PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Garaj çıkışı yokuş yukarı

dreamrocker
11.February.2012, 02:10
Arkadaşlar selam,
sadece düz yollarda motosikelt kullanmış biri olarak resimdeki çıkış beni tedirgin ediyor.

http://c1202.hizliresim.com/u/7/2hsys.jpg

Motorun üstünde durduk, karizmayı yaptıkta, motoru yan düşürüp rezil olmayalım değil mi?
Arkada görülen garaj çıkış kapısı acıldıktan sonra daha dik ve bir okadar daha çıkış var. İşin kötü tarafı yokuşun tam bitişi arabaların vızır vızır geçtiği bir yola çıkıyor. Haliyle basıpta cıkamam. Bu durumda yapılacak en doğru hareket nedir? 1. viteste ayaklar yerde yavas yavas gaz vererek tırmanmak mı?

inaona
11.February.2012, 02:21
Yarım debriyajla beraber dediğin doğru olur 1. viteste ayaklar yerde yavas yavas gaz vererek tırmanmak

dreamrocker
11.February.2012, 02:24
eskaza motoru stop ettirmek çok komik olur sanırım bu durumda :D

Emix
11.February.2012, 02:28
Kendinize guvenin

Yokus da durup kalkacaginiz vakit iki ayaginizida yere koymayin ellerim var on frene basarim demeyin kayarsiniz Allah korusun dusersiniz

Sag ayaginiz hep motorun uzerinde olsun yokusta uzun sureli duruslarda bosa almayin sag ayaginiz motorun uzerinde olsa bile vitese atacaginiz vakit mecbur yere koyacaksiniz anlik denge kaybi yasayabilirsiniz

Bu genel olarak her motorsiklet turunde gecerlidir. Ve daytona spyder tarzi motorsikletlerde daha onemlidir yokuslarda yuk arkaya bindigi icin on tekerin hissiyati azaldigi icin on fren anlamiz kaliyor ve direk kayarsiniz

O sag ayak yuzunden az cizdirmedim karizmayi. Birde arkdanda kiz arkadasin dusun dengeni kaybediyorsun yokusta halele hulela filan derken husranla sonuclaniyor :D

Aman dikkat heleki yol islaksa duz yolda olmadikca gerekmedikce vites de kalin saglicakla kalin ;)

falldown
11.February.2012, 15:12
bişeyde ben söyleyim :D
malum havalar soğuk. motoru yeterince ısıtmadan gitmeye başlarsan düz yolda gidicektir ancak ilk yokuş yukarı verirsen soğuk motor stopa düşer.aklında bulunsun. bide yokuş bittiğinde fren yerine motor geriye kaymasın diye debriyaj kullan sadece kavramada kalsın rölantin motorun geri kaymasını engeller.

dreamrocker
11.February.2012, 21:01
İşte bu bilgi çok güzel oldu :) Motorun yerinde durması için gaz vermeme gerek yok demek, sadece yarım debriyajla rolanti yeterli...

Rona
11.February.2012, 23:44
O yokuşu otomobil ile nasıl çıkıyorsan motorsikletle de öyle çıkarsın yani aşşağıdan 1.viteste bi kaptırırsın yokuşun bitim noktasındada frenledinmi sıkıntısız çıkmış olursun.Yarım debriyaj ayaklar yerde falan(buzlanma yoksa tabiii)hikaye arkadaşım.

O yokuşu devamlı yarım debriyajla çıkacak olursan 2-3 ayda bir debriyaj seti değiştirmen gerekecek cukkan sağlamsa yap ama en sağlıklısı benim tavsiyem olacaktır.İyi sürüşler :)

dreamrocker
12.February.2012, 01:48
Sanırım frenlemeyi dogru yaparsam bu şekilde cıkabilirim :)

falldown
13.February.2012, 13:00
abi naısl araba kullanıonuz gözünüzü seveyim ya :D senin dediğin gibi hemen bitseydi köprü trafigine giren araç haftada bi cross yapan araç gün aşırı bitirirdi :D sanki hergün 3 km yokuş çıkıcak öyle :D ayrıca zaten tüm yokuşu öyle çıkmak anlamsız. fren yerine kavrama yapıcak yokuş bitiminde bu kadar. o kadar hassas düşünceksen eğer ortalama bi tonluk aracın % 7-8 lik eğimi olan yokuş aşağı yerçekiminin oluşturduğu kuvvet ile geriye kaçmaya çalışan arabanın frenden ayagını çekip bi anda gaza yüklendiğinde dişlilere binen yükü hesap et :mrgreen: g=9,878 alınabilir :P çok bilimsel oldu :p
bu arada alıntı yapmıo bikaç kere denedim :D sorun varsanırım

dreamrocker
13.February.2012, 13:47
Dün hız vererek çıkayım dedim yokuşu, çıktım da ancak garajın çıkışı çok dik olduğu için, düzlüğe çıkarken motorun altı vurdu. Allahtan çok yavaşlamıştım tepe noktasında. Diğer taraftan garajın çıkışı tam trafiğin olduğu yola dik açı. Yani Allah korusun hızlıca cıkarken motorun ön tekeri düzlüğü görür görmez yandan gelen bir araba ezip geçebilir. Bu arada motorun rölanti ayarındada bir sorun var. kendi kendine gaz artıyor ve çiğ benzin yakıyor. Ali ustaya göstermek şart :)

falldown
13.February.2012, 13:58
devamlı gaz veriyomuş gibiyse rölantin bayaı bi yüksek demektir.karbüratör üzerinde bi vida var ordan kısabilirsin ancak çiğ benzin yakıyoru anlamadım. benzin atıyormu demek istedin acaba ? karbüratör üzerinde yine hava ayar vidası var burdanda hava benzin karışımını ayarlayabilrsin.tabikide yinede yerinde görmek lazım.yanmadada sorun olabilir. istersen bi bilene göster hem birlikte yapın hemde ögrenmiş olursun

dreamrocker
13.February.2012, 14:11
Motor kendi kendine devir alıyor, ve bazende rölantideyken gaz kesip stop ediyor. Karbüratörün üstndeki vidadan ayar yapayım derken gördüm ki vida yalama olmuş :) Çiğ benzin atıyor demek istedim evet, kokudan bariz şekilde belli oluyor.

falldown
13.February.2012, 14:37
motor soğukkenmi rölantide stop ediyo yoksa sıcakkende yapıyomu ? soğukken yapması bu havalarda normal ancak sıcakken yapıyosa ve söylediğine göre motor rölantideyken fazla devirde çalışıo yani rölantin yüksek düşük değil ve buna ragmen sıcakkende stop yapıosa ateşlemede veya yanmada sorun olabilir veya pislikde denk geliyo olabilir benzinin sulu kısmıda denk gelmiş olabilir tabi devamlı stop edip sonra çalıştırmada zorluk yaşıosan ya da ilk söylediğim gibi sadece hava az benzin ise fazla geliyodur karışım normal değildir vs.vs. alternatifler çoğaltılabilir.
bunların hepsini geçersek :D bence iyi bi karb temizliği ve ayarından sonra düzelicektir diye düşünüyorum. ancak şu ayar vidası yuvası yalama olmuş demişsin onu nasıl becermiş bu adam :D ( şu sahibindende ismini cismini vermeyen kayıt tarihle aynı gün ilana çıkmış motordu demi seninki? )

bu arada söylemeyi unutmuşum. yokuşun sonuna dögru geldiğinde motorun yola olan konumunu çaprazla. böylelikle görüş açın artar ve diklemesine yola girmezsin.

dreamrocker
13.February.2012, 15:26
Hayır o motoru almadım, aldığım motor sahibindende 2000 senesinde kaydolmuş, ismi cismi olan ve 600 kmde olan motor. Bakırköydeki. Bu arada az önce denedim, sanırım yalama değil ama vidanın girdii yer biraz geniş gibi, az önce çalıştırdım, vidanın somunu biraz sıktım, stop etmedi. Çalıştırmada hiç sorun yaşamadım bugüne kadar.

falldown
13.February.2012, 15:39
tamam :D şimdi rölantiyi kıstın devir azaldı burası tamam demi.?( motor sıcakken rölanti ayarı yapılır) stopda motor soğukken ediyomuş devamlı etmediğine göre öylemi ? bişeyde yazmmaışsın ama. sanırım sorun yok demi şimdi ?oldumu bittimi yardım edebildimmi :mrgreen:
vidanın girdigi yer hakkında bişe diyemicem bendeki karbüraötr sizdekilerden farklı.ama aynı karb.a sahip bi arkadaşınkiyle karşılaştırma yaparsın buluştuğunuzda.

dreamrocker
13.February.2012, 15:56
Evet evet yardımcı oldu çok teşekkür ederim :).
http://a1202.hizliresim.com/u/f/2pjb6.jpg
Resimde soldaki vida sağdakine oranla biraz boşlukta. Sağdaki vidanın girdiği yer 360 derece kapalı bir yuva, ancak soldaki (benim sorunum olan) yer 180 derecelik bir yuva. Normal mi anormalmi bilemedim :)

CELİL
13.February.2012, 16:16
Evet evet yardımçı oldu çok teşekkür ederim :).
http://a1202.hizliresim.com/u/f/2pjb6.jpg
Resimde soldaki vida sağdakine oranla biraz boşlukta. Sağdaki vidanın girdiği yer 360 derece kapalı bir yuva, ancak soldaki (benim sorunum olan) yer 180 derecelik bir yuva. Normal mi anormalmi bilemedim :)
onur gösterdiğin yer gidiş ve dönüş gaz tellerininin gergi vidaları teldellerdeki boşlugu almaya yarar üzerindeki somunlarda yapılan ayar kaymasın diye sabitlemeye yarar o somunlar sıkılı olması gerekir 8)

falldown
13.February.2012, 16:25
bendekinin buna benzer hiçbi yanı yok. yanlış bişe söylemeyim. ancak bendekinin ayar yapılan yerinde sadece vida var. kablo gibi bişiler girmio. giren yerdede yaylı bi sistem var orda vida var ordan ayarlanıo.sendekindede öyle olmalı diye düşünüyorum.ne olduğunu çıkaramadım. celil abi gelip bi baksın. ondaki karb.da böyle.

ben yazana kadar yazmış bile :D

dreamrocker
13.February.2012, 16:25
Celil abim, çok sağol.
Tamamen gergin olana kadar somunu sıkmak gerekiyor değil mi :)

falldown
13.February.2012, 16:45
yok.. o civatayı çevirip ile gerginliği ayarlıcaksın yani gaz kolunu çevirdiğindeki tepki. somunlarlada kontra atmış olucan sıkışmış olucak. yani civatayı sıkıp veya gevşetip gerginliği ayarlıcan somun ilede civatayı sabitlemiş olucaksın.

yani o vidalar celil abinin dediği gibi gaz ayar vidaları. rölanti ayarı ise farklı bi vida..

bu arada celil abi niye sizde iki kablo var ne iş :P buluştuğumuzda bi ara bendekiyle karşılaştıralım. bende tek kablo ucuna bağlı C şeklinde bi aparat ve buna baglı yay.. çekmek ve bırakma için. ve bu C şekilndeki aparatın ortasındaki vida ile rölanti ayarı alttaki ilede hava ayarı.. ama sizdeki elma gibi bişeye 2 kablo girio sadece :D

CELİL
13.February.2012, 16:54
Celil abim, çok sağol.
Tamamen gergin olana kadar somunu sıkmak gerekiyor değil mi :)

aslında çok kolay şeylerde yazarak zor oluyor

falldown nun dediği yer başka ucu siyah düğme gibi karbiratörün üst yanında sağda mı soldamıydı şimdi çıkaramadım uzun bir vida dibinde yay var oradan makinaya rolanti ayarı yapıyorsun yanı makina kendi halinde çalışırken gaz yüksekse fazla bağırıyorsa kısarsın stop ediyorsa açarsın
diger resimdeki yeri anlatmıştım orada bir ayar ihtiyacın yok gaz kolunu elinle çevirmeye başladıgında gaz geç alıyorsa telde boşluk olabilir o zaman telin boşlugunu almak için ayar yaparsın somunların boşluklarını al hafif sık öyle bırak 8)

dreamrocker
13.February.2012, 17:39
Az önce çözerim ben bu iş idiye giriştim makineye. Resmini gönderdiğim yerdeki sol vidada baya laçka olduğnu düşünüp üstündeki krom parçanın vidalarını cıkartıp sisteme baktım. Meğer sistemin üzerinde vidanın son bölümünde görünmeyen bir somun daha varmış. Titreşimden o düşmüş. O şekilde o vidayı toparladım. Daha sonra bahsettiğniz büyük vida ile rolanti ayarını dinleyerek güzelce yaptım. şimdi hiçbir sorun kalmadı :)

CELİL
13.February.2012, 17:45
hadi geçmiş olsun makinayı keşfetmeye başladın :))nazar

dreamrocker
13.February.2012, 22:29
Teşekkür ederim abicim :)