Arkadaşlar geçen sene başımdan ilginç bir olay geçti.
Zatı muhterem ben motor ısısı mevzusunda ldukça hassa bir zatımdır. Bundan dolayı motorda hareret için konulmuş olan müşür beni pek tatmin etmemişti ya çalışmazssa ya görmezsem gibi endişelerim vardı. Neyse bende bu endişelerimi sonlandırmak için bir hareret göstergesi taktırmaya karar verdim. İki tip hareret göstergeleri vardır bir elektrikli birde civalı elektrikli hareret göstergeleri. Ancak elektrikli olanı pek güvenilir deildir tam göstermeyebilir bazı zamanlarda hareret seviyesini bende civalı olana karar verdim ve radyatöre sondalı bir civalı hareret göstergesi motoruma taktım. Motor ısınınca benim dercede ısı 80 C derceye geldiğinde fanlarda açıyordu tabi bu bende bir ölçü olmuştu ve bende rahat rahat daimi motor ısımı önümdeki irice hareret göstergesinden takip etmekteydim.
Neyse gel gelelim benim başıma gelen ilginç olaya!!
Uzunca bir bir gezi yolculuğuna gitmiştim zannedersem yalova idi yani istanbuldan yalovaya gitmiştik earlyriders grubumla. Neyse gittik bir gün sonra geri döndük yolda yani tam olarak söliğim paralı otobanın hendek kesimlerinde birden bire benim hareret müşürünün ışığı yandı :evil:
Bende hemen hareret göstergeme baktım gösterge deki hareret 70 derecede yani fanlar 80 de açıor hiç risk olmadığını gösteriyor. Zaten civalı hareret göstergesi çok güvenilirdir 0 hata ile ısıyı gösterebilmektedir. Neyse bir ikilemde kaldım dedimki bu salak hareret müşürü ışığı bozulduda yandı :) çünkü radyatörü ellediğimde ısının makul dercelerde olduğunuda farkettim. Ve yola devam etme kararı aldım. Biraz gitmiştimki motor ısısı maximum derecelere çıkmış müşür haklıymış motorun su tahliyesinden fazlasıyla ısınan su buhar olarak dışarı çıkmakta. durdum baya bir süre anlamaya çalıştım radyatör soğuk hareret göstergeside öle diyor ama hareret müşürü yanıyor motordaki ısı seviyesi maksimum seviyelerde :(
neyse motoru soğuttum beklemek suretiyle yoluma devam etti ve bunu sürekli tekrarlayarak motora bir zarar gelmeden kendimi istanbula attım.
Daha sonra anladımki devirdaim müşürümüdür pompasımıdır herne ise görevini yapmamış bozulmuş. Yani bu aletin görevi motorda belli bir dereceye kadar ısınan suyu radyatörde soğumuş olan su ile yerdeiştirmek imiş ve bu olmadığından motordaki su ısınıyor hareret müşürü yanıyor radyatördeki suda soğuk duruyor civalı şaşmaz hareret göstergesi ısıyı düşük derecelerde gösteriyor :)