Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Motor, erkeğe çok yakışıyor (motoron'dan alıntı)

carvalho
03.July.2009, 10:04
Motosiklet, erkeğe çok uygun. Daha çok erkeği tanımlıyor hatta yakışıyor. Hani tabirler vardır ya; aynı topun kumaşı ve ya aynı çamurdan yaratılmış… diye, işte öyle.

30.06.2009
Nasıl yani diyebilirsiniz. Örnek vereyim. Bi kere en başta motor dengesizdir. Kendi başına ayakta kalamaz. Mutlaka yaslanacak bir ayak, sehpa, destek ister. Hiç önemsenmez o ayak. Çaktırmadan destek olur ana gövdeye. Bu, erkek davranış modeli ile ne kadar da uyumlu düşünsenize. Her erkek önemsemediği çoğu zaman farkında bile olmadığı bir destekle yaşıyor. Kiminin desteği annesi belki ailesi. Kimininki sekreteri, ortağı, arkadaşı. Çoğunlukla ve tabi eğer şanslı ise ona çaktırmadan, karşılık beklemeden, hak ettiği takdiri almayı düşünmeksizin destek olan, eşi, sevgilisi -neyse işte- kadını. Desteği al elinden, yıkılıp kalıyor. Bütün havası, çakası, hızı, macerası benzini bitene dek sürüyor.

Her motorun kendine has bir havası vardır. Kendine has bir duruşu. Her tip, ayrı bir ses ile geçer caddeden. Rüzgarla yarışta, güneşli sahil yolunda, toz toprak arazide kendine has bir geçişi vardır. Geçip gitmek için yaratılmış gibi. Geçip gitmek; erkeğin en büyük fantezisidir. En geçemeyeni, gidemeyeni bile o hayalle yaşar. Hatta kazık gibi çakılmış olanı bile, dilinden düşürmez. Ya beyhude bir gevezeliktir ya da kendinden başka kimseyi inandıramadığı bir yalan. Hani motor için ‘’önemli olan varmak değil yolda olmak’’ denir ya… işte öyle. Varmak korkutur erkeği. Varış noktalarından tırsar. Yetişkin değil ergen tepkiler verir. Vardığı yer, ona huzur veren bir kucak, ocak bile olsa.

Motor ‘’egoist’’ tir. Sadece kendin için yaptığın -bence, benim bildiğim- tek şeydir. Çoğunlukla onaylanmayan, kabul görmeyen yine de seni memnun ettiği için yaptığın, sevdiklerinin tepkisine rağmen, kendi keyfin için ödediğin bedeldir. Baştaki motor lafını çıkarın, herhangi bir erkeğin hayatının özetidir bu. Çünkü bir erkeğin ‘’ego’’ uğruna ödemeyeceği bedel, vazgeçmeyeceği şey yoktur. Hatta mümkünse bu bedeli en yakınında ve çoğunlukla onu en çok sevene ödetir. Çünkü erkek için, en ve tabi ki tek önemli şey; kendi paşa keyfidir.

Zora gelmez, gelmemelidir motor. Mıcıra girmemeli, yağ dökülmüşse yanından bile geçmemeli, soğuksa üşütmemeli, sıcaksa pişirmemeli, yer ıslaksa tozlu olmamalı, tozluysa taşlı olmamalı, virajsa hızlı olmamalı, hızlıysa çukur olmamalı……..bu böyle uzar gider. Tıpkı bir erkeğin hayattan beklentileri gibi. Erkeğin zora, sıkıntıya, hastalığa, acıya, sorumluluğa dayanamadığı gibi. Çocuk bakamaz, ebeveyn yükünü hiiiiiç taşıyamaz. Yoğun trafikle darlanan motor gibi, öyle anneyle, babayla akrabayla hiç hiç hiç olamaz.
Aşktır motor. Gözün ne araba görür ne tekne ne de başka bi hobi. Deposu, gidonu belki gaz açarkenki sesi ve kimbilir başka nesi, hiç aklından çıkmaz. Bir kez binmek falan kesmez. Senin olması rüyalarına girer. Borca harca girersin uğrunda. Hiçbir şey kalmaz gözünde. Onunla yaptığın bir gezi, cennete götürür seni. Aşktır işte.... Ve erkeğin aşık olması da aynı böyledir. Aynı böyle ucsuz bucaksız.

O motor aşkı, ya demir atar yüreğine, tüm risklerine rağmen binersin. Hep binebilmek için her önlemi alır, kalıcı olabilmek için nice korumalar takarsın. Cennetinde huzurla yaşarsın. Ya da anlamamışsındır o aşkı, hakkını verememişsindir. Yalın ayak, başın kabak, kafanda duman savrulmuşsundur oradan oraya. Kaza kaçınılmazdır o zaman. Şanslıysan ölürsün. Fark ettiniz mi? Aşk aynı böyle yaşanır erkek için. Eğer erkek, kalbindeki aşkın hakkını vermişse, kol kanat germiş, korumaya almış, sahip çıkmışsa cennetinde sultandır. Yok eğer, kazaya uğrayıp da korkaklığına yenik düşüp sarıp sarmalamadıysa, nüfus cüzdanında yazan erkek ibaresi sayesinde, şanslıysa ölene dek, adam olduğu yalanına inanır.

Burcu Akdemir
Motoron Temmuz 2009

Kenan Çiftçioğlu - Motoron

kayar2
05.July.2009, 22:52
haklısında dişilerede yakışır oldu motor buna ne diyecegiz

getto
06.July.2009, 13:55
süper... motor tehlikedir... her erkek olanın, gerçek erkeğin korkmadıı tehlike

TLGYLDZ
06.July.2009, 20:19
motorsuz bır hayatr asla nasıl ve ne şekillerde olursa olsun mutlaka yanımda bır motor olmalı benı sevecek olan mutlaka bır motoruda sevmelı kı dığer yanımdakı en buyuk destekcı durumuna geçsin

cenkerdemir
07.July.2009, 07:38
bende böyle birşey paylaşmak istedim umarım beğenirsiniz.

Motosiklete bin oğlum, çünkü motosiklet hayattır

Birçok babanın korkusu oğlunun motosiklete binmesidir Ölümden ve başka her türlü tehlikeli durumun çocuklarının başına gelmesinden korkarlar Benim senin başına gelmesinden en çok korktuğum şey ise hayatın zevklerini almadan yaşayan bir eğreltiotu olmandır Eğer yapmak istediğin şey orada duruyorsa ve aranızda bir tehlike dikilmişse, senin yapman gereken o tehlikeyi bertaraf edip, istediğin şeye ulaşmaktır İşte bunu yapamazsan hayatın ancak bir eğreltiotununki kadar heyecanlı olabilir

Motosiklete bin oğlum, ama dikkat et, motosiklet tehlikelidir

O tehlikenin üzerine aptal gibi gitme Unutma Sun Tzu der ki; “kötü komutanlar önce savaşa girer, sonra nasıl kazanacağını düşünürler; iyi komutanlar önce nasıl kazanacağını bulmadan savaşa girmezler” Önce viraja girip de sonra nasıl çıkacağını düşünen aptallardan olma

Tehlikeleri en küçüğüne kadar bertaraf et Hep tam koruma kullan, bakımsız motorla yola çıkma, alkollü ya da yorgun binme, kafan bozukken taksi tut, bilmediğin yolda risk alma, diğer araç sürücülerinden köşe bucak kaç Tehlikeleri nasıl dibine kadar bertaraf edeceğini bilemiyorsan sakın motosiklete binme, çünkü o zaman bu işi beceremezsin demektir

Motosiklete bin oğlum, çünkü motosiklet aşktır

Sadece kızlardan bahsetmiyorum, motosiklet macerası yaşam aşkıyla doludur Güneşi batıracağın yeri bilmek, üzerinde yaşadığın toprakları karışı karışına gezmek, her yaş ve meslekten insanla yolunu paylaşmak ve bindiğin makinenin üzerinde sanki çığlık atarmış gibi kopup gitmek, hayatı dibine kadar yaşamak, ancak bu araçla mümkündür Motosiklet macerasının içinde yaşam aşkı olmayan insanların tek yaptığı ise teknik detayları birbirlerine anlatarak kocaman, yararlı ama sıkıcı bir ansiklopediyi yaşayıp gitmektir Aşkın ucunu bırakma, heyecanlı ve renkli ol, sıkıcı olma Sıkıcı olacaksan arabaya binip, haftasonları futbol, akşamları ana haber seyrederek yaşayabilirsin, motosiklete ihtiyacın yok Günü yakalamayı bil oğlum, motosiklet senin yaşama enstrümanındır

Kızlardan bahsetmiyorum dediysem, o kadar da demedim tabi Hani bazen pembe bir vespa üzerinde pembe kaskla kuğu gibi giden pembe pantolonlu bir kız görürsün ya? Git yanaş, merhaba de ona Orta parmağı gösterirse, kıza efendi gibi bir selam çakıp gazla bana gel, ensene bir tane patlatayım, sonra bira içmeye gideriz Hayatı böyle yaşayacaksın işte, öküz gibi, ödlek gibi değil Hem efendiliğini bozmayacaksın, hem de çılgınlığını koruyacaksın

Ha hoşlandığın bir kız mı buldun? At motorunun arkasına, Datça’ya götür onu, Knidos’un sularıyla yıka Can Yücel’in en sevdiğin şiirlerini okurken batan güneşi izlet ona, Domuzbükü’nde yıldızları ört üstüne uyusun Sonra bu macera için bana teşekkür edeceksin

Motosiklete bin oğlum, çünkü motosiklet isyandır

İnsanlık tarihi popüler kültürler ve onlara tepkiyle gelişen kültlerle doludur Rock tarihi, 68 kuşağı, Avrupa bohemleri, Beatnick’ler hep aynı heyecanla tutuştular Bugün bu ateş bir miktar sönmüş görünse de sen buna aldanma İnsanoğlunun doğasında isyan vardır ve motosiklet bunun dışavuruluş şekillerinin en güzellerinden biridir Motosiklet bir ulaşım aracı değildir, bir isyan aracıdır, bunu kafandan çıkarma

Hayatın rutinlerine dikkat et oğlum Efendi ol ama içindeki serseriyi korumayı bil, akşam eve gelince takım elbiseni çıkarıp deri montunu giy Her zaman kravatın olabilir ama hiç yuların olmasın, her zaman bir patronun olabilir ama hiç efendin olmasın Eğer seni zincirliyorlarsa o patronu, arkadaşı ya da sevgiliyi dehleyip, kravatı çöz, kol saatini fırlatıp at, gemileri yakmayı bil Hayatımda tanımaktan keyif aldığım insanların neredeyse hepsi, günü geldiğinde hayatında radikal değişiklikler yaparken gözünü kırpmamış insanlardır Ve bu insanların neredeyse hepsi motorcudur

Motosiklete bin oğlum, çünkü motosiklet dostluktur

Bir motosiklet grubuna mutlaka gir O motosiklet grubunun içerisindeki bir kavgaya ise asla girme Unutma ki insanın olduğu yerde sevgi de vardır, kavga da vardır Toplumdan soyut yaşama, yolu paylaş Ama kimliğini de kaybetme, yolunu şaşırma Toplumun içinde dur, ama tek başına ayakta dur, sonuçta yol yalnız senin yolundur unutma

Herkesle konuştuğun gibi, her tip motora da bin, tutucu olma “Chopper gitmiyor, dönmüyor” diyenleri takma, altındaki V motorun ritmiyle dans etmeden isyanın ruhunu anlayamazsın Sıkı bir enduroyla off-road yapmadan doğaya fazla kavuşamazsın İbrende bir kez olsun 200’leri görmeden de adrenalin seni ilk defa içki içmiş 15 yaşındaki kız gibi sarhoş eder durur Herkesi dinle ama hiçkimseye kulak asma Motosiklet türlerinin her biri farklı amaçlarla üretilmiştir, birini seçeceksen seç, ama hepsiyle barışık ol, hiçbirinin fanatiği olma

Motosiklete bin oğlum, çünkü ben hep motosiklete bindim

Ve şu hayatımda yaptığım en iyi şeylerden biri bu Tek bir dakikasından bile pişman değilim ve iyi kötü her maceramın kıymetini bildim Hayatta öğrendiğim birçok şeyi bu iki tekerlekli cansız makineden öğrendim

Motosikletle yaşa oğlum ve aradan yıllar geçerse ve ben motosiklete binemeyecek durumda olursam, gel bana maceralarını anlat, nereleri keşfettiğini, kimlerle hırlaştığını, kimlerle dost olduğunu, hangi şarabı kiminle içip, hangi güneşi nerede batırdığını

Eğer ben ölmüşsem de çok önemseme Motor üzerinde ölmüşsem neden pişman olmadığımı anlayacak tek kişi sen olacaksın Eğer ölmemişsem şu pembeli kıza sor bakalım ablası var mı?

Sana bırakacağım en büyük miras, işte bu hayat rehberi, motosikletli hayatın ta kendisidir

Motosiklete bin oğlum, çünkü motosiklet hayatın ta kendisidir

Alıntıdır.

moonchild
09.July.2009, 12:04
haklısında dişilerede yakışır oldu motor buna ne diyecegiz

Bence motorun dişilere de yakışır olması günümüz dünyasının en belirgin yansıması. Kadınlar erkekleşiyor! Bunu iyi veya kötü bişeymiş gibi söylemiyorum kesinlikle, ama yüzyıllardır süregelen erkek ve kadın şablonları birbirine geçmeye başladı. Erkekler de kadınlaşıyor aynı şekilde.... Bugüne kadar erkeğe yakıştırılan birçok sıfat artık kadınlarda da sırıtmaz oldu, bu yüzden motor kadına da yakışıyor diye düşünüyoruz. Ama benim şahsi kanaatim, motor üzerinde durmayı bilen herkese çok yakışıyor. "Üzerinde durmayı bilmek" birçok şeyi içinde barındıran bir ifade, onu burda açmayı tercih etmiyorum :)