Orijinalini görmek için tıklayınız : bir kaçgün yatan motoru çalıştırma ,yardım?
onurbahattin
13.May.2013, 10:46
Arkadaşlar motorumu yeni aldım daha yeniyeni öğreniyorum bir sorum olacak size ,motoru bir kaç gün kullanmayınca çalıştırmakta zorluk çekiyorum jikle çekmeden zaten çalışmıyor çalıştırdıktan sonrada gaz vermezsem istop ediyor ,rolantiyi yükseltiyorum ancak o şekilde çalışıyor ama 5 dk çalıştıktan sonra sıkıntı yok ,bu normalmidir yada başlangıçta birşeylerimi eksik yapıyoırum ,babamda 400lük scooter var sym tık diye alıyor benimki çalışmıyor sinir oluyorum :mrgreen:
Arkadaşlar motorumu yeni aldım daha yeniyeni öğreniyorum bir sorum olacak size ,motoru bir kaç gün kullanmayınca çalıştırmakta zorluk çekiyorum jikle çekmeden zaten çalışmıyor çalıştırdıktan sonrada gaz vermezsem istop ediyor ,rolantiyi yükseltiyorum ancak o şekilde çalışıyor ama 5 dk çalıştıktan sonra sıkıntı yok ,bu normalmidir yada başlangıçta birşeylerimi eksik yapıyoırum ,babamda 400lük scooter var sym tık diye alıyor benimki çalışmıyor sinir oluyorum :mrgreen:
onur sıkıntı yok bizim makinalarda havalardan dolayı(yaz sıcakları gelinceye kadar) jiklesiz çalışmıyor ve motor ısıncaya kadar stop eder ısınınca normale döner 8)
jikle makinayı yüksek devirde çalıştırmıyor sadece soğuk havalarada zengin hava karışımı yaparak çalışmasını sağlıyor 8)
REALİST
13.May.2013, 11:47
Celil abi söylediklerine ek onurun makina sıfırmı ikinci elmi bilmiyorum yeni aldım dedi ama sıfırsa şunu söyliyebilirim ilk aldığımda benim motorda da çok sık oluyordu ilk bakımları ve rodaj tamamlandıktan sonra 1 tıkda alıyor uzun süredir ciklesiz çalıştırıyorum belkide bu dönemdeki sık kullanımımlada alakası olabilir refarans olsun diye eklim dedim.8)
Celil abi söylediklerine ek onurun makina sıfırmı ikinci elmi bilmiyorum yeni aldım dedi ama sıfırsa şunu söyliyebilirim ilk aldığımda benim motorda da çok sık oluyordu ilk bakımları ve rodaj tamamlandıktan sonra 1 tıkda alıyor uzun süredir ciklesiz çalıştırıyorum belkide bu dönemdeki sık kullanımımlada alakası olabilir refarans olsun diye eklim dedim.8)
tşk.
her gün çalışan makinalar bu havalarda artık jiklesiz çalışabiliyor hergün çalıştırılan makina bu havalarda jiklesiz çalışmıyorsa bujileri karbiratör ayarlarını kontrol ettirmekte fayda var 8)
onurbahattin
13.May.2013, 12:04
onur sıkıntı yok bizim makinalarda havalardan dolayı(yaz sıcakları gelinceye kadar) jiklesiz çalışmıyor ve motor ısıncaya kadar stop eder ısınınca normale döner 8)
jikle makinayı yüksek devirde çalıştırmıyor sadece soğuk havalarada zengin hava karışımı yaparak çalışmasını sağlıyor 8)
anladım abi normal olmasına sevindim çok moral bozucu bir durum :?:
babamın motoru tık diye alıyor ,ucuz motor alırsan böyle olur diyor dalga geçiyor benimle :x
ben jikle yi çekiyorum çalışıyor altta vida gibi biyer var orayıda çeviriyorum o sanırım rolantiyi yükseltiyor motor ısınınca tekrar kısıyorum 8)
onurbahattin
13.May.2013, 12:07
benimmotor ikinci el ama 2000km de daha ilk sahibi bayanmış uyutmuş motoru hep kullanmamış doğru dürüs ,motoru bile açılmamış daha :mrgreen:
bakımlarını yeni yaptırdım neyse hergün çalışırsa sıkıntı olmaz sanırım 8)
babamın motoru tık diye alıyor ,ucuz motor alırsan böyle olur diyor dalga geçiyor benimle :x
ben jikle yi çekiyorum çalışıyor altta vida gibi biyer var orayıda çeviriyorum o sanırım rolantiyi yükseltiyor motor ısınınca tekrar kısıyorum 8)
tüm choper makinalar ısıncaya kadar öksürür ısınınca düzelir scoter gibi değildir sıkma canını babaya bu modeller böyleymiş dersin :mrgreen::mrgreen:8)
Kardeşim aynı sıkıntı bende de var, bazen ilk marşta canavar gibi kükreyen motor, bazen de zatülcenpli dedeler gibi öksüre öksüre ölüyor, makianarımız bu konuda biraz nazlı, jikleyi ne durumda kullanmak gerekir bunu iyi tayin edip uygulamak lazım, böyle böyle öğrenicez işte, bende de tıpkı söylediğin gibi oluyor, motoru ilk çalıştırırken karbüratörün sağ tarafındaki rölanti ayarını biraz yükseltiyorum stop etmemesi için, zaten motor ısındıktan sonra devri birden artıveriyor, ondan sonra rölantiyi biraz daha kısıp öyle biniyorum, aksi halde zırt pırt stop ediyordu eskiden.
Bide benim rölanti ayar vidası titreşimden falan ayarı bozuluyordu, gevşeyip düşüyordu,bende boydan boya silikon çektim, sonra da bir sefer sonuna kadar uzatıp gevşettim fazlalıkları sıyırsın diye, artık titreşimden vb hiç gevşeme çıkma falan olmuyor, bilgine.
kolay gelsin.
rölanti ayar vidasıyla fazla oynamayın..motorun hassas olan dengeleri dahil tüm avans sistemini etkiler senronunu bozarsınız8)
onurbahattin
13.May.2013, 12:58
evet ozaman normal miş :) şimdi rahatladım :)
yapılacak iş motor yatınca bir kaç gün,çalıştırmadan önce jikle çekilkecek çalıştırılacak ,rolanti duruma göre arttırılacak..
motor ısınınca jikle kapatılacak,rolanti düşürülecek :)
arkadaşlar Alp doğru söylüyor rolanti vidası o iş için değil oynamayın elinizde kalır rolanti vidası motor sıcakken ayarlanır ve bir daha oynanmaz 8)
ozguralic
13.May.2013, 18:51
jikleyi doğru kullanmakla ilgili bir konu vardı,
jikleyi çekip hemen marşa basmayın biraz boşta gaz verin benzin karbüratöre insin (3-4 kez) sonra marşa basın. Aksi halde marş motoru ömrü kısalır.
arkadaşlar Alp doğru söylüyor rolanti vidası o iş için değil oynamayın elinizde kalır rolanti vidası motor sıcakken ayarlanır ve bir daha oynanmaz 8)
Ya Celil Abi oynamayın o vidayla demişsin ama ben bugün karbüratörü körüklerinden söktüm ( :D ) biraz kurcaladım vb o vidaya da uzuuuuunca bi baktım, sadece bizim gaz tellerinin baglandıgı yeri birazcık ittiriyor o kadar, yani o ayarın cok ciddi birşey oldugunu düşünmüyorum, çünkü gördüğüm kadarıyla sadece elimizle verdiğimiz gazı bir nevi bir noktada sabitlemeye yarıyor gibi, acaba bizim dediğimiz rölanti vidası gibi karbüratörde başka bir ayar daha mı var, ve siz onunla oynadıgımızı mı zannettiniz? Yada benim bu görüp "aaa bu sadece bu işe yarıyormuş" dediğim bu sözkonusu vidadan mı bahsediyorsunuz gerçekten? Kafam karıştı? Mekanizmasına baktığımda görünürde sadece elimizle verdiğimiz gaza trim veren bir yapısı var? Bi aydınlatabilir misiniz bu konuda?
Ha bu arada karbüratörü neden ayırdım?
Makina 4 5 marşta ancak çalışır hale geldi ve çalışırken de çok feci tekliyor, kendi kendine devri birden yükselip alçalıyor vb, sanki benzinde pislik varmış, yada karbüratör hava yakıt karışımını iyi ayarlayamıyormuş gibi geliyordu, birden duruveriyordu falan...ve bunların hepsi makina yaklaşık bi 3 -5 dakika hiç binilmeden sadece ısıtma yaparken meydana geliyordu...ayrıca vuruntu ve titreşim de vardı, körüleri hafifçe yerlerinden ayırıp bir daha yerlerine taktım, yırtık vb varmı diye baktım falan, sonra geri sıktım kelepçeleri vb, makinaya birden can geldi, bir iki tur attım, sonra yolda giderken yine aynı problem baş gösterdi ve stop etti, bir daha da çalıştıramadım, koca yokuşu o beni değil de ben onu sırtımda çıkardım, yokuşu çıkar çıkmaz bir daha canlandı bi "röhaaarrr" diye kükredi, iki tur daha attım, sonra garaja koydum, 15 dakikada bir çalıştırdım (toplamda 4-5 kere) hepsinde de ilk seferde çalıştı...birde bir ara akü bayaa bi zayıfladı ama iki turdan sonra yine zehir gibi oldu?
Benim makinada cin mi var?
jikleyi doğru kullanmakla ilgili bir konu vardı,
jikleyi çekip hemen marşa basmayın biraz boşta gaz verin benzin karbüratöre insin (3-4 kez) sonra marşa basın. Aksi halde marş motoru ömrü kısalır.
Evet bu kulağa çok mantıklı geliyor, hatta bir iki gün binilmeyen makinada karbüratördeki benzin buharlaşıp uçuyor o yüzden de ilk start sıkıntı oluyor diyebilir miyiz? Doğru mu düşünüyorum?
aynı rolanti düğmesinden bahsediyorum yaptığı iş dediğin gibi gaz telini gererek gaz vermek ama sürekli oynanırsa vida dişleri yalama olabilir rolanti ayarı sabit kalmaz uğraştırır 8)
karbiratör manifolt boğazlarının kelepçesi oturmaz hava alırsa makina düzgün çalışmaz rolantide gaz devri gezme yapar değişkenlik gösterir 8)
karbiratörün benzin haznesindeki tortuları boşaltabilmek için 2 hazneninde alt kısmında gömme vidalar var sökünce haznelerin dibini boşaltıyor yeri nerede dersen tam bilemiyorum 8)
yatan motorda benzin buharlaşma konusunda doğru düşünüyorsun 8)
karbiratör manifolt boğazlarının kelepçesi oturmaz hava alırsa makina düzgün çalışmaz rolantide gaz devri gezme yapar değişkenlik gösterir
Abi sana ne diyeyim bilmiyorum, süpersin... Benim problem tam da buydu işte...
Ayrıca o iki vidayı da bulmalıyım :D
Tekrar teşekkürler, valla sayende çözücez bu işi şaka maka....
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.