Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vites Göstergesi?!

AHRAZ
02.June.2013, 02:53
Arkadaşlar selam,

Bugün motorun elektrik sistemine şöyle meraktan bi göz attığımda bunu buldum,

http://m1306.hizliresim.com/1b/2/nq42f.jpg

arkadaşlar bu kablolar tam vites kutusunun oldugu yerden geliyor, resimde de görebileceğiniz üzere sıralamaları şu şekilde,

1. sarı
2. siyah
3. kırmızı
4. yeşil
5. kahverengi
6. turuncu

yine resimde göreceğiniz üzere bu kabloların ucundaki kırmızı konnektör, beyaz bir konnektöre bağlanıyor, ancak bu kırmıza konnektöre 6 kablo şeklinde gelen bağlantı, beyaz konnektörde sadece 1 e düşüyor??? yani motora bu kablolardan sadece birisi baglı???

Normalde vites müşüründeki kablo sayısı da bu kadar, hal böyle olunca bana o tek kablo da belki "N" yi yakan lambaya sens veren sensörün kablosudur gibi geldi, bu durumda eğer tahminim doğru ise şu tarz bir ürün tam bize göre;

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-NEW-Red-LED-Universal-Digital-Gear-Indicator-for-Motorcycle/557853156.html

http://www.aliexpress.com/item/Universal-Digital-Gear-Indicator-for-Motorcycle-Red/879311114.html

Ama işte işin kilit noktası, bu kablolar hakikaten düşündüğüm şey mi? Çünkü elektrik tesisatı şemalarını inceledim, bu kabloları göremedim??? Bu kablolar motorun vites bölümündne geldiği, 6 tane kablodan motora sadeec bir tanesinin baglandıgı, ve motorda da vites namına feedback aldıgımız sadece bir tek sey -N- oldugu düşünülürse bana mantıklı geldi,

Bu arada bu bahsettiğim kablolar ince, yani sinyal kablosu olma ihtimali çok yüksek, marş motoru , alternatör vb gibi dah akalın kablolara sahip komponenetlerin baglantısı olma olasılıkları bir hayli düşük, kaldı ki zaten bu kablo demetinin hemen arkasındna boyle kalın bir demet dah açıkıyo rki sanırım marş motoru , alternatör vb baglantıları bu kalın deemttedir diye dusunuyorum.

Bu kabloların gerçekte nereden geldiğini bilen var mı? Yoksa bizim makinaların gizli bir özelliğini mi keşfettik?

REALİST
02.June.2013, 11:29
Dostum enteresan bir araştırma olmuş malesef teknik bilgim bu konuda yeterli değil ama sonucu merakla bekliyorum bu motora vites göstergesi takılabilme ihtimali bile heyecan verici takipçinim8)

CELİL
02.June.2013, 12:01
merhaba Fırat çok sağlam araştırma olmuş bu konuda gereken bilğiye sahip değilim fakat kabloların vites göstergesine ait olup olmadığını şöyle kontrol etsen
bir elektrik ölçü aleti bulup o kabloların ucuna vitesleri değiştirdikçe voltaj gelip gelmediğini kontrol ederek bulunabilir her viteste bir kabloya voltaj (elektirik)geliyorsa vites göstergesinindir 8)

rr250e9kırmızı
02.June.2013, 23:26
ondan emin olmak istiyorsan yapacağın tek şey ölçü aleti bulamazsan 1. vitese yada herhangi bir vitese atıp parca kablo ile kabloları tek tek deneyerek 1 tane dediğin kabloya değdirmek N göstergesi vitesteykende yanıyorsa o zaman o kablolar vites müşüründen geliyor demektir kolay gelsin

_KARADUT_
03.June.2013, 00:42
vallla bu işten anlamam ama eğer bu iş yapılırsa var ya nobel ödülüne aday olur :cheesy:
merakla bekliyorum.

AHRAZ
03.June.2013, 02:07
bu haftasonu baska modifikasyonlarl augrastım buna vakit bulamadim, evet olcu aletiyle olcmek benim de aklıma gelmisti, onumuzdeki haftasonu bunu ve diger aklıma gelen seyleri deneyecegim, o zamana kadar bu kabloların ne kablosu oldugunu bilen varsa bizi aydınlatsın lutfen,

ha bu arada,

en kotu ihtimalle soyle bir vites gıostergesi var, olmadı bunu takarız :D

(çalışma presnbii gayet basit, vites kolunun uzerine bir mıknatsı yapıstırıyorsunuz, sonrasınra kolu asagı bastıgınızda asagıdaki sensor, yukarı kaldırdıgınızda da yukarıdaki sensor sinyal alıyor, dijital gosterge de kacıncı viteste oldugunuzu "sayıp" gösteriyor;
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Hot-Super-Thin-6-Speed-Universal-Digital-Neutral-Gear-Indicator-for-Motorcycle-A1958/840886496.html

Ama siz yine de haftaya kadar bekleyin , şu kablolar neyin nesiymiş bi öğrenelim :D

AHRAZ
11.June.2013, 20:48
vites göstergesi yerine devir in dah aönemli olduguna karar verdim ve devir saati projesine tornistan eyledim ekip...

korhan_751
13.June.2013, 16:24
merakla bekliyoruz çalışmalarını :)

mrtckrt
14.June.2013, 18:39
Evet ya bende merak ediyorum kaç devir yapıyor bizim makinalar kaç devirde vites değiştiriyoruz?
Gerçi motorun sesinden anlaşılıyor ama sayısal değeri hep merak ediyordum
Acaba 12000 devir çevirebiliyor mudur?

sercan.m
15.June.2013, 14:18
vites göstergesi yerine devir in dah aönemli olduguna karar verdim ve devir saati projesine tornistan eyledim ekip...

Ahraz ben zamanında arabama taktıracaktım ustalardan öğrendiğim bende şöyle bir bilgi var belki yardımcı olur.

Ateşleme bobininden bağlanıyormuş. Bobine giden 2 kablo varmış. Birinden kablo çekip gösterkeye diğeride şaseye bağlanıyormuş.

:pls: Ancak arabaya bağlatma şansım olmadı elektrik sisteminden anlamam Kesin bilgi değildir motorunu patlatan olursa karışmam!!! :mrgreen:

AHRAZ
27.June.2013, 21:10
eyvallah END, bende uzun süredir giremiyorum daha da giremem heralde düzenli olarak, bir yandan iş bir yandan garaj işleri...

Devir göstergesi bir çok şekilde bağlanabiliyor, hatta CDI ünitesinin biryerlerinde 5v kare dalga çıkışı olması muhtemel, ki bu tadından yenmez bir durum olurdu, daha bakmadım makinaya,

distribütör ile bağlantı yapılıp çalışan versiyonlar var, onlar tek silindirli motorlarda çalışmıyor ama, yada volan a bir mıknatıs takıp reed anahtarla yada delik açıp ışıkla devir sayma teknikleri var, ama ben daha cok tesisata ve motora hicbir modifikasyon yapmadan herkesin kolayla uygulayabilecegi bir teknik ile ugrasıyorum amacım o yonde... bu teknigin ana teması da buji kablolarından gecen yuksek gerilimin bir bobin vasıtasıyla algılanması vb... konuyu bilen bilir clamp tester lar falan da bu sekilde calısır cok teknik girip kafa karıstırmıyım şimdi.... becerebilirsem bu sekilde bir sistem kurup sonra da burdan paylasıcam isteyen herkes uygulasın,

yanlız bunlarla ugrasırken bir yandan da motoru susleyip, bir yandan alternatif urunleri motora uydurma işleriyle meşgul olurken bir yandan da hava filtresi ve vb modifikasyonlarla ugrasırken bir de çok yogun bir iş temposu olunca bir iki ayda bitirebileceğim işler aylar sürecek bir hal aldı...

Neyse elbet bitecek...

AHRAZ
01.July.2013, 00:11
iste bu laaan!!! elinoglu yapmis!!! calistirin saksiyi ekip, bend ebuna ugrasiyordum iste,bizim de yapmamiz lazim!!!

http://www.youtube.com/watch?v=IxUZ40z04OE