Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Jikle hakkında önemli lütfen yardım !!

serkanbey78
03.November.2011, 23:49
Arkadaşlar bugün tamirciye uğradım far ampulu için, o sırada bana dediki senin jikle kolu (aşağı da yola doğru inik durumda) bu şekilde durursa çok yakar. onu hep 1. kademede yani orta kısmında tutarak kullanackasın dedi, bende öyle yaptım ama bu sefer motor boğulmaya ve teklemeye başladı, forumda araştırdım jikle kolu yukarı çekikken (bana doğru çekik) iken kapalı konumdadır, aşağı doğru indirince ise açık konuma gelir diye yazmışlar ????? Aşağı konumda açık ise ben hep o şekilde kullanıyorum ve tekleme hiç olmuyor, bana doğru yukarı çekik vaziyette ise motor tekliyor noluyor böyle yardım lütfen, hangi konumda kapalı hangi konumda açık... motorum Regal raptor DD150 ..... sabahları ise yine aşağı inik konumda çalıştırıyorum normal çalışıyor.... kafam iyice karıştı ???

serkanbey78
04.November.2011, 00:23
Birazdan gece gezmesine çıkacam bir arkadaş yokmu cevap yazacak jikle hakkında. iyice kafam karıştı, motoruma zarar vremek istemiyorum. ama yukarı kısımda kapalı ise zaten ozaman motorda sorun var demektir :S çünkü hep aşağı inikken düzgün gidiyo....

Rona
04.November.2011, 00:35
Birazdan gece gezmesine çıkacam bir arkadaş yokmu cevap yazacak jikle hakkında. iyice kafam karıştı, motoruma zarar vremek istemiyorum. ama yukarı kısımda kapalı ise zaten ozaman motorda sorun var demektir :S çünkü hep aşağı inikken düzgün gidiyo....

Serkan jikle kolu normalde yukarı konumdayken kapalı aşağı konumdayken açık oluyor(en azından bizimkiler öyle).ama bu durum karbürtör çeşidine göre de değişebilir.şimdi görmeden net birşey söylemem doğru olmaz kol ters te olabilir.normalde motor sıcakken jikle açıldığında motora zengin karışım (fazla benzin)gider ve kısa sürede tekleme yapar ve durur.

serkanbey78
04.November.2011, 00:39
Serkan jikle kolu normalde yukarı konumdayken kapalı aşağı konumdayken açık oluyor(en azından bizimkiler öyle).ama bu durum karbürtör çeşidine göre de değişebilir.şimdi görmeden net birşey söylemem doğru olmaz kol ters te olabilir.normalde motor sıcakken jikle açıldığında motora zengin karışım (fazla benzin)gider ve kısa sürede tekleme yapar ve durur.

Anladım abi inş bir motor ustası girer de yazar kafam çok fena takıldı. yada 150 si olan biri. birde abi orta konumda yani 1. kademede kullanmak diye bişi varmı az benzin tüketmesi için yani.

Rona
04.November.2011, 00:46
Anladım abi inş bir motor ustası girer de yazar kafam çok fena takıldı. yada 150 si olan biri. birde abi orta konumda yani 1. kademede kullanmak diye bişi varmı az benzin tüketmesi için yani.
bayağı motor değiştirmiş biri olarak hiç jikleyi orta konumda kullanmak diye bişey duymadım bu şekilde zaten motor sağlıklı çalışmaz ha bire tekler.o usta seni üflemeye meyil etmiş gibi bir his var içimde:mrgreen:

İlk iki motorum japondu hiç jikleye ihtiyaç duymadım ne yalan söyleyeyim bundan önceki motorumda çinliydi ama onuda hep jiklesiz çalıştırdım fazla ihtiyaç duymadığım birşey açıkçası

DIESEL
04.November.2011, 05:00
jikle sana doğru çekıkken kapalı durumdadır normalde. bende başlarda çok karıstırmıstım. motor sogukken jıkleyı aşşağı doğru iterek(orta kısımda) çalıştır(gaz vermeden marşa bas) motor sogukken jıklesız calıstırırsan bujiyi bozar. motor ısınıncada (2 dakıka yeterlıdır bu havalarda) jıkleyı sana doğru çekerek kapat.sonra 1 2 gaz verde ıcerıdekı fazla benzını atsın. jıkle orta konumdayken gaz verme yada yola çıkma. motor boğulup tekler yoksa.hele ufak motorlar çok çabuk boğulabılıyor.cüneyt usta anlatmıştı banada özel ders verır gıbi sağolsun...

CELİL
04.November.2011, 10:38
arkadaşlar bu işte bir karışıklık var
1.jikle ortada ve açıkken kesinlikle kullanılmaz motor öksürür gaz yemez çok yakar sağlık değil
2.jiklenin yönü benim bütün makinalarımda kendine çekince açardı ileri itince kapatırdı sizin makinalarda bir farklılık mı var anlıyamadım
3.motor soğukken jiklesiz çalıştırmanın bujiye zararı yok jikle benzin ve hava karışımıyla alakalı buji elektrik sistemiyle alakalı 8)8)8)

falldown
04.November.2011, 11:28
serkan 150 liklerin karbüratörü 125 lik ve 250 liklere göre farklı... bizde aşagıda kapalı. motoru böyle sür. böyle çalıştır. ortada yani 2.konum hava çok soğuk olupta piston almassa çalıştır 10 15 saniye sonra alt konuma geri al piston yavaşlarsa az gaz verip devirlendir. üst taraf yani 3. konum : soğukken 2. konumda çalıştırmana ragmen piston 3 5 alıp tekrar susarsa tekrar marşa bastıgında piston almıcaktır sanırım benzine bozulmuş oluyo 3.konuma getir öyle çalıştır 5 saniye kadar sonra 2 ye yani ortaya al 10 15 saniye sonra alt konum yani 1 konuma getir bitti bu kadar..
not: 3. konumda pistonun vurma hızı 2. konuma göre daha az

DIESEL
04.November.2011, 13:23
arkadaşlar bu işte bir karışıklık var
1.jikle ortada ve açıkken kesinlikle kullanılmaz motor öksürür gaz yemez çok yakar sağlık değil
2.jiklenin yönü benim bütün makinalarımda kendine çekince açardı ileri itince kapatırdı sizin makinalarda bir farklılık mı var anlıyamadım
3.motor soğukken jiklesiz çalıştırmanın bujiye zararı yok jikle benzin ve hava karışımıyla alakalı buji elektrik sistemiyle alakalı 8)8)8)

celil abi yaşadık biz bu problemi. motor sogukken jıklesız calıstırıp ısıtmak ıcın stop etmesın dıye gaz verınce buji çatlayabılıyo kendi içinde. malum porselen olur kendısı zaten. 40 senelik motor ustasıda bu şekilde açıklamıştı bana.
buarada dedıgınız gıbı farklı olabılıyo jıkle yönleri. ben daytona ıcın söylemiş olıyım onu 8)

guento
04.November.2011, 14:00
bende genelde sabah motoru ilk çalıştırdığımda, jikle kapalıyken hafif aragazla çalıştırabiliyorum; çünkü çoğu zaman mümkünü yok jikleyi açtığımda motor çalışmıyor... hatta rolanti ayarı için o yandaki "vidamsı" şeyi motorun sesine göre sıkıp, açıyorum. Sanırım rolanti ayarı v.b. yaptırmak gerekiyor.. ama adam gibi alet edavatla yapacak usta yok... anca kulaktan dolma yapıyolar...
Usta "sözde" ayarı yapıyor ama, diğer sabah çalıştırmak istediğimde motor yine çalışmıyor ve rolanti ayarıyla oynamak zorunda kalıyorum....

falldown
04.November.2011, 14:28
bende genelde sabah motoru ilk çalıştırdığımda, jikle kapalıyken hafif aragazla çalıştırabiliyorum; çünkü çoğu zaman mümkünü yok jikleyi açtığımda motor çalışmıyor... hatta rolanti ayarı için o yandaki "vidamsı" şeyi motorun sesine göre sıkıp, açıyorum. Sanırım rolanti ayarı v.b. yaptırmak gerekiyor.. ama adam gibi alet edavatla yapacak usta yok... anca kulaktan dolma yapıyolar...
Usta "sözde" ayarı yapıyor ama, diğer sabah çalıştırmak istediğimde motor yine çalışmıyor ve rolanti ayarıyla oynamak zorunda kalıyorum....

motorun sıcakken rölantiyi o vidadan ayarla bırak.devamlı oynama . çünkü sen sogukken ayarlıosun motor ısınınca rölantin yüksek kaçıodur. senin karbüratörde nerde bilmiorum ama başka bi vida var hava ayarı için ordan ayarla bi kere.
olmassa benzinini değiştir öyle dene. sahile yakın yerlerden alma.
yine düzelme olmassa bujini çıkar törpüle temizle ucundaki aralığı küçült. yaklaşsın iyice tırnak..
bendede aynı sorun vardı. tırnak aralığı kısalınca benzinide değiştirince geçmişti.

Rona
04.November.2011, 14:29
1.Rolanti ayarı ustaya gidilip ayar yapılacak birşey değildir.
2.Düzgün ayarı motor sıcakken yapabilirsin.Ancak kulak alışkanlığı gerektirir.
3.rolanti ayar vidasıyla zırt pırt oynamak fazla yakıt sarfiyatına yol açar
4.Dediğin gibi motorun soğukken jikleyi açtığında çalıştıramıyorsan sağlıklı çalışmıyor karbüratörüne bi baktır var bişeyler8)

dragut_60
26.February.2015, 20:49
selamlar.bir hafta boyunca hiç binmemiştim.Bu gün bi bineyim dedim jigle basılı olarak çalıştırdım fakat bir iki aragazı verdim. BOĞUK BOĞUK SES ÇIKTI VE GAZ YEMEDİ.sonra jigleyi kapatıp tekrar çalıştırdım.yola çıktığımda motor tekleyerek gitti ve gazı bıraktığımda çat çat eksoz patlama yaptı.5-6 km. gidiyim düzelir dedim ama düzelmedi.yolda giderken gaz verdiğimde tekliyo ve motorun gitmesine izin vermiyo.ne yapıyım

Potenza
27.February.2015, 00:34
selamlar.bir hafta boyunca hiç binmemiştim.Bu gün bi bineyim dedim jigle basılı olarak çalıştırdım fakat bir iki aragazı verdim. BOĞUK BOĞUK SES ÇIKTI VE GAZ YEMEDİ.sonra jigleyi kapatıp tekrar çalıştırdım.yola çıktığımda motor tekleyerek gitti ve gazı bıraktığımda çat çat eksoz patlama yaptı.5-6 km. gidiyim düzelir dedim ama düzelmedi.yolda giderken gaz verdiğimde tekliyo ve motorun gitmesine izin vermiyo.ne yapıyım

Benim şahsi görüşüm şu olacaktir:
Uzun süre çalışmamaktan sonra ilk marşta jigleyi yaklaşık yarıdan biraz daha fazla açıp,o an gaza hiç dokunmamaniz yönünde. O arada gaz vererek karburatore fazla benzin göndermissiniz.
giden fazla benzin doğal olarak bujileride islatti yani yagladi.
Sizde Bu tekleme terkrarlarindan sıkılıp jikleyi kapatarak yolda isitmayi düşündünüz belki de.
Fakat buji ler kurumadi ve akabinde ki gelen yakıt tam yanamadan çıkmaya çalıştı ve motor boğuldu.
benim tavsiyem buji leri sokup bez, yumuşak fırça vs ile güzelce silip temizleyip tekrar yerine takmak.
Bundan sonra eğer varsa karburator tahliye musluğu açıp kalan benzinin bir kısmını (hepsini degil) bosaltin

CELİL
27.February.2015, 00:53

Merhaba Mehmet motor çalışıp ısındığında egsozları kontrol et soğuk olan varsa soğuk tarafın bujisi patlamış olabilir 8)

dragut_60
27.February.2015, 00:56
boğuldu galiba.iki eksozdan da ses ve patlama geliyo fakat eski sesinden eder yok.mobilet gibi çalışıyo

Potenza
27.February.2015, 01:04
boğuldu galiba.iki eksozdan da ses ve patlama geliyo fakat eski sesinden eder yok.mobilet gibi çalışıyo

Evet sanırım buji den,mümkünse 2 sini de yenileyin, yeniyse ikisini de silin temizleyin güzelce, zaten sokunce göreceksiniz simsiyah ve benzin yanigi kokusunda olacaklar.

CELİL
27.February.2015, 01:46
Büyük olasılıkla bujilerden birde jikle kolu tam olarak dibindeki mili itip çekiyormu takılma varmı kontrol et 8)

dragut_60
28.February.2015, 23:05
sağ eksozun sesi farklıydı bujiyi değiştirdim düzeldi ikisi aynı zamanda değişmiş olsun diye diğerini de değiştirdim

DeliKurt
04.March.2015, 16:55
Merhabalar konu jikleden açılmışken... benimde ilk zamanlarda jikleyi açtığımda motor devrinde yükselme meydana gelirdi. şimdi ise jikle açık yada kapalı olduğu fark edilmiyor bile. jiklemin çalışır durumda olduğunu nasıl anlayabilirim?

CELİL
04.March.2015, 17:11
Merhabalar konu jikleden açılmışken... benimde ilk zamanlarda jikleyi açtığımda motor devrinde yükselme meydana gelirdi. şimdi ise jikle açık yada kapalı olduğu fark edilmiyor bile. jiklemin çalışır durumda olduğunu nasıl anlayabilirim?
jikle telinin karbiratöre giriş yaptığı yere bak jikleyi açtıdığında tel karbütlratörde bağlı olduğu mili çekiyormu çekiyorsa sorun yok çekmiyorsa bağlantıları kontrol et bağlantı vidaları gevşemiş olabilir harekette zorlanma varsa wd 40 sık rahatlar8)

DeliKurt
04.March.2015, 19:25
jikle telinin karbiratöre giriş yaptığı yere bak jikleyi açtıdığında tel karbütlratörde bağlı olduğu mili çekiyormu çekiyorsa sorun yok çekmiyorsa bağlantıları kontrol et bağlantı vidaları gevşemiş olabilir harekette zorlanma varsa wd 40 sık rahatlar8)

jikle mili rahat çekiyor abi onda sıkıntı yok. jiklenin bağlı olduğu karbüratördeki mil yukarı konumda mı kapalı oluyor?

CELİL
04.March.2015, 19:42
jikle mili rahat çekiyor abi onda sıkıntı yok. jiklenin bağlı olduğu karbüratördeki mil yukarı konumda mı kapalı oluyor?
Mil yukarıda açık
8)

DeliKurt
05.March.2015, 02:50
Açıklamaların için teşekkürler Celil abi. Konuya netlik getirmek için farklı bir forumdan alıntı yaptığım fotoğrafları paylaşıyorum 8)

1-Jikle Kapalı, Hava girişi açık.

http://s2.postimg.org/ufanjgv39/image.jpg (http://postimg.org/image/ufanjgv39/)

2-Jikle Yarıda, Yarı açık hava girişi.

http://s9.postimg.org/8nohkihsb/image.jpg (http://postimg.org/image/8nohkihsb/)

3-Jikle Açık, Hava girişi kapalı

http://s16.postimg.org/uu2tcoyhd/image.jpg (http://postimg.org/image/uu2tcoyhd/)

CELİL
05.March.2015, 11:21
Teşekkürler serdar güzel paylaşım olmuş emeğine sağlık 8)

Çağlar
08.April.2018, 16:22
Merhaba arkadaşlar bendede benzer problemler var ayrica baslik açmak isyemedim çözüm yolu ariyorum
Sorunum şu şekilde
1. Si jigle yukarimi aşşagimi avik bilmedigimden motor sesine göre yukari dogru acik olduğu kanaatine vardim ( spider 250cc )
Hava iyi yada kotu farketmeksizin (motor sicak soguk farketmiyor) jigle aşşada iken gaz vererek çalistirabiliyorum fakat gazi kestigim gibi istop ediyor bu istop durumu 2. 3. Videste gazi cekincede oluyor.
Jigleyi hafif kaldirip kullaniyorum ozamanda tekliyor ama gidiyorum istop etmiyor

Bugun mitorun yanindaki mandli keşfettim sıkınca gaz açiyor sanirim açincada gaz kapatiyor.
Onunla ugraştim biraz hepten ayarlari bozuldu.
Jigle kablosunu takip ettigimde bir kapaği açip kapiyor.
Kapali iken kapak kapali açik ikende kapak açik
Kapak kapali iken motor stop ediyor acik iken gaz veriyor ama tekliyor yani jigle açik kullanmak zorunda kaliyorum.
Acaba jigle asvalta gogru ( assagida ) iken kapali konumda değilmi ? Benmi yanliş bikiyorum
O mandali nasil neye gore ayarlamaliyim
Tekleme problemi neden olur gaz kesip abiden veriyor
Bu problemler için kume gitmeliyim sizce ?

Bi yardim bu acemiye.

Greywolf
08.April.2018, 17:13
Jikle motora gore herhalde degisiyor. Benim dayronada jikle kendime dogru cekince aciliyor. Jikle acikken de motor hem cok yakiyor hem de sagliksiz calisiyor. Usta yeni bir yorum getirmis olaya.

Oğuzhan Ocak
08.April.2018, 17:41
Merhaba arkadaşlar bendede benzer problemler var ayrica baslik açmak isyemedim çözüm yolu ariyorum
Sorunum şu şekilde
1. Si jigle yukarimi aşşagimi avik bilmedigimden motor sesine göre yukari dogru acik olduğu kanaatine vardim ( spider 250cc )
Hava iyi yada kotu farketmeksizin (motor sicak soguk farketmiyor) jigle aşşada iken gaz vererek çalistirabiliyorum fakat gazi kestigim gibi istop ediyor bu istop durumu 2. 3. Videste gazi cekincede oluyor.
Jigleyi hafif kaldirip kullaniyorum ozamanda tekliyor ama gidiyorum istop etmiyor

Bugun mitorun yanindaki mandli keşfettim sıkınca gaz açiyor sanirim açincada gaz kapatiyor.
Kapak kapali iken motor stop ediyor acik iken gaz veriyor ama tekliyor yani jigle açik kullanmak zorunda kaliyorum.
Acaba jigle asvalta gogru ( assagida ) iken kapali konumda değilmi ? Benmi yanliş bikiyorum

Bi yardim bu acemiye.
bende daytona kullanıyorum jikle sana doğruyken açık ön tekere doğru yakınken kapalı konumda oluyor zaten motoru rölantide çalıştırırken kendine çekersen jikleyi rölantinin arttığını göreceksin motorun sağ kısmında da rölanti ayarı için siyah dönebilen plastik parça var onu ileri doğru bir iki tur çevir öyle çalıştırmayı dene motoru jikle kapalıyken boşta çalışsın biraz motor. Ayrıca jikle hava soğukken açlıp motor ısınınca kapatılır jikle açık yol yapman çok yanlış jikle kapalı konumda sürmelisin motoru.

freedoomrider
08.April.2018, 17:47
Sorunum şu şekilde

Bi yardim bu acemiye.Çok fazla detaylı bilgiye sahip değilim ama benim bildiğim kadarıyla spyder larda jigle aşağıya doğruyken açılıyor. Ve dende jigle kapalıyken gaz vermediğin anda stop ettiğini söylüyorsun.

Tahmimimce yakıt beslemesiyle alakalı bir problem var. Jigle açıkken de çok fazla tekleme yaptığına göre bence karbüratöre bi baktır.

Zaten jigle kapalıyken bu havalarda çalışmada problem yaratıyorsa başlı başına sorun.

E6633 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

borazamet
08.April.2018, 17:55
Merhaba, kendi sınırlı tecrübelerime göre motorun tam performansta çalışmıyor gibi, tek silindir çalışıyordur muhtemelen durup dururken stop etmez bu makinalar. Bu da motoru çok yıpratır. Hiç vakit kaybetmeden bujiyi değiştir derim ilk ve kolay çözüm yolu olarak. Sorun büyümeden çözmelisin,yoksa ilerleyen zamanlarda yağ damlatma, çok yakma gibi problemler ortaya çıkabilir. Jigleyi de mümkün olduğunca kapalı tutmaya çalış soğuk havalarda çalıştırırken kullanmak dışında 8):Rockn Roll:

Hakan_
08.April.2018, 18:18
Benzer bir konuda bende ustama danismistim. Sanırım modellere göre jikle nin yeri değişiyor. Beni. Spyder 250 de sol elcikte. İleri doğru kapalı geriye bana doğru açık oluyor. Usta açıkken çalıştırıldığında çok hafif gaz vererek 2-3 dk çalıştırıp motor alışınca sonra jikleyi kapatarak devam etmemi önermişti.

nedemek
08.April.2018, 21:30
jiklenin amacı nedir ilk önce bunu düşünelim, jikle karbüratörlü modellerde karbüratörden motora daha fazla benzin gitmesini sağlar bu sayede patlama daha kuvvetli olduğundan pistonlar daha şiddetli itildiğinden rölantideyken birazcık devir yükselmesine sebep olur motor viteste ve hareket halindeyken bu fazla kuvvet motora zarar verir o yüzden hareket halindeyken jiklenin mutlaka kapalı olması gerekiyor. sıcak havada motoru çalıştırmakta zorlanmaman lazım eğer gaz vermeden çalışmıyorsa kabüratörden benzin ve senkron ayarına baktırman lazım