Kullanıcı Adı: Şifre: - Şifrenizi mi Unuttunuz?
Raptor Riders'a Henüz Üye Değil misiniz? Lütfen Kayıt Olun!

Sayfa 2 Toplam 2 Sayfadan BirinciBirinci 12
Toplam 12 adet sonuctan sayfa basi 11 ile 12 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    ВОЯΛ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Bora
    Kimya Müh.
     Pinokyo :)
     Eskişehir
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0

Exclamation

Merhaba arkadaşlar,

Uzun yıllar boyunca hemen hemen her türlü araç kullanmış biri olarak konunun önemi sebebi ile bende bir iki satır yazmak istedim.

Araç cinsi ne olursa olsun, yol şartları nasıl olursa olsun (ister eğimli iniş de, ister düz yolda) VİTESİ BOŞA ALMAK ÇOK TEHLİKELİDİR.

Öncelikle vitesi boşa aldığınızda araç tabiri caizse serseri mayın gibi gitmeye başlar. Kontrol artık sizde değilmiş gibi gelir. Bunu hissedersiniz. Sebebi de çekiş ve frenleme sistemini devre dışı bırakmış olmanızdır. Yani itme gücü ve frenleme gücü(kompresör) tamamen devre dışı kalmıştır. Bu sebeple; en küçük doğal hava akımı, yoldaki kasis, bozuk satıh, çan çukuru,(hani düşey veya dikey öyle bir derinlik veya yükseltiden geçersiniz ki içiniz bir hoş olur, gıcıklanır) karşıdan gelen aracın yanınızdan geçerken, siz sollama yaparken veya sizi sollayan aracın önünde oluşan hava basıncının vakum etkisi yaratması ve yönünüzü değiştirmeye zorlaması(hepiniz hissetmişsinizdir) , zeminin cinsi ve durumu(ıslak zemin, erimiş asfalt, yola dökülmüş çeşitli kimyasal ve petrol türevleri - maden tozları, ince kum vs), tünel-köprü-viyadük giriş ve çıkışlarında zaten zor olan araç hakimiyetini çok zorlaştırır hatta imkansız kılar. Bütün araçlarda frenlemeyi sağlayan temel prensip; lastiklerin sürtünme katsayısı üzerine kurulmuştur. Yani santimetre kareye düşen yük oranıdır denilebilir kısaca. Fren yaptığımızda aracın hızına göre lastik dönüş oranını değiştirdiğimiz için sürtünme artar, yavaşlarız ve dururuz. Bunu da iki şekilde sağlarsınız; Disk+balata ve motor kompresörü yardımıyla. İtişte ve kompresörde de durum aynıdır. Sadece olay tersine dönmüştür hepsi bu. Vitesi boşa aldığınızda kısmen bunu ortadan kaldırırsınız ki çok büyük bir hatadır. Konuya diğer yönden bakacak olursak, aracı doğru vitese almayı, debriyajı olması gerektiği gibi bırakmayı, doğru oranda gaz vermeyi de cabası olarak görüyorum. Kaldı ki, iki teker üzerindeyiz. Arkadaşlara katılıyorum, üç kuruş tasarruf edeceğiz diye kendinizin, artçınızın ve karşınızdakilerin hayatlarıyla oynamayın.. Muhtemel maddi hasarları dile getirmiyorum bile.
    Bu konuya neden hassasiyet gösterdiğimi de ekleyeyim; tecrübeli sürücüler bunları zaten bilir ve yapmaz. Ancak forum genele açık bir alan. Daha dün makinesini alıp aramıza katılan arkadaşlarımız, hatta hiç araç sürüş deneyimi olmayan arkadaşlarımız da var aramızda. Doğru bilgilendirmek adına konuyu biraz uzattım ama ne yaparsın serde kıllık var.:mrgreen:

Kıssadan hisse; Siz siz olun aracınızı uygun viteste kullanın ve sürüş sırasında asla boşa almayın! Fizik kurallarına aykırı!. Durmak için bile frene bastığınızda uygun devire göre vites küçültün. Kompresör freninin ne kadar yararlı olduğunu, hakimiyeti nasıl artırdığını ve frene asılış oranının nasıl düştüğünü göreceksiniz. Parçaların ömrünü uzatması da cabası. Asıl tasarruf da budur bence.

Hepinize iyi sürüşler diliyorum. Yolunuz açık neşeniz, keyfiniz bol olsun..
    Konu ВОЯΛ tarafından (05.June.2012 Saat 01:30 ) değiştirilmiştir. Sebep: İmla düzeltme..

Emre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Emre ÖZER
    Bilgisayar Mühendisi
     BMW R1150 GS - 2003
     İstanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Arkadaşlar hepinize değerli yorumlarınız için teşekkür ederim

Sayfa 2 Toplam 2 Sayfadan BirinciBirinci 12

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)