ben komple şanzumanı değiştirtmiştim. benimde 3. vitesteyken bahsettiğin şekilde bir ses geliyordu. Celil abi'nin söylediği gibi aşındığından dolayı bu ses geliyor. şanzumanda 2 adet dişli var. birisinde 1 -3 - 5, diğerinde 2 -4 dişlileri mevcut. 3. vites arızalıyken ozamanlar ki motorcum kullanmamı, herhangi birşey olmayacağını, ilerleyen zamanlarda halledeceğini söylemişti. zincir - dişli takımını değiştirelim demişti. hallettik. motoru aldığım da 1. viteste de başlamıştı. başka bir motorcuya götürdüm, (burayı antiparantez belirtiyorum) o haldeyken bu şekilde uzun süre kullandığın ve zincirin olması gerekenden daha gergin takıldığı için 1. dişlini ve motor sağ bloğuda bozmuş dedi. dolayısıyla komple şanzuman, dişliler, hilal takımı, conta takımı ve sağ blok değişecekti. çok araştırdığım için fiyat listesi dün gibi aklımda;
1 - 3 - 5 dişli 150 tl
2 - 4 dişli 150 tl
hilal takımı 60 tl
conta takımı 30 tl
motor sağ blok 350 tl
işçilik (bu en önemlisi, rüyalarıma bile girmişti. motor parçalarını bir kovaya toplamışım motorcu motorcu geziyorum...) 150 tl. maaşallah ustam çok iyiydi.
yani toplam kargolar dahil (ali ustadan getirttim.) 900 kusur tutuyordu.
motosikletimi tamir eden ustanın motor ile ilgili yorumu şu oldu. motorun sol bloğuna bilye koymuşlar sağ bloğuna dandik bir malzeme. o yuzden sağ blok almana gerek yok, ben bunu tornada bilye yaptıracağım dedi. 50 liraya blok sorununu çözdük, eskisinden daha sağlam oldu. yani toplam maliyeti bana 600 kusure geldi.
eğer ki sorun şanzuman ile ilgiliyse o şekilde binmeye devam etme. birde zincirini kontrol et. zincirin alt tarafının boşluğu en en az 2 cm olmalı. çok gerginse o gerginliği aldır.
sonuç olarak; sadece 2 - 4. vites dişlin değişebilir. dişliyi tek olarak 150 liraya satıyorlar. birde conta takımı alırsın. 60 tl diyelim. 150 de ustaya desek, 40 ta öyle gitse 400 lira... umarım sorun dişlide değildir. geçmiş olsun.

Fz6 Fazer
Tokat
A Rh (+)