PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : HGS sistemi hk.

Emre
06.December.2012, 13:42
Merhaba arkadaşlar,

Bu zıkkımın dibi HGS sistemi hakkında bilgisi olan var mı? Yeni yılda KGS kalkacak diyorlar, yani kesin HGS' ye mi geçmemiz gerekiyor?

Diyelim HGS' ye geçtik, cepten falan okumuyormuş bu alet, cama yapıştırmak gerekiyormuş. Motorun neresine yapıştıracaz? Hadi onuda geçtim motor sınıfı yok, arabayla aynı ücreti neden ödüyoruz arkadaş. Zaten 3 kuruş indirim vardı onuda niye kaldırıyorsunuz? Sonra kaçak geçiş oluyor derler, siz bu mantıkta olduğunuz sürece olur tabi. :x :x :x

Neyse biraz içimi döktümde, hakikaten ne yapacağız? İçinizde HGS alıp motora yapıştıran var mı? Birde benim KGS kartım kredi kartına bağlıydı, bakiye azaldıkça karttan yüklüyordu. Duyduğuma göre artık böyle bir sistem yokmuş? Bu konuda bilginiz var mıdır?

O güzel cevaplarınızı bekliyorum 8)

CELİL
06.December.2012, 13:51
Merhaba arkadaşlar,

Bu zıkkımın dibi HGS sistemi hakkında bilgisi olan var mı? Yeni yılda KGS kalkacak diyorlar, yani kesin HGS' ye mi geçmemiz gerekiyor?

Diyelim HGS' ye geçtik, cepten falan okumuyormuş bu alet, cama yapıştırmak gerekiyormuş. Motorun neresine yapıştıracaz? Hadi onuda geçtim motor sınıfı yok, arabayla aynı ücreti neden ödüyoruz arkadaş. Zaten 3 kuruş indirim vardı onuda niye kaldırıyorsunuz? Sonra kaçak geçiş oluyor derler, siz bu mantıkta olduğunuz sürece olur tabi. :x :x :x

Neyse biraz içimi döktümde, hakikaten ne yapacağız? İçinizde HGS alıp motora yapıştıran var mı? Birde benim KGS kartım kredi kartına bağlıydı, bakiye azaldıkça karttan yüklüyordu. Duyduğuma göre artık böyle bir sistem yokmuş? Bu konuda bilginiz var mıdır?

O güzel cevaplarınızı bekliyorum 8)

http://www.habercil.com/tag/hgs-nedir-nasil-calisir/

mrtglc
06.December.2012, 14:44
süper bi konu bende tam bunları araştıracaktım. ama hala kafamda soru işaretleri var. nereye yapştırcam ben motorda onu aklıma kaska yapıştırmak geliyo :D

mrtckrt
06.December.2012, 14:52
süper bi konu bende tam bunları araştıracaktım. ama hala kafamda soru işaretleri var. nereye yapştırcam ben motorda onu aklıma kaska yapıştırmak geliyo :D
kaska yapıştırmak :) :cheesy:

şaka bir yana bende sormak istiyordum iyi oldu bu konu ben arabamda kullandığım KGS yi kullanmayı planlıyordum içinde de 30 tl kadar para var çok sık otoyoyl kullanmayan biri olarak bu karttaki bakiye bile bana 1 yıl yeter şimdi ne olacak içindeki bu para?

mrtglc
06.December.2012, 14:56
Bence üstüne bi bardak soğuk su içeceksin. durum onu gösteriyor.

mrtckrt
06.December.2012, 14:59
Bence üstüne bi bardak soğuk su içeceksin. durum onu gösteriyor.
:( galiba peki sıfırdan bir hgs alsak kaça patlar yok depozito yok mimimum yükleme galiba 100 de ona vericez :(

CELİL
06.December.2012, 15:08
merak edilen soruların cevabı aşağıdaki linkte var
kgs deki kalan parayı yeni hgs ye aktrıyorlarmış
en az 30 tl yüklenebiliyor
ptt lerde satılıyor alırken yanınızda ruhsatınız ve kimliğizin olması gerekiyor 8)
http://www.habercil.com/tag/hgs-nedir-nasil-calisir/

Emre
06.December.2012, 17:12
Celil Abi, nereye yapıştıracağız? Bu konuda fikrin var mı? Gerçekten kasktan başka mantıklı bir yer yok gibi sanki :p

CELİL
06.December.2012, 17:21
Celil Abi, nereye yapıştıracağız? Bu konuda fikrin var mı? Gerçekten kasktan başka mantıklı bir yer yok gibi sanki :p
öncelikle yağmura suya dayanıklımı onu ögrenmek lazım dayanmıyorsa hepten büyük sorun
ama dayanabiliyorsa kaskta olabilir motorda ön çatal ve gidon arasında uygun bir yere yapıştırıırz 8)

mrtglc
07.December.2012, 01:53
http://www.beyazgazete.com/video/anahaber/atv-4/2012/09/05/iste-hgs-kartlari-319288.html

Arkadaşlar bu videoyu daha önce izledinizmi bilmiyorum ama bu hgsnin yapışan olanı çok ince ve dış hava şartlarına dayanacak bişeye benzemiyor. bence en güzel yer bizim vizörlerin iç taraftan üst orta kısmı. görüşü pek fazla engellemeyeceğini düşündüğüm tek yer burası. İç tarafta olmasıda yağmur v.b. gibi hava koşullarında yıpranmayı engelleyecektir.

http://imageshack.us/a/img21/8482/thca2fjprt.jpg

korhan_751
07.December.2012, 18:28
cama içten yapıştığını varsayarsak şu an tek mantıklı yerin kask camının içi olduğunu düşünüyorum :) motorunun ön camı olanlar orayada yapıştırabilir, tabi sokakta bıraktığınızda biri tırnağı ile sökmezse sorun yok :)

Emre
07.December.2012, 18:59
cama içten yapıştığını varsayarsak şu an tek mantıklı yerin kask camının içi olduğunu düşünüyorum :) motorunun ön camı olanlar orayada yapıştırabilir, tabi sokakta bıraktığınızda biri tırnağı ile sökmezse sorun yok :)

Birilerinin sökmesi ayrı dertte, ayrıca yağmurda, yıkamada falan kalkar gider o yapışkan.

CELİL
07.December.2012, 19:05
Birilerinin sökmesi ayrı dertte, ayrıca yağmurda, yıkamada falan kalkar gider o yapışkan.
üzerine şefaf koli bantı yapıştırırz çıkamaz ve yağmurdan etkilenmez:mrgreen:8)

Emre
07.December.2012, 19:28
üzerine şefaf koli bantı yapıştırırz çıkamaz ve yağmurdan etkilenmez:mrgreen:8)

Motordan ücret almasalar ne olur sanki Alla Allah :p

CELİL
07.December.2012, 19:39
Motordan ücret almasalar ne olur sanki Alla Allah :p
en iyisi aslında biz plakayı otomatik kapama sistemlerine yoğunlaşalım :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

mrtglc
07.December.2012, 21:54
Abiler valla ben motosikletlere ogs veya kgs den dolayı ceza geldiğini duymadım. köprüde rastladığım kurye motorlarıda kgs den çatır çutur geçiyo. Ama ben motorlara ücretsiz açıklaması yapılmadığı sürece ücretimle geçme taraftarıyım.

Emre
08.December.2012, 02:54
en iyisi aslında biz plakayı otomatik kapama sistemlerine yoğunlaşalım :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Abi hak hukuk olayları olmasa, gerçekten en kral sistemi geliştirecemde işte işin bu boyutu beni engelliyor :p :p

CELİL
08.December.2012, 11:26
Abi hak hukuk olayları olmasa, gerçekten en kral sistemi geliştirecemde işte işin bu boyutu beni engelliyor :p :p
evet bende aynı sıkıntıdan parasını ödeyip kuzu geçiyorum ve kuzu kuzu bundan sonrada geçicez malesef :p:x:p

mrtckrt
09.December.2012, 11:12
Peki Arkadaşlar hem araba hem de motor için ayrı ayrı mı hgs almak lazım ? Bir tane alsak kullanacağımız zaman motora taksak olmaz mı?

CELİL
09.December.2012, 12:36
Peki Arkadaşlar hem araba hem de motor için ayrı ayrı mı hgs almak lazım ? Bir tane alsak kullanacağımız zaman motora taksak olmaz mı?

hgs plakaya kayıtlı veriliyor resmi olarak başka araçta kullanamıyorsun ama kullanırsan ceza gelirmi ? denemeden bilinmez 8)

mrtglc
26.December.2012, 22:32
Dün itibarı ile Garanti bankasından HGS etiketine ücretsiz olarak başvuru yaptım. içine 30 tl yükletip, 15 tl nin altına düştüğü zaman 30 lira yüklemesi için otamatik ödeme talimatı verdim. Daha elime ulaşmadı adrese teslim olarak internetten başvuru yaptım. Gelişmelerden haberdar ederim sizleri. kaska yapıştırıp köprüden geçicem bakalım kaçak geçiş olcakmı yoksa gayet yasalmı olacak bekleyip göreceğiz :D

turq
26.December.2012, 22:51
Kaska yapistirmadan once iyi arastir. Calinma riskini goze alarak cikarildiktan sonra calismama ihtimali varmis,

Calisip calismadigini kendin test etmeden ogren derim, kaski degistirdiginde de bosa gitmis olabilir.

Kart seklinde satilanlar motosiklet icin daha mantikli bence

mrtglc
26.December.2012, 22:56
kaskı yanımızdan ayırmadığımız için çalnma riski sıfır. 2 adet aynı tip kaskım var hangisini kullanıcaksam sadece vizörü değiştirmem yeterli olmassada kart alıcaz bi tane :)

CELİL
26.December.2012, 22:57
benim aklıma bir fikir geldi

bence en uygun yer kask yağmurdan korumak için pvc kaplatalım ve çalınmayı önlemek için kaska montumuzun kol ağzındaki cırt lardan alalım dişi kısmını kaska erkek kısmını pvc kapladıgımız hgs etiketine yapıştıralım ve kullanıcagımız zaman kaska cırt yardımıyla sabitleyim kullanmadıgımızda ruhsatın içinde muhafaza ederiz olurmu ?

mrtglc
26.December.2012, 23:19
abi cırt rüzgardan uçarsa. neyse ben deniyim yağmur almıcak zaten vizörün içinde bide koli bandı geçtinmi üstüne mis. ama denemke lazım :D

Serkan
26.December.2012, 23:19
en iyisi kartlı hgs alıp kgs gibi kullanmak.kart muhafaza kabından edinip buna klips takarak geçişlerde sabitleyip daha sonra çıkarıp cebimzde taşırız.Ama sorun şu ki şu anda ne ptt de ne bankalarda kart yok bekliycez biraz

turq
26.December.2012, 23:23
Yapistirdiktan sonra cikarip baska yere yapistirma sansi yok, bir kere ciktimi calismiyor, ona gore olcup bicin.

Ayrica rezalete bakin ki cozum icin motosiklet forumunda kullanicilar fikir uretiyoruz. Birakin nereye yapistirilacagini, motosiklet olarak bir sinif bile yapmamis adiler. Otomobillerle ayni ucreti odeyecegiz.

turq
26.December.2012, 23:25
en iyisi kartlı hgs alıp kgs gibi kullanmak.kart muhafaza kabından edinip buna klips takarak geçişlerde sabitleyip daha sonra çıkarıp cebimzde taşırız.Ama sorun şu ki şu anda ne ptt de ne bankalarda kart yok bekliycez biraz

PTT de kart var, 15 TL

Serkan
26.December.2012, 23:31
PTT de kart var, 15 TL

3 ayrı şubeye sordum,bi kaç daha denemem lazım o halde

turq
26.December.2012, 23:55
3 ayrı şubeye sordum,bi kaç daha denemem lazım o halde

Bursa da merkez olmayan ptt de var, Istanbul da yok, garip su devletimiz vesselam :)

mrtglc
27.December.2012, 00:04
Yapistirdiktan sonra cikarip baska yere yapistirma sansi yok, bir kere ciktimi calismiyor, ona gore olcup bicin.

Ayrica rezalete bakin ki cozum icin motosiklet forumunda kullanicilar fikir uretiyoruz. Birakin nereye yapistirilacagini, motosiklet olarak bir sinif bile yapmamis adiler. Otomobillerle ayni ucreti odeyecegiz.

aynen öyle oluyor. çünkü bu sadece ticaret politikası. motosikletler için ne kullanılacağına karar vermeleri demek bizlerin araçlardan daha ucuza geçiş sağlamamız anlamına geliyor. bu da işlerine gelmiyor. ne den çünkü köprü ve otoyollar geçen hafta 7 yıllık getirisi karşılığında 25 yıllığına peşkeş çekildi. birileri daha tirilyoner oldu. geçmiş olsun.

mrtglc
27.December.2012, 00:06
Bursa da merkez olmayan ptt de var, Istanbul da yok, garip su devletimiz vesselam :)

istanbulda nüfus 15 milyon, araç sayısı 3 milyon(motosiklet hariç,). bunu düşünerek hareket etmeleri abes olurdu zaten. en azından beni şaşırtırdı. o yüzden istanbulda bulunmaması normal :D

turq
27.December.2012, 00:10
Toplanip Kúba ya yerleselim, Agafendi yi de devlet baskani secelim :) :)

ağfndrdm
27.December.2012, 00:49
Bende garantinin hgsine başvurdum gelince
navigasyon tutturucusu aparatlar var vakumlu olanlar onlara yapıştırıp işim olmayınca topcase atarım lazım oluncsa depoya yada öncama yapıştırırım.
kuba işi ben başkan olursam size hiç karlı olmaz ibocum

Serkan
27.December.2012, 01:08
navigasyon tutturucusu aparatlar var vakumlu olanlar onlara yapıştırıp işim olmayınca topcase atarım lazım oluncsa depoya yada öncama yapıştırırım.
garantide de kart bulamadım ben,şube kartları 444 müşteri hz.lerinden istiyceksainiz dedi aradım onlarda şubeden alıcaksınız dedi biri beni kekliyo kim olduguna karr verince çok pis sövecem:Q sen kartmı istedin stcr mı ?

ağfndrdm
27.December.2012, 01:12
garantide de kart bulamadım ben,şube kartları 444 müşteri hz.lerinden istiyceksainiz dedi aradım onlarda şubeden alıcaksınız dedi biri beni kekliyo kim olduguna karr verince çok pis sövecem:Q sen kartmı istedin stcr mı ?

abi internet şubesinden aldım öyle bi opsiyon yoktu hatırladığım

turq
27.December.2012, 01:16

Garantide su an sadece etiket var, kartlar Ocak sonu gelecek. PTT de kart ve etiket mevcut (bursa icin)

mrtglc
27.December.2012, 01:17
internet şubesinden aldım. kart yok stiker var sadece en azından şu an için kart seçeneği yok.

turq
27.December.2012, 01:18

On cam olanlar icin super cozum, begendim

Serkan
27.December.2012, 01:29
Epeyce bi süre motora binemiycem (zira çalısmıyor artık akü off) kartı beklemekte fayda var

marlox
27.December.2012, 10:18
bende ogs vardı o artık kullanılmayacak mı?

CELİL
27.December.2012, 12:10
bende ogs vardı o artık kullanılmayacak mı?

ogs devam işlem sadece kgs için
amaç durmadan gişeden geçişi sağlayıp kuyrukları azaltmak veeee yeni para kaynakları yaratmak 8)

marlox
27.December.2012, 12:17
yeni para kaynağı yaratıldığı zaten içinde ki 30 tl den ve her 15 tl nin altına düştüğünde geçiş yapamadığından anlıyoruz

marlox
27.December.2012, 15:11
ogs yi de arabadaki gibi içten kaskın vizörüne yapıştırcam :D

mrtglc
28.December.2012, 22:40
erdem senin hgs eline ulaştımı bi hafta yok benimki piyasadaa ? pazartesi arıcam bankayı

mrtglc
29.December.2012, 15:24
Ve HGS etiketim elime ulaştı. uygulaması hakkında bi kaç resim ekledim. Şimdi ilk işim yarın köprüden geçmek :D bakalım 10 numara kaçak geçiş olacakmı :D

http://imageshack.us/a/img89/2548/20121229125455.jpg
http://imageshack.us/a/img109/2365/20121229125505.jpg
http://imageshack.us/a/img27/2023/20121229125613.jpg
http://imageshack.us/a/img17/9927/20121229130206.jpg

turq
29.December.2012, 16:07
Merakla bekliyoruz

DR.ALP
29.December.2012, 16:19
yağmur sızması veya buğu sonucu oluşan nem sıkıntı yaratırmı acaba??bu arada kgs kartları için verilen 5 lira kart parası da havaya uçtu..

mrtglc
29.December.2012, 16:45
koli bandıyla üstünden geçicem yağmur nem sıkıntısı olmaz ama görürmü görmezmi ötermi ötmezmi orasını deneyerek anlayacağız.

marlox
29.December.2012, 18:52
devlet bizi oyuncak etti valla... allah aşkına uğraştığımız şeye bakın yaaa...

DR.ALP
29.December.2012, 22:11
koli bandıyla üstünden geçicem yağmur nem sıkıntısı olmaz ama görürmü görmezmi ötermi ötmezmi orasını deneyerek anlayacağız.
pvc düşündünüzmü hiç..arabamda o şekil duruyor..

mrtglc
29.December.2012, 22:46
Artik yapistirdigimiz icin cikartamiyiruz pvc yalan oldu yani

DR.ALP
29.December.2012, 23:31
canın sağolsun hayrını gör.

marlox
30.December.2012, 10:57
yapıştığı yerden tekrar sökülme şansı yoksa o adi şeyemi 45 tl veeriyoruz off yaa

valla insanın içindeki milliyetçiliği öldürüyor bunlar

bazen cidden ne düşünüyorum biliyormusunuz

tamam ulan satın ülkeyi

kime satacaksınız amerikayamı
tamam satın en azından
amerika yolları düzgün benzini ucuz
kaliteden ödün vermeyen bir ülke

öyle bir hale getirdiler ki yurdu
başka iri gelse bunların yaptıklarını düzeltmek için en az 7 sene görevde kalması şart
adamlar ortalığı karıştırdı resmen

turq
30.December.2012, 15:23
yapıştığı yerden tekrar sökülme şansı yoksa o adi şeyemi 45 tl veeriyoruz off yaa

valla insanın içindeki milliyetçiliği öldürüyor bunlar

bazen cidden ne düşünüyorum biliyormusunuz

tamam ulan satın ülkeyi

kime satacaksınız amerikayamı
tamam satın en azından
amerika yolları düzgün benzini ucuz
kaliteden ödün vermeyen bir ülke

öyle bir hale getirdiler ki yurdu

başka iri gelse bunların yaptıklarını düzeltmek için en az 7 sene görevde kalması şart
adamlar ortalığı karıştırdı resmen

45 degil 5 TL veriyoruz, hesabinda yanlislik var

marlox
30.December.2012, 16:52
45 degil 5 TL veriyoruz, hesabinda yanlislik var

bence tekrar hesapla içinde 30 tl olacak ve 15 tl yükleyeceksin her 30 tl nin altına düştüğünde tekrar yükletmek zorunda kalacaksın yani depozito 30 tl + birde yüklediklerin....

turq
30.December.2012, 17:28
bence tekrar hesapla içinde 30 tl olacak ve 15 tl yükleyeceksin her 30 tl nin altına düştüğünde tekrar yükletmek zorunda kalacaksın yani depozito 30 tl + birde yüklediklerin....

Etiketiin bedeli 5 TL, bozulursa sadece etiketin bozulmus oluyor, posta ceki hesabi aynen duruyor

marlox
30.December.2012, 18:36
ama sonuçta veriyorsun o paraları bak hgs lere gitti depozitosu :D

mrtglc
01.January.2013, 18:06
Evet arkadaşlar merakla beklenen sonucu yazıyorum. bu gün boğaz köprüsünden motosikletimle geçtim. Biliyorsunuz HGS' mi kaskıma yapıştırmıştım. Ve sonuç beyaz ötesi. problem yok. Geçiş ücreti 3.40 TL. Geçiş bölgesini tam ortaladım. HGS hesabımıda kontrol ettiğimde 26.40 Tl gözüküyor. Ayrıca ptt'nin hgs sayfasından üyeliğinizle, saat kaçta nereden geçtiğinizi bakiyenizi görebiliyorsunuz.

anilaki
23.March.2013, 15:29
Merhaba arkadaşlar, şu HGS saçmalığı için yeni konu açacaktım ki, bu başlığı gördüm.
Öncelikle, 1997-1998 yılları arasında (Uğur Dündar ın gişe yolsuzlukları haberi üzerine) 1 yıl Boğaz köprüsü gişelerinde bizzat çalışmış biri olarak bu yazıyı yazıyorum. Ardından Ogs nin kademeli olarak gelişi ve benim üniversiteyi kazanmamla görevimden ayrıldım.

Aşağıdaki yorumlarınızı okuyunca, biraz şaşırdığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Motorculara yapılan bu büyük haksızlığı görmezden gelip, hgs yi nereye yapıştıracağınızı tartışmışsınız. Benim köprüde çalıştığım dönemde araba 500 bin(eski parayla) motor 250 bin di. yani yarı yarıya. Kamera sistemi olmadığından, işi bilen motorculardan para almazdık bile. Ancak gişelerin hemen önünde iki tane paralel şerit vardır, bu şeritlere komprasör hava basarak, şeridin üzerinden geçen aks sayısını bilgisayara ileterek, geçen aks sayısına göre içeriye hesap verirdik. İşi bilen Motorcular, büyük taşıtların geçtiği 1 No lu gişenin kenarından (polis motorlarının şeritleri ezmeden)geçtiği ve gişecilerin gözyumduğu bir yerdir. ordan geçerlerdi. Ogs den sonra orada öyle bir boşluk kaldı mi bilmiyorum, eğer ki varsa Ogs hgs kgs farketmez alarımlari öttürmeden geçiş yapılabilir.
Ancak burada bence asıl tartışılması gereken 1 tonluk bir araçla max 200 kiloluk bir aracın aynı fiyatla ücretledirlmesi. Dunyanın hiç bir yerinde böyle bir ornek olduğunu sanmiyorum. Bununla ilgili yasaları çiğnemeden, ama yasaları biraz zorlayarak, ses getireceğini düşündüğüm bir eylem planı kafamda oluştu. Yarınki buluşmada deneyimli sürücülerle yüz yüze paylaşacağım. Sizlerin de aklına bu haksız uygulamayla ilgili çözümler gelirse lütfen paylaşınız. Herkese iyi ve ucuz sürüşler.

CELİL
23.March.2013, 15:36
Anıl paylaşım için teşekkürler sayısız kere dilekçe imza kampanyası mail bombardımanı yapıldı bizde destek verdik ama hiçbir gelişme olmadı malesef :x

anilaki
23.March.2013, 15:40
Ağabey kanımca daha ses getiren, medyada yer alması gereken şeyler yapmak diye düşünüyorum. Yarın sizlerle paylaşacağım bir fikrim oluştu bile.

CELİL
23.March.2013, 15:43
Ağabey kanımca daha ses getiren, medyada yer alması gereken şeyler yapmak diye düşünüyorum. Yarın sizlerle paylaşacağım bir fikrim oluştu bile.

OK hertürlü fikre eyleme açığız bu arada medyadada konusu oldu geri adım atmadılar 8)

Emre
23.March.2013, 17:59
Her türlü fikrine destek olmaya açığız Anıl. İnş. böyle bir şeye ön ayak olabiliriz. Ama yasal olarak motorlardan para alınmayacak şeklinde bir karar çıkmazsa, ben plakayı kapatarak ya da kaçak geçişe karşıyım. Çünkü bunun kul hakkı olarak çok büyük bir vebali olduğunu düşünüyorum. Tabi ki bu benim düşüncem, görüşüm.

Bunun dışında geri kalan her şeye destek olmaya hazırım 8)

Merhaba arkadaşlar, şu HGS saçmalığı için yeni konu açacaktım ki, bu başlığı gördüm.
Öncelikle, 1997-1998 yılları arasında (Uğur Dündar ın gişe yolsuzlukları haberi üzerine) 1 yıl Boğaz köprüsü gişelerinde bizzat çalışmış biri olarak bu yazıyı yazıyorum. Ardından Ogs nin kademeli olarak gelişi ve benim üniversiteyi kazanmamla görevimden ayrıldım.

Aşağıdaki yorumlarınızı okuyunca, biraz şaşırdığımı söyleyerek başlamak istiyorum. Motorculara yapılan bu büyük haksızlığı görmezden gelip, hgs yi nereye yapıştıracağınızı tartışmışsınız. Benim köprüde çalıştığım dönemde araba 500 bin(eski parayla) motor 250 bin di. yani yarı yarıya. Kamera sistemi olmadığından, işi bilen motorculardan para almazdık bile. Ancak gişelerin hemen önünde iki tane paralel şerit vardır, bu şeritlere komprasör hava basarak, şeridin üzerinden geçen aks sayısını bilgisayara ileterek, geçen aks sayısına göre içeriye hesap verirdik. İşi bilen Motorcular, büyük taşıtların geçtiği 1 No lu gişenin kenarından (polis motorlarının şeritleri ezmeden)geçtiği ve gişecilerin gözyumduğu bir yerdir. ordan geçerlerdi. Ogs den sonra orada öyle bir boşluk kaldı mi bilmiyorum, eğer ki varsa Ogs hgs kgs farketmez alarımlari öttürmeden geçiş yapılabilir.
Ancak burada bence asıl tartışılması gereken 1 tonluk bir araçla max 200 kiloluk bir aracın aynı fiyatla ücretledirlmesi. Dunyanın hiç bir yerinde böyle bir ornek olduğunu sanmiyorum. Bununla ilgili yasaları çiğnemeden, ama yasaları biraz zorlayarak, ses getireceğini düşündüğüm bir eylem planı kafamda oluştu. Yarınki buluşmada deneyimli sürücülerle yüz yüze paylaşacağım. Sizlerin de aklına bu haksız uygulamayla ilgili çözümler gelirse lütfen paylaşınız. Herkese iyi ve ucuz sürüşler.

anilaki
23.March.2013, 18:38
Her türlü fikrine destek olmaya açığız Anıl. İnş. böyle bir şeye ön ayak olabiliriz. Ama yasal olarak motorlardan para alınmayacak şeklinde bir karar çıkmazsa, ben plakayı kapatarak ya da kaçak geçişe karşıyım. Çünkü bunun kul hakkı olarak çok büyük bir vebali olduğunu düşünüyorum. Tabi ki bu benim düşüncem, görüşüm.

Bunun dışında geri kalan her şeye destek olmaya hazırım 8)

Tabii ki plaka kapatma ya da ücretsiz kaçak geçiş gibi birşey değil, dediğim gibi, yasal ama sistemdeki bir açığı kullanarak yapılabilecek oldukça eğlenceli bir eylem.

Sabahtan beri bu konuyu araştırıyorum. Gişelere 20 yıldan fazla hizmet etmiş bir ağabeyimle görüştüm. Anlattıkları ilginçti. Bir önceki yazımda gişelerin çalışma mantığını azcık anlatmıştım. Biraz detaylandırayım.

Her gişenin çıkışında kauçuktan yapılmış içi basınçlı havayla dolu, gişeyi bir uçtan diğer uca kaplayan borular var. Bu borulara herhangi bir aracın tekeri bastığında, borunun içindeki hava sıkışarak gişe bilgisayarına bilgi gönderir. Ancak o borunun üzerine ayakla bile bassanız sistem bunu ayirt edemediginden alarmlar çalmaya başlar. Simdi bu hgs ve Ogs gibi uygulamalar, boruya basınç yapan gücün motor mu, araba mı olduğunu ayırt edemiyor. Kotu niyetli otomobil sürücüleri motor hgs si ile alarmları öttürmeden daha ucuza geçmesin diye fiyat aralığını haksız bir sekilde ortadan kaldırıyorlar. Buradaki amac motorlardan yüksek ücret almak degil, arabaların az ücret ödemesini önlemek. Yani kurunun yanında yanıyoruz. Şu anda işin yasal boyutu ve dünyadaki kullanlarini araştırıyorum.

Eylem yaparak ses getirebiliriz, lakin ortaya bir çözüm önerisi sunmak da çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bu konudaki çözüm önerilerini berabere tartışırsak sonuç alabiliriz.

Emrehan
23.March.2013, 22:54
Tabii ki plaka kapatma ya da ücretsiz kaçak geçiş gibi birşey değil, dediğim gibi, yasal ama sistemdeki bir açığı kullanarak yapılabilecek oldukça eğlenceli bir eylem.

Sabahtan beri bu konuyu araştırıyorum. Gişelere 20 yıldan fazla hizmet etmiş bir ağabeyimle görüştüm. Anlattıkları ilginçti. Bir önceki yazımda gişelerin çalışma mantığını azcık anlatmıştım. Biraz detaylandırayım.

Her gişenin çıkışında kauçuktan yapılmış içi basınçlı havayla dolu, gişeyi bir uçtan diğer uca kaplayan borular var. Bu borulara herhangi bir aracın tekeri bastığında, borunun içindeki hava sıkışarak gişe bilgisayarına bilgi gönderir. Ancak o borunun üzerine ayakla bile bassanız sistem bunu ayirt edemediginden alarmlar çalmaya başlar. Simdi bu hgs ve Ogs gibi uygulamalar, boruya basınç yapan gücün motor mu, araba mı olduğunu ayırt edemiyor. Kotu niyetli otomobil sürücüleri motor hgs si ile alarmları öttürmeden daha ucuza geçmesin diye fiyat aralığını haksız bir sekilde ortadan kaldırıyorlar. Buradaki amac motorlardan yüksek ücret almak degil, arabaların az ücret ödemesini önlemek. Yani kurunun yanında yanıyoruz. Şu anda işin yasal boyutu ve dünyadaki kullanlarini araştırıyorum.

Eylem yaparak ses getirebiliriz, lakin ortaya bir çözüm önerisi sunmak da çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Bu konudaki çözüm önerilerini berabere tartışırsak sonuç alabiliriz.

Motosikletler için ayrı bir kulvar yapılamaz mı mesela? Arabaların geçemeyeceği kadar dar olsa?

Salih
01.September.2013, 17:38
Az önce (Yalova fest. dönüşü) HGS için sorgulama yaptım (ilk kez yapıyorum bu arada:lol:). Karadeniz Ereğli, Sakarya gidiş, Mart ayı Orhangazi gezisi, vs.. nasılsa bir şekilde hesaptan düşerler deyip elimi kolumu sallayarak gerçekleştirdiğim tüm geçişler hesabımdan düşmediği gibi, kaçak geçişim de yok:?. Bunun haricinde iki kez (Sakarya dönüşü ve geçen hafta Bahçeşehire gidişte) elimde kartı tutarak yaptığım iki geçişin kaydı var. Plakam mı okumadı, göz mü yumuluyor çözemedim:?:

Mustafa Hoca
01.September.2013, 17:53
Nedeni senin makinanın göz kamaştırıcılığı galiba,
kelebek gibi uçuyor

Recep YAŞAR
02.September.2013, 13:50
Salih abi bu durumun aklıma gelen tek açıklaması
Bizim motorlarda ön plaka yok
tabi bazı giselerde de arkadan çeken kamera yok diye biliyorum
bu yüzden olabilirmi :)

Salih
02.September.2013, 14:19
Salih abi bu durumun aklıma gelen tek açıklaması
Bizim motorlarda ön plaka yok
tabi bazı giselerde de arkadan çeken kamera yok diye biliyorum
bu yüzden olabilirmi :)

Recep benim korkum geçmişte yaptığım geçişlerin sonradan farkına varılması, bakiyemin bitmesi (30 tl vardı) , ''arkadaş sen 2 ay evvel bakiyeni doldurmuşsun, düşecek bişey kalmamış al sana son iki ayın cezası'' deyip KGM nin borç çıkarması. Paranoya yapıyorum belki, taa Mart ayının geçişini bile sonradan farkederler mi, ama burası Türkiye olunca paranoyalar meşru hale geliyor maalesef.:mrgreen:

CELİL
02.September.2013, 14:57
Ben henüz kontrol etmedim ama seninle aynı durum başka arkadaşlardada var geçmişe dönük işlem yapmazlar işallah 8)

Salih
02.October.2013, 12:03
Evet.. Pazartesi günü Kilyos da Celil abiyle manzara izlerken cep telefonuna bir mesaj:
15. 09 tarihinde saat 11:00 de (Moto GP günü) bakiyenizin yetersiz olduğu tespit edilmiştir, 7 gün içinde bakiyeyi tamamlamazsanız cezai işlem uygulanacağını....:shock:
Problem ne? Daha önce nasılsa düşerler diye geçerken okutmuyordum da düşmüyorlardı hani.. Devlet zarara uğramasın dedik, kul hakkıdır dedik, bir yaka kartlığı temin edip, içine hgs kartı koyup bel kemerine ince bir iple bağlayıp cebimizden çıkaralım okutup geçelim dedik. Sonuçta estetik kaygılar da var.. Ne üzerimde ne makinemde barkod istemiyorum. Marketteki gofret miyim ben??
Girişi okumamış, çıkışı okumuş.. 2 tane.. Biri 7 küsur diğeri 11 küsur :?
Bakiye bitmiş.. Az kaldığını biliyordum da hani..(6 lira vardı içinde) Bu son rakamdan sonra geçmedim ki hiç
Üzerinden 15 gün geçmiş, haber gelmiş, o 7 gün de tam 7 gün önce bitmiş..:lol:
PTT şuebeye gittim, niye? Daha önce PTT müşteri hesabıma girebiliyordum, her şey çıkıyordu. Şimdi girmeye çalışınca üyeliğiniz aktive edilmeyi bekliyor diyor.. Arkadaşım aktif etmiştim ya:lol: Üyelik aktivasyon kodumu kaybettim şeklindeki linke tıklıyorum, talepte bulunuyorum, server hata veriyor. Her seferinde şifre, tc kimlik ve saçmasapan resim kodları giriyorum..İnternetten ulaşma imkanı yok..:lol:
PTT şubede bir bayan, elinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştı. Dilekçeyi yazdım. Girişleri okuyup karta para iadesi yapın bakiye o tarihte yeterli olsun diye. Bu bayan maalesef iade olur ama tahakkuk eden ceza konusunda başınız ağrıyabilir dedi.. 444 lü bir numara verdi, burayı arayın dedi.. aradım, menüden menüye atlıyorum, operatör falan yok. Bakiyemi söyleyip güle güle diyor.:?
Yan komşum rent a car firması, anlattım durumu.. Abi dedi binlerce lira ceza geldi, bu numarayı 2 gün aradım, en sonunda biri çıktı dedi (nasıl olduysa:?) İtiraz ettim üç hafta veya bir ay sonra hesabımı tertemiz düzelttiler dedi. E peki dedim şimdi cezayı ödeyeyim mi, sakata gelmeyelim sonra iade isteriz falan.. Abi dedi ödeme, zaten o cezayı ödeyecek bir kurum yok ortada, PTT o cezayı almıyor filan dedi? Yaw nedir bu??
Bakiyenizi 30 tl altına düşürmeyin, veya nasılsa okumuyor kaçağı maçağı, geçin boşverin 8) Bilgilerinize8)

ağfndrdm
02.October.2013, 12:16
Abi bende huylandim simdi bakim bi banka hesabima durum nedir tavalara gelmeyelim durdukyere
Salih eger bi cezai islemin varsa bakalim senin tc deb yada plakadan

Salih
02.October.2013, 12:20
Abi bende huylandim simdi bakim bi bamka hesima dur nedir tavalara gelmeyelim durdukyere
Salih eger bi cezai islemin varsa bakalim senin tc deb yada plakadan

Ceza tahakkuk etmiş, ama itiraz dilekçesini verdim Ağa, tebligat da gelmedi henüz. Beklemedeyim. 8)
Ama yok zamanında mesaj geliyormuş, yok 15 tl bakiye kalınca ikaz ediyormuş, boş laf inanmayın 8)

ağfndrdm
02.October.2013, 12:22
Abi ben hesaba baglamistim otomatik olarak dusunce geri yukuyor hesaptan
Simdi baktimda o gun yani 14/09/2013 tarihinde bendende kurkoyden 13,50 kesmis
Haşırt.

Salih
02.October.2013, 12:26
Benim araba otomatikte, bankadan almıştım. ama motoru PTT den aldım direkt. Arabada da 7,5 kesti geçen ay, bak buna da itiraz etmedim. Yaw 20 km süratle geçiyorum, yine okumuyor:evil:

ağfndrdm
02.October.2013, 12:31
Abu plakani verirmisin merak etrim su tahakkuku

Salih
02.October.2013, 12:44
Abu plakani verirmisin merak etrim su tahakkuku

pm .....8)

CELİL
02.October.2013, 13:21
Arkadaşlar bence herkes hgs sitesine üye olup geçiş detaylarını incelesin bu sistem herkese bir yerlerden geçiriyor geçmiş olsun :x:x:x

Onursolak
08.April.2014, 21:36
Selamlam
Bundan bir ay kadar önce yapıştırmak zorunda kalmamak için bir yere HGS kartı aldım ama baya canımı yaktı benim malesef. Kartı hangi açıyla tutarsam tutiym gişeden geçerken hesapta para olmasına rağmen hiç okumadı üstüne üstlük ceza yedim. Ayriyeten hareket halindeyken , ve etrafta araçlar hunharca seni sıkıştırırken kartı çıkartmak çok zordu, en azından benim için. Yarın ilk iş sticker ile değiştiricem kartımı, kask dışında yapıştırabileceğim bi yer var mı sizce? Spyder'ın ön gidonunda metal bir yere şeffaf bantla yapıştırsam iş görebilir mi sizce? Bide unutmadan kahrolsun bizi bunlarla uğraştıran boş anlayış...

CELİL
08.April.2014, 21:59
Selamlam
Bundan bir ay kadar önce yapıştırmak zorunda kalmamak için bir yere HGS kartı aldım ama baya canımı yaktı benim malesef. Kartı hangi açıyla tutarsam tutiym gişeden geçerken hesapta para olmasına rağmen hiç okumadı üstüne üstlük ceza yedim. Ayriyeten hareket halindeyken , ve etrafta araçlar hunharca seni sıkıştırırken kartı çıkartmak çok zordu, en azından benim için. Yarın ilk iş sticker ile değiştiricem kartımı, kask dışında yapıştırabileceğim bi yer var mı sizce? Spyder'ın ön gidonunda metal bir yere şeffaf bantla yapıştırsam iş görebilir mi sizce? Bide unutmadan kahrolsun bizi bunlarla uğraştıran boş anlayış...
Onur geçmiş olsun bende sticer var oda okumuyor sistem aslında okuma ile çalışmıyor içinde mikroçip var sinyal gönderiyor bu yüzden cebindende sinyali alması gerekiyor ama şansına çalışırsa bir arkadaş fullface kaskın çene bölgesine içten yapıştırmıştı oradan çalışıyordu :x

Bahadır
08.April.2014, 22:15
Bende 14 martta aldım HGS kartını. O günden beri hem otobandan hem köprüden defalarca geçtim. Hepsinde cezalı geçiş yazdı.PTT bakiyenizden düşer dedi düşmedi. İnternette arattığımda geçiş ihlali çıkmadı. PTT'ye bakiyeden para düşmediğini söyledim. 0312'li müşteri hizmetleri numarası verdiler oraya sordum. Orda da hesabımı gördüler ama geçişlerimi göremediler. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne mail attım. Onlar ne kartımı ne plakamı görebildiler. :? HGS sitesine üye oldum. Orada plaka ve kart numaram gözüküyor ama geçişlerim görünmüyor. Bende ne yapacağımı bilemedim. Durmak yok geçmeye devam :D

Erkan 28
08.April.2014, 23:41
bende daha önceki motordada şimdiki motorumdada sticker var ve bu zamana kadar hiç problem çıkarmadı. Tosunda öncama yapıştırdım ve öyle geçiyorum.

şu işe bak be bu parayla nerdeyse 2 litre benzin alırdım :mrgreen::mrgreen:
http://www.resimagaci.com/img/402f9b5.png (http://bc.vc/56971/http://www.resimagaci.com/img/402f9b5.png)

UCANLAZ
09.April.2014, 17:36
En son MotoGP de dönüşte 15 tl kesti sistem.Akbank'tan almıştım,bir türlü uğraşamadım gitti para.Bilmiyorum halen bir şans varmıdır geri almak için Akbanktan öğrenmek gerekiyormuş.PTT destek vermiyor

Onursolak
09.April.2014, 18:00
Bugün PTT şubesine gittim sorgulatmak için sistemi nedir ne değildir diye. Kayıtlı plakanın HGS hesabı varsa ve bakiye yeterliyse, gişelerden geçerken okumasa bile sistemden otamatikman düşüyormuş. Yani kartı ya da sticker'ı okumasına her geçişte gerek yok sistemden otamatik olarak iniyor. Ordaki görevli ben arabama bile yapıştırmadım sticker hiç de ceza yazmadı dedi.Bende ceza yedim sanıyodum yememişim... Sıcağı sıcağına paylaşiym dedim8)

CELİL
09.April.2014, 18:43
Onur O dediğin sadece sabit úcret olan köprü geçişi için geçerli paralı yola girince okumadığında en uzak mesafeyi alıyor:x

serdar itiraz et geri iadesini yaparlar 8)