2. Temizlik, yıkama ürünleri (şampuanlar, yıkama eldivenleri, kir sökücüler vb.)
Uzun zamandır arabamı apartman bahçesinde kendim yıkıyorum, şuanda keza motosikletimi de apartman bahçesinde yıkamaya devam ediyorum. Yıkama makinesinden, köpük yapan foam lance'ye kadar grit guard'lı yıkama kovalarına kadar elimde gerekli tüm ekipmanlar tastamam.
Şampuan olarak elimde Megiuars NXT Generetion Cilalı Şampuan, Chemical Guys Citrus, Best Supreme Maxi Suds, Atas DLS 150, Atas DLS 125, Atas Autobella ve Autokit Şampuan var. Motosiklet boyası ve nikelajları normal araçlara göre daha hassas olduğundan PH dengeli ürünler kullanma taraftarıyım. Saydığım şampuanlar içinde en kalitesizi (bir kere almış bulunduk) Autokit şampuan, kendisini hiç önermiyorum. Megiuars NXT Generetion Ph dengeli bir ürün, tercih edilebilir, bana numune olarak geldi henüz deneme şansım olmadı, ancak Megiuars ürünlerinin toz çektiği söylenegelir, o sebeple daha iyi alternatiflere yönelmekte fayda var. Atas DLS 150 kış şampuanı, biraz serttir, nikelajları bozabilir ama kış çamurunu güzel çözer. Atas DLS 125 de sert bir şampuandır, yazlıktır, sinek böcek lekesi çözmede başarılıdır, nikelajları karartabilir. Chemical Guys Citrus ve Best Supreme Maxi Suds iyi köpürüyor ancak bunların da PH derecesi yüksek. Gelelim Atas Autobella'ya. Efendim kendisi PH nötr'dür. Elle yıkama, yani kovaya konulan şampuanlardandır, ancak ben onu köpük yapan başlıklı bir camsil şişesine koydum ve yıkama zamanı fıs fıs köpük fıslıyorum. Fiyat/performans ürünüdür. Düzenli kullanımda cila parlaklığı kazandırır. 2,5 litresini 25 liraya almıştım. Bir motosiklet için yıllarca yeter. Şampuanların fiyatlarını yazmadım, çünkü kimi 475 ml, kimi 1 litre, kimi 2,5 litre kimi galon. Ha bu arada Koçtaş Tekzen gibi yapı marketlerde Sonax turuncu ve Sonax kırmızı şampuanları bulmak kolay. Sonax kırmızı şampuan PH dengeli bir şampuan, yaz şampuanı, kışın ise Sonax turuncu kullanılabilir, turuncunun PH değeri biraz daha yüksek. Benzinlikte yıkamayın lütfen, çünkü burada kullanılan şampuan kostik içeriyor ve PH değeri çok yüksek, kostik kendini far sararması olarak gösterir, nikelajlarınızı da karartır.
Gerekli ise bol tüylü yıkama eldiveni kullanmanızı öneririm. Yaygın hatalardan biri boyalı yüzeyin fırça veya sünger ile yıkanması. Fırça ve sünger boyaya düşman aman deyim çizersiniz. Doğal koyun yünü eldiven tavsiye olunur, olmazsa yün eldiven de olur. Burada önemli olan nokta motosiklette çok dar ve sıkıştıracak alanlar olduğundan kısa tüylü eldiven kullanın yoksa eldiven sürekli bir yerlere takılır. Aliexpresste bol miktarda yün eldiven bulabilirsiniz.
Motosikletin koltuğunu Amway LOC'u 1/10 sulandırarak yumuşak bir fırça ile fırçalıyorum. Amway güvenli, hesaplı ve kolay ulaşılabilir bir ürün. Bunun dışında tüm genel temizleyiciler (all purpose cleaner) işe yarar. Atas Vinet de yine bu grupta tercih edilen hesaplı konsantre bir üründür. Ben hazır halde satılan genel temizleyicileri tercih etmiyorum. Konsantre ürünün avantajı hem daha hesaplıya gelmesi hem de sertlik derecesini ayarlayabiliyor olmanız. Örneğin kimi leke 1/10 sulandırılmış ürünle temizlenebilirken kimi leke 1/5 sulandırılmış ürünle temizlenebiliyor.
Not: Denemediğim ürünleri yazmamaya çalışıyorum. Eğer yazacak olursam mutlaka güvenilir bir arkadaşım test etmiştir. Bu başlıkta sayılı ürünler her dükkanda bulamayacağınız ama nette çok sayıda siteden alabileceğiniz ürünler. Fiyatı yüksek olan veya fiyat/performans ilişkisi kötü olan ürünleri yazmıyorum. Şu ürün daha iyi adı neden yok diye aklınıza takılmasın. Bir de yerli detay malzemelerinden bu güne kadar hiç memnun kalmadım. Yerli cila, şampuan, genel temizleyici, parlatıcı vs. artık almıyorum. Geçende BİM'de cila satıldı 3,99 TL'ydi sanırım, arkadaşlar aradı sordular aldırmadım, el kremi bile 10 lira cila nasıl 3,99 olur, hem de carnaubalıymış, en ucuz 170 gr. carnauba wax 70 lira bir kere.
DEVAMI GELECEK![]()

Harley D.
Ötüken
0 Rh (-)