TWO-WHEEL TANGO Nickli Üyeden Alıntı
Regallerde çoğu motorda olduğu gibi 'çoklu debriyaj' olması gerek. Yılların motorcusu değilim ancak arabadan yola çıkarak şunları söyleyebilirim. Balata bittiğinde yukarıda kavrama yapar (elcikteki kavrama mesafesinden anlaşılır). Eğer ayar bozukluğu gibi farklı bir sorun yoksa balata bitmeye yakınken gaza yüklendiğinde makine depara kalkmaz, koku da yapar. Yani şak diye ben bittim demez. Sürücüye hissettirir biteceğini. Baskı bozuksa balatanın ömrünü kısaltır (Emil'in 15.000 de bir değiştirmekte hakkı var). İstanbul trafiğinde dur kalk, sürekli yarım debriyaj (sürücü hatası faktörünü sabit varsayarsak) balatayı trafiğin daha serbest olduğu bir ortamda olduğundan daha erken bitirecektir. Kranktan gelen gücü şanzımana aktaran parça debriyajdır. Biten balatada 'ayıramama' sorunu değil 'kavrayamama' sorunu olacaktır. Eğer başka nedenden ötürü debriyaj 'ayırmıyorsa' (örneğin durup duruken baskı birden arıza yapar mı bilemem) vites değiştiremezsin (Allah korusun bu noktada ne yapılır, fren yapılır:mrgreen: ama frenle beraber yavaşlama+stop etme+ durma gibi şanslı bir durum olur mu ben de bilmiyorum), 'kavramama' sözkonusu ise vites rahatlıkla geçer. Kullanıcı hatası ile ilgili olarak ise :Usta ile konuştuğumda söylemişti. Yeni motor alan bir acemi sürücü 50 km de balatayı yemiş. Bu da 'kullanıcı faktörüne' bir örnek olsun8)