olur. Ama karşılarına "benim şu kadar param var, bu kadar da kredi aldım mı tamamdır" gibi bir eylem planıyla çıkarsanız paradan da kısıtlayamazlar sizi :)

7- Ehliyetinizi alın ve yeni ehliyetiniz şerefine ailenizi küçük bir yemeğe, bir kahve içmeye falan bişeyler vesile edin dışarı çıkarın işte... Ve büyük akşam geldi işte: "Anneciğim/babacığım!! Ben bir motosiklet almaya karar verdim. Emin olun çok güvenle kullanacağım. Çok dikkatli olacağım... Bıdı bıdı, vıdı vıdı..." Ağzınız biraz laf yapsın canım ;)

8- Motor satın almamanız gerektiğini ileri süren bir dünya şey sıralayacaklar emin olun. Her zaman daha önce aklınıza gelmemiş biyerden vurabilirler. Böylesi bir durumda, "bir daha ne zaman bu yaşta olacağım!! 40'ımdan sonra mı alayım motoru" gibi biraz tribünlere oynayan, buram buram duygu sömürüsü kokan cümlelerle bu hazırlıksız durumu bertaraf edin. Ordan gol yemeye başladınız mı, kendinizi 10-0 mağlup bulabilirsiniz....

9- Her zaman ve her zaman ve her zaman ve her zamana "motor benim için bir taşıt aracı değil, bir zevk makinası. sadece haftasonları keyif için kullanmayı planlıyorum" gibi cümleler sarfedin. Sık sık motorun tepesinde görünmeyeceğiniz imajı yaratarak biraz olsun içlerini rahatlatabiirsiniz. Ama dikkat edin "biraz pahalı bir zevk değil mi" diyebilirler.. Cevabınızı hazır edin şimdiden :)

10- Tüm koruma ekipmanlarınızı, kuşamınızı eksiksiz ve kaliteli ürünler seçerek alın. Motordan önce bunlar eve girsin ki, son dakika bunalımları yaşamayın. Kaskın ne kadar da mucizevi bişey olduğunu, teknoloji harikası kompozit materyallerden yapılmış bu yaklaşık 1 kiloluk aletin aslında ne kadar da sağlam olduğunu, kalite sertifikalarını, güvenlik ıvır zıvırlarını falan anlatın, cila olsun ;)

11- Gidin motorunuzu alın ve keyifle kullanın! Yukarıda sıraladığım tüm zorlukları asla unutmayın. Neden? Çünkü motoru aldıktan sonraki en küçük ihmaliniz(=salaklık) tüm bu acılı süreci çöpe atacak ve aileniz motorunuza el koyacaktır. Tedbiri elden bırakmayın. İzin almak işin %10'luk kısmı bile değil, unutmayın. O izni nasıl kullandığınız çok çok çok önemli...

12- Hayırlı olsun, güle güle kullanın. Gezilere falan katılın. Motorunuzla sosyalleşin ki, aileniz serseri değil insancıl bi varlık olduğunuza iyice inansın...

Çok uzun oldu farkındayım. Ama valla içimden geldi de bir solukta yazdım. Ucundan kıyısından birilerine faydası dokunursa ne mutlu bana. Bu arada yukarıdaki maddelerin sistematiğine son bir kez daha dikkat çekmek isterim:

Bilinç - Güvenli Sürüş Eğitimi - Ehliyet - Giyim/Kuşam - Motosiklet

Dikkatinizi çekti dimi? En son sırada motosiklet var :)

kıvılcım
13.October.2008, 18:18
valla yeni motor alacak veya baba sevgili ikna etmek için iyi bir yol ama benim bbam hala bilmiyor ögrenirsede bir daha binemez hale sokar bunlar bizimkiler çıtır crz geliyor ben neler denemedim:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

carvalho
13.October.2008, 18:22
Serhatçım, bu keyifli yazı eminim birçok motor sitesinde yayınlanacaktır. HAtta e-mail zinciri bile olabilir. Süperdi...

Bir öneri de benden: İnceden motor muhabbeti açıldığında sokakta hız yapan racing motorlardan yüksek sesle şikayet edin. "Böyle gidilir mi, kaza yapar bunar, efendi efendi kullansalar ya" tarzı çakal yaklaşımlar çok etkili oluyor.

Gerçi geçen gün babam dolmuşta giderken gördüğü yanlarından tek tekere kalkan bir adamı hayranlıkla anlatıyordu. Benim için de için için beceriksiz evlat diye düşünüyor mudur acaba??

Dur şimdi işler değişti...

volkan045
13.October.2008, 18:28
Ben 2 senedir motosiklet kullanıyorum 3 defa motor değiştirdim yaklaşık 20.000 km. yol yaptım bizimkiler hala vazgeçirmeye çalışıyolar bu sevdadan...Yahu anlayın artık damarlarımda var bu diyorum anlamıyorlar...:(

X__utku__X
13.October.2008, 18:56
Eğer öğrenciyseniz ve çalışmıyorsanız harşlıklarınızı biriktirmeye başlayın internette 600-700 ytl lik mopetlere ve ucuz kask fiyatlarına felan bakmaya başlayın.Eğer araba kullanıyorsanız arabada ev ahalisi varken çok daha dikkatli ve yavaş kullanın.Ben böyle yaptım ve 700 liralık mopetlere bakarken regalim oldu kaskım montumda oldu ehliyetimde.Gerçi ben iyice kafayı bozmuştum biriktirdiğim parayla bi mopet alacaktım ama kısmet bunaymış.Sakın motoru aldıktan sonrada zaten aldım deyip artisleşmeyin düzgünce kullanın motoru yoksa geldiği gibi gider o motor.

veritas
13.October.2008, 20:09
Vallahi inanılmaz keyif alarak okudum yazıyı. Tabii okurken de birbir hepsini beynimden geçirdim. Şu da var ki bayan olduğunuzda ailenin onay vermesi çok ama çookk daha zor oluyor. Ahh benim babamı bilseniz. Ama ben anneme hayret ettim. Ne dese beğenirsiniz " kızım sen aya git ben senin arkanda olurum". Babamın buna verdiği cevap ise şöyle oldu " tamam aya git ama motorla değil." :)
Güler misiiin ağlar mısııın? Ama arkadaşımın da dediği gibi yollarını yavaştan keşfediyorum ben de. İlk zamanlar hep sert çıkar ve tartışırdım. Ama şimdi kesinlikle öyle değil. Son derece yumuşağım( hayatım boyunca hiç olmadığım kadar hem de) . Sakin sakin kursa yazıldım. Sevgili babacığım kursa yazıldığımı öğrendi ve söylediği söz şu oldu " tek kuruş destek çıkmam". Sonra bi baktım kursun son taksidini kendi ödüyor:))) Birgün geldi ne desin "motor alırsan bu evden gider kendine başka bi ev bulursun". Ben de "iyi nasıl olsa yalnız yaşıyorum, bulurum bi çatı yerleşirim" dedim ve kitaplarımdan başladım toparlanmaya ki ben eğer kitaplarımı topluyorsam bu çok önemli bir olaydır. Neyse sonra bu geldi "tamam o zaman paranı pulunu iyice kenara koy kimseye borçlanmadan al motorunu ama bil ki benden tek kuruş çıkmaz." hehehe. Tamam dedim. Yahu bi baktım adam durmuyor habire koz sürüyor önüme. Bu sefer de başka bişi bulmuş " ne doğalgaz faturana, ne elektrik, ne su, ne market hiçbişeyine karışmam, ona göre kendini hazır et". Yuhh ama artık dimi yani, zaten üç kuruş maaşımız var. "İyi baba, hele o gün bi gelsin sen hiç merak etme ben sana zahmet vermem" dedim, gene sakince tabii. Artık en son şununla geldi karşıma "bak eğer ki kaza yaparsan oturup evde zırıl zırıl ağlarım ama hastaneye yanına gelmem." Daha neler neler... Bu sıralar da şunu buldu; "bak yüksek lisansa başladığın gibi arabanı alayım, ama şu motor sevdandan vazgeç." Tabii burda da bi taşla iki kuş vuracak, hem arabasını elimden kurtaracak, hem de beni motor sevdamdan vazgeçirecek. hehe tabi ki vazgeçirir canııımmm. Hala bile bisiklet üstünde giderken rüzgar yüzümü okşadığında "işte hayat budur" diye bağırıyorum ki ben motordan vazgeçicem.
Sonuç olarak baya baya alıştılar. Ehliyetin yazılı sınavından 100 aldığımı söylediğimde ise en çok şaşıran yine babam oldu. Yahu abimin ne söylediğini bilseniz, bigün "gel karşıma şöyle abi kardeş konuşalım" dedi. Neyse oturdum ben bekliyorum ki boşver motoru sana araba alalım diyecek. Nerdeee... Demesin mi "boşver motoru da artık birini bul da evlen" :D Sanki kiloyla veriyorlar da... Amaaa ben onu bile ikna etmişim ki, şimdilerde o da motor alıp bana bırakmayı düşünüyor, kendisi yanıma geldikçe sürecekmiş. Gerçi yengemiz de biraz(yani bayaa) tepkili davrandı ama ben yine yavaştan alıyorum, sakin, mutlu, huzurlu anlarını bekliyorum yalnız sanırım daha çoookk beklicem :))) neyse liste uzadıkça uzuyor. Şimdiki hedefim kaskı alıp odama koymak. Sonraki ay da montu. Yavaş yavaş, sindire sindire...Tabii unutmadan Selçuk, senin taktik de süpermiş, bizimkilerle yanyana geldiğim gibi uygulamaya koyucam...:D

Kisstanbul
13.October.2008, 21:51
Alla alla benimkilerde motoru sattım diye kızıyor annem daha büyük bişi almam için beni ikna etmeye çalışıyor..

Ne alırsan al arka koltuk geniş olsun diyor... Anne Baba sizleri çok seviyorum ....:D

moonchild
13.October.2008, 22:13
Genel olarak eğlenerek okuduğunuza sevindim ama tabi umarım Selçuk kardeşimin dediği gibi sağda solda rastlamam bu yazıya :) Eğlenerek okunduğuna sevindim, çünkü ben o günleri o sancılı dönemi hatırladıkça çok gülüyorum. Ne mutlu bana ki ailem de gülüyor. Babam motosiklete gayet yakın biri olmasına rağmen İstanbul'u bahane etmişti mesela. Ama zaman zaman ele veriyodu kendini "al be oğlum. kullan tabi. bi daha ne zaman genç olucan" falan gibi cümlelerle. Annem hani eşşek kadar çocuk, kendi ayakları üstünde duruyo falan gibi cümlelerle kendini karşımda dikilip "hayatttta istemeeeeem" demekten alıkoyuyordu :) Gerçi annem kendi için büyük bir adım atarak her motorun sırtına oturduğumda "gittiğin yerde bi çaldır" demekten vazgeçtiyse de insanlık için küçük bir adım oldu tabi :) Motoru satmaya karar verdiğimde bir derin nefes aldı ama o derin nefesi sakin sakin veremeden yeni bir makina alacağımı duyunca sinirleri bozuldu başladı gülmeye :)

Bu yazıyı dedim ya bir anda aklıma geldi ve yazıverdim. Yöntem eklemek isteyen varsa buyursun lütfen, kendi yazınız gibi ekleyin :) Sonuç olarak asıl olan 2 şey var bence: 1- İlişkileri germemek 2- Motor sahibi olmayı ertelememek. Bu ikisini aynı anda elde edeceğiniz her ne yöntem varsa denemekten bıkmayın arkadaşlar!

Ha bu arada ben anne-baba ekseninde deneymliyim. Bu işin muhtelif versiyonları var tabi: Eş ikna etmek, sevgili ikna etmek, emmoğlu ikna etmek... Tecrübesi olan varsa yazsın :) Eğlenceli bi başlık olabilir bence!

Misal ben motoru almaya karar verdim, kız arkadaşıma pembe kask bakarken o beni terketti... O kadar zaman geçti üstünden hala motorla bi bağlantsı var mıydı acaba diye soruyorum kendime :)

Motor gülümsetir...

veritas
13.October.2008, 22:45
Valla sen şanslı azınlıksın Orkun. Babamın uğraşılarını saydım aşşağıda. Bu arada bir şeyi daha eklemeliyim;
eğer araba kullanıp da aileniz motor almanızı istemiyorsa, aracı kullanırken gayet yavaş kullanın. Çünkü bigün sormuştum "baba motor almamı neden istemiyorsun?" diye ve verdiği cevap şu olmuştu; "nasıl araba kullandığını biliyorum." veee ogün bugündür arabayı çok sakin kullanıyorum. 98km'nin üzerine çıkmıyorum. ( arada hız limitinin aşıldığı oluyor ama siz çaktırmayın) :D

kıvılcım
13.October.2008, 23:53
meryem allah sana kolaylık versin orkunum senin babanın kalıbını çok oldu kıralı artık böyle baba yok kalıbı kırıldıgından sanırım yahu ben hala babama söyliyemedim motoru 28 senedir kulanırım babam her motor görüşünde inşallah altınızdan şunu görürümde kırarım kemiklerinizi diyor

yanlizkurt
14.October.2008, 00:57
Arkadaşlar öncelikle motor üzerine binmek ve onunla keyifli dakikalar geçirmek istediğinizi kendinize kabullendirmeli ve hemen ardından,Maddi duruma bağlı olarak bir an önce gidip alıcak ve ben motor aldım diyecek vede hayırlı olsun kutlamalarına hazırlık yapıcaksın olay bu kadar basit arkadaşlar, hadi yeni motor alıcaklara hayırlı olsun diyelim şimdiden.
Bi insan ne istiyorsa Hayatta onu yapmalı, karşısına geçen olduğunda onu incitmeden yapmam gerek demeyi bilmeli ve kabullendirmeli,
Böyle uzun uzadıya işler beni yıpratır,ve bu yıpranma karşı taraftakileri yıpratmaya başlar ne gerek var,alıcaksın ve onlarda buna alışmaya çalışacaklar,Annemiz,Babamız bi dönem sonra alışır,Önemli olan bu durumu EŞLERE kabullendirmek, gerisi yalan ALLAH kolaylık versin diycem başkada bişey diyemiycem bu konu için.

Tomurcuk dersinde olmayan ağaç ODUNDUR !

aidikurt
14.October.2008, 14:39
baba valla mükemmel bir yazı olmus :)

moonchild
14.October.2008, 14:50
baba valla mükemmel bir yazı olmus :)

estağfurullah adminim, baba olan sensin...

kaanka
14.October.2008, 17:16
Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş baştan sona keyif alarak, arada kendimi düşünüp gülümseyerek okudum. Çok teşekkürler...8)

moonchild
14.October.2008, 17:23
Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş baştan sona keyif alarak, arada kendimi düşünüp gülümseyerek okudum. Çok teşekkürler...8)

Rica ederim efenim ne demek... Ne zamandır ihmal ediyodum forumu zaten, bir tür günah çıkarma diyelim :P Zaten borçluyum çok, öle yazıyla falan kapatılmayacak türden.

kaanka
14.October.2008, 18:13
Rica ederim efenim ne demek... Ne zamandır ihmal ediyodum forumu zaten, bir tür günah çıkarma diyelim :P Zaten borçluyum çok, öle yazıyla falan kapatılmayacak türden.

Bak bu konuda da haklısın biz daha seninle yüz yüze tanışma fırsatı bile yakalayamadık... En kısa zamanda herhangi bir gezi veya toplantıya gelmeni bekliyoruz....

chopell
15.October.2008, 00:47
serhatım özlemiştim senin uzuun yazılarını ne iyi ettin.. :)
konuyu da öyle güzel seçmişsin ki tam gündemimin orta yerinde.. :)

henüz gizli saklı yaptığım için bu işleri, bazı aşamaları aşmışım ya da gizli saklı yaptığım için hiç bir aşamaya gelememişim.. paradoksa dönüyor bu.. listenin neresinden tutacağımı şaşırdım.. :)

moonchild
17.October.2008, 14:44
serhatım özlemiştim senin uzuun yazılarını ne iyi ettin.. :)
konuyu da öyle güzel seçmişsin ki tam gündemimin orta yerinde.. :)

henüz gizli saklı yaptığım için bu işleri, bazı aşamaları aşmışım ya da gizli saklı yaptığım için hiç bir aşamaya gelememişim.. paradoksa dönüyor bu.. listenin neresinden tutacağımı şaşırdım.. :)

Valla ben de özlemişim buraya yazmayı, forum sayfalarını okumayı falan.. Askerden döndüğümden beri iş güç kafayı bozmuştum ama sağolsun global kriz falan derken daha fazla vakit geçireblir oldum burda :) İyi bişey mi kötü bişey mi anlamadım da, hayırlısı olsun artık :)

Sen de kurtul bu gizlilikten artık canım!! Çık ve haykır "alıcam uleeen" diye!!! :)