Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Radyatör fanı arızalı

bulenttrn
13.March.2010, 02:34
Arkadaşlar merhaba, ben motorumu 3-4 gün önce aldım bir kaç sorum olucak baya araştırdım konu açmıyım diye ama bulamadım. Radyatör fanımın 1 tanesi çalışmıyor pervanesi yerinden çıkmış. fiyatı ortalama nekadardır. bide bugün fark ettim direksiyon kilidi farklı yerdeymiş ama benim motorda sanırım direksiyon kilidinin olduğu yer sökülmüş neden olabilir.Bu arada forumu baya karıştırdım baya işime yaradı. teşekkürler herkese.

sakin
13.March.2010, 16:14
pervanenin motoru saglamsa pervaneyiyerine takabilirsin direksiyon kilidi neden sökülmüştür aldıgın kişi daha iyi bir bilgi veriri bozulmul olabil,ir zamanla gevşeyip yolda düşmüş olabilir emre motordan veya ali ustadan bulabilirisin hayırlı olsun motorun

bulenttrn
13.March.2010, 21:31
pervanenin motoru saglamsa pervaneyiyerine takabilirsin direksiyon kilidi neden sökülmüştür aldıgın kişi daha iyi bir bilgi veriri bozulmul olabil,ir zamanla gevşeyip yolda düşmüş olabilir emre motordan veya ali ustadan bulabilirisin hayırlı olsun motorun

çok teşekkürler.

ol_gu87
15.March.2010, 02:17
motorun hayırlı olsun direksiyon kilidini pek kafana takma çok bi işe yaramıyor görüntü yapıyor sadece kırmak çok kolay disk kilidi ondan doha çok işe yarayabilir veya sağlam bi demirci ustası celik çubukla takabilirse onu yerine o zaman işe yarayabilir iki vida tutuyor onlarda direksiyona ani hareketle kırıyorlar çelik halatla bağla motorunu canavarla kesebiliyorlar onu sadece oda gürültü çıkartıyor çok birde sağlam bir alarm işini görür

bulenttrn
15.March.2010, 03:17
motorun hayırlı olsun direksiyon kilidini pek kafana takma çok bi işe yaramıyor görüntü yapıyor sadece kırmak çok kolay disk kilidi ondan doha çok işe yarayabilir veya sağlam bi demirci ustası celik çubukla takabilirse onu yerine o zaman işe yarayabilir iki vida tutuyor onlarda direksiyona ani hareketle kırıyorlar çelik halatla bağla motorunu canavarla kesebiliyorlar onu sadece oda gürültü çıkartıyor çok birde sağlam bir alarm işini görür

Çok teşekkürler direksiyon kilidiyle hiç uğraşmasam daha iyi o zaman disk kilidi yeterli olur. geceleri de çelik halatım var zaten :)

bulenttrn
17.March.2010, 01:18
Yeni konu açmak istemedim bişey daha sorucam. Daha önce vitesli motor kullanmadığım için pek bilgim yok Motor hareket halinde değilken boşa alamıyorum geçmiyor. Bu normal mi ? normal değilse sorun nerde olabilir.

sakin
17.March.2010, 01:55
Yeni konu açmak istemedim bişey daha sorucam. Daha önce vitesli motor kullanmadığım için pek bilgim yok Motor hareket halinde değilken boşa alamıyorum geçmiyor. Bu normal mi ? normal değilse sorun nerde olabilir.
sorun debriyajda olabilir tam ayırmıyorsa ayarını biraz gerdirmen iyi olur birde ayak alışkanlığı ister boşa geçirmek ayagın hasaslaşması gerekir

bulenttrn
17.March.2010, 02:27
sorun debriyajda olabilir tam ayırmıyorsa ayarını biraz gerdirmen iyi olur birde ayak alışkanlığı ister boşa geçirmek ayagın hasaslaşması gerekir

Çok teşekkürler. yine siz yetiştiniz imdadıma. 8)

Uzay
17.March.2010, 11:32
sakin açıklamış ama ek olarak; eğer vitesi boşa alamıyorsan, motoru 3-5 cm ileri geri götürüp tekrar deneyeceksin.

bulenttrn
17.March.2010, 20:41
sakin açıklamış ama ek olarak; eğer vitesi boşa alamıyorsan, motoru 3-5 cm ileri geri götürüp tekrar deneyeceksin.

Teşekkürler. Bende öyle yapıyorum şimdilik. ayağımda alıştıkça daha kolay geliyor :)

bulenttrn
02.April.2010, 19:05
Arkadaşlar fanla ilgili bi sorum daha olucak ben im radyadör fanımın biri bozuktu. orjinaline çok isteyince bişeyler uydurmaya çalıştık. fakat fanın biri başka yöne diğeri başka bir yöne dönüyor bu normal mi ? bide radyatör sistemi tam olarak nasıl çalışıyor. Fanlar havayı radyatöre doğru mu veriyor suyu soğutması için? yoksa motora doğru mu? benim fanlar radyatöre hava veriyor elimle tuttuğumda motora hava vermiyor buda normal mi ? :) şimdilik bu kadar

Uzay
02.April.2010, 21:10
Arkadaşlar fanla ilgili bi sorum daha olucak ben im radyadör fanımın biri bozuktu. orjinaline çok isteyince bişeyler uydurmaya çalıştık. fakat fanın biri başka yöne diğeri başka bir yöne dönüyor bu normal mi ? bide radyatör sistemi tam olarak nasıl çalışıyor. Fanlar havayı radyatöre doğru mu veriyor suyu soğutması için? yoksa motora doğru mu? benim fanlar radyatöre hava veriyor elimle tuttuğumda motora hava vermiyor buda normal mi ? :) şimdilik bu kadar

Fanlar radyatöre hava verir, radyatörün içinde soğuyan su da motor bloklarında dolaşarak motoru soğutur ve ısınmış olarak tekrar radyatöre gelir.

Yönleri konusunda birşey diyemem. Hatırlamıyorum ama ikisi de radyatöre hava veriyorsa sorun yok :p

bulenttrn
05.April.2010, 01:08
Fanlar radyatöre hava verir, radyatörün içinde soğuyan su da motor bloklarında dolaşarak motoru soğutur ve ısınmış olarak tekrar radyatöre gelir.

Yönleri konusunda birşey diyemem. Hatırlamıyorum ama ikisi de radyatöre hava veriyorsa sorun yok :p

çok sağol :)8)

CELİL
05.April.2010, 09:52
merhaba fanların çalışma yönü (üfleme yönü ) motora doğrudur radyatörden çektiği havayı motora doğru üfler tersi olursa hararet yapar 8)

Uzay
05.April.2010, 10:56
merhaba fanların çalışma yönü (üfleme yönü ) motora doğrudur radyatörden çektiği havayı motora doğru üfler tersi olursa hararet yapar 8)

Abi o zaman ben arkadaşa yanlış söyledim :p Ya da sen yanlış söyledin :evil:

CELİL
05.April.2010, 11:36
Abi o zaman ben arkadaşa yanlış söyledim :p Ya da sen yanlış söyledin :evil:
eski zamanlarda bende öyle biliyordum fakat 3 regal elinden geçen biri olarak çok fan değiştirdim öğrendimki fan radyatör yönünden havayı çektğinde radyatörün arkasındaki soğuk havayı emiyor radyatörün içinden geçen soğuk hava radyatörü soğutuyor ve motorun üstüne üflüyor radyatörden gelen hava motordan daha az ısda olduğundan motoruda soğutuyor eger tamtersi olsaydı kızgın motor tarafından hava emseydi motorun tüm sıcağını emip radyatöre üflediğinden radyatör dahada ısınırdı nasıl açıkladım amaaa takıldığın yer varsa sor çekime kıh kıh :cheesy::cheesy::cheesy:

carvalho
05.April.2010, 11:43
celil şahane açıkladın valla 8)

CELİL
05.April.2010, 11:53
amaç foruma faydalı bireyler olmak:cheesy::cheesy::cheesy:

Uzay
05.April.2010, 12:38
eski zamanlarda bende öyle biliyordum fakat 3 regal elinden geçen biri olarak çok fan değiştirdim öğrendimki fan radyatör yönünden havayı çektğinde radyatörün arkasındaki soğuk havayı emiyor radyatörün içinden geçen soğuk hava radyatörü soğutuyor ve motorun üstüne üflüyor radyatörden gelen hava motordan daha az ısda olduğundan motoruda soğutuyor eger tamtersi olsaydı kızgın motor tarafından hava emseydi motorun tüm sıcağını emip radyatöre üflediğinden radyatör dahada ısınırdı nasıl açıkladım amaaa takıldığın yer varsa sor çekime kıh kıh :cheesy::cheesy::cheesy:

Soruyorum abi :)

Benim motosiklet V motor. Hatta L motor :) Yani bloklardan biri çok arkada. Hatta öndeki blok bile fana uzak. Bir adet radyatör ve bir adet fan var. Arkadakine üfleme şansı yok fanın. Arkadaki blok su dolaşımı ile, öndeki blok hem su dolaşımı hem de fan üflemesi ile mi soğuyor? Bence ikisi de su dolaşımı ile soğuyor. Yani fanın radyatörden hava çekmesi mantıklı geliyor tamam ama amacının motora üflemek olduğunu pek sanmıyorum. Diyerek topu sana atıyorum :)

Uzay
05.April.2010, 12:42
Biraz araştırdım:

http://www.makina-market.com.tr/1552

Bu maksatla yapılan üç tip soğutucu fan vardır. Bunlar:
a.Emici fan: Radyatöre hava üfleyerek soğutur,
b. Üfleyici fan:Motor kompartımanındaki havayı radyatöre üfler
c.Ters Dönebilir fan: Fan kanatlarının konumuna bağlı olarak havayı kanatlar arasından gönderir.

Her üç tip fan da soğutmada yaygın olarak kullanılır. Atmosferdeki soğuk havayı radyatör petekleri arasına gönderir. Bununla birlikte bu tip fan her uygulamada kullanılmaz. Örneğin, buldozerde fan motorun önüne montelidir, radyatör kanatları arasının tozla kolayca sıvaşabilmesi nedeniyle üfleyici tip bir fan kullanılmalıdır.

CELİL
05.April.2010, 13:08
Biraz araştırdım:

http://www.makina-market.com.tr/1552

Bu maksatla yapılan üç tip soğutucu fan vardır. Bunlar:
a.Emici fan: Radyatöre hava üfleyerek soğutur,
b. Üfleyici fan:Motor kompartımanındaki havayı radyatöre üfler
c.Ters Dönebilir fan: Fan kanatlarının konumuna bağlı olarak havayı kanatlar arasından gönderir.

Her üç tip fan da soğutmada yaygın olarak kullanılır. Atmosferdeki soğuk havayı radyatör petekleri arasına gönderir. Bununla birlikte bu tip fan her uygulamada kullanılmaz. Örneğin, buldozerde fan motorun önüne montelidir, radyatör kanatları arasının tozla kolayca sıvaşabilmesi nedeniyle üfleyici tip bir fan kullanılmalıdır.
sen şimcik bizim motorlara buldozermi demek istiyoooonn
ya uzay linkteki yazının başlığında dizel motor son ders yazıyooo
uzaydan copy dir
buradad diyorki atmosferdeki soğuk havayı alır diyoo yaniiii motor yönünden alamaz çünkiii sıcak hava olur soğutmaz kıh kıh kıh biraz daha çalışşşş

Uzay
05.April.2010, 13:17
sen şimcik bizim motorlara buldozermi demek istiyoooonn
ya uzay linkteki yazının başlığında dizel motor son ders yazıyooo

Ben ek bilgi olarak verdim abi haklısın ok 8)

Zaten motor giderken karşıdan hava giriyor radyatöre. Bir de fanın radyatöre doğru tersten hava vermesi saçma olurdu zaten. Onu düşünemedim ben.

orpheus
05.April.2010, 20:45
celil 10 puan...
uzay 0 puan...:d
uzay bütünlemeye kalıcan bak sene sonu yaklaşıo..:D

Uzay
05.April.2010, 20:54
celil 10 puan...
uzay 0 puan...:d
uzay bütünlemeye kalıcan bak sene sonu yaklaşıo..:D

İyi yolu görüyor ve takdir ediyorsun. Ama kötü yoldan gidiyorsun bence :p

carvalho
05.April.2010, 21:01
İyi yolu görüyor ve takdir ediyorsun. Ama kötü yoldan gidiyorsun bence :p

puahhahahaha :cheesy::cheesy::cheesy:

bulenttrn
05.April.2010, 22:24
:) kafam iyice karıştı fakat dün uzay ın söylediği çok mantıklı gelmişti aslında biraz da araştırdım ve uzayın ilk söylediğinin doğru olduğunu gördüm. Genelde internette bulduğum bütün bilgiler otomobiller için bizim regal raptorlarin soğutma sistemi farklıysa bilmiyorum tabi ama. Otomobillerde fanlar her zaman radyatöre üflüyor.Bide söylediklerinizi düşününce mantıklı geldi fakat trafikte yada olduğunuz yerde motoru zorladığınız da radyatöre hava girmicek dolayısıyle radyatördeki su soğumayacak. Ama yine de bilgiler için çok teşekkürler dikkate alıcam. Yarın regal servisine gidip tam olarak öğreniyim en iyisi

Uzay
06.April.2010, 00:26
:) kafam iyice karıştı fakat dün uzay ın söylediği çok mantıklı gelmişti aslında biraz da araştırdım ve uzayın ilk söylediğinin doğru olduğunu gördüm. Genelde internette bulduğum bütün bilgiler otomobiller için bizim regal raptorlarin soğutma sistemi farklıysa bilmiyorum tabi ama. Otomobillerde fanlar her zaman radyatöre üflüyor.Bide söylediklerinizi düşününce mantıklı geldi fakat trafikte yada olduğunuz yerde motoru zorladığınız da radyatöre hava girmicek dolayısıyle radyatördeki su soğumayacak. Ama yine de bilgiler için çok teşekkürler dikkate alıcam. Yarın regal servisine gidip tam olarak öğreniyim en iyisi

Abicim iyice allak bullak ettin kafamı. Madem benim ilk söylediğim doğruydu ben niye ikinciyi söyledim peki? Bana bi açıklama yapın millet! Bence ikinci söylediğim doğru benim. Yani şu anda üçüncü söylediğim de doğru oluyor :p

bulenttrn
06.April.2010, 01:01
Abicim iyice allak bullak ettin kafamı. Madem benim ilk söylediğim doğruydu ben niye ikinciyi söyledim peki? Bana bi açıklama yapın millet! Bence ikinci söylediğim doğru benim. Yani şu anda üçüncü söylediğim de doğru oluyor :p
:) yani fanlar radyatörü soğutur demiştin. 2. olarak bişey söylemedin benim yanlışım oldu :) yani o doğru gibi yarın iyice araştırır yazarım yine buraya bakalım. Ama diğer arkadaşın da elinden 3 regal geçmiş söylediği de mantıksız değil o yüzden servisine gidip sorucam yarın :)

CELİL
06.April.2010, 09:08
:) Bak uzay bülentinde kafasını karıştırdın ayıkla bakalım pirincin taşını

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Uzay
06.April.2010, 10:31
:) Bak uzay bülentinde kafasını karıştırdın ayıkla bakalım pirincin taşını

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:: mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Taşlı taşlı yiyin abi oh olsun :p

CELİL
06.April.2010, 10:47
Taşlı taşlı yiyin abi oh olsun :p

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

foreman
06.April.2010, 11:59
yanlıs bılgıyı guncelledım...

rr ların fanı üflemez mış....

CELİL
06.April.2010, 13:02
Arkadaşlar fanın orjinal kablosu soketlidir ve tek yönde yerine takılabilir ters yönde yerine girmez .motor harerete geçip fanları açtıgında elinizi fanın arkasına koyun bakalım ne tarafa üflüyor
8)8)8)

foreman
06.April.2010, 13:57
suan motorum yok ama ılk fırsatta bı rr bulup bakacagım...bu konuyu okuyana kadar pervanelerın ne tarafa dondugune odaklanmadım.sadece calısıp calısmadıgına baktım.
otomobılcı olarak genelde fanların radyatore dogru hava verdıgını ve bu sekılde sogutma ıslemı yaptıgını varsaydım.tezım de bu yonde...

rr ın enterean bı motor oldugunu dusunursek ters calısma olasılıgınında oldugunu ıhtımaller arasına koymak gerek...

otolarda da fan devreye gırdıgınde fanın arka kısmına sıcak hava ufler.bu o fanın havayı cektıgı anlamını tasımaz.radyatore dogu uflenen hava pervane ve radyator arasında sıkıstıgı ıcın mutlaka gerıye dogru sıcak hava cıkacaktır...

bu mantalıte dogrusunda fıkır beyan etmıstım...

CELİL
06.April.2010, 14:21
Araştırmanı bitir son durumu bir daha tartışırız 8)8)8)

foreman
06.April.2010, 16:39
konuyu gerıye dogru okudugumuz da arkadasımızın farklı bır fan motorunu takmaya calıstıgında ters calıstıgını soylemesı uzerıne bende kabloları ters cevır demıstım...yanı orjınal olmayan soketsız bır pervane motrundan sozedılıyor...8)

bıraz once de muslum babayı aradım...bu konuyu sordum....
daha once bu konuyu tartıstıklarını ve regallerde ters pervane olmasından dolayı havayı onden arkaya dogru cektıgını soyledı...
yanı celil agabeyın soyledıgı dogruymus...8)

HONEY
06.April.2010, 16:48
O zaman sonuç şu şekilde sanırım

Celil : 1
Foreman : 0

:p:p:p

konuyu gerıye dogru okudugumuz da arkadasımızın farklı bır fan motorunu takmaya calıstıgında ters calıstıgını soylemesı uzerıne bende kabloları ters cevır demıstım...yanı orjınal olmayan soketsız bır pervane motrundan sozedılıyor...8)

bıraz once de muslum babayı aradım...bu konuyu sordum....
daha once bu konuyu tartıstıklarını ve regallerde ters pervane olmasından dolayı havayı onden arkaya dogru cektıgını soyledı...
yanı celil agabeyın soyledıgı dogruymus...8)

foreman
06.April.2010, 17:13
celıl agabeye (+) 1 az gelır....
mümkünse benıde kırbaçlayın,asın... kaynar sularda haşlayın...:p:p:p:p

CELİL
06.April.2010, 17:38
arkadaşlar hepinize gösterdiğiniz çabadan dolayı teşekkürler en doğru sonuç çok sesli tarşılarak bulunur :alkis::alkis::alkis:

foreman
06.April.2010, 17:55
ee o zaman bunu gezıde mangalda kofteyle kutluyalım:cheesy:

mangal ustunde demlenen çaylar benden:cheesy:

CELİL
06.April.2010, 18:03
ee o zaman bunu gezıde mangalda kofteyle kutluyalım:cheesy:

mangal ustunde demlenen çaylar benden:cheesy:
okey
büyük ödül benim 8)8)8)8)

Uzay
06.April.2010, 18:55
Vay arkadaş! Ne fanmış :cheesy:

orpheus
07.April.2010, 16:34
Bir ara bir suzukim vardı..
kendim söküp takmaya başlamıştım artık demirbaşım olmuştu..
İnat etmiştim fan motoru çalışma yönüne..
illa radyatöre dogru vermeli havayı diye..
Tabii 1 saate kalmadı hararet tavan yaptı...:D:D:D
Tecrübe ile sabittir..:D
Yani CELİL kazanır ve yeni alınan motorların baklavalarının hepsini kendi yer...:D:D:D:D

shadowrider
05.July.2011, 00:44
sol fan motor kablosu nedendir anlayamadım yandı. motorun sigortası da attı. geçici bir tel taktım sigorta yerine fan kablosunu da kesmek zorunda kaldım yeniden sigorta attırdığı için.

Kısa süre içinde Mersin'den Antalya'ya gitmeyi planlıyordum motorumla. ama şimdi zaten sağ fanı çalışmayan motorumda bir de sol fan sıkıntı yapınca mağdur oldum.

yarın fan motorunu bi oto elektrikçisine baktıracam, ama pek ümitli değilim.

Yenisini ya da çıkma bi tane kısa sürede nasıl ve ne kadara bulabilirim ya da acaba ne yapmalı?

Emix
05.July.2011, 01:34
sol fan motor kablosu nedendir anlayamadım yandı. motorun sigortası da attı. geçici bir tel taktım sigorta yerine fan kablosunu da kesmek zorunda kaldım yeniden sigorta attırdığı için.

Kısa süre içinde Mersin'den Antalya'ya gitmeyi planlıyordum motorumla. ama şimdi zaten sağ fanı çalışmayan motorumda bir de sol fan sıkıntı yapınca mağdur oldum.

yarın fan motorunu bi oto elektrikçisine baktıracam, ama pek ümitli değilim.

Yenisini ya da çıkma bi tane kısa sürede nasıl ve ne kadara bulabilirim ya da acaba ne yapmalı?

Radyatör.
Fan 2x
Müşür'ler kablolar

herşeyi mevcut bende antalya'da ikamet ediyorum

radyatör fanının tek'ini 50'den çift alırsanız 40'ardan veriyorum problem yok fanlarda kusursuz çalışıyor radyatör set,poması devir daimi vs ne isterseniz mevcut.