PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : soğutma sistemi

mrtckrt
09.October.2013, 17:33
arkadaşlar malum KARS :) havalar soğuyacak -30 \ -40 dereceleri görücez kış aylarında bende zaten çok az kalan soğutma sıvısını antifirizle doldurdum şuan yedek depo ağzına kadar antifriz ile dolu bugun motoru çalıştırdım belli bir süre sonra olması gerektiği gibi fan devreye girdi. acaba yedek depodaki antifriz ile motor bloğunun ve radyatörün içindeki soğutma sıvısı sirkülasyon yapmış ve karışmışmıdır? yoksa soğutma sıvısını komple boşaltıp antifriz ile mi doldurmam gerekir?
bi de soğutma sisteminin kapasitesi kaç litredir acaba?
ve motoru sıfır aldığımda (yaklaşık 1 yıl önce) yedek depoda pembemsi bir sıvı vardı bu sıvı bildiğimiz kırmızı antifriz mi acaba?

ruschen
09.October.2013, 18:37
arkadaşlar malum KARS :) havalar soğuyacak -30 \ -40 dereceleri görücez kış aylarında bende zaten çok az kalan soğutma sıvısını antifirizle doldurdum şuan yedek depo ağzına kadar antifriz ile dolu bugun motoru çalıştırdım belli bir süre sonra olması gerektiği gibi fan devreye girdi. acaba yedek depodaki antifriz ile motor bloğunun ve radyatörün içindeki soğutma sıvısı sirkülasyon yapmış ve karışmışmıdır? yoksa soğutma sıvısını komple boşaltıp antifriz ile mi doldurmam gerekir?
bi de soğutma sisteminin kapasitesi kaç litredir acaba?
ve motoru sıfır aldığımda (yaklaşık 1 yıl önce) yedek depoda pembemsi bir sıvı vardı bu sıvı bildiğimiz kırmızı antifriz mi acaba?

merhaba radyatörün su kapasitesi 1.6 litre yedek depo 1 litre

önemli: yedek depoya yaklaşık 400 ml yarıya kadar doldurmalısın...! yedek depo hem eksilen suyu tamamlar hemde radyatör suyu aşırı ısınınca buraya aktarılır o yüzden otomobildekiler gibi yarım doldurulmalı. % 90 antifriz %10 su karışımı sizin oralar için idealdir. servislerde donma derecesini ölçtürebilirsin ideali bu. Kolay gelsin Antifriz 2 renk genelde pembe ve mavi yedek depondaki büyük ihtimalle antifrizdi. Pembe antifriz çok az pahalı

mrtckrt
09.October.2013, 18:50
peki yedek ddepo ile motor bloğu ve radyatördeki soğutma sıvısını nasıl karısmasını sağlarız?
Ve devirdaim pompası sürekli çalışıyor mu yoksa sadece fan devreye girince mi çalışır?
Son olarak termostat açılınca nerdeki sıvı sisteme dahil oluyor? Ve termostat açılışı ile fanın devreye girmesi aynı zamanda mı oluyor acaba aralarında bir bağlantı var mı

ozguralic
09.October.2013, 19:09
Yedek depoda fazla kısmı atan bir hortum var. Tahminimce bu hortumun ucunu kapatırsan normalde motor bloğunda dönen su vakum yaparak buradaki sıvıyı da çekecektir. Belli bir süre (5 dk) bu şelikde çalıştırırsan devirdaim yapar gibi geliyor.

ruschen
09.October.2013, 19:33
peki yedek ddepo ile motor bloğu ve radyatördeki soğutma sıvısını nasıl karısmasını sağlarız?
Ve devirdaim pompası sürekli çalışıyor mu yoksa sadece fan devreye girince mi çalışır?
Son olarak termostat açılınca nerdeki sıvı sisteme dahil oluyor? Ve termostat açılışı ile fanın devreye girmesi aynı zamanda mı oluyor acaba aralarında bir bağlantı var mı

devirdaim devamlı çalışır aksi halde motor hararet yapar termostad soğuk havalarda motorun çabuk ısınması içindir. Çalışma prensibi şöyledir motor çalıştırıldığında motor bloğu içindeki soğutma suyu belli seviyeye gelinceye kadar termostat kapalıdır, blok içindeki su ısınınca 40-50 derecede termostat açılarak,ısınan suyun soğutma sistemine radyatöre doğru gitmesine izin verir (bir nevi şoklama). Fan +80 derecenin üzerinde otomatik açılır. Not yedek depoda su tahliyesi olduğunu sanmıyorum soğutma sistemi kapalı devredir) yedek depo kapağını sıkıca kapatmalı. soğutma sistemi çok sıkışırsa radyatör kapağından veya yedek depo kapağından suyu atar.
soğutma Sistemi otomobillerle aynıdır.....
YEDEK DEPO YARIYA KADAR DOLDURULMALIDIR..Radyatör eksilen suyu yedek depodan alır.Su veya antfriz takviyesi yedek depodan yapılır. Radyatör kapağını açıp su ilavesi yaparsanız soğutma sisteminin hava yapmasına sebep olursunuz. Radyatör havası nasıl alınır..? bu uzun konu ayrıca gerekirse anlatırım. Kolay gelsin.

aşağıdaki linkte antifriz ekleme resimli anlatım var

http://www.regalraptor.net/forums/showthread.php?t=8124&highlight=motoruna+yapt%FDn

nenickila
21.May.2014, 12:04
devirdaim devamlı çalışır aksi halde motor hararet yapar termostad soğuk havalarda motorun çabuk ısınması içindir. Çalışma prensibi şöyledir motor çalıştırıldığında motor bloğu içindeki soğutma suyu belli seviyeye gelinceye kadar termostat kapalıdır, blok içindeki su ısınınca 40-50 derecede termostat açılarak,ısınan suyun soğutma sistemine radyatöre doğru gitmesine izin verir (bir nevi şoklama). Fan +80 derecenin üzerinde otomatik açılır. Not yedek depoda su tahliyesi olduğunu sanmıyorum soğutma sistemi kapalı devredir) yedek depo kapağını sıkıca kapatmalı. soğutma sistemi çok sıkışırsa radyatör kapağından veya yedek depo kapağından suyu atar.
soğutma Sistemi otomobillerle aynıdır.....
YEDEK DEPO YARIYA KADAR DOLDURULMALIDIR..Radyatör eksilen suyu yedek depodan alır.Su veya antfriz takviyesi yedek depodan yapılır. Radyatör kapağını açıp su ilavesi yaparsanız soğutma sisteminin hava yapmasına sebep olursunuz. Radyatör havası nasıl alınır..? bu uzun konu ayrıca gerekirse anlatırım. Kolay gelsin.

aşağıdaki linkte antifriz ekleme resimli anlatım var

http://www.regalraptor.net/forums/showthread.php?t=8124&highlight=motoruna+yapt%FDn

merhaba hocam bişey sormak istiyorum,
benimki 2005 model dd250-e9b, radyatörde bikaç delik vardı bakım yaptırıp hallettirdim, antifrizli su koydurttum. fakat geçen gün mersin-adana gidiş-dönüş yaptım, sabah bi baktım motor bloğunun her 2 yanına beyaz su fışkırıp kurumuş sanırım radyatör su atmış. (HATTA GECE MOTOR HİÇ ÇALIŞMADI SANIRIM AKÜ ISLANDIĞI İÇİNDİ, SABAH ÇALIŞTI)
yolda arada radyatör kapağına dokunup sıcaklığına bakıyodum çokda sıcak değildi.
Sorum şu o su nereden gelmiş olabilir? radyatör kapağı temizdi. başka delikmi var acaba, yada yolda titerşimden dolayı radyatörde bi hasar oluşabilirmi?
birde termostatım yok sökmüşler, olamasada olur diyolar ne diyosunuz? çok uzun oldu kusura bakmayın :)

CELİL
21.May.2014, 16:42
Egemen motor bloğunun üzerinde su kaçağı yapacak bir yer yok radyatör peteklerinden veya üst su giriş boğazından veya radyatör hortum bağlantı kelepçelerinin diplerinden olabilir olabilir suyun çıkış kaynağını bulmak lazım kaçıran yerin dibi beyaz kireç gibi iz yapar 8)

nenickila
21.May.2014, 17:02
Egemen motor bloğunun üzerinde su kaçağı yapacak bir yer yok radyatör peteklerinden veya üst su giriş boğazından veya radyatör hortum bağlantı kelepçelerinin diplerinden olabilir olabilir suyun çıkış kaynağını bulmak lazım kaçıran yerin dibi beyaz kireç gibi iz yapar 8)

detaylı bi baktıracam abi, sağol :)

raptors
22.May.2014, 14:01
normal su + %15 antifiriz mi yoksa saf su + antifiriz mi koymak lazim fikriniz nedir?

CELİL
22.May.2014, 15:00
normal su + %15 antifiriz mi yoksa saf su + antifiriz mi koymak lazim fikriniz nedir?

Bu konuda çeşitli söylemler var benim bildiğim %15 su konulması lazım ama komplede koyulsa zarar etmez 8)

raptors
22.May.2014, 15:12
antifirizi radyatoru temizleyici ozelliginden dolayi kullanmak istiyorum.malumunuz burada cok soguk havaya maruz kalmiyoruz gecen musuru degistirmek icin ustaya gittigimde komple cesme suyu doldurdu radyatore zarari olmaz antifiriz kisin kullanilir dedi, ama ben ilerde kirecten dolayi tikaniklik olmamasi icin antifiriz koymayi dusunuyorum gecen gun mavi renkli 1lt petrol ofisi antifirizi aldim, sisenin arkasinda hangi hava sicakliklarinda ne kadar konulmasi gerektigi yaziyor.istanbul icin % 15 antifiriz yeterli gorunuyor.bu sicak havalarda orani % 50 artirirsak problem teskil edermi yada tum yedek depoyu yarisina kadar antifiriz koysak nasil olur?

CELİL
22.May.2014, 15:17
Soğuktan korumanın yanında Özellikle kireçlenmeyi önlemek için çok faydalı sıfır makinalara fabrikada 4 mevsim antifiriz konuyor radyatörden çeşme suyunu boşaltıp komple 4 mevsimlik antifiriz koymak kireçlenmeyi engeller faydalı olur 8)

raptors
22.May.2014, 15:28
tesekkur ederim deneyeyim suyu bosaltabilirsem kendim yaparim olmadi bakima gidince ustaya degistiririm 1lt antifiriz yetmeyebilir sanirim.

raptors
22.May.2014, 17:21
radyatorun suyunu suyunu nasil bosaltabilirim yedek depo dahil komple

serkangungor
22.May.2014, 17:52
radyatorun suyunu suyunu nasil bosaltabilirim yedek depo dahil komple

Devirdaim borusunun yanındaki civatayı söküp çektiginde su akmaya başlar, o sırada radyatörün kapagını ac içi tamamen boşalır, yedek depoyu ayriyeten söküp boşaltman gerek.

raptors
22.May.2014, 18:00
daha sonra antifirizi yedek depoyami doldurayim ordanmi radyatore cekecek

serkangungor
22.May.2014, 18:01
daha sonra antifirizi yedek depoyami doldurayim ordanmi radyatore cekecek

Radyatörü tamamen doldur, ve ayriyeten yedek depoyu high yazısına kadar doldur. 8)

raptors
22.May.2014, 18:03
ok tamamdir tesekkur ederim

mrtckrt
22.May.2014, 18:45
Kış başında motorun sağında bulunan devir daim pompasına giden hortumu sökerek sistemdeki hafif pembe görünümlü tüm sıvıyı boşalttım ve yerine PO dan aldığım yaklaşık 2 litre (galiba 1.8 lt) antifrizi yedek depodan koydum bütün bir kış geçirdi hemde kars da -40 dereceleri gördük çok şükür blok falan çatlatmadık .....

raptors
23.May.2014, 00:35
bugun devirdaim hortumunu söküp radyatördeki bütün suyu boşalttım %50 şişe içme suyu %50 po 4 mevsim süper antifiriz koydum.radyatör kapağı açıkken motoru çalıştırıp havasını aldım.yedek depoda su vardı zaten onu boşaltmadım üzerine çok az antifiriz eklemesi yaptım high seviyesini çok az geçti sorun olurmu?birde radyatörde su yokken devirdaim hortumu sökükken 1 dk motoru çalıştırdım stop ettim bi miktar daha su attı dışarı susuz çalıştırmak sorun yaratırmı?

CELİL
23.May.2014, 10:04
bugun devirdaim hortumunu söküp radyatördeki bütün suyu boşalttım %50 şişe içme suyu %50 po 4 mevsim süper antifiriz koydum.radyatör kapağı açıkken motoru çalıştırıp havasını aldım.yedek depoda su vardı zaten onu boşaltmadım üzerine çok az antifiriz eklemesi yaptım high seviyesini çok az geçti sorun olurmu?birde radyatörde su yokken devirdaim hortumu sökükken 1 dk motoru çalıştırdım stop ettim bi miktar daha su attı dışarı susuz çalıştırmak sorun yaratırmı?
işlem tamam 1 dakika susuz çalışma zarar vermez sorun yok 8)