PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Aranıza yeni birisi daha geldi.

TA2ADN
23.May.2013, 16:59
Merhabalar,
ismim Tolga, İstanbul Kadıköy de oturuyorum, yaşım 35 :) Bilgi işlem sektöründe çalışıyorum. 4 senelik scooter geçmişinden sonra vitesli bir motorsiklet almaya karar verdim, uygun fiyatlı mondial ramzey gibi hava soğutmalı larla başlayan ikinci el motorsiklet arama serüvenim bugün bir dd250-e9 ile son buldu.

motorsikleti satın almadan önc boyuma uygunmu değilmi diye çok tereddütüm vardı gidip yeni nesil bir e6c ile kıyas yaptığımda en azından başlangıç motoru olarak 9b nin bana daha uygun olduğunu biraz küçük gelsede kendimi daha rahat hissettiğimi farkettim.

daha önceleri bir iki tur kullanmışlığım olsada vitesli motorsikletlere aşinayım ama çok amatörce, bugün beşiktaştan aldığım motoru kadıköye getirene kadar imanım gevredi diyebilirim :)

forumda çok aradım ve baktım ama tam bir cevap bulamadığım için sizlere bir iki soru sorup bilgi almak istiyorum.

motoru ilk görmeye gittiğimde vites koluna benim ayakkabım girmediği için motorun sahibi beyefendiden son bakımını yaptırmasını ve bu bakım esnasında vites kolunu yukarı kaldırmasını rica etmiştim. sağolsun kaldırmış fakat bu seferde biraz yukarıda sayılabilecek kadar vites geçirebilmek için kolu kendime doğru ayağımı kaldırarak geçirebiliyorum. vitese sokma mesafesini kısa tutup o kolun yukarda kalmasını sağlayacak bir sistem mümkünmüdür ? vitese sokma için bayağı bir yukarı kalkması gerekiyor şu anda diğer türlüde ayağım altına girmiyor kolun acaba bişeyler tersmi yoksa benmi yanlış kullanıyorum.

bir diğer sorum ise motorsikletin rolanti devri ile alakalı. yüksek gibi geldi bana scooterdan sonra. eksozları orjinal regal raptor ve geniş ağızlı gibi olanlardan, herhangi bir kesme biçme olayı yapılmamış.

jikleyi kendime doğru çektiğimde motor stop ediyor. en yukarı ittiğimde yüksek devirli çalışıyor ama bu şekilde bile gaz vermeden nerdeyse kaldıramıyorum motoru. ortada tutmaya çalışıyorum ama ortada sanki hiç bir değişiklik yok. ortadan kendime doğru getirdikçe stop etmeye çok yakın bir şekile giriyor yada stop ediyor.

birde köprü geçişinden sonra şöyle bir gaz açayım dedim ama 100 km nin üstüne çıkmayacak mış gibi gözüküyor. ben an azından 120 yapabilir diye düşünmekteydim ama ne biliyim çok ta zorlamak istemedim her nekadar benden önceki sahibi beyefendi satış öncesi son bakımını yaptırdı sağolsun ve herhangi bir sıkıntısının olmadığını söyledi ama ne biliyim 100 ün üstüne daha rahat çıkması lazım gibi geldi bana. en azından zamanla o kendini belli edecektir.

son olarakta şunu sormak istiyorum. 100 lercesi ülkemizde dolaşan ve satılmaya devam eden bu motorun satış işlemi sırasında hiç bir tabloda görememek beni biraz meraklandırdı. bir notere gittik listede ragal raptor yok, ruhsatından yellow rock diye geçiyor markası ama buda yok listelerde, ikinci notere gittiğimizde ordada olmaması içime kurt düşürsede, muaynesinin yeni yapılması bu merakımı gidermişoldu. ama nasıl olurda bu kadar bilinen ve sayıca bol olan bir motor listelerde geçmez aklım ermiyor ?

sonuç olarak noterdeki çalışanlar sorun olmayacağını , rahiç bedelin ne kadar olduğıunu sordular ve satışı yaptılar.

inşallah bende sizler gibi yeni keyifli zamanlar geçiririm. şimdiden teşekkürler.

tutugrul
23.May.2013, 17:02
Hayırlı uğurlu olsun iyi günlerde kullan.

MERTUNC
23.May.2013, 17:45
hoş geldin sefa geldin, kazasız belasız keyifli sürüşler diliyorum

ozguralic
23.May.2013, 17:53
Hoşgeldin. Güle güle kullan.

Celil Abi sorularında yardımcı olacaktır. Pedal işini takma çok basit bir civata ayarlanıyor.

ecel felek
23.May.2013, 17:56
hayırlı uğurlu olsun tolga,kazasız belasız sürüşler dilerim...

CELİL
23.May.2013, 18:14
Merhaba tolga aramıza hoş geldin :)
yeni RR un hayırlı olsun Allah kazasız belasız keyifle sürmeyi nasip etsin nazar8)
- vites ayağı aralığı ayağın altındaki motor bloğuna giren çubuktan ayarlanıyor vites atarken ayağın havaya kalttığına göre arası fazla açık daraltmak lazım

- motorun rolanti vidası motorun sağ tarafında karbiratörün üzerinde siyah pilastik başlı vidadan ayarlanıyor motor sıcakken ve jikle kapalıyken ayarlamak gerekir
- jiklenin çalışma yönü kendine doğru çekince açık ileri itince kapalıdır motor sıcakken jikleyi açarsan motor stop eder hareket etmeden önce jikleyi kapat jikle ile yol yapma bujilere kurum yapar

- makinanın max. hızı 110 km dir ama durumına göre 120 km yede rahat çıkar

- noter konusuna gelirsek malesef bizim RR (eski adı yellow rock) kayıtlarda çıkmıyor yerine muadili yazılıyor sıkıntı yok sorun olmuyor 8)

cihan54
23.May.2013, 18:18
Celil abi yüksek ihtimal şu anda senin sorulara cevap yetiştiriyodur. Ben ot tıkarcasına yine de bilgi geçeyim :p :p :p

Vites pedalının gerginliğini alır gibi vites hareket mesafesi daraltabilir. Ama bunu fazla oynamamakta fayda var, istemsiz vites atımları oluşabilir, dikkat 8)

Rölanti yüksek olduğunda stop etmeyecektir zaten. Jikle kapalıykennormal devirde olup stop etmeyecek çalışma temposuna sahip olmalı. Jikleyi çektiğinde devir zaten yükselecektir, o devrin yüksekliği normal olur.. Ayarın bu duruma göre yapılması lazım... :happy:

100'ün üzerine çıkmayacak gibi olması durumu bana karbüratörden dolayıymış gibi geldi. Hava-yakıt oranında bir sıkıntı olabilir "USTA" görmesi lazım :happy:

Ruhsatta olmaması enteresan. Normalde ruhsatlarda regal raptor yazıyor. Çok acayüp :?

Son olarak, hoşgeldiiiin :cheesy:

TA2ADN
23.May.2013, 18:32
herkese teşekkür ederim. Celil beyin verdiği bilgilerle akşam hemen ilk kontrollerimi yapıcağım, malum motoru eve bıraktık scooterla tekrar işe geldik :) şimdi akşam olsada gidip bakalım diye zamanın geçmesini bekliyorum.

vites kolu konusunda ki bilgiler ile sanırım belkide bu akşam işimi halledebilirim belki, eğer yapabilirsem şöyle br iki tur atıp motoru ısıtıp jikle tam kapalıykende yine rolanti ayarını biraz düşürmeye çalışayım.

hazır sizleri yakalamışken :) motoru düşük devirde yada yüksek devirde kullanmamın yararı yada zararı varmıdır ? vites geçişlerini düşük devirlerde yapmamın herhangi bir problemi olurmu ? gerçi devir saati de olmadığından hiç anlayamıyorum ama amacım hızlı gitmek yada hızlanmak olmadığı zamanlarda düşük devir kullanmamın motora bir zararı varmıdır ? beşiktaştan göztepeye geldiğimde (yol da açıktı) durduğumda fanlar çalışıyordu, forumda genelde fanların çok nadir devreye girdiğine dair yazılar okumuştum acaba kullanım alışkanlıklarımı değiştirene kadar bana nasıl bir yol izlemem gerektiğini söyleyebilirmisiniz ? Saygılarımla.

CELİL
23.May.2013, 18:54
Düşuk devirli kullanmanın zararı yok uzun vadede motorun çekişinin sagırlaşmasına sebep olabilir ama kısa vadede sıkıntı olmaz
Fanlar bu sıcakta çabuk açabilir sorun değil açmazsa sorun olur 8)

kurye61
23.May.2013, 19:21
Hayırlı uğurlu olsun iyi günlerde kullan.

Bugra
23.May.2013, 20:01
Motorun hayırlı olsun Tolga abi iyi sürüşler dilerim :)

Greth
24.May.2013, 01:27
tekrardan hosgeldın Tolga abi. kazasız belasız surusler dılıyorum

Levent
24.May.2013, 10:35
Hoşgeldin Tolga,
Yeni motorun hayırlı olsun, kazasız belasız sürüşler dilerim. :)

Unlimited
27.May.2013, 18:49
Aramıza hoşgeldin . Kazasız belasız keyifli sürüşler dilerim.

TA2ADN
27.May.2013, 23:25
iyi dilekleriniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.
anlattığınız şekilde vites kolunu kendime ayarlamaya çalıştım (hemde aynı gün) ama anca yazı yazma fırsatı bulabiliyorum rahat bir şekilde.

yalnız o vidaları gevşetip mile ayar yapmaya başladığımda sadece kolu yukarı ve aşağı hareket ettirebildim. anladığım kadarıyla yükseklik ayarı yapmadan vites geçirme aralığı yapılamıyor.

aşağı indirince ayağımı kaldırmadan vites geçirebiliyorum ama giydiğim ayakkabıyı araya sokmakta zorlanıyorum :) yukarı kaldırdığımda mevzuyu biliyorsunuz :) herhalde vites kolunda bir modifikasyona başvuracağım.

rolanti ayarınıda bir türlü tutturamadım :) azaltıyorum 20 saniye çalışıyor sonra stop ediyor.yada rolantide beklerken kendi kendi kendine stop ediyor. arttıncada aynı şu anki gibi yüksek çalışıyor. herhalde bir karburator temizliği yada sübap ayarı gibi bir kontrol gerekecek.

şöyle bir durumda var, sıcakken jikleyi orta konuma getirdiğimde sanki daha tutarlı çalışıyor gibi oluyor. kapattığımda ise rolanti artar gibi oluyor. (sıcakken)

bu arada açık bir yolda rahat rahat gaz açma fırsatı buldum ve 120 KM yi gördüm. bu beni oldukça sevindirdi, gerçi genelde 100 ve o civarlarda kullanırım ama 120 ye çıkabilmesi keyfimi yerine getirdi.

vitesli motorsikletimi :) ilk gezi amaçlı kullandığım gün haliçten eminönüne karaköyden beşiktaşa kadar c.tesi ve en berbat trafiğe yakalanarak fevkalade sıcak, bir okadarda stress olmama rağmen :) elim o kadar alıştı ki :) artık en azından stop ettirmeden motoru kaldırabilir duruma geldik :) trafikte kalmak çok iyi antreman oldu bu hafta sonuda ilk uzun yol gezimi yapmayı planlıyorum. bakalım ordada iyice alışıp akabinde ince ayrıntılara girebilirim.

bu vesileyle tekrar herkese teşekkür ederim. Tavsiye ve tecrübelerinizi esirgemeyin :) Saygılarımla.

CELİL
27.May.2013, 23:41
Tolga makinayı çözmeye başladın artık daha rahat edersin 8)
Vitesin dediğin gibi başka ayarı yok biz motorda burunu ince model ayakkabı kullanarak durumu çözüyoruz rolanti ayarı için bir servise göster karbiratör manifoltları hava alıyor olabilir kolay gelsin 8)