(yukarıdaki açıklamalara devam. mesaj sığmadı)
sıra deponun kaynak yapılmasına geldi. bu kısımda yazılanlar, tüm motosiklet depoları için geçerlidir.
bu aşamadan sonra depo kapağını da açıp, depoyu iyice silkeliyoruz. içinde kalabilecek benzini boşaltmaya çalışıyoruz ve sanayinin yolunu tutuyoruz. sarı oksijen kaynağı yapan, depo tamir eden bir usta bulacağız. ancak, giderken yanımızda benzin musluğunu ve depo kapağını da götürüyoruz. bunlar orda lazım olacak.
ustayı buluyoruz. ustanın ilk söylediği şey, oto yıkayıcısına git, depoyu sıcak deterjanlı su ile yıkat oluyor. bunun nedeni, depo içinde benzin buharı namına bir şey kalmasını egellemektir. başka bir yöntem (sirke filan) denemeyiniz. sıcak deterjanlı su ile bir kere yıkansın, iki kere temiz su ile durulansın kafidir. bundan sonra depo içindeki suyu iyice boşaltıp, kaynakçı ustanın yanına geri döndük. usta depoyu yere koydu. (benim içim cız etti. çünkü çizilebiliyor. siz burda dikkatli olun. yanınızda yere koyacak bir bez örtü götürün.) oksijen kaynağını yaktı. uzaktan benzin depo ağzından deponun içine tuttu. bu çok önemli. hala depo içinde benzin eseri var ise, yanması gerekiyor. tabi biz depoyu iyice yıkadığımız için, böyle bir ihtimal olmadı. ama bu ustalar çok tecrübeli. anlattıklarına göre bomba gibi patlıyor, füze gibi uçuyormuş depolar.
bundan sonra usta, depo kapağını kapatıyor, benzin musluğunu takıyor (contası kaybolmadı dimi), deponun altındaki hava deliğinden, kompresör yardımı ile zayıf basınç ile hava veriyor depo içine ve kompresör hortumunu çekip, parmak ile hava deliğini tıkıyor. sonra köpüklü su ile benim şikayet ettiğim bölgede kaçak delik aradı. evet hava köpükleri çıkmaya başladı. tam benim şüphelendiğim yerden hava kaçırıyor. yani çatlak var. deponun delik olduğundan emin olduk. şimdi kaynatacağız. kaynatmadan önce, depo kapağı ve benzin musluğu sökülüyor.
usta dikkatli bir şekilde sarı kaynağını kaçak olan yerde eritiyor. burda da usta dikkatli olmalı. çünkü depo kalın bir sac değil. ısıyı fazla verirse tamamen delinip gidecek. yavaşça sarı kaynağı o bölgeye yediriyor. kaynak tamam. şimdi deneyeceğiz. tekrar depo kapağı ve benzin musluğu takılıyor. kompresör ile hafif hava veriliyor. köpüklü su denemesi yapılıyor. olmadı. yine kaçırma var. tekrar yukarıdaki kaynak işlemi takip ediliyor. bir daha deniyoruz. vs. 3. denemede hava kaçırma işlemi olmuyor. yani sarı kaynak tamam.
kaynak esnasında deponun o bölgedeki boya da doğal olarak yanıyor tabi. usta buna dikkat etti ki, fazla bir zayiat olmadı. bunun için yapacak bir şey yok tabii. geri dönerken, siyah renk bir sprey boya alıp eve gidiyoruz.
depoyu kaynattırıp getirdik.
sprey boya ile boyası bozulan yerlere fıslatıyoruz.
bundan sonrası, söktüğümüz gibi depoyu geri yerine takmaktan ibaret. depoyu taktım. ertesi günü herhangi bir sızıntı yoktu. arıza giderilmiştir.
bu arada hatırlatıcı bir bilgi daha, benim benzin depo kapağının lastik contası da hırpalanmaya başlamış. çatlaklar olmuş. kaç paradır acaba, bilen var mı?
umarım faydalı olmuştur.

Regal Raptor - 2005
Erzurum
0 Rh (+)