PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ustalara birkaç soru...

Pizman
07.April.2012, 12:24
Herkeze tekrar merhaba,
Dün motorumu bakımdan aldıktan sonra inanılmaz bir fırtına ve yağmur yakalandım, yaklaşık 20 km ev ve servis arasındaki yolda sürmek zorunda kaldım, benim gibi bu işe yeni başlayan biri için çok korkutucu bir deneyimdi, rüzgar,yağmur ve öndeki araçların sıçrattığı sular yüzünden yarı ömrüm giderek eve ulaştım.
Sorularıma gelince böyle yağmuru yedikten sonra motoruma neler yapmalıyım? Mesela bakımdan yeni çıkmış motorun zincirinin yeniden yağlanması gerekirmi? Diğer sorum ise radyatorün arkasında küçük beyaz bir depo var, usta bunun radyatörün yedek deposu olduğunu söyledi ancak içindeki sını 4de1 oranında kalmıştı ve bana yeterli bu dendi ibana çok tatmin edici gelmedi açıkçası, motorun radyatör suyunu nasıl kontrol edebilirim?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

Emix
07.April.2012, 12:43
o yagmurda zincir islanir kirlenir yollar camurlu filandir iyice kuruladiktan sonra temizleyip tekrar yaglamaniz faydaniza olur

Radyator suyu nasil kontrol edilir bilmiyorum yedek depodan kafama estikce ekliyorum..

Umut can
07.April.2012, 13:05
Herkeze tekrar merhaba,
Dün motorumu bakımdan aldıktan sonra inanılmaz bir fırtına ve yağmur yakalandım, yaklaşık 20 km ev ve servis arasındaki yolda sürmek zorunda kaldım, benim gibi bu işe yeni başlayan biri için çok korkutucu bir deneyimdi, rüzgar,yağmur ve öndeki araçların sıçrattığı sular yüzünden yarı ömrüm giderek eve ulaştım.
Sorularıma gelince böyle yağmuru yedikten sonra motoruma neler yapmalıyım? Mesela bakımdan yeni çıkmış motorun zincirinin yeniden yağlanması gerekirmi? Diğer sorum ise radyatorün arkasında küçük beyaz bir depo var, usta bunun radyatörün yedek deposu olduğunu söyledi ancak içindeki sını 4de1 oranında kalmıştı ve bana yeterli bu dendi ibana çok tatmin edici gelmedi açıkçası, motorun radyatör suyunu nasıl kontrol edebilirim?

ulusta çorbacıda mıydınız. :D sizi gördüm sanki..kırmızı racingle arka arkaya duruyordu bir spyderdı sanrıım.. radyatör suyu sorusuna bende cevap bekliyorum. küçük depoda benim motorda da 1/4 kadar sıvı var..asıl radyatör içindeki sıvı ölçüüsü ne olmalı nasıl bakabiliriz..bazen 1 2 saatlik sürüşten sonra hararet ışığı yanmaya başlıyor.

onrg
07.April.2012, 14:54
Herkeze tekrar merhaba,

regal formunda yeniyim fakat farklı marka ve modellerde motor tecrübelerim oldu yağmurlu havada kullandıktan sonra genel olarak tavsiyem eğer imkanınız var ise zinciri önce bir bez ile temizleyip arkasından mazotlu bez ile silmek (biriken kirli yağı torku kiri alması açısından)biraz bekledikten sonra tekrar yağlamak..ayrıca çamur vs gibi kirler motorun alt kısmına yapışıyor çamurluk içlerine yapışıyor ilerleyen zamanlarda çıkarılmaz kirler haline geliyor alt taraflarıda su ile yıkamakta fayda var diye düşünüyorum

Pizman
07.April.2012, 15:10
Ulus'da değildim, Oran tarafından Konya Yolunda yakalandık yağmura :))

Umut can
07.April.2012, 17:03
o zaman kimliği açıklanmamış bir regalci daha var :)

_KARADUT_
07.April.2012, 19:35
ulusta çorbacıda mıydınız. :D sizi gördüm sanki..kırmızı racingle arka arkaya duruyordu bir spyderdı sanrıım.. radyatör suyu sorusuna bende cevap bekliyorum. küçük depoda benim motorda da 1/4 kadar sıvı var..asıl radyatör içindeki sıvı ölçüüsü ne olmalı nasıl bakabiliriz..bazen 1 2 saatlik sürüşten sonra hararet ışığı yanmaya başlıyor.
fan ddevreye girmiyor olabilir . müşür arızaslı yada fan arızalı olabilir8)

Umut can
07.April.2012, 19:53
fan çalışıyor hatta deli gibi dönüyor..su eksilmesiyle alakalı mıdır ki? spydera su eklemeyi su kontrolünü çözemedim nerden olacak nasıl olacak bi yardım edin.çok makbule geçecek..yarın boşuz abimle.kontrol edelim bu durumu.hatta bi fotodan gerekli işaretleyerek anlatım olursa tam süper olur :)

dreamrocker
07.April.2012, 20:14
fan çalışıyor hatta deli gibi dönüyor..su eksilmesiyle alakalı mıdır ki? spydera su eklemeyi su kontrolünü çözemedim nerden olacak nasıl olacak bi yardım edin.çok makbule geçecek..yarın boşuz abimle.kontrol edelim bu durumu.hatta bi fotodan gerekli işaretleyerek anlatım olursa tam süper olur :)

http://d1204.hizliresim.com/w/7/45zqc.jpg Yuvarlak ile işaretlediğim yerde su deposu var. Oraya saf su ekleyeceksin. İhtiyacı kadar suyu ordan çekiyor radyatör. Aman normal su koyma, radyatörü falan tıkarsın zamanla. Hararetin de bir sürü sebebi olabilir. Radyatörde tıkanıklık olması, devir daimin yapılamaması, rolantinin çok yüksek olması, motor yağının sorunlu olması gibi.
Devir daimi şu şekilde kontrol edebilirsin; motor çalışırken radyatörün üstündeki kapağı aç. (aman dikkat et, motoru ilk çalıştırdıgında aç, yoksa su ısınmışsa fışkırıp sağını solunu yakabilir). Radyatörün kapağı açıkken bir kaç kez gaz ver. Gaz verdikçe su seviyesi düşmeli, bırakınca eski haline gelmeli. Rolantini dinle, çok yüksekse ayar vidasından gevşeterek azaltabilirsin. Motor yağını kontrol et.
Tüm bunlardan sonra, hararet göstergesinde de sorun olabilir. Aklıma gelenler bunlar :)

CELİL
07.April.2012, 23:22
umut hararet lanbasının yanması iyi birşey değil yedek su deposundan su eksiltiyormu eksiltiyorsa bir kaçak var demek eksilmiyorsada lanbanın yanmaması lazım ihmal etme göster problem varsa büyül sorun açmasına sebep olabilir 8)

CELİL
07.April.2012, 23:37
Herkeze tekrar merhaba,
Mert
ilk kötü tecrübeni yaşamışsın ama kıymetli deneyimler kazadın işallah bir daha böyle bir durumla karşılaşmazsın geçmiş olsun8)
arkadaşların dediği gibi zincirin temizlenip yağlanması güzel olur ama uzun olur pratik olarak zinciri yağlamakta yeterli olablir ben şahsen böyle durumda kalınca makinayı yıkamacıda köpüklü yıkama yaptırıp güzelce kurulayıp sonra hemen marşa basıp biraz yol yapıp gazlıyor rüzgarın gücüyle el girmeyen yerlerin kurumasını sağlayıp sonra zinciri yağlayıp parka çekiyorum
radyatörün yedek su deposunun içinde en yüksek yarısına kadar su olması gerek yarıdan aşagıda ise temiz içme suyu ile tamamlayabilirsiniz içinde su olduğu sürece sorun değil ordaki su radyatör su eksiltirse tamamlaması için yedek bekleyen sudur 8)

cengaver
08.April.2012, 09:56
Arkadaşlar konu açılmış iken RR 250 9B 2006 modelinde de yedek depo falan varmı yoksa sadece kapağın alındaki su haznesi mi mevcut (daha açmadım hiç)?

CELİL
08.April.2012, 10:28
Arkadaşlar konu açılmış iken RR 250 9B 2006 modelinde de yedek depo falan varmı yoksa sadece kapağın alındaki su haznesi mi mevcut (daha açmadım hiç)?
tüm makinalarda radyatör yedek su deposu var
seninki akünün alt kısmına dogru makinanın altında kalıyor pek görünmüyor tamamlamak için akünün yanında sol tarafında siyah şişe kapagı gibi bir kapak var oradan tamamlıyorsun 8)

cengaver
08.April.2012, 10:31
Celil abi akşam dikkatimi çekti akü tarafında,kapağın altında kalmıyor ama siyah üçgene yagın bir kapak var anahtarla açılıyor orasımı acaba?değilse orası ne işe yarar?

CELİL
08.April.2012, 10:45
Celil abi akşam dikkatimi çekti akü tarafında,kapağın altında kalmıyor ama siyah üçgene yagın bir kapak var anahtarla açılıyor orasımı acaba?değilse orası ne işe yarar?
orası değil orası anahtar takım koyma yeri su deposu onun altına yakın motorun altında eğilip bakmadan görünmez 8)

mrtckrt
08.April.2012, 11:51
orası değil orası anahtar takım koyma yeri su deposu onun altına yakın motorun altında eğilip bakmadan görünmez 8)
yaa celil abi sen regal raptorlar üzerine doktora mı yaptın ya :) hangi modelin hangi yılındaki versiyonunda ne var çat diye söylüyorsun :alkis::alkis::alkis:vallahi hayran kaldım tek kelimeyle üstatsın :cheesy:

av. Cevdet Yılmaz
08.April.2012, 13:05
yaa celil abi sen regal raptorlar üzerine doktora mı yaptın ya :) hangi modelin hangi yılındaki versiyonunda ne var çat diye söylüyorsun :alkis::alkis::alkis:vallahi hayran kaldım tek kelimeyle üstatsın :cheesy:

Celil abinin ustatlıgına bi tesekkur de benden:)

CELİL
08.April.2012, 13:19
sağolun arkadaşlar sizde benim gibi 5 yıldır 5 adet RR kullansaydınız sizde bilirdiniz :cheesy::cheesy::cheesy:

ahmeturan
08.April.2012, 13:55
Celil abi bir tesekkurde benden her konuda cok yardimci oluyorsun regal kullanipta seni taniyanlar cok sansli :cheesy:

Pizman
09.April.2012, 14:10
Celil abiye bir teşekkür de benden değerli yardımları için...

Umut can
16.April.2012, 23:18

böyle bir soru sormuştuk geçen hafta...konuyla pek ilgilenemedik.bugün vakit vardı abimle ustaya gittik.hararet ışının yanmasını anlattık..135 dereceye kadar sıcaklığa izin verir makine diyor.sonra fan devreye girer dedi.su eklemeye gerek yok dedi.oradaki su zaten antifirizli yine öyle su eklersek lambanın yanma süresini geciktirmiş oluruz dedi.pek bir önemi yok dedi. alttaki ufak depo için radyatörden artan suyun depolandığı yer olarak söyledi.yüksek sıcaklıkta motorun çalışmasının zararlı olmayacağını söyledi.hatta biraz yüksek sıcaklıkta çalışması iyi bile olur dedi...sizin fikirleriniz nedir bu konuda ?

CELİL
16.April.2012, 23:32
böyle bir soru sormuştuk geçen hafta...konuyla pek ilgilenemedik.bugün vakit vardı abimle ustaya gittik.hararet ışının yanmasını anlattık..135 dereceye kadar sıcaklığa izin verir makine diyor.sonra fan devreye girer dedi.su eklemeye gerek yok dedi.oradaki su zaten antifirizli yine öyle su eklersek lambanın yanma süresini geciktirmiş oluruz dedi.pek bir önemi yok dedi. alttaki ufak depo için radyatörden artan suyun depolandığı yer olarak söyledi.yüksek sıcaklıkta motorun çalışmasının zararlı olmayacağını söyledi.hatta biraz yüksek sıcaklıkta çalışması iyi bile olur dedi...sizin fikirleriniz nedir bu konuda ?

O Tamirciyi hemen değiştir
fan müşürü 80 derecede devreyi açıyor 135 derecede herhalde iş işten geçmiş olur
kırmızı lanba normal şartlarda kesinlikle yanmaz tehlikeli durum oluşunca yanar yandığında makinayı hemen sağa çekip stop edip soğutun kırmızı ışık yanarak sürmeye devam edersen motor conta yakıp büyükve pahalı arızaya sebep olabilir
radyatörün yedek su deposu ismindende anlaşılacagı gibi radyatörde su eksildiği zaman su alacagı yedek depodur o depoya yarıya kadar su konur diger yarısı boş bırakılır su ısınınca genleşicek yeri kalsın diye 8)

Umut can
16.April.2012, 23:56
O Tamirciyi hemen değiştir
fan müşürü 80 derecede devreyi açıyor 135 derecede herhalde iş işten geçmiş olur
kırmızı lanba normal şartlarda kesinlikle yanmaz tehlikeli durum oluşunca yanar yandığında makinayı hemen sağa çekip stop edip soğutun kırmızı ışık yanarak sürmeye devam edersen motor conta yakıp büyükve pahalı arızaya sebep olabilir
radyatörün yedek su deposu ismindende anlaşılacagı gibi radyatörde su eksildiği zaman su alacagı yedek depodur o depoya yarıya kadar su konur diger yarısı boş bırakılır su ısınınca genleşicek yeri kalsın diye 8)

Peki niye öyle demiş olabilir? Daha fazla masraf olup gitmemiz için mi? Bu usta, motorumuzun önceki 2 sahibinin de ustası. Motoru biliyor, daha önce de elinden geçmiş bir motor. Bir de radyatörün ön tarafındaki ızgarada kurumuş çamurlar var. Bu hararetin yükselmesine neden olur mu? Yağmurda, çamurda orası yinede dolar. Etki eder mi hararete?

CELİL
17.April.2012, 08:11
Peki niye öyle demiş olabilir? Daha fazla masraf olup gitmemiz için mi? Bu usta, motorumuzun önceki 2 sahibinin de ustası. Motoru biliyor, daha önce de elinden geçmiş bir motor. Bir de radyatörün ön tarafındaki ızgarada kurumuş çamurlar var. Bu hararetin yükselmesine neden olur mu? Yağmurda, çamurda orası yinede dolar. Etki eder mi hararete?
- senin anlattıgına göre usta konuya tam hakim görünmüyor bu usta regal ustasımı konunun detaylarını bilmeyip kendince yorum yapıyor olabilir
- veya müşürün daha önce orjinalini bulamayıp başka bir müşürle değiştirdi müşür devreyi açması gereken 80 derecede açamayıp 135 dercede açıyorsa buda hareret lanbasının yanmasına sebep olur ve motor olması gerekenden çok fazla ısındıgından zarar görür
- radyatördeki ufak tefek çamurlar önemli değil ama radyatörün hava almasını engelleyecek kadar çoksa hararetin yükselmesinde etken olabilir
- bu konu kışın hava soğuk oldugundan sorun olmaz ama yazın sıcağında sorun olacaktır 8)