PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : carb syn aleti

Alper K
05.September.2012, 19:58
Arkadaşlar biraz meraktan biraz ihtiyaçtan subap ayarı ve karb ayarları ile ilgili netten araştımalarım meyvelerini verdi. :D
sentil çakısıyla önce subap ayarı sonra ev yapımı carburator senkron ölçüm cihazıyla ince carb ayarı, üstüne para verdiğimizden çok öte sonuçlar aldım.

Motor ince ayarla çok farketti.nazar Yakıt tüketimini de ölçüp yazacağım.

Bu arada çoğu ustanın cihazsız ayar yapmasını , denedikten ve gördükten sonra, ve ustaları iş başında gördükten sonra, hiç tasvip etmiyorum artık. Bu iş tornavida ile tek başına olcak şey değilmiş. İnce ayarda vakum değeri değişirken motor devri ve sesi değişmiyor, ancak yakıt tüketimine etki ediyor(yakmadan atılan benzin).

Tuhaftır yurtdışı forumlarda da ajs, regal sahipleri ustalardan ve ücretlerinden memnun değiller :?

http://desmond.imageshack.us/Himg542/scaled.php?server=542&filename=001ids.jpg&res=landing

Umut can
05.September.2012, 20:03
Emeğin, ince ayarın dert görmesin. :mrgreen::cheesy:

ozguralic
06.September.2012, 09:59
Nasıl kullanılıyor açıklayacak mısın? Fayda sağlayacaksa ben de yapabilirim. Ustalardan pek hoşlanmıyorum. Uzun yıllardır bir Makineci olarak.

Emrehan
06.September.2012, 10:14
Arkadaşlar biraz meraktan biraz ihtiyaçtan subap ayarı ve karb ayarları ile ilgili netten araştımalarım meyvelerini verdi. :D
sentil çakısıyla önce subap ayarı sonra ev yapımı carburator senkron ölçüm cihazıyla ince carb ayarı, üstüne para verdiğimizden çok öte sonuçlar aldım.

Motor ince ayarla çok farketti.nazar Yakıt tüketimini de ölçüp yazacağım.

Bu arada çoğu ustanın cihazsız ayar yapmasını , denedikten ve gördükten sonra, ve ustaları iş başında gördükten sonra, hiç tasvip etmiyorum artık. Bu iş tornavida ile tek başına olcak şey değilmiş. İnce ayarda vakum değeri değişirken motor devri ve sesi değişmiyor, ancak yakıt tüketimine etki ediyor(yakmadan atılan benzin).

Tuhaftır yurtdışı forumlarda da ajs, regal sahipleri ustalardan ve ücretlerinden memnun değiller :?

Doktor Pazar günü getir de bi bakalım şu cihaza. Hatta ayrı bi anahtarı falan varsa onları da getir. :mrgreen: :cheesy:

CELİL
06.September.2012, 11:19
ALper emeğine sağlık ben dahil herkesi can damarı konudan yakalamışsın
hepimiz ustaların yaptıgı işten emin olamayıp rahatsız oluyoruz şu işin detaylarını biraz açarmısın istanbulda olsan hemen yanına gelip bende bir ince bir ayar rica ederdim 8)

easygo
06.September.2012, 20:11
Emeğine sağlık arkadaş.
Hakkaten bir de nasıl kullanıldığını yazsan, harika olacak.

Alper K
06.September.2012, 22:54
arkadaşlar video yapmaya çalıştım ama teknik sorunlar çıktı camde. ilk fırsatta telle videoya çekicem

Ama kısaca şöyle, alette 2 tane vakummetre ve bağlı ayar ve hortum seti var. 2 silindire 2 tane. karb den motor blokuna giden iki manifolda bunları baglıyoruz. soldakine (manifold plasiğinin yanından çıkan çıkarması kolay ince plastik boru) ince hortumu çıkarıp vakummetrenin ucunu, ortaki metal ince boruya takıyoruz. Sağ tarafta ise manifold üstünde vida var. onu çıkarıp hotumu yerleştiriyoruz. Bu vidayı sökmek zor, önce gaz teli üstündeki plakayı çıkarıp ulaşıyoruz. ben çıkarırken penseyle vidayı yedim :(. Soktükten sonra bu giriş dipten kapalıysa ince tornavida ile biraz kaktırıp açıyoruz.

Hortumlar takılıyken, hava kaçağı yoksa (yerine iyi yerleşmişşe) , vakummetreler her iki silindirin rolantide ne kadar hava çektiğini ölçüyor(hava yakıt karışımı).

Boylece, alet takılı motoru çalıştırınca, 2 silindirde rölanti esnasındaki vakum değerlerine bakarak: aynıysa senkronize olmuş, 230-240 değerleri arasındaysa yanma iyi diyoruz.

aynı değilse iki karburatör arasındaki yaylı vida yardımıyla aynı yapıyoruz, böylece senkronize oluyolar.

Karburatörün altındaki karışım vidalarını tam sıkıp ikisini de 1,5 tur gevşeterek (ikiz şekilde) bu işe başlayıp, her seferinde 1/4 tur max oynayarak , kadrandaki değere bakıyoruz. rölantide 2 silindirde eşit ve max değere ulaşınca işlem tamam oluyor.

Bu arada bu ayar, motor sıcakken, yağ değişmiş, buji değişmiş, sibop ayarları giriş 0,10(sıkı), çıkış 0,10-0,15( yada gevşek 0,10), hava fitresi temiz motorda en verimli sonucu veriyor.

Yağ deiştirmeye üşendiğim ve bujilerde nerdeyse yeni olğundan keşif amaçlı denedim. Şimdi motor artan devirde çekişten düşmüyor, max hıza çabuk çıkıyor. iyi oldu yani

Bu aleti satıyorlarda ama pahalı

dörtlüsü

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-motosiklet-motosiklet-senkron-saati-4-lu-aparatli-kolay-kullanim-95448971/detay

digitali

http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-yedek-parca-motosiklet-md-dijital-motosiklet-karburator-senkron-cihazi-76784503/detay

Kısaca makineyi yıkayıp parlattıktan sonra ince bi ayar, ve gülüseyen sürücü. Demir ata şeker vermek gibi.

Bazı ayrıntıları atladım kısa olsun diye, yaptıkça kolaylaşan bi iş :)

8)

ozguralic
07.September.2012, 13:13
valla çok özendim bunu yapmam gerekli bi şekilde :|

tmy
24.August.2013, 00:46
Bir kaç gündür bu konuyu araştırıyorum. Bu başlığa denk gelmem iyi oldu. Bu konuyla ilgili bir sürü video var ama ben en ilginçlerini sizinle paylaşayım.

4 Silindir Motor için ev yapımı manometre ile karbüratör senkronu
http://www.youtube.com/watch?v=GaTRyHxvneY

2 Silindir Motor için ev yapımı manometre ile karbüratör senkronu
http://www.youtube.com/watch?v=2PiQBr20kM8

Alper K'nin paylaştığı resimdeki mekanik manometrelerin fiyatlarına bakacağım eğer çok uygun değilse bu ev yapımı sul sistemi denemeyi düşünüyorum. Hatta direk bu ev yapımı sistemi deneyip arkadaşlar için bir rehber hazırlamak da güzel olur. Üşenmezsem deneyeceğim.

İki gündür bu hortumarı karbüratörün neresine sokacağımı ve ayarları hangi vidalardan yapacağımı arıyordum, cevap yine burada çıktı. Meğer yanlış yerlerde aramışım. :) Alper K'ya çok teşekkürler.

Ayarı yapmayı becerirsem ve sistem başarılı olursa burada ayrıntılı şekilde anlatırım.

Sevgiler saygılar.

Zafer
24.August.2013, 12:44
Kardeşim ellerine saglık güzel bir paylasım olmus bence bu konuyu rehbere eklemek lazım daha detaylı bir şekilde

ozgur
24.August.2013, 14:22
Merhabalar,
öncelikle paylaşım için teşekkür ederim. Regal motorlarda ucu boşta kalan hortumların karbüratörde nereye takılacağı ve ayarın nereden yapılacağını resimlerseniz çok seviniriz.

teşekkürler.

tmy
25.August.2013, 02:21
Alper K. mesajında
Karburatörün altındaki karışım vidalarını tam sıkıp ikisini de 1,5 tur gevşeterek (ikiz şekilde) bu işe başlayıp, her seferinde 1/4 tur max oynayarak , kadrandaki değere bakıyoruz. rölantide 2 silindirde eşit ve max değere ulaşınca işlem tamam oluyor.
demiş. Burada alttaki ayar vidalarına konu neden gelmiş ve ''max değer'' den kasıt nedir onu anlamadım. Kendisi de sanırım foruma bir kaç aydır girmemiş. Senkron ayarı konusunda bilgisi olan varsa konuya açıklık getirebilirse harika olur.

Bu arada özgür bey, hortumların gireceği yerler karbüratörle motoru bağlayan iki sert kauçuk dirsek var. Onlardan soldakinde zaten bir meme var ve ucuna bir hortum takılı. O hortum sökülüp bizim hortum takılacak. Sağdaki dirsekte ise bir vida var. O vida sökülüp hortum takılacak ama oraya hortum sağlıklı şekilde takılmaz. Bunun için bu ayar işinde kullanılan bir ucu vidalı ince uzun iğneler var, sibop da diyebiliriz. Onlardan bizim ddeliğe uygun olanını bulmak lazım. Belki de bu delikler standarttır. Çünkü yabancılar bu sibopları gösterirken ''kolaylıkla bulabilirsiniz'' diyor. Ama nereden bulduklarını söyleyen yok :)

Çözeceğiz bakalım. Yavaş yavaş. Sevgiler saygılar.

mrtckrt
25.August.2013, 20:02
yaa arkadaşlar bizim motorlardan galiba en kronik sorun yakıt problemi ve servistir ustadır ilgilenen de yok galiba kendi yağımızda kavrulmamız lazım
acaba diyorum bu konunun üzerine gitsek konu kapanmasa
bu işlerden anlayan arkadaşlar resimli videolu bi anlatım yapsa çözsek şu sorunumuzu
bende kendi çapımda nette araştırmaya başlıyorum artık ne kadar yol alabilirsem buradan paylaşacağım
hadi raptor riders .... :)

ozguralic
26.August.2013, 11:29
Hatta elinde senkron aleti olan arkadaş varsa festivallere getirsin uygun bir ücret karşılığı ihtiyaç duyanlara yapsın.

Benim elimde olsa 20 liradan yapardım mesela, sonuçta değişecek bir parça yok 10 dakikalık iş. 8)

yaptırırız derseniz gidip alıcam bi tane parasını çıkartsam yeter :mrgreen:

ozgur
26.August.2013, 22:05
affınıza sığınarak bir sorum daha olacak hangi karbiratörün ayarının doğru olduğunu bozuk olan karbiratörü ona uyumlu hale getireceğimizi nasıl anlıyoruz.

tmy
28.August.2013, 01:21
Sağ manifolddaki vidalı kısma hortum takmanın mümkün olmadığını, bunun için adaptörler olduğunu söylemiştim. Bunların ismini cismini buldum, Türkiye'de kaynağını bulamazsam E-bay'den sipariş vereceğim ama bunların iki boyu var 5mm'lik ve 6mm'lik. Bizim sağ manifolddaki vidanın ölçüsü nedir bilen varsa paylaşırsa sevinirim.

http://www.ebay.com/itm/6MM-Short-Carb-Motion-Pro-Syncpro-Carburetor-Tuner-Adapter-/330979942591?pt=Motors_Automotive_Tools&hash=item4d0ff120bf&vxp=mtr

http://www.ebay.com/itm/Motion-Pro-5mm-Brass-Carb-Adapters-080013-/171003391872?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item27d098af80&vxp=mtr

Bir de bunlara Türkiye'de ne dendiğini ve nerede bulabileceğimizi bilen varsa muhteşem olur tabii ki. E-bay'le uğraşmamız oluruz.

Sevgiler saygılar.

tmy
28.August.2013, 01:24
Bir şey daha eklemekte fayda var, benim motorun egzostaki patlama sesinin sebebini tesadüfen buldum. Sol manifolddan çıkan hortum, ben hava filtresi hortumunu değiştirdikten sonra manifoltları geri bağladığım sırada kıvrılmış ve kırılmış. Eski de olduğu için bir yerinde yarık vardı. O kısmı kesip hortumu yeniden bağlayınca patlama kayboldu.

Egzosunda patlama olanlar oraya da bakarlarsa belki sorun tahmin edilenden küçüktür hemen hallolur benimki gibi. Ama bu senkron işinin peşindeyim. :)

tmy
28.August.2013, 01:27
Özgür Bey en acemilerden biri benim ama, okuduklarımdan ve özlediklerimden anladığım kadarıyla iki karbüratörü senkronize eden zaten tek vida var. O yüzden hangisinin senkronu bozduğunu anlamamıza gerek kalmıyor. Tek vidayı sağa sola çevirerek ikisini eşliyoruz yalnızca. Yanlışım varas düzeltin lütfen ki ben de öğreneym. :)

Sevgiler saygılar.

CELİL
28.August.2013, 01:33
Özgür Bey en acemilerden biri benim ama, okuduklarımdan ve özlediklerimden anladığım kadarıyla iki karbüratörü senkronize eden zaten tek vida var. O yüzden hangisinin senkronu bozduğunu anlamamıza gerek kalmıyor. Tek vidayı sağa sola çevirerek ikisini eşliyoruz yalnızca. Yanlışım varas düzeltin lütfen ki ben de öğreneym. :)

Sevgiler saygılar.
sağ ve sol karbiratör boğazı için karbiratörün alt ön kısmında ayrı ayrı iki ayar vidası var 8)

tmy
28.August.2013, 02:07
Celil Abi teşekkürler düzeltme için. Ben de Alper'in mesajı üzerinden söylemiştim ama yanılmışım. Bir de iki önceki mesajda linklerini paylaştığım parçaları Türkiye'de ne diye aramak lazım ve nerede buluruz bilgin varsa harika olur.

http://www.ebay.com/itm/6MM-Short-Ca...f120bf&vxp=mtr

http://www.ebay.com/itm/Motion-Pro-5...98af80&vxp=mtr

ozguralic
28.August.2013, 09:48

Sevgiler saygılar.

Selam, bu konuda ben de pek bilgi sahibi değilim Celil Abi sağolsun anlatmış. Ama senkron aletini bulursam 5 dk da çözerim gibi geliyor ayar olayını 8)

CELİL
28.August.2013, 12:12
Celil Abi teşekkürler düzeltme için. Ben de Alper'in mesajı üzerinden söylemiştim ama yanılmışım. Bir de iki önceki mesajda linklerini paylaştığım parçaları Türkiye'de ne diye aramak lazım ve nerede buluruz bilgin varsa harika olur.

http://www.ebay.com/itm/6MM-Short-Ca...f120bf&vxp=mtr

http://www.ebay.com/itm/Motion-Pro-5...98af80&vxp=mtr
levent alet hakkında okuduklarımızdan başka bilğim yok o parçaların bence türkiyede bulunması biraz zor çünki servislerde ustalar bile alet kullanmadan elle motoru dinleyerek yapıyor bazı nadir yerlerde cihaz var
şöyle alttaki gresörlük parçalar bir çözüm olabilir

https://www.google.com.tr/search?q=gres%C3%B6rl%C3%BCk&client=firefox-beta&hs=5Mc&rls=org.mozilla:tr:official&channel=np&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=n7AdUsruDsOD4ASC6oGICw&ved=0CC4QsAQ&biw=1024&bih=629

tutugrul
28.August.2013, 16:49
bunlar prinçten tapılma her hangi bir tornacıya gidersen aynısını yapabilir diye tahmin ediyorum.

hemde daha az masraflı olur bence

Ahmet Çakıl
29.August.2013, 10:29
Ben de motorunu yeni almış ve daha önceki başlıklarda senkron ve subap ayarlarından ötürü sorun yaşayanları okumuş biri olarak olaya merak saldım araştırmalara başladım. Vesvese mi yapıyorum bilmiyorum ama özellikle motor ısındıktan sonra rölanti baya artıyor sanki sürekli gaz veriyormuşum gibi. Acaba servis motoru kurarken ayarları iyi yapamadı mı?

Hatta şu an baktım ebayde 110 dolar civarı kargo dahil var. yanında o prinç çubuklar da var.

http://www.ebay.com/itm/Motion-Pro-Sync-Pro-Carb-Carburetor-Tuner-Synchronizer-/330925181615?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item4d0cad8aaf&vxp=mtr#ht_2506wt_1170

cihazı aldıktan sonra gerisi bence zor olmaz youtubedan videoları izleyip yapılır.

Peki subap ayarı için de bir alet mi gerek yoksa bu aletle her iki ayar da yapılabiliyor mu?

CELİL
29.August.2013, 11:23
Ben de motorunu yeni almış ve daha önceki başlıklarda senkron ve subap ayarlarından ötürü sorun yaşayanları okumuş biri olarak olaya merak saldım araştırmalara başladım. Vesvese mi yapıyorum bilmiyorum ama özellikle motor ısındıktan sonra rölanti baya artıyor sanki sürekli gaz veriyormuşum gibi. Acaba servis motoru kurarken ayarları iyi yapamadı mı?

Hatta şu an baktım ebayde 110 dolar civarı kargo dahil var. yanında o prinç çubuklar da var.

http://www.ebay.com/itm/Motion-Pro-Sync-Pro-Carb-Carburetor-Tuner-Synchronizer-/330925181615?pt=Motorcycles_Parts_Accessories&hash=item4d0cad8aaf&vxp=mtr#ht_2506wt_1170

cihazı aldıktan sonra gerisi bence zor olmaz youtubedan videoları izleyip yapılır.
Yeni makinalarda istisna bir durum omadıktan sonra ayarlarda bozulma olmaz takıntı yapmayın

Peki subap ayarı için de bir alet mi gerek yoksa bu aletle her iki ayar da yapılabiliyor mu?

Arkadaşlar yeni makinalarda istisna bir durum olmadıktan sonra kolay kolay ayar bozulmaz takıntı yapıp makinaların ayarlarını bilinçsiz karıştırıp düzenlerini bozmayın 8)
Ahmet senin makinanın ısınınca yüksek çalışma sebebi rolanti ayrındandır karbiratörün üzerinde sağdaki siyah ayar vidasından motor sıcakken yüksek gazla çalışırken ayarla (düşür) soğukken yapılan ayar yanlış olur tutmaz
sibop ayarı için ayar çubukları var ismi aklıma gelmedi onunla yapılıyor ama bu işler uzman kişiler tarafından yapılır makinaları karıştırmayın 8)

ozguralic
29.August.2013, 13:56
hatırlatayım, supap ayarı için sentil çakısı var, emme ve egzost supap aralıkları faklıdır. sitede değerleri var.

Ahmet Çakıl
29.August.2013, 17:02
Celil Abi seni dinliyorum ve kurcalamıyorum :D ama motor sıcakkenki rölantiyi biraz düşürücem. 2. viteste gazı bırakıyorum motor kendi başına bildiğin Türkiye turuna çıkıyor :D

CELİL
29.August.2013, 17:05
Celil Abi seni dinliyorum ve kurcalamıyorum :D ama motor sıcakkenki rölantiyi biraz düşürücem. 2. viteste gazı bırakıyorum motor kendi başına bildiğin Türkiye turuna çıkıyor :D

0K rolantiyi ayarlayabilirsin O önemli değil 8)

ozgur
31.August.2013, 02:39
Teşekkür ederim.

ozgur
31.August.2013, 20:27
Arkadaşlar 2 adet cam şişe aldım. Kapaklarına 2 şer adet delik açtım. İki şişeyi bir hortumla birleştirim. Bu hortumlar dibe kadar inecek. Sonra boşta kalan deliklere motora gidecek hortumları takıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken hortumlar şişenin fazla içine gitmeyecek girsin 1 cm kafi. Hava almaması için bali ile iyice üzerini sıvıyoruz. Kurumaya bıkakıyoruz.
Şimdi üstte 2 karbiratörün ortasında yaylı bir vida var sonuna kadar sıkıp 3-3.5 tur açıyoruz. Motoru çalıştırıp her iki şişedeki su miktarı eşit olana kadar ince ayar yapıp bitirdim. Resimlerini yükleyeceğim ama yükleme forumda nasıl yapılıyor bulamadım.

bilmem yaptığım işlem ne kadar doğru egsozda patlama sesi kalmadı.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151820535198815&set=pcb.603525966364895&type=1&theater

iyi çalışmalar.

ozguralic
02.September.2013, 10:47
Teşekkür ederim. Şu an facebook'a giremiyorum fotoyu göremiyorum ama anlayabilirsem kesin yapıcam. 8)

ince ayarı küçük vidalardan mı yaptın? yoksa büyük yaylı vida ile mi?

korhan_751
02.September.2013, 10:53
Arkadaşlar 2 adet cam şişe aldım. Kapaklarına 2 şer adet delik açtım. İki şişeyi bir hortumla birleştirim. Bu hortumlar dibe kadar inecek. Sonra boşta kalan deliklere motora gidecek hortumları takıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken hortumlar şişenin fazla içine gitmeyecek girsin 1 cm kafi. Hava almaması için bali ile iyice üzerini sıvıyoruz. Kurumaya bıkakıyoruz.
Şimdi üstte 2 karbiratörün ortasında yaylı bir vida var sonuna kadar sıkıp 3-3.5 tur açıyoruz. Motoru çalıştırıp her iki şişedeki su miktarı eşit olana kadar ince ayar yapıp bitirdim. Resimlerini yükleyeceğim ama yükleme forumda nasıl yapılıyor bulamadım.

bilmem yaptığım işlem ne kadar doğru egsozda patlama sesi kalmadı.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151820535198815&set=pcb.603525966364895&type=1&theater

iyi çalışmalar.

resimleri buraya yüklersen çok faydalı bir bilgi olur bizim için. bende bu konunun peşindeyim

kofitürk
02.September.2013, 12:52
şişe ile yapılan ayar daha iyi netice verir. Zira saat sabit bir rakamda durmaz.
-400 ile -500 arasında gider gelir. Eğer ayarı 3,5 tur yapılırsa nispeten zengin karışım olur ki buda yanma odasını ve sübapları kurumla kaplar. Bunu bujileri sökerek görebilirsiniz. Diğer önemli bir konu ise: Ister saatle ister şişe ile ayar yapın doğru ayarı yapabilmeniz sadece iki silindirinde sıkıştırma oranlarının aynı veya yaklaşık değerde olması ile mümkündür. 1.silindir 210psı 2.silindir 180psı basınç yaratıyorsa şişedeki suyu veya saatteki ibreyi eşitlemeniz hiç bir anlam kazanmayacağı gibi işleri daha da beter edecektir. Motor senkron ayarı yapmadan önce motor kompresyonunu ölçmeniz gerekir. Herkese iyi günler.

ozgur
03.September.2013, 00:59
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Motorum sıfır geldi. ilk depoyla 250 km yol yaptı. Bir arkadaşıma ödünç verdim. Karbüratör ayarlarının bozuk olduğunu yaptığını söyledi.2. depoda zar zor 180 km yaptı. Ani gaz verişlerde motor stop ediyordu. Uzun araştırmalar sonucu bu yolla ayar yaptım. Bakalım nasıl olacak. motorun karışım vs gibi ayarları duruyor.

ozguralic
03.September.2013, 01:28
biz senin facebook ta ekli olmadığımız için fotoğrafı göremiyoruz. siteye direk yükleme yapsan güzel olur

korhan_751
13.September.2013, 10:43
Arkadaşlar aslında bu ayarı yaptırmak isteyenlerle pamuk eller cebe yapıp forum adına bu cihazı ortak alabiliriz.

http://www.sahibinden.com/ilan/yedek-parca-aksesuar-donanim-tuning-yedek-parca-motosiklet-motosiklet-senkron-saati-4-lu-aparatli-kolay-kullanim-136414163/detay

korhan_751
13.September.2013, 11:05
2 metre uzunluğunda, şeffaf benzin hortumu alın,
içine biraz ( 20 cm lik uzunluk kaplayacak kadar ) 20 numara motor yağı dökün.
sonra
hortumun iki ucunu bir elinizle tutun ve,
başınızın üzerinde hızla çevirin...bu, hortuma koyduğunuz yağın,
merkezkaç kuvveti ile,
hortumun ortasında toplanmasını sağlayacaktır.
sonra,
karburatördeki vakum ölçme borusunun lastik tapalarını çıkarın,
hortumun bir ucunu bir boruya, diğer ucunu diğer boruya takın.
motoru çalıştırın,
denge bozuk ise,
hortum içindeki yağ, bir yöne doğru hareket edecektir.
ayar vidası ile, hortum içindeki yağı hareket etmeyecek şekilde ayarlayın.

Virago535 deki Karburatör denge ayarı bu kadar basit.
alıntıdır

böyle bir ayar bizim işimize yararmı acaba

korhan_751
13.September.2013, 14:35
Hortumla yapılacak ayar için şöyle bir video var

http://www.youtube.com/watch?v=0nKaGEMLZjs

kofitürk
13.September.2013, 14:35
Sadece hortum kullanarak yapmanın riski şudur. Motor içteki o yağı çok yavaş çekmez. Marşa bastığın anda o yağdan eser kalmaz. Güçlü olan taraf (genelde sol silindir olur) yağı emer silindire gönderir. En güzeli şişe ile yapmanız. Şisedeki sıvı silindire gidemeyecektir. Sadece diğer şişeye transfer olur ve orada kalır. Zamanında denendi. İlla saatle yapmak isteyen arkadaşlar sahibindendeki 200 liralık aleti almanıza gerek yok. Pakkens tanesini 10-TL'den satmaktadır. Ayrıca tekrar yazıyorum. Doğru ayarı yapabilmeniz iki silindirinde aynı sıkıştırma oranında yada en fazla yüzde beş gibi farkla mümkündür. Bilgilerinize.

korhan_751
11.October.2013, 12:45
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1390672_10201663036151050_431330969_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc3/1377458_10201663036471058_1386057041_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1383405_10201663037191076_1576650356_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/164609_10201663037791091_2079523141_n.jpg

Evet sonunda yaptım istediğim aleti. cumartesi günü karbüratörün ayarına bakıcam bununla.

ozguralic
11.October.2013, 14:09
Tebirk ederim ben vakitsizlikten bakamadım hiç. hortumun Karbüratöre girecek kısımlarına bir parça lazım mı?

korhan_751
11.October.2013, 14:18
yok direk takıyosun sorun olmuyor. hortum bildiğimiz akvaryum hortumu.

CELİL
11.October.2013, 15:23
Emegine sağlık sonucu merakla bekliyoruz :)

mrtckrt
12.October.2013, 00:05
çok güzel bir çalışma olmuş yarınki denemeni de resimli olarak anlatırsan çok sevinirim

ozgur
12.October.2013, 00:48
Merhabalar,
Bende yaptığım düzeneğin fotoğraflarını ve yaptığım ayarı Ali ustaya bakıma gittiğimde anlattım. Yüzünde alaycı bir gülümseme belirdi. iki şişedeki su miktarını eşitlediğimi anlattım. Motora bindi sonra geldi tekrar ayar yaptı, birdaha bindi. Ayarı bozmuşsun dedi. Şimdilik iyi oldu sonraki bakımda söküp ayarlayacağım dedi gönderdi. Kısacası ayarı beğenmedi. Usta ne derse odur.

fikir vermesi açısından anlatıyorum.

Kolay gelsin.

korhan_751
12.October.2013, 10:31
Çok garibime gittim şimdi şu son ali usta olayı. sen kendi yaptığın ayarın düzgün olduğunu anlayamadınmı ? motor rölantide düzgün çalışıyorsa, yakıt tüketimin azaldıysa, motorun ivmelenmesi daha yükseldiyse. egsozdaki patlama çatlama sesleri kesildiyse, ayar tam olmuş demektir.

Ahmet Çakıl
13.October.2013, 00:38
Usta aferin çok iyi yapmışssın diyecek değil heralde adam bu işten ekmek yiyor :D

ozgur
13.October.2013, 01:20
Sizde yaptığınız ayarı ve nasıl yaptığınızı aldığınız neticeyi bizimle paylaşırsınız. Ali ustanın yaptığı ayardan sonra yakıt tüketimi düştü. Gerçi bujilerde değişti. Üzerindekiler yanmıştı(cin malı). Onunda etkisi olabilir. Şuan 150 km yaptım takribi yarım depo yaktı.

korhan_751
14.October.2013, 12:05
Dün deneme fırsatım oldu. aletin iki borusunuda taktım karbüratöre motoru çalıştırdım sıcakken. şişenin birindeki su yavaş yavaş diğer şişeye dolmaya başladı ve iki şişedeki su miktarıda aynı oldu. anladımki zaten benim motorumun karbüratörü ayarlıymış. ve bu ayarı en son ali usta yapmıştı. hiç dokunmadım o şekilde bıratım bende.

CELİL
14.October.2013, 12:16
acaba ayarların eşit olması tam analmıyla doğru ayarmıdır ?
çünki ustaların ayar anlayışı ayar vidalarını sık kapat sonra ikisini eşit olarak 3.5 - 4 tur aç tamamdır diyorlar bu durumda eşitlik kesinlikle sağlanır ama hava emiş oranı tam oturdumu ölçülmüyor tur at gaz iyişi iyiyse tamam bu bana çok güven vermiyor açıkcası bence en doğru ayar dijital sekron cihazıyla oluyor oda herkese yok malesef :|

korhan_751
14.October.2013, 13:28
yani benim yaptığım alete göre kesinlikle iki tarafta doğru emiş değerinde şu anlık bir sorun yok gibi görünüyor.

CELİL
14.October.2013, 21:55
internette şöyle bir ayar tariifi buldum bu tarif araba için anlatılmış fakat motorda aynı fark yok

İlk Önce Motor Isınmışken Ayar Yapılır
Motor Çalışırken Ayarı Kapatmaya Başlayın
Öncelikle Vidayı Sıkarak Devirin Düşmeye Başladığı Yeri Kaydedin
Sonra Vidayı Devirin Düşmeye Başladığı Yere Kadar Açın
Bu Yeride Not Edin
Mesela Örnek Olarak Vidayı Sıktıgınızda 2 Tur Pozisyonunda
Ve Açarken 3 Tur Pozisyonunda Motor Devri Düşüyorsa Muhtemel Ayar 2.25 Tur Gibi Olacaktır
Bundan Sonrasını Motorun Performansına Göre Ayarlayın
2.75 Turda 2.5 A Göre Daha Dızgın Calısıyorsa Ve Çekiştesorun Yoksa Bunu Kullanın
Karbüratör Ayarı Her Motor İçin Değişkendir
Bu Tamamen, Motor Hacmi, Karbüratör Meme Büyüklüğü Vs. Gibi Etkenler İle Doğru Orantılıdır
Ancak Bu İşi Bir Bilenin Yapması Ve Bunu Yaparken De Kitapçığına Uyması Zorunludur
Olmadı, Kitapçık Yok, O Zaman Devir Saati İle Ayarlanır. O Da Yok, Kulak İle Dinlenir
Ancak Uzmanlık Gerektirir
Kurum Olması, Tamamen Zengin Karışım Olmasından Kaynaklanıyor
Yani Benzin Fazla Ve Hava Az Olduğundan Çiğ Benzin Atıyor Motorun,
Ancak Kurşunsuz Benzin, Egsozu Siyah Yapabilir. Buna Da Dikkat Edin. egsozda kurum yoksa Siyah Diye Ayarlar Sakın İle Oynamayın.

Ahmet Çakıl
15.October.2013, 00:09
Bu konuda çok fazla bilgim yok ancak bildiğim kadarıyla iki karbüratörün senkronlu olması yeterli değil. Benzin hava karışımı da ideal ayarda olmalı. kısaca iki ayar lazım hem senkron hem hava ayarı.

Ridos
27.June.2014, 04:08
alper su cihaz sendemi bana da lazım aacil yardım edersen sevinirim

Samet AKTEPE
05.July.2014, 11:31
internette şöyle bir ayar tariifi buldum bu tarif araba için anlatılmış fakat motorda aynı fark yok

İlk Önce Motor Isınmışken Ayar Yapılır
Motor Çalışırken Ayarı Kapatmaya Başlayın
Öncelikle Vidayı Sıkarak Devirin Düşmeye Başladığı Yeri Kaydedin
Sonra Vidayı Devirin Düşmeye Başladığı Yere Kadar Açın
Bu Yeride Not Edin
Mesela Örnek Olarak Vidayı Sıktıgınızda 2 Tur Pozisyonunda
Ve Açarken 3 Tur Pozisyonunda Motor Devri Düşüyorsa Muhtemel Ayar 2.25 Tur Gibi Olacaktır
Bundan Sonrasını Motorun Performansına Göre Ayarlayın
2.75 Turda 2.5 A Göre Daha Dızgın Calısıyorsa Ve Çekiştesorun Yoksa Bunu Kullanın
Karbüratör Ayarı Her Motor İçin Değişkendir
Bu Tamamen, Motor Hacmi, Karbüratör Meme Büyüklüğü Vs. Gibi Etkenler İle Doğru Orantılıdır
Ancak Bu İşi Bir Bilenin Yapması Ve Bunu Yaparken De Kitapçığına Uyması Zorunludur
Olmadı, Kitapçık Yok, O Zaman Devir Saati İle Ayarlanır. O Da Yok, Kulak İle Dinlenir
Ancak Uzmanlık Gerektirir
Kurum Olması, Tamamen Zengin Karışım Olmasından Kaynaklanıyor
Yani Benzin Fazla Ve Hava Az Olduğundan Çiğ Benzin Atıyor Motorun,
Ancak Kurşunsuz Benzin, Egsozu Siyah Yapabilir. Buna Da Dikkat Edin. egsozda kurum yoksa Siyah Diye Ayarlar Sakın İle Oynamayın.

Abi ne kadar şanslısınız ya İstanbulda bu tür işleri yapan belli birileri vardır ama Bu gâvur İzmir de hiç bişey yok abi ya çok şanssızım çoookkkkk :(