Sorular hakikaten kazık olmuş Emre. :mrgreen:
Çok teknik anlatamam ama bildiğim kadarıyla, dilim döndüğünce toparlamaya çalışayım.
Tork ve beygir gücü cc ile direkt olarak bağlantılı değil. Daha doğrusu cc ile bağıl bir değişkenliği olsa da, cc'yi sabit bir katsayıyla çarparak falan torka veya beygir gücüne ulaşamıyoruz.
CC sadece silindirin içindeki yanma odasının hacmini ifade eder; ne kadar yüksek olursa, yakıt-hava karışımını o kadar fazla alacak, dolayısıyla daha fazla yanma oluşacaktır (yakıt sarfiyatı da artacaktır) Ama burada sıkıştırma oranı da devreye girerek silindirdeki patlamanın pistonu ne kadar ivmelendireceğini belirler.
Beygir gücü de bildiğim kadarıyla, silindirdeki patlamayla ivmelenen pistonun krank milini ne kadar çevirdiğinin ifadesidir. Motor gücünün yoldan ve yükten bağımsız, kendi içindeki kesitidir.
Tork ise, motorun yola uyguladığı güç denebilir. Yani motor gücünün yükle ilgili, çekişle ilgili kısmıdır.
Motoru araçtan söküp boş boş çalıştırırsak beygir gücünden söz edilebilir ama tork olmaz. Torku sağlayan aktarmadır. Yani motorun gücünü tekerleklere, yola aktaran şanzımandır.
180 beygir Subaru araba ile 35 beygir Massey Ferguson traktör yarıştığında hangisi geçer? Evet Subaru.:mrgreen:
Peki bu iki aracı kıç kıça bağlayıp zıt yönlerde çalıştırırsak hangisi çeker? Tabii ki MF; çünkü torku çok daha yüksektir.
Silindir sayısı ise titreşimi etkiler en çok. Çünkü 2 silindirli motorun örneğin 10 devir için her bir silindirde 10'ar patlama gerçekleştirmesi gerekiyorsa; 4 silindir motor bunu silindir başına 5 patlamayla elde eder, bu da daha az titreşim demektir. :mrgreen:
Silindir sayısının yakıta gözle görülür etkisi olacağını sanmıyorum, çünkü 600cc 2 silindir motorda silindirlerin her biri 300cc ise, 4 silindir olanda da her bir silindir 150 cc olacaktır. 4 silindir biraz daha az yakabilir.
Yukarıdaki örneğe bağlı olarak, 150 cc silindirdeki patlamalar 300cc silindirdekilerden daha küçük olacağı için, yine titreşimimiz daha az, sürüşümüz daha konforlu olacaktır.
Netice olarak; motorun yola yansıyan gücünü ifade eden değer torktur. Subaru - traktör örneği çok uç bir örnekti; motosikletler arasında kıyaslama yaparken ben torku dikkate alırdım şahsen. Ama tamamen senin tercihine yönelik belirlenecek kriterler bence hepsi.