http://img174.imageshack.us/img174/2898/55380531ka9.png
Yazdırılabilir Görünüm
elıne saglık...
benım merak ettıgım keneyı cıkardıktan sonra herhangı bı sekılde tedavıye ıhtıyac duyulup duyulmayacagı...
yanı kene canlı ve tek parca vücuttan cıkarılabılırse bı tehlıkesı yokmu?
aşı veya bı sekılde ılaca gerek varmı?
kamp oncesı yararlı bı bılgı...
saglık cantalarında bulundurulması gereken ıkı malzeme...
Hastalık oluşması ve bulguları:
Hastalık genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Bu süre en fazla 9 güne kadar uzayabilir. Hasta hayvanın kan ve vücut sıvıları bulaşmış ise bu durumda hastalığın ortaya çıkışı 13 güne kadar uzayabilmektedir.
Tedavi: Diğer çoğu virüs hastalıklarında olduğu gibi bu hastalığın da doğrudan bir tedavisi ve etkili bir ilacı olmayıp daha çok destek tedavisi ve bulguları gidermeye yönelik tedaviler ve bazı antivirütik ilaçlar uygulanmaktadır.
- Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kol, bacak ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin iştahsızlık bulguları ile başlar. Bazen kusma, karın ağrısı ve ishal olabilir.
- İlk günlerde yüz ve göğüste küçük cilt altı kanamaları, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda bir yere çarpmış gibi cilt altı kanamalar oluşabilir.
- Burun kanaması, kanlı kusma, kanlı dışkılama, kanlı idrar görülebilir. Vajinal kanamaya da rastlanabilir.
- Ağır olgularda hepatit, karaciğer, böbrek, akciğer yetmezlikleri oluşabilir.
Erken dönemde başlanılan destek tedavi daha başarılı sonuç vermektedir. Geç başlanılan tedavi ve ağır seyredebilen hastalık öldürücü olabilmektedir.
Hastalığa karşı aşı çalışması yürütülmekle birlikte henüz koruyucu bir aşı geliştirilememiştir
Nasıl iştir bu ya, yollarda arabalardan dağlarda kenelerden rahat yok, nerde rahat edicez nasıl özgür olacaz kardeşim biz. Eline sağlık alpercim faydalı bilgi için...
Fatih dostum yukarda da yazdım tedavisi yok anlican yandık...:x yanımızda sülün gezdiricez artık sülün bununla besleniyormuş motorun çantasına bir de sülün koymak gerekicek....:p
valla Tayfun kardeşim bende korktum bu kene olayını okudukça.
o nedenle arkadaşlarıda bilgilendirmek istedim. hepimiz doğayı seven, dağ bayır gezen, piknik mangal takılan insanlarız. birde bu işçıktı başımıza yawww acayıip canımı sıktı...:(
anlamadığım yıllardır bu kene bizimle birlikte yaşıyordu ama son bir kaç yıldır bu kadar tehlikeli olmaya başladı bunun tehlikesinin bizmi farkında değildik yoksa daha tehlikeli türler mi geldi ????
buldum abi uçmayı öğrenicez anasını satiiiim bi orda kene-araba-yağ-mazot yok ama uçaklarla başımız derde girerse ????? yok artık orda trafik yerdeki kadar yoğun değil :mrgreen:
Arkadaşlar bildiğim kadarıyla yukarıdaki metod yanlış. Kenenin çıkarılırken kusmaması gerekiyor. O yüzden kimyasal ilaçlar, deterjan, kolonya , alkol gibi maddelerin kullanılmaması gerekiyor. bir cımbızla ezmeden yada ipi ağzının olduğu yere dolayıp çekerek çıkarmak en doğru yol diye biliyorum.
Eskiden her yaz 15-20 kere kene yapışırdı bana köyde. Ancak ne hastalık ne başka birşey yoktu . Bu yeni icad oldu . Valla bazı komplo teorilerinede insanın aklı kayıyo hafiften gerçekten bir biyolojik silah denemesi olabilirmi acep :(
Hükümette sülün ve keklik üretimini teşvik edecekmiş bu meretleri yiyor diye . Hadi hayırlısı bakalım.