İbrahim şanzuman konusunda ahmet bey dogru söylüyor ama benim tavsiyem sefaköydeki kendi yerleri olan motorland a götürmen onlar şanzumanda uzmanlaştılar gözü kapalı yapıyorlar o işte tecrübe önemli![]()
| Raptor Riders'a Henüz Üye Değil misiniz? Lütfen Kayıt Olun! |

YAMAHA XVS950A
İstanbul - Büyükçekmece (Avrupa Yakası)
0 Rh (+)İbrahim şanzuman konusunda ahmet bey dogru söylüyor ama benim tavsiyem sefaköydeki kendi yerleri olan motorland a götürmen onlar şanzumanda uzmanlaştılar gözü kapalı yapıyorlar o işte tecrübe önemli![]()
Regal Raptor Spyder
İstanbul
0 Rh (-)Motomania yapacak Celil abi, inat oldu biraz.. Sonuçlarını göreceğiz.. ;)
Yamaha Royal Star 1300
İstanbul
A Rh (+)Sen gene sanslıymışsın kardeşim, birde bunu okuyun ama iyi okuyun, yaşanmış tecrübedir hepinizin işine yarar.
2008 yılında bu siteden 5 arkadaş karadeniz turu yapmaya karar verdik ve turumuza çıktık, istanbul'dan önce samsuna sonrada ordu, giresun, trabzon, rize ve artvini problemsiz bir şekilde gezdik, sonra rotamızı akdenize çevirdik. 1 arkadaşımız artvinden izin süresi bittiği için geri döndü, 4 motor yolumuza devam ettik, trabzondan gümüşhaneye ordanda erzincana geçip geceledik ve ertesi gün sivas üzerinden kayseriye gitmek için yola çıktık. Erzincan sivas arasında bir yerlerde açık ara sürüş yaparken gurubun en arkasında olan veysel kardeşimiz telsizden "tayfun b.ku yedik şansızman gitti" dedi ve ben gurubu durdurdum hemen.
Burada telsizin gurup sürüşündeki önemi anlaşılıyor, en öndeki ve en arkadakinin telsiz ile iletişim halinde olması (aslında bütün gurubun telsizli olması en büyük avantajdır) gurubu takip edenin diğer motorlarda olabilecek terslikleri görüp uyarı yapabilmesi açısından önemlidir.
Gelelim konumuza, telsizden o cümleyi duyduğumda aklıma gelen ilk şey regallerin kronik hastalığı olan dişli kırma aklıma geldi, inanın ki şehirler arası yollarda başınıza gelmesini isteyeceğiniz son şeydir bu, motorun yanına gittiğimde ise gördüğüm şuydu, o vites çubuğu tamamıyle yoktu, uzun ve boş yollarda sürekli 5. viteste yol aldığımız için kaç kilometre önce düştüğü bile belli değildi, ihtiyati olarak 5 km geriye giderek bir umut aradım ama bulamadan döndüm. Elimizde vitesten yoksun kalmış bir motosiklet vardı ama şansımız yaver gitti, gözümüzün görebileceği uzaklıkta bir benzinlik vardı, zor bela motoru oraya iterek götürdük, motor başında biraz istişare yaptıktan sonra elimizde bulunan kalın iple vites geçişini sağlayacak ileri ve geri hareketli bir sistem yapmaya çalıştık, şeklen yaptığımız oldu ama yeterli gerginliği sağlayamadığımız için başarılı olamadık. Sonra ben etrafı kolaçan ederken marketin yanında atıl durumda duran bir tel sepet gördüm ve pompacıya sorarak el koydum hemen. Kendi motorumdan ölçü alarak 3 adet teli keserek ( 1 tanesi diğer ikisinden daha uzun çünki bloktaki ve vites kolundaki somun deliğinin içine girmesi için) birbirine bantladım ve çakma mili yerine oturtarak demir teli ile önden arkaya ve arkadan öne doğru güzelce sabitledim, bunun yanında aynı motorun ayakları kırılmış ve sallanan sol radyatör fanını iple yerine bağlayarak 1 saat içinde custom regal yapmış olduksıra geldi yola çıkmaya, hepimiz motorlara binip harekete başladık, veysel kalkışı yapabildi ama motor 2 ye geçmiyor diye telsiden bilgi verince durduk, ben kendi motorumu ona verdim ve onun motorunu aldım, "at sahibine göre kişnermiş" misali ben besmele ile 1,2,3,4,5 tapa gaz uzadım, telsizden gene veyselin sesini duydum "o benim motorum mu" diye
hiç duraklama yapmadan sivas girişinde ufak bir sanayi sitesi gibi biryere girdik, gene şansımıza gençliğinde motorcu olan demir işleriyle uğraşan bir usta bulduk, usta maharetiyle vites çubuğunun sivas versiyonunu yarım saatte yapıverdi ve montajladı
bundan sonra yolumuza rahatça devam edebildik.
Bu yaşanmış olayın resimleride var ama işyerinde olduğum için koyamıyorum, çok istek olursa güncelleme yapabilirim :mrgreen:
Velhasıl motordaki titreşimden ötürü vida civata gevşemesi düşmesi kırılması olabilecek şeylerdir ve önlenebilirde. Size tavsiyem motorunuzda bulunan vida ve somunların ölçülerini alarak (kitapçığından yararlanabilirsiniz) kendinize küçük bir yedek kutusu yapın, tek bir somun bile sizi büyük bir beladan kurtarabilir.
Vida konusunda istediğinizi alın ama somun alacaksanız eğer fiberli somun olsun tercihiniz, çünki gevşemez, elle bile döndürmek zordur.
yada rondela kullanın, buda vidayı kilitleyerek gevşemesini engeller.
veya böyle bir alternatifte söz konusu, bunun avantajı boy boy rondela taşımanıza gerek kalmaz.
saygılar sevgiler...
Konu Tayfun tarafından (28.October.2013 Saat 12:40 ) değiştirilmiştir.

YAMAHA XVS950A
İstanbul - Büyükçekmece (Avrupa Yakası)
0 Rh (+)Tayfun çok güzel bir paylaşım olmuş emeğine sağlık
sonuçta hepimiz motorumuzu tanımamız biraz ustası olmamız lazım![]()
Regal Raptor Spyder
İstanbul
0 Rh (-)Eyvallah Tayfun, benim ki sizin yaşadıklarınızın yanında hiç kaldı aynen (:
Helal olsun ayrıca çok işler görmüşsünüz yoktan var etme çabaları falan.. Umarım ilerde bende senin kadar anlarım bu işlerden.. Alet edevat çantasından sonra dediğin o vida yedekleme işini yapacağım. Benim için uzun yola çıkmaya daha varmış onu anladım.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)