Haklısın Yusufum ama yine bizim ülkemizde ara sokakta kestane satan amcada bile 2,5-3 milyarlık iphone var... Ortalık 12-15 litre benzin yakan jiplerden geçilmiyor (sportage bile 12-14 yakıyor)...
Ben "devlet herkese birer shadow tahsis etsin" demiyorum. Sen getirirsin, alan alır alamayan bakar... Yahu ben Florya'da çalıştım 6 sene, aynı cadde üzerinde 4 tane porsche bayisi vardı. Adam Panamera alacak, hangisinden alayım diye düşünüyor yani... Mercedes 350 ye "çerez parası" diyen adamların ülkesi burası aynı zamanda... Biz o tayfadan olmadığımız için, madalyanonun o tarafını görmüyoruz ama baya bi zengin kesim de var...
Bu tip markalar piyasaya ürün sokarken, ya da ürün yelpazesini oluştururken elbette o toplumun alım gücünü düşünürler. Örneğin Amerikada bizdeki gibi 1.4, 1.2 motor seçenekli arka frenleri disk olmayan arabaları biraz zor satarsın. Türkiye gibi ülkelere itelerler bu modelleri... Ama bu modelden Türkiye'ye yollamıyorum demek enteresan...
Firmaları da anlamıyorum, para ve kar elbette önemli ama vizyon denen bir şey var. Bir akrabam dünyaca meşhur bir kahve zincirinin Caddebostan (Bağdat Caddesi üzeri, Türkiye'nin en pahalı ticari kiralarının olduğu yer) şubesinin müdürü... "Ne kadar kar ediyorsunuz?" dedim geçen, "her ay 100 bin tl civarı zarar ediyoruz" dedi. "Manyak mısınız lan kapatın gidin" dedim. "Reklam parası abi, her gün burdan binlerce insan geçiyor, herkes tabelamızı görüyor, bu reklamı parayla yaptırmaya kalksan milyonlar gider, 100 bin tl para mı dedi"...
Yani kardeşim, diyelim ki ben Murat Motor diye bir firma açtım... Honda bayiliği aldım... Shadow da 50 bin lira... Vereceksin yıllık 100 bin tl, 2 tane getirteceksin, vitrine koyacaksın onu, internet sitene koyacaksın, hatta diyeceksin ki "türkiyede sadece bizde 2015 shadow"... iki sene içinde seni bu ülkede bisiklete binen adamlar bile tanır. aksi halde yüzlerce bayiiden biri olursun, sadece semtin hevesli gençleri arada çay içmeye gelir o dükkana...
evet satılsa bile sen alamazsın, ben alamam ama alan çıkar kardeşim... illa ki çıkar, çıkıyor da... sorun vizyonsuzluk sorunu, sorun ticaret ithalat ihracat bilmemek, öğrenmek istememek, uğraşmak istememek, yaptığın işe artı değer katmak gibi kavramların bizim umurumuzda bile olmaması sorunu...

r
i
0 Rh (+)