Orijinalini görmek için tıklayınız : boş vitesle yolculuk
snsl66
05.June.2010, 21:49
bugün uzun yol denemesi yapmak için istanbuldan biraz uzaklaştım. amacım birazda motora yüklenmekti artık 1,000 km yi geçtiğimden yüksek devirde makinenin nasıl davrandığını görmek istedim. rotayı ve benzin hesabını doğru yapmadığım için depoyu yedeğe geçirince biraz panikledim. ilerde benzinci olup olmadığınıda bilmediğimden meyilli bulduğum yerlerde boşa aldım. boşa almak konusunda ne düşünüyorsunuz? arabalarda bir zararı yok ama bildiğim kadarıyla bizim motorların debriyaj sistemi galiba biraz daha farklı. eğer bir farklılık varsa bu durumun motora bir zararı olur mu?
Konu hakkında zararlı diyebileceğim bir bilgiye sahip değilim. Ama fikrimi söylemem gerekirse bence zararı yok. Yani rölantide iken durmuyorsun da, yokuş aşağıya hareket ediyorsun... Ama tekrar vitese geçeceğin zaman uygun vitese geçemezsen zararı olabilir...
foreman
06.June.2010, 09:25
bu konu aslında bızım makınalarda cok tehlıkeli...
yanı 5 vıtesle hafıf meyıllı bır oto yolda tam gaz gıdıyorsun.yol musaıt.bosa atsan en az 5 km gaz vermeden gıdeceksın...buraya kadar guzel.ama saatte 100 km hızla gıderken ve hıc hızını duşurmeden nasıl 4-3-2-boş- yapacaksın....velevkı yaptın,kı bu ımkansız ve cok tehlıkelı...yıne aynı suratte yavas yavas nasıl vıtes yukselteceksın?...
bu soruyu yaklasık ıkıbucuk yıl once muslum babaya sormustum...o zamanlar regalde yenıyız bısı bılmıyoruz.bu teorının regallerde ımkansız oldugunu ama MZ motosıkltlerınde mumkun oldugunu soylemısti.nedenıde MZ lerde her vıtes arasında bır bos vıtesın olmasıymıs...yanı 1-boş-2-boş-3-boş- vs...
sana tavsıyem sakın deneme başarısız da olma....(:
arkadaşlarında dediği gibi boşa atmakta sorun yokta
tekrar vitese atmakta sorun oluyor
zira boştan tekrar vitese atacağın zaman geçmen gereken vites 2
fakat gittiğin hız 2.vites için yüksek...
vitese geçerken taakkk diye bi taklıyorki aha şanzımanı bıraktık diyorsun
bence gereksiz bir davranış
regal sağolsun zaten vitestede gerekli ekonomiye sahip 8)
snsl66
06.June.2010, 13:39
zaten yüksek süratte 5'ten boşa geçirmeye bende cesaret edemem "velevki" vites boşa geçmeyip 2'yi yada 1'i kavradı. o kilitlemeyle debiyajı bıraktığım anda ya beni üstünden atar yada kendini dağıtır. muhtemelen her ikiside aynı anda olur.
benim yaptığım;
"meyilli gördüğüm yerde yokuş aşşağı 2.viteste inerken motor 3.vitese geçmek istediğinde 3'e değilde bir alta yani boşa almak."
bu konuyu açtıktan sonra forumun arama motoruna "vites" "şanzıman" yazıp eski yazıları tek tek okudum. zamanında çok detaylı paylaşımlar yapılmış. tam bir bilgi hazinesi. maalesef konular çok dağılmış forumun kenarına köşesine atılmış öyle faydalı bilgiler varki. yazık çürüyüp gidiyorlar. bunları toparlayıp sabit başlık altına almak lazım.
eğer uygun devirde ve hızda yapılırsa yinede zararı olur mu? sogutma açısından faydalı bile olabilir gibi geldi. dün bu şekilde epey yol gittim ve fanlarım neredeyse hiç açılmadı . ne yalan söyleyim boşla gitmek çok hoşuma gitti, gürültüsüz,titreşimsiz,hararetsiz,ücretsiz
dün bu şekilde epey yol gittim ve fanlarım neredeyse hiç açılmadı . ne yalan söyleyim boşla gitmek çok hoşuma gitti, gürültüsüz,titreşimsiz,hararetsiz,ücretsiz
hehehe ben bunun üstüne bide kontak kapatıyorum uygun meyili bulduğumda
içim huzur doluyor :p:p:p
Bir debriyajla boşa kadar inip, tekrar bir debriyajla eski vitesine dönersen sorun olmaz gibi. Tabii hızın eskisine göre azalmışsa bir alt viteste bırakırsın debriyajı. Ya aslında debriyajı yavaş yavaş bırakırken kastığını hissediyorsan, bir üst vitese geçip öyle bırakırsın. Düşük viteste debriyaj bırakmaktansa yüksekte bırakmak daha iyi takla atmamak, ani firen etkisi yapmamak için
Arabalarda boş viteste uzun yol alma frenleri şişiriyor peki motorda aynı sorun yaşanırmı . Ben Honda civic te bu sorunu yaşıyordum o yüzden motosiklette bu durumun nasıl olacağını bilmediğim için hiç denemedim.
ben boşta gitmek istediğimde 4 yada 5 inci viteste motorun akar hızına göre dibriyajı sıkılı tutuyorum alın size boş vitese geçeceğim zamanda yavaşça bırakıyorum sonra uygun vitese geçiyorum makinada sorun yaratmıyor 8)8)8)
snsl66
07.June.2010, 19:06
ben boşta gitmek istediğimde 4 yada 5 inci viteste motorun akar hızına göre dibriyajı sıkılı tutuyorum alın size boş vitese geçeceğim zamanda yavaşça bırakıyorum sonra uygun vitese geçiyorum makinada sorun yaratmıyor 8)8)8)
abi öyle yaparsan balata ömrü kısalmaz mı? benzinden ve aküden 3 kuruş tasarruf edelim derken. balata masrafı çıkarmayalım sonra.
abi öyle yaparsan balata ömrü kısalmaz mı? benzinden ve aküden 3 kuruş tasarruf edelim derken. balata masrafı çıkarmayalım sonra.
Balata sadece debriyaja basarken veya çekerken, yani yarım debriyaj anında aşınır. Tam basılı iken birşey olmaz, yapışıp birlikte döner.
Balata sadece debriyaja basarken veya çekerken, yani yarım debriyaj anında aşınır. Tam basılı iken birşey olmaz, yapışıp birlikte döner.
uzay bayağı ilerledin artık doğru cevaplar veriyorsun maşallah nazar değmesin 10 puan 10 puan :cheesy::cheesy::cheesy:
uzay doğru söylüyor kefilim yalnızca ufak bir düzeltme debriyaj sıkılıyken balata yapışmaz ayrı durur ve aşınma yapmaz8)
snsl66
08.June.2010, 17:27
bu bilgi çok ilginç , sayenizde yeni bir şey öğrendim. ben ışıklarda durduğum zaman balata aşınmasın diye boşa alıp öyle bekliyordum. o zaman buda gereksiz. debriyaj basılı beklememde bir sakınca yok.
bu bilgi çok ilginç , sayenizde yeni bir şey öğrendim. ben ışıklarda durduğum zaman balata aşınmasın diye boşa alıp öyle bekliyordum. o zaman buda gereksiz. debriyaj basılı beklememde bir sakınca yok.
Evet ben de öğrendiğimde çok mutlu olmuştum :cheesy:
bozkurt
09.June.2010, 11:08
Şimdi ışıklarda dururken neden boşa alıyoruz?Çünki elimiz devamlı debriyaj koluna basılı kalmasın,ağrımasın,elimiz dinlensin,tel aşınmasın diye.Ama sen istersen yinede sıkılı tutabilirsin.
Kazasız sürüşler.
Sağlıcakla kal.
snsl66
09.June.2010, 21:54
30 saniye debriyaja basınca yorulacak kadar nazik değilim ama olaki çok yorulur ve terlemeye başlarım, baktım ki dayanamıyorum, o zaman abi tavsiyesi olarak bunu hatırlarım.
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.