Orijinalini görmek için tıklayınız : Nedir Türkçemizin bizden çektiği
chatinchaglar
26.April.2008, 16:24
Arkadaşlar az önce bir konu araştırırken tesadüfen açtığım bir sayfada bakın Türkçe nasıl kullanılmış.
----------------------------------------------------------------------------
Paladin Nedir?
Hybird,bi classtır.Cevresindekileri Heallar,Genelde Healer olarak partye alınır.Bazen Protection olup tank olabilir.Retribution ise level kasmak ve pvp içindir
Açıkça Söyliyim= Paladin Kraldır,Tahtı Yanındakine verir
Paladin Nasıl Oynanır?
Valla Genelde 5-6 tuş (solo) Ilk once Crusader judgelenir,command,Crusader strike , Judge, Commandı ac vur .... bunu 2 kere tekrarlarsanız mob ölür (denenmiştir )
Paladinin Amacı
Paladinin amacı , retri ol level atla , holy ol raide gir dir .
Paladin Irk Secimi
Healer olunmak isteniyorsa,Blood elf (mana farkı) Pvp de silencesi vardır
Retri gidilecekse Human , Cünki Perception (kısaca rogue ezen,),+5 weapon skill(e zaten oyun boyunce 2h mace-sword alıncak,ki hit farkı farkediyo)+%10 rep (pve icin imba) Spirit %10 fazla .............................
daha çok uzundu ben dayanamadım okumaya sizinde canınız sıkılsın istemedim.
-----------------------------------------------------------------------------
Not: Bu yazıda en canımı sıkan şey ise "Açıkça Söyliyim= Paladin Kraldır,Tahtı Yanındakine verir " cümlesi oldu.Ben zaten oraya kadar okuduklarımdan bişey anlamadımki sen daha ne kadar açık söyleyebilirsin.
innocentbystander
26.April.2008, 17:59
Okulda da benzer seyler oluyordu, Ingilizce egitim yapan universitelerde hep olur, "filanca assignment in deadline i ne zaman", 'curve ne cikmis", "hoca make-up verdi" filan gibi. odtu ingilizcesi der gulerdik. Tabii bu karsilastiginiz ornek olacak sey degil. Oyunlar, yazilimlar hep Ingilizce oldugu icin konusmalar iyice sacmalasmaya basladi. Maalesef vaziyet 'kim takar abi birak bu isleri' noktasina geldi. Hatasiz olmasi gereken kitaplar ve gazeteler de bosvermisligi gayet guzel gosteriyor.
Bizim sitede de bazan dikkat edelim diyenler oluyor. Ipin ucunu tamamen birakmamak lazim ama cok kasmaya da gerek yok bence. Konusma lisaniyla yazmayi uygun goruyor yonetim hatirladigim kadariyla.
Katılıyorum arkadaşlar görüşlerinize, ilerici, aydın, kültürlü, bilgili ve buna benzer görüntü sergilemek için kurulan cümlelerin içerisine yabancı kelime katmak beni de deli ediyor. Bu tip ortamlarda böyle konuşan kişilere, ne demek istediğini anlamadığımı açıkça söylüyorum, tabii anlıyorum vatandaşın derdini ama inadına yapıyorum, bazen de o kelimeyi soruyorum, bu ne demek gibi, anlarsa anlıyor, anlamazsa anlatıyor türkçesini.
Ben sorarken kendimi hiçde cahil hissetmiyorum aksine o kişinin nasıl konuşması gerektiğini anlatmaya çalışıyorum sorularımla, anlayana.
Tabii sadece ingilizce terimler değil eski osmanlıca da karıştıranlar oluyor, yine aynı sebepden.
Hiç unutmam 1984-85 yılları o zamanlar devlete çalışıyorum, yine benim gibi memurlardan birisi ama kendince arkasında torpili olduğunu düşünen, o zamanki siyasilere yakın görüşler beyan ederek, ona göre hareket eden ve neticesi makam kapma peşinde olan bir zat, (ismini de yazarsam olmaz artık) almış eline osmanlıca sözlük oradan kelime ezberliyor. Konuşurken daha çok o kelimeleri telaffuz ederek göze batmak ben burdayım demek ve oturduğu koltuğu kendince yükseltmek.
Onları gördükçe ben iyice soğudum ve bastım istifayı 5 yıldan gazla çalışmama karşılık, 1988 den beridir de özel şirketlerde çalışırım. Laf lafı açtı da konu ile bağlantılı yazayım dedim.
kostak06
27.April.2008, 11:51
Teknolojik terimlere yapacak fazla bir şey yok .Teknolojiyi kendin üretemiyor sadece satın alıyorsan ideolojisinide o şekilde satın alıyorsun Televizyonu telefonu satın alıyorsan isminide birlikte alıyorsun çünki onun yerine koyabilecek kelime bulamıyorsun .Bu bir derece ancak sırf hava olsun diye yabancı kelimeleri Türkçeye taşımak hata zaten Türkçemiz yabancı kelimelerin istilası altında.Ve malesef bu kelimelerin yerleşmesine sebep olanlar ve medyada bunu şişirenler aydın entellektüel geçinen kesim.Birde dil devrimi ile kurtulduğumuz bazı kelimelerin tekrar hortlatılması varki o daha üzücü
Örnek:Karizma .Arapçadan Osmanlıcaya girmiş aslı Kar azma :(a larda uzatma işareti var) tecrübeli görmüş geçirmiş anlamında .Karazmayii :İş bilicilik görgülülük anlamında devamıda var ..Farscadan osmanlıcaya ordanda batı dillerine geçmiş .Cumhuriyetle tam unuttuk derken tekrar batıdillerinden ithal edilmiş.Ve bu kelimelirin reklamını yapanlarda malesef aydın geçinenler
Tayfun
27.April.2008, 12:41
Bu bir oyundaki özelliklerin anlatımı, bilmiyene karışık gelir ama bu işi bilenler için anlaması türkçe kadar basit. Ama türkçemiz günden güne eriyor artık...
carvalho
27.April.2008, 14:03
Bence çok güzel bir konu açılmış. Aynı zamanda çok hassas bir konu.
Prof. Dr. Oktay Sİnanoğlu'nu tanımayanınız yoktur herhalde. 26 yaşında Batının 300 yılda en genç profesörü olan değerli bilim adamı. Ana bilim dalı Kimya olmakla birlikte Ülkemizin yıllardır içinde bulunduğu emperyalist işgal için oldukça kafa yoran ve çok kıymetli fikirler üreten; fikirlerin hayata gemesi için değişik platformlarda çaba harcayan çok önemli bir değerimiz.
Kendisi kitaplarında der ki, bir ülkenin işgali kendi öz kültürünün işgaliyle başlar, öz kültürünün işgali de ana dilinin işgali ile başlar. Buna sahip çıkmak ise Kuvayi Milliye ruhu ile olur.
Taksim'den Şişli istikametinde Mecidiyeköy'e kadar gidin, tek bir Türkçe tabela göremeyeceksiniz. Televizyon kanallarına bakın, en ti vi sinden tut şov tivi sine si en en ine muvi meks ine, diji sine falan filanına kadar ecnebi özentisi isimler. Alfabemizin harfleri İngilizce okunuyor ve buna o kadar alıştık ki tepki veremiyoruz.
Öz yurdumuzda İngilizce, Fransızca eğitimlere ne demeli? Yabancı dil muhakkak ki öğrenilmeli, özellikle küreselleşen dünyamızda ama "Yabancı dil eğitimi" ile "Yabancı dille eğitim" arasındaki farkı çok net koymalıydık zamanında ama maalesef etraf misyoner okullarıyla dolu. İtiraf etmem gerekirse ben de bu okullardan birinden mezun oldum. Bahar Tatili'de değil spring break'e çıkardık, vize değil mid-term olurduk, etüt'e değil study'e giderdik. Günlük kullanımda bizi rahatsız etmeyen o kelimeler ve o paradigma, ister istemez hayatın geri kalan kısmında yer ediyor.
Gidin Nişantaşı'nda bir restorana. Menü'ye bir göz atın, kelimesini telaffuz edemeyeceğimiz bir sürü yemek var; ulan kırk yıllık makarnanın adı değişik soslarla antin kuntin isimlere bürünmüş. Menüye mi bakıyorsunuz İtalyada adres mi arıyorsunuz belli değil. Peynirli kek değil çiiiiiz kek, tomurcuk çay değil earl grey, irlanda kahvesi değil irish cofee, falan filan... Mide bulandırıcı bir özentilik diz boyu.
Ferhat ağabeyime katılıyorum. Teknolojiyi sen üretmezsen, yahut sen marka olamazsan belli terimleri kullanmaya mahkum olursun ama bireysel ve kurumsal olarak biraz daha fazla titizlikle Türkçemize katkıda bulunabiliriz. Örneğin ben bilgisayarıma Türkçe yazılım yüklettim ve artık "file" larımı "save" lemiyorum dosyalarımı kaydediyorum. Arkadaşlarımla brunch'a değil Pazar kahvaltısına gidiyorum. Sırtıma patch değil arma takıyorum gibi gibi.
Çok uzun oldu, siz beni okuma sabrı gösterdiniz ama sizden ricam (tabii okumayanlardan) Prof.Dr. Oktay Sinanoğlu'nun "Hedef Türkiye", "Ne Yapmalı" "Bye Bye Türkçe" "Büyük Uyanış" isimli kitaplarını edinip okumanızdır. Gerçekten kültür emperyalizminden ülkemizi arındırmak için hepimize çok büyük roller ve görevler düşüyor.
Bu arada, forumda konuşma dili de kullanıyoruz, daha samimi olması için. Türkçe'nin kafasını gözünü yarmadan tabii...
delibeygir
28.April.2008, 10:25
Bu yazıya söylene bilecek bir şey yok buradaki terimlerin hepsi bir oyun içindeki oyunla alakalı teknik terimler bunların türkçe karşılığını bulup gençlere öğretmediğimiz sürece bu böyle devam edecek.Yanlız bir dergide okuduğuma göre yapılan bir araştırmanın sonucu olarak önümüzdeki 100 yılda dünyada konuşulan dil sayısı 3-4 arasında olacak ki bunların içerisinde ingilizce evrensel dil olarak tüm insanlığın konuştuğu ortak dil olacak diğerleri çince ve japonca olacakmış.
Kisstanbul
28.April.2008, 12:28
Hepimiz Türkçe diyoruz ama nedense İngilizce yada Türkçe okunabilen İngilizce yazılmış rumuzlar kullanıyoruz....:?
carvalho
28.April.2008, 12:58
Hepimiz Türkçe diyoruz ama nedense İngilizce yada Türkçe okunabilen İngilizce yazılmış rumuzlar kullanıyoruz....:?
Valla benim rumuzum Brezilyalı bir Futbolcunun ismi. Araştırayım bakalım Portekizce'de ne anlama geliyormuş 8)
O kadar olur Orkun kardeşim; olay keşke bizim rumuzlarımıza indirgenecek kadar basit olsa, nasıl olsa çözeriz bu durumu ama değil maalesef...
malikocas
29.April.2008, 00:10
Bu konu bu sitede daha kapsamlı olarak da işlenmeli kanatindeyim.
Tezmiz Türkçe istiyorum MSN diline son derce karşıyım.
Carvalho, Kostak06, Aksu, çok güzel bir şekilde değinmişsiniz, bize söyliyecek bir şey kalmamış teşekkürler.
Tayfun
29.April.2008, 01:16
Türkçemiz fransızca kelimelerim istilası altında zaten, bu kelimeleri türkçeden çıkarıp konuşmaya çalışsak anlaşamayız bile nerdeyse, türk dil kurumunun çok iyi çalışması gerekli ve çok üretken olmalılar, gerçe popüler kültürün yaygın olduğu ülkemizde kimse bu tarz bir değişimi sahiplenmez gibime geliyor, çok basit yoldan 2 örnek veriyim size arkadaşlar.
Tren fransızca bir kelimedir ve türk dil kurumunun tren kelimesi için ürettiği türkçe karşılığı "öz ittirgeçli götür geç" tir.
Uçaklarda bulunan hostes kelimesi için üretilen türkçe karşılık ise "gök götürür konuksal avrat" tır.
Bunlar şaka değildir arkadaşlar, bir düşünün bakalım günümüzde hangi genç fransızcayı türkçeden temizlemek uğruna bu kelimeleri kullanır, kendilerine yakıştıramazlar bile bu kelimeleri, onun için işimiz çok zor.
carvalho
29.April.2008, 13:31
Türkçemiz fransızca kelimelerim istilası altında zaten, bu kelimeleri türkçeden çıkarıp konuşmaya çalışsak anlaşamayız bile nerdeyse, türk dil kurumunun çok iyi çalışması gerekli ve çok üretken olmalılar, gerçe popüler kültürün yaygın olduğu ülkemizde kimse bu tarz bir değişimi sahiplenmez gibime geliyor, çok basit yoldan 2 örnek veriyim size arkadaşlar.
Tren fransızca bir kelimedir ve türk dil kurumunun tren kelimesi için ürettiği türkçe karşılığı "öz ittirgeçli götür geç" tir.
Uçaklarda bulunan hostes kelimesi için üretilen türkçe karşılık ise "gök götürür konuksal avrat" tır.
Bunlar şaka değildir arkadaşlar, bir düşünün bakalım günümüzde hangi genç fransızcayı türkçeden temizlemek uğruna bu kelimeleri kullanır, kendilerine yakıştıramazlar bile bu kelimeleri, onun için işimiz çok zor.
Tayfun, yanlış bilgi var...
O dediğin komik kelimeleri Türk Dil Kurumu üretmemiş, dilin ulusallaştırılmasını hazmedemeyen çıkıntılar üretmiştir. Türk Dİl Kurumu gibi Cumhuriyetin temel kurumlarından birinin bu tarz kelimelerle eşleştirilmesi akıl karı değildir. Eskiden ortaokul sıralarında bu kelimeleri duyar gülüp geçerdik; ama şimdi bu tarz komikliklere gerçekmiş gibi pay vermek bize yakışmaz.
Buyrun aşağıdaki habere: TDK Başkanı gerekli cevabı vermiş...
Yıllarca 'öztürkçe projesi'yle dili kısırlaştırmakla suçlanan Türk Dil Kurumu, Türkçe ile ve toplumla uzlaşma sinyali verdi: Yumurtaya 'tavuksal fırtlangaç', otobüse 'götürgeç' demedik.
TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, zaman zaman halk arasında TDK'nin bazı sözcüklere karşılık olarak bulduğu iddia edilen yeni sözcüklerin gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, "TDK, hiçbir zaman otobüse (çok oturgaçlı götürgeç), yumurtaya da (tavuksal fırtlangaç) gibi bir karşılık üretmemiştir" dedi.
Türk Dil Kurumu, birinci baskısının tamamlanışından 60 yıl sonra, Türkçe sözlüğün 10. baskısını hazırladı. Tarihin belli dönemlerinde dilimize yeerleşmiş kelimeye karşı savaş açan TDK'nın Başkanı Prof. Dr. Akalın, toplumun 'uydurukça' diye nitelediği kelimeleri reddetti. TDK Başkanı, toplumda kabul gören kelimelere ise sahip çıktı. Akalın, "Bugün dilimizde kullanılan uçaktan bilgisayara, buzdolabından derindondurucuya kadar pekçok söz türetilmiş ve günümüzün söz dağarcığına kazandırılmıştır. Yabancı kelimelerin yerine Türkçe karşılıkların yerleşmesi çok önemli" dedi. Türkçe karşılıkların dile yerleşmesi konusunda halkın sözcükleri benimsemesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Akalın, bu noktada kitle iletişim araçları ve edebiyatçılara da görevler düştüğünü kaydetti. Halk arasında TDK'nin bazı sözcüklere karşılık olarak bulduğu iddia edilen yeni sözcüklerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Prof. Dr. Akalın, "Uydurma lafları duyan kişilerin sözlüğümüzü açıp bakmasını öneriyorum. Bunlar uydurma, yakıştırma şeyler" diye konuştu.
KAYNAK
http://www.anadilim.org/Haber-%C3%87ok-Oturga%C3%A7l%C4%B1-G%C3%B6t%C3%BCrge%C3%A7-19
vBulletin v4.2.5, Copyright ©2000-, Jelsoft Enterprises Ltd.