Motosikletimin bir türlü beðenmediðim sað tarafýndaki sanki 3 kutuyu üst üste koymuþlar gibi duran görüntüsünü deðiþtirmek için kapak tasarlayýp yapmayý düþündüm
Ýnternetten bolca bu konuda araþtýrma yaparak hangi malzemeden nasýl yapabileceðim hakkýnda bir fikir edindim fiberglass ve polyester ile yapmaya karar verdim tabi bunun için güzel bir kalýba ihtiyacým var nasýl yapmalýyým diye düþünürken baþka bir motosiklette gördüðüm kapaktan esinlenerek biraz daha deðiþik birþey kafamda tasarladým
Bu iþin en zor ve meþakkatli tarafý kalýp çýkartmak hazýr bir kalýpatan Kopyalamak kolay fakat kendin tasarlayacaðýn zaman zor tabi bunun girintisi çýkýntýsý vida delik yerleri yerine cuk diye oturmasý falan uðraþtýrýcý önce kartondan kabataslak bir þemasýný çýkardým daha sonra iþlemesi kolay olmasý açýsýndan strafor köpük ile devam ettim yalnýz burada dikkat edilmesi gereken straforun ince taneli olmasý kalýn taneli olanlarý keserken veya zýmparalarken taneleri þekil verme esnasýnda pýt pýt kopuyor bu tecrübeden sonra ben balýkçý kasasý olarak bilinen strafordan kullandým
Motosiklet sol tarafý ile uyumlu olmasý için zincir koruma kapaðýndaki deseni kopyaladým
Daha sonra çizdiðim bu çizgilerin içlerini falçata ve maket yapýmý býcaklarý ile oydum
Tabi bu daha ilk kalýp çýkartma çalýþmasý ilk seferinde ne yazýkki istediðim gibi olmadý motosikleti üzerine koyduðumda güzel durmadý biraz ince oldu ve arka kavis iyi durmadý neyse tekrar baþladým bu sefer daha geniþ ve daha itina ile yapmaya
Bu daha güzel oldu tabi mükemmel oturmadý biraz daha üzerinde çalýþtýkca bunuda bozduk ve tekrar baþka bir kalýp yapýmýna baþladým daha sinirli fakat daha ürkek ve itinalý çünkü çok uðraþtýrýyor ve uzun sürüyor bu yaptýðým daha güzel oldu
Birazda þekilli olsun diye düþünerek yine falçata maket yapým býçaklarý ve zýmpara ile saðýna soluna kanallar açarak son þekline getirdim
Ve strafordan kalýbýmý yapmýþ oldum sýra geldi bundan sert kalýp elde etmek ucuz ve basit olmasý açýsýndan alçý kullanmaya karar verdim bu arada masraflarý minimalist tuttum yoksa bu iþler için daha profosyonel maddeler var strafor bedava 2 kilo kartonpiyer alçýsý 1tl. strafor yapýþtýrýcý 8tl. cam elyaf polyester ve sertleþtirici 2 numara fýrça 12tl. Toplam masraf bu kadar
Kalýbýma alçý dökmek için çerçeveyi yine basit olmasý açýsýndan strafordan yaptým
Ve üzerine hazýrladýðým alçýyý döktüm alçý kývamý koyu ayran kývamýnda hazýrladým suya alçý atýlacak eðer alçýya þu koyarsanýz topaklanma oluyor güzel sonuç vermez alçýyý hep ayný yönde kabarcýk oluþturmamaya özen göstererek karýþtýrýlacak
alçý su karýþýmý yapýldýktan sonra yaptýðýnýz kaba küçük vibrasyonlar yaparak içinde kalmýþ olan kabarcýklarýn yüzeye çýkmasýný saðlýyoruz ki kalýb gözenekli olmasýn.
Bir gün Kurumaya býraktýðým alçýyý strafordan ayýrma vakti geldi fakat ne mümkün alçýyý kýrmadan çýkarmak zor görünüyor ne yapayým ne yapayým kazýsam alçý illaki zedelenecek diye düþünürken bende önceden 200 dereceye ýsttýðým fýrýnýn içine kalýbý koydum 1 dakika içinde strafor büzüþtü ve sertleþti kabuk gibi çýktý Sonuç böyle
Evet sýra geldi Fiberglass yapýmýna
Oto Sanayiden aldýðým bu malzemeler polyester hýzlandýrýcý ve sertleþtirici oranlarý çok önemli ben ne yapacaðýmý satýcýya söyledim oranlarýný bana hazýrlayarak verdi burda dikkat polyester sývý yað gibi birþey buna hýzlandýrýcý konuluyor ispirto renginide bir sývý halini alýyor eðer önce hýzlandýrýcý ve sertleþtirici birbirine karýþtýrýlýrsa aþýrý ýsý oluþturup yanma ve patlama olabiliyormuþ Aman dikkat..
Benim acemi olduðumu anlayan satýcý polyester ve hýzlandýrýcýyý karýþtýrýp sertleþtiriciyi ayrý kapta verdi bundan sadece 3 damla yeter diye ekledi
Alçý Kalýbýmdaki ufak kusurlarý ince su zýmparasýyla giderdikten sonra alçýnýn polyesteri emmemesi ve kolay çýkmasý için sprey vernikle 4-5 kat vernikledim
Kuramaya býrakýlan kalýbým hazýr artýk iþin en zevkli ve bütün bu uðraþlarýmýn sonucunu alma vakti geldi herþeyim hazýr
Bu arada bana yaptýðým bütün iþlerde yardýmýný esirgemeyen her iþime karýþýp müdahil olan yardým sever küçük oðlum yine yanýmda ve son dokunuþlarýyla bu projenin kýsa sürede bitmesini saðladý kendisine buradan sizler aracýlýðýyla tekrar teþekkürlerimi sunuyorum
Ben hazýrlýklarýmý yaparken 3 hafta boyunca boþ vakit buldukça yaptýðým bu uzun çalýþmayý 7 yaþýndaki oðlum daha kýsa sürede bu projeyi çoktan bitirmiþti ve ben sonucu görünce öylece kala kaldým
HTC 10 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi

2015 regal raptor spyder 350
Zonguldak
B Rh (+)

Alýntý ile Cevapla