bnde neyi söylemeyi unuttum diye düşünüodum eklediğin için saol abii
yanlış ve eksi bilgi tehlikeliii8)
Yazdırılabilir Görünüm
evet arkadaşlar durumu güzel özetlemiş elektirigin kesilmiş olması büyük olasılıkla siğortanın atmış olmasındandır daha sonra makina aküdeki elektiriği harcamıştır voltaj düştükçede sinyaller falan sapıtmaya başlar önce siğortayı kontrol et patlamışsa değiştir sonra kısa fardan başlayarak tek tek farları sinyalleri çalıştır hagini açtıgında siğorta patlarsa onun devresinde kısa devre vardır orayı kontrol edersin kolay gelsin :)
Arkadaşlar ben yanlış bir şeyler biliyorum sanırım :) Sigorta patladıysa hiç bir şekilde elektrik aksamının çalışmaması gerekmiyor mu? Yani vurdurarak çalıştırsan bile aküden çıkan kablonun ucunda ki sigorta patlak olduğu ve dolayısıyla da elektrik geçmeyeceği için elektrik aksamının hiç bir şekilde çalışmaması gerekmiyor mu? Yani sizin dediğinize göre motor çalışırken sigortayı çıkarsak motor çalışmaya ve farları yakmaya devam mı edecek?
Bana biraz tuhaf geldide sormak istedim. Beni bu konuda aydınlatabilir misiniz?
şimdi bende şüpheye düştüm
siğorta atıkken makina stop haldeyken hiçbir yere elektirik gitmez
ama motoru vurdurup çalıştırdıgında makina elektirik şarz etmeye başladıgından devreye akü dışından direk elektirik sağlıyor o yüzden makina çalışırken lanbalar yanıyor
ama o arada eksik bir bilgim oldugunu fark ettim elektirik sistemin o bölümünde yanılıyor olabilirim 8)
akü sadece motor çalışmazken elektirik sağlar vede çalşıtıktan sonra akımın kuvvetli gitmesini sağlayarak farlar sinyaller kornanın tam performans çalışmasını sağlar ama motor çalıştıktan sonra elektiriğin ama merkezi sarj dinamosudur o yüzden akü olmasa bile çalışan motorda elektirik aksamı tam performaslı olmasada çalışır
akü sadece motor çalışmazken elektirik sağlar vede çalşıtıktan sonra akımın kuvvetli gitmesini sağlayarak farlar sinyaller kornanın tam performans çalışmasını sağlar ama motor çalıştıktan sonra elektiriğin ama merkezi sarj dinamosudur o yüzden akü olmasa bile çalışan motorda elektirik aksamı tam performaslı olmasada çalışır
Abi ben 1 - 2 kere sigorta patlattım ve dolayısıyla da akünün orasını incelediğim için sadece fikir yürütüyorum. Kısa devre olur olmaz sigorta patlıyor ve sonra da hiç bir şekilde elektrik gelmiyor. Vurdurup denemedim gerçi ama, motoru vurdurup çalıştırsanda elektriğin aküden geçmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü akünün - ve + uçlarından kablo çıkıyor ve + ucundan çıkan kablo fazla uzaklaşmadan araya sigorta geliyor ve sigortadan çıkan uç sisteme dağılıyor. (Ön farın oraya falan gidiyor.) Dolayısıyla da sigorta patlakken aküden hiç bir şekilde elektirik geçmez.
Sizin dediğinizin olması için motoru vurdurduktan sonra motor hareket halindeyken üretilen elektriğin direkt olarak farlara gidiyor olması gerekiyor. O zaman akü hangi aşamada kendi şarj edecek? Bu soruyu bulamadım tam olarak. (Belki de sistem ürettiği elektriği öncelikle far vs.. üzerinden geçirerek onları çalıştırıp fazlasıyla da aküyü mü şarj ediyor acaba?) Kafam karıştı biraz :p
Şarj sistemini incelemediğim için konu hakkında çok fazla fikir üretemiyorum ancak kesin olarak şunu söyleyebilirim. Sigorta patlamışsa, aküden elektrik geçmez ve dolayısıyla da mesala dururken far yanmaz diyebilirim. Bende ki bilgi birikimi bu kadar, kusura bakmayın zorlasamda daha farklı bilgi üretemiyorum :p :p
ruhumm kardeş yazdıklarını okumadan, ben yazmıştım. Tahminim doğru demek ki :) Aküden elektrik geçmez ancak şarj dinamosundan üretilen enerji kullanılabiliyor. Peki şarj dinamosunun elektrik üretebilmesi için motorun hareket halinde olması gerekmez mi? Birde akü nasıl şarj oluyor? Bu konularda da bilgi verebilirsen sevinirim. Çünkü ben akünün +, - uçlarına giren (şarj dinamosundan gelen) ayrı bir uç görmedim. Nasıl şarj olacağını tahmin edemiyorum bu sebeple.
Akü sıfırken motor vurdurulup çalıştırılınca şarj sistemi devreye giriyor ve aküyü beslemeye başlıyor.Akü sadece motor çalışmazken ve çalışma esnasındada aydınlatma sisteminin canlılığını korumasınada işe yarar.Çalışan bir motorun akü başlarını çıkartırsanız motor çalışmaya devam eder.Aydınlatma sistemi düzensizde olsa çalışır gaz verdikçe farlar daha çok parlar.
Aşağıda bir kaç alıntı yaptım yararlı olacağını umarım.İncelemenizde fayda var
Şarj sistemi
Görevi:
Motor çalıştığı müddetçe aküyü şarj edip alıcıları besler.
Parçaları:
1- Alternatör (şarj dinomosu): Motor çalıştığı müddetçe mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir. Motor devrine bağlı olarak elektrik akımı üretir. Aküyü şarj eder, doldurur.
2- Konjektör (regülatör): Alternatörün ürettiği elektiriği ayarlayarak sistemin zarar görmesini önler.
3- Şarj göstergesi: Sistemin çalışıp çalışmadığını gösterir.
Çalışması:
Kontak anahtarı açıldığında sürücü mahallinde bulunan yağ ve şarj göstergesi lambaları yanar. Marşa basılıp motor çalıştığında, yağlama ve şarj lambaları söner. Alternatörün ürettiği elektrik, motor devri ile değişir. Şarj göstergesi sistemin çalışıp çalışmadığını sürücüye bildirir. Alternatör krank kasnağından vantilatör kayışı vasıtası ile hareket alır. Vantilatör kayışı koparsa şarj lambası yanar. Bu yüzden şarj lambası yandığında motor stop edilmelidir.
Not:
1- Araç üzerinde elektrik kaynağı yapılacaksa alternatörün zarar görmemesi için akü kutup başları sökülür.
2- Vantilatör kayışı gerginliği 1-1.5 cm den fazla olursa düşük devirde çalışır, şarj lambası yanıp söner.
3- Konjektör alternatörün ürettiği elektriği ayarlayamaz ise sisteme fazla gerilim gider lambalar sık sık patlar.
4- Alternatörün kömürü bittiğinde veya aşındığında elektrik üretemeyeceğinden şarj lambası yanar.
5- Marşa basılıp motor çalıştığında, şarj lambası söner.
6- Motor çalışırken şarj lambasının yanmasının diğer nedeni alternatör bağlantı kablosunun kopması, gevşek veya oksitli olmasıdır.
7- Motor çalışırken ayağımızı gaz pedalından çektiğimizde far ışıkları azalıyorsa akü zayıflamıştır.
8- Motor çalışırken akü şarj olmuyorsa alternatör elektrik üretmiyordur.
9- Motor çalışmazken ışık ve özel alıcıları çalıştıran akümülatördür.
10- Konjektör (regülatör) ün arızalı olması aracın aküsünden su kaybının fazla olmasına neden olur
Motor elektrik sistemiyle ilgili aşağıdaki linkte bilgi edinmenizi sağlayacaktır.
http://www.bosnakforum.com/index.php?PHPSESSID=b9a28076fab89611ca11193ce8930e 52&topic=23206
8):cheesy::cheesy:
basit olarak anlatmaya çalışayım akünün - ucu motorun herhangi biyerinden şaseye bağlanır + ucu ise alternatör(şarj dinamosuna) gider + uc ile alternatör arasındaki duydan bir üçüncü kablo cıkar buda motorun elektirik aksamının çalışmasını sağlar yani +artı uç hem aküyü şarj eder hemde depolanan elektiriği motora geri gönderir akü çıkarıldığı taktirde alternatörün ürettiğin elektirik direk olarak motora verilir alternatörün elektirik üretmesi için motorun boşta bile çalışması yeter alternatör kranktan aldığı mekanik enerjiyi elektiriğe çevirir motor stop edilmediği sürece krank döndüğü için yürür haldeki elektirik üretiminden azda olsa elektirik üretir
bukdr basit8)