Arkadaşlar birçoğumuz ailesi motorcu olan şanslı azınlıktan değiliz. Dolayısıyla uzun zamandır içinde bulunduğum bu forum sayfalarında genç yaşlı birçok dostumun "babamı kandıramadım", "eşimi kandıramadım" gibi nedenlerle bu keyiften mahrum kaldığını görüyor ve üzülüyorum. Bu derin hissyat içerisinde şu anda aklıma bir "baba kandırma sanatı" yazısı yazmak geldi. Kimsenin aklına yalan dolan ve bilinçsiz motorculuğa bir davetiye çıkarma çabası içinde olduğum falan gelmesin -ki beni tanıyanlar hiç de öyle bir adam olmadığımı bilirler. Amaç sadece ağızdan girip burundan çıkma konusunda sıkıntı yaşayan motor sevdalılarına yaşadıklarımdan yola çıkarak nacizhane önerilerde bulunmaktır.

Eveeeet. Bir motor almak istiyorsunuz. Zaten herkes bilir, bu fikir aklınıza bir kez düşmeyegörsün. Bir vade belirtilemez ama ilk fırsatta bu arzunuzu gerçekleştireceksiniz demektir O yüzden anne-baba kandırma derdi yüzünden hayallerinizi ertelemeyin. Bakın bendeniz ailemi kandırmak için neler yaptım???

1- Damardan olaya dalmayın. Bir akşam yemeği sofrasında "ben motor alıyorum işte o kadar" derseniz, kısa vadede o motoru unutun!! Yavaş yavaş başlayacaksınız. Önce eve motor dergileri girmeye başlayacak. Sonra motoGP seyredilecek mesela, tüm ev ahalisi evde pineklerken... Size bu motosiklet denen meretle ilgili sorular gelmeye başladıysa, bilin ki bu ilk aşamayı tamamladınız (Örnek: oğlum/kızım ne iş?? habire bi motosiklet durumları var)

2- Annenizin temizlik yapmadığı, babanızın toplantıdan çıkmadığı, birbirlerine sevgiyle baktıkları bir akşam (ki Türk aile yapısında bu tür akşamlar ender rastlanan akşamlardır :P) "ya trafikte ne kadar da vakit kaybediyoruz dii miii?? oysa motosikleti olanlar yumuşak yumuşak gidiyolar vaktinde" gibi yuvarlak cümlelerle konuyu oralara bi çekiştirin bakalım ne olacak?? Tepkiye göre 3. aşamaya geçin veya 1. aşamadan çalışmaya tekrar başlayın.

3- Doğumgünü evlilik yıldönümü falan gibi özel bir günü bahane ederekten, arkdaşlarınızın size (ne gerek duydularsa) bir motosiklet eğitimi hediye ettiğini belirtin ve o eğitime mutlaka ama mutlaka gidin. Hep söylerim ben Honda'nın temel güvenli sürüş eğitimine gitmiştim ve ailemle motosiklet arasındaki ilişki bu noktada çok sağlam temeller üstüne oturdu. Faydasını görürsünüz.
(Moon'un notu: Bu eğitimden elde edeceğiniz kazanım, ailenizin motosiklet kullanabileceğiniz düşüncesine kapılmasından çok çok ötedir. Hatta bence hayatidir. Motorun sırtına oturmadan önce "motor baktığın yere gider" diyebilenlerden olun)

4- Eğitim sertifikasıyla eve gelin ve annenizin toz alırken görebileceği yere bunu koyun! Artık onlar da kafalarında hazırlansınlar canım! Sertifikalı motorcusunuz işte

5- Bir denk getirip A2 ehliyete başvurun. O süreç zaten eskiye göre oldukça uzun olduğu için bu zamanı da gül gibi değerlendirin... Beyinlerine kazıyın bu mereti kullanmak istediğinizi. Dedim ya alışsınlar artık

6- Bu arada para biriktiriyosunuz dimi??? Yani çok zengin falan değilseniz, bir miktar birikmiş para motosiklet alırken yardımcı olur ve onun ötesinde hadi kabul edin motosiklet almanızı özünde istemeyen aileniz bir motor satın almanız için size arka çıkmak konusunda biraz gönülsüz olur. Ama karşılarına "benim şu kadar param var, bu kadar da kredi aldım mı tamamdır" gibi bir eylem planıyla çıkarsanız paradan da kısıtlayamazlar sizi

7- Ehliyetinizi alın ve yeni ehliyetiniz şerefine ailenizi küçük bir yemeğe, bir kahve içmeye falan bişeyler vesile edin dışarı çıkarın işte... Ve büyük akşam geldi işte: "Anneciğim/babacığım!! Ben bir motosiklet almaya karar verdim. Emin olun çok güvenle kullanacağım. Çok dikkatli olacağım... Bıdı bıdı, vıdı vıdı..." Ağzınız biraz laf yapsın canım ;)

8- Motor satın almamanız gerektiğini ileri süren bir dünya şey sıralayacaklar emin olun. Her zaman daha önce aklınıza gelmemiş biyerden vurabilirler. Böylesi bir durumda, "bir daha ne zaman bu yaşta olacağım!! 40'ımdan sonra mı alayım motoru" gibi biraz tribünlere oynayan, buram buram duygu sömürüsü kokan cümlelerle bu hazırlıksız durumu bertaraf edin. Ordan gol yemeye başladınız mı, kendinizi 10-0 mağlup bulabilirsiniz....

9- Her zaman ve her zaman ve her zaman ve her zamana "motor benim için bir taşıt aracı değil, bir zevk makinası. sadece haftasonları keyif için kullanmayı planlıyorum" gibi cümleler sarfedin. Sık sık motorun tepesinde görünmeyeceğiniz imajı yaratarak biraz olsun içlerini rahatlatabiirsiniz. Ama dikkat edin "biraz pahalı bir zevk değil mi" diyebilirler.. Cevabınızı hazır edin şimdiden

10- Tüm koruma ekipmanlarınızı, kuşamınızı eksiksiz ve kaliteli ürünler seçerek alın. Motordan önce bunlar eve girsin ki, son dakika bunalımları yaşamayın. Kaskın ne kadar da mucizevi bişey olduğunu, teknoloji harikası kompozit materyallerden yapılmış bu yaklaşık 1 kiloluk aletin aslında ne kadar da sağlam olduğunu, kalite sertifikalarını, güvenlik ıvır zıvırlarını falan anlatın, cila olsun ;)

11- Gidin motorunuzu alın ve keyifle kullanın! Yukarıda sıraladığım tüm zorlukları asla unutmayın. Neden? Çünkü motoru aldıktan sonraki en küçük ihmaliniz(=salaklık) tüm bu acılı süreci çöpe atacak ve aileniz motorunuza el koyacaktır. Tedbiri elden bırakmayın. İzin almak işin %10'luk kısmı bile değil, unutmayın. O izni nasıl kullandığınız çok çok çok önemli...

12- Hayırlı olsun, güle güle kullanın. Gezilere falan katılın. Motorunuzla sosyalleşin ki, aileniz serseri değil insancıl bi varlık olduğunuza iyice inansın...

Çok uzun oldu farkındayım. Ama valla içimden geldi de bir solukta yazdım. Ucundan kıyısından birilerine faydası dokunursa ne mutlu bana. Bu arada yukarıdaki maddelerin sistematiğine son bir kez daha dikkat çekmek isterim:

Bilinç - Güvenli Sürüş Eğitimi - Ehliyet - Giyim/Kuşam - Motosiklet

Dikkatinizi çekti dimi? En son sırada motosiklet var