Alıntı xcell Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Eyvallah kardeşim, zaten bende de öyle bir güven var. İstanbul içinde en kötü siteden birini çağırırım diye

Emix kardeş sende çok iyi kullanmışsın maşallah 50.000 km Benim motor daha 13000' de de bitmek üzere olduğunu nasıl anlarım onu merak ediyorum aslında. Şimdilik bir şikayetim yok yani ama bilgim olsun istiyorum. Mesala giderken birden bire kilitleme mi yapar yoksa yavaş yavaş kaçırma yaptığında mı bitmek üzere olduğunu anlıyorsun gibi sorularım var.

Dediğiniz gibi şehir içinde sıkıntı olmaz ama uzun yola çıkma kararı verirsem hazırlıklı olayım.

Bu arada cevaplar için teşekkürler.
Antalya için örnek vereceğim.

Yaz sıcağı. yanıyor etraf radyatör fanı hiç durmuyor öyle bir trafik varki felç sürekli dur kalk dur kalk en sonda motorun sesindede değişme oluyor.
Debriyaj resmen iptal oluyor.

Kalkıyorsun duracakken debriyaja basıyorsun a.aa debriyaj iptal vites düşmüşyor tam duracaksın debrj. basacaksın basamadığın için tekliye tekliye stop ediyor zoraki olarak bir yere çekip mümkünse gölgede soğutmak gerekiyor 1 saat civarı.

Alıntı TWO-WHEEL TANGO Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Regallerde çoğu motorda olduğu gibi 'çoklu debriyaj' olması gerek. Yılların motorcusu değilim ancak arabadan yola çıkarak şunları söyleyebilirim. Balata bittiğinde yukarıda kavrama yapar (elcikteki kavrama mesafesinden anlaşılır). Eğer ayar bozukluğu gibi farklı bir sorun yoksa balata bitmeye yakınken gaza yüklendiğinde makine depara kalkmaz, koku da yapar. Yani şak diye ben bittim demez. Sürücüye hissettirir biteceğini. Baskı bozuksa balatanın ömrünü kısaltır (Emil'in 15.000 de bir değiştirmekte hakkı var). İstanbul trafiğinde dur kalk, sürekli yarım debriyaj (sürücü hatası faktörünü sabit varsayarsak) balatayı trafiğin daha serbest olduğu bir ortamda olduğundan daha erken bitirecektir. Kranktan gelen gücü şanzımana aktaran parça debriyajdır. Biten balatada 'ayıramama' sorunu değil 'kavrayamama' sorunu olacaktır. Eğer başka nedenden ötürü debriyaj 'ayırmıyorsa' (örneğin durup duruken baskı birden arıza yapar mı bilemem) vites değiştiremezsin (Allah korusun bu noktada ne yapılır, fren yapılır:mrgreen: ama frenle beraber yavaşlama+stop etme+ durma gibi şanslı bir durum olur mu ben de bilmiyorum), 'kavramama' sözkonusu ise vites rahatlıkla geçer. Kullanıcı hatası ile ilgili olarak ise :Usta ile konuştuğumda söylemişti. Yeni motor alan bir acemi sürücü 50 km de balatayı yemiş. Bu da 'kullanıcı faktörüne' bir örnek olsun
aynen dostum yukarıdada yazdım zaten. debrj bitti biteceği zaman manet resmen iptal oluyor ne kavrama ne ayırma yapıyor

(Hilaller,Debrj Set ve Zincir Dişli(Aktarma) )

Benim için ömürleri.

Hilaller: 20-25 BİN KM
Debriyaj Set 15.000 KM
Zincir Dişli Seti 10.000 KM

Bunları dikkatli kontrol etmediğiniz zamanlarda şanzuman anlamında çok ciddi problemler yaşananabilir. ( bin ikibin km değil kafadan en az 10.000 km'de bir değiştirin 10.binde bir çok masraf değil diye düşünüyorum ki problem çıkmasın uzun ömürlü olsun