PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Krom parlatma hakkında sorular?

frkinhere
17.March.2013, 06:31
Merhaba herkese,

Bildiğiniz gibi motoru yeni aldım ve alır almaz temizleme işine giriştim. Emre abi iyi bakmış motora fakat zamanın getirdiği kir, pas ve lekeler var doğal olarak. Benim konuyla ilgili birkaç sorum olacak.

1. Egzoz üzerinde pas ve lekeler var. WD40 bana baya yardımcı oluyor fakat bazı lekeler maalesef ki çıkmıyor, yer yer çizikler var ve istediğim parlaklığı yakalayamadım.

2. Arka teker üstünden gövdeye doğru giden siyah bar üstünde ciddi paslanma ve kabarma olmuş. WD40 burada da baya iyi iş çıkardı. Pası söktü aldı ama ben o kısmı boyamak istiyorum. Boyamadan önce zımpara yapmalı mıyım ve boya sürmeden önce antipas ya da astar sürmeli miyim? Ya da daha temel olarak ben o kısmı boyaya bilir miyim?

3. Ön koruma demirinde pas ve ezikler mevcut. Şu an acemi olduğumdan ve sürerken motoru düşürdüğüm için değişim işini sonraya bıraktım. Pasları çıkarabiliyorum ( evet yine WD40 ) ama bu sefer de krom kaplamanın altında ki renk ortaya çıkıyor. Geçici bir çözüm öneri olan var mı? Örneğin boyamak mümkün mü?

4. Motoru aldığım gün ilk işim çanları sökmek oldu. Yan çantaları tutan demirler zamanla ciddi şekilde pas tutmuş. Özellikle kaynak kısmından. Hatta bir tanesini sökerken kaynak yerinden pat diye attı. Pastan sebep. Bu kromları parlatma, kaynak yerlerini boyama şansım var mı?

5. Çantaları sökerken çıkardığım somunları tekrar yan demire monte edemiyorum. Sanırım biraz kastırmak gerekiyor. Bununla ilgili ip ucu vere bilir misiniz?

6. Jantları parlatmak için de önerilerinizi bekliyorum?

Konuyla ilgili 3 gündür tatmin edici cevaplar bulamadım forumda. Diğer forumlarda da marka bilgileri hava da uçuşuyor ama herkes "yok onu kullanma bunu kullan" modunda.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

marlox
17.March.2013, 10:00
1 için cevap --

krom parlatma cilaları piyasada mevcut meghuars marka yı tavsiye ederim

2 için cevap --

daha önce boya yapmadıysan o parçayı en fazla sanayide 50 tl yee boyarlar önce bir araştır fiyat yüksek derlerse
a) parçayı ince zımpara ile güzelce zımparala ( su zımparası kullan )
b) astar ve antipas a gerek olup olmadığını kazıdığındaki karşına çıkan gerçek parçadan anlarsın...
c) bu işlemleri yaptıktan sonra boya tonunu tutturman çok önemli piyasada emrenin motor renginde sprey boya bulman mümkün değil... bu nedenle mat siyah boyamanı ( her şeye yakışıyor ) yada önce kırmızı ile boyayıp ardından pembe ve metalik gri yi püskürük olarak atıp ton yakalamaya uğraşman gerekecek
o iş hepimizi aşar :D

3 ve 4 için cevap --

bence hiç koruma demirini boyama ama tabi sen bilirsin sonuçta sağa sola yatacak düşecek diyorsan gerek yok derim
ama illa kendime iş icad etcem diyorsan boyamak mümkün tabi
yerinden söküp güzelce a-b işlemlerini yapıyorsun ve ardından istediğin renk ile boyuyorsun yanlız boyamadan önce bir gereksiz parça üzerinde alıştırma yapmanı tavsiye ederim....
5 için cevap --

civata takarken önce bir yerin civatasını sadece dişler tutsun diye bir tur çevir ve diğer tarafa geç diğer tarafta eskisi kadar zorlanmadan diğer civatayı tam takmadan 3-4 tur çevir sonra diğer tarafa geçip lk takmış olduğun civatayı biraz daha sık

yani civataları aynı oranda tek tek sık

6 için cevap --

jant parlatmak için sanayide temizlik malzemesi satan dükkanlar var ya onlardan yada oto aksesuarcılarda jant parlatıcı spreyler var onlardan alıp uygulaman gerekir

frkinhere
17.March.2013, 10:27
Teşekkürler cevaplar için.

Ben o siyah parçayı yeniden siyaha boyamak niyetindeyim. Kafamda sprey boyadan çok yağlı boya fikri vardı. Sonuçta çok görünen bir yerde değil ve bende lokal olarak boya yapmayı planlıyorum.

Koruma demiri çok önemli değil ama çanta demirleri için masraf yapmak istemiyorum. Zaten büyük kısmı görünmüyor. Sadece üst kısmında kaynak yapılmış yerleri pas ve yanık karışımı bir renk var onu düzeltmek amacım.

Jantlar için önere bileceğin marka var mı?

CELİL
17.March.2013, 12:34
merhaba faruk kromaj ve jantlar için krom parlatıcılar piyasada mevcut onları kullanabilirsin boya gereken yerleri ince zımpara ile az zımpara yap pisliğini at boyanacak yerin çevresini gazete kağıdıyla kapla oralara boya gelmesin siyah yerleri siyah sprey çanta ve koruma demirinide nikalaja çok yakın krom renk sprey boyalar var onunla boyayabilirsin kolay gelsin 8)

Salih
17.March.2013, 12:46
merhaba faruk kromaj ve jantlar için krom parlatıcılar piyasada mevcut onları kullanabilirsin
Geçen ay seninle çiğbörekleri götürdüğümüz yerde çaydanlık parlatan & tamir eden bir ihtiyar benim motorun kromuna bakıp bakıp, ''Kararırsa bana gel, toz vereyim'' dedi. Elbet yeni kroma tatbik edilmez ama o an Emre'nin makine aklıma geldi. Tozu biliyorum ama incelemedim, fakat krom döküntü yapmamışsa belki işe yarayabilir. Zira simsiyah çaydanlığı götürüyorsun yepyeni geliyor.

CELİL
17.March.2013, 13:15
Geçen ay seninle çiğbörekleri götürdüğümüz yerde çaydanlık parlatan & tamir eden bir ihtiyar benim motorun kromuna bakıp bakıp, ''Kararırsa bana gel, toz vereyim'' dedi. Elbet yeni kroma tatbik edilmez ama o an Emre'nin makine aklıma geldi. Tozu biliyorum ama incelemedim, fakat krom döküntü yapmamışsa belki işe yarayabilir. Zira simsiyah çaydanlığı götürüyorsun yepyeni geliyor.
Doğru söylüyorsun kromaj parlatmada oda işe yarabilir denemek lazım 8)

Emre
17.March.2013, 13:57
Arkadaşlar ben denedim ve sonuç mükemmeldi :) Birgün bizim evin önüne kurulan pazardan bir abi bende çok güzel bir krem var çaydanlık, tencere parlatmak için dedi ve motorunu güzel parlatır diye düşünüyorum dedi. Tamam abi gel deniyelim dedim. Yalnız Salih' in dediği gibi toz değil kremdi. Pamukla ovalanıp uygulanıyor. Sonuç mükemmeldi parıl parıl çıktı. Bir tüpün fiyatı 6 TL' ydi, ben ikisini 10 TL' ye almıştım. Sonra eşimle beraber temizliğe koyulduk, neredeyse tüpün tamamına yakını bitti ama motoru her gören yeniledin mi diye soruyordu :p

Elimde markası olmadığı için buraya yazamıyorum ama fiyat performans olarak çok başarılı bir üründü 8)

ozguralic
17.March.2013, 15:04
Cevap 5 : Aynı şeyi bende yaptım sonra yalnız başıma satlerce uğraştım ama civataları geçiremedim. Öylece binip motorcuya gittim orada 3 kişi uğraşıp ancak yerine getirdik. Şİmdi çanta demirlerini takmayı düşünüyorum ama yine aynı iş çıkacak diye çekiniyorum. Yalnız yapman imkansız gibi.

ağfndrdm
17.March.2013, 15:40
Cevap 5 : Aynı şeyi bende yaptım sonra yalnız başıma satlerce uğraştım ama civataları geçiremedim. Öylece binip motorcuya gittim orada 3 kişi uğraşıp ancak yerine getirdik. Şİmdi çanta demirlerini takmayı düşünüyorum ama yine aynı iş çıkacak diye çekiniyorum. Yalnız yapman imkansız gibi.

bende daytonada yapmıştın aynını ,motor ikiye bölünmüştü.sürüp servise götürmek için şansın yoktu. 2 saat kadar uğraştığımı hatırlıyorum.

CELİL
17.March.2013, 16:41
özgür çanta demirini takmak için önce sadece en dıştaki sağ ve soldaki vidayı sök koruma demirinin oraya takılacak vidaları tuttur sonra arkada kalan diğer vidaları sök ve o vidalarıda koruma demirini yerine getirip tak olur
işlemde vidayı tek söküp diğer vidayı üzerinde bırakınca çamurluk yerinden oynamıyor vida yerleri kaymıyor 8)

ozguralic
17.March.2013, 18:41
Sağol Celil Abi dediğini yapıcam.

Bu arada egzost parlatmayla ilgili bi arkadaş bakır madeni parayı sürterek parlattığından bahsetmişti.Bunu değerlendirmek lazım.

frkinhere
17.March.2013, 19:03
hava buz gibi olmasa dediklerinizin hepsini yapıcam ama :))

marlox
17.March.2013, 19:32
Allah hepinize izmir havası versin :D

Fatih
18.March.2013, 18:20
Bu uygulamalar benim de işime yarıyacak. Paylaşımlarınız için teşekkürler arkadaşlar.