Saygıdeğer RR Ailesinin Dikkatine;
Çoğu üyemizin (benim dahil) kullandığı bu internet alışveriş sitesi bünyesinde envai çeşit kap kacak hırdavat giyim kuşam aksesuar yedek parça vs vs barındıran bu oldukça hesaplı site hakkında olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek adına bazı noktalara değinmek istedim.
Siteden nasıl alışveriş yapılacağı hakkında şöyle bir site buldum.
http://www.usluer.net/aliexpress-uze...sveris-yapmak/
burada gayet güzel açıklama yapılmış fakat internet üzerinden böyle bilgilere zaten her türlü ulaşılır. Site hakkında fazla bilgim tecrübem yok birkaç defa alışveriş yapabildim.
Benim bahsetmek istediğim noktalar bunların dışında kalan ve ürünlerin alıcıya daha hızlı, daha güvenli ve daha az sorun teşkil etmesini sağlayacak pratik bilgiler.
1-Gönderim Türü
Aliexpressten alacağınız ürünü belirledikten sonra dikkat etmeniz gereken en önemli nokta; gönderim kısımının yazılı olduğu yerdir. Orada muhakkak Registered (kayıtlı) ibaresi bulunmasına dikkat edilmeli. Kayıtsız gönderilerden PTT hiçbir şekilde mesuliyet kabul etmiyor, dahası aldığınız ürünün elinize hiç ulaşmama riski bile var. Kaydı olmadığı için postanın akibeti de belli olmuyor. Tabi bu durum binde bir rastlanan ender durumlardan. Postanız elinize muhakkak ulaşır fakat siz yine de tedbiri elden bırakmayın Taahhütlü (Kayıtlı) olan seçeneği seçin.
Yine de kayıtsız gönderimden başka şekilde gönderen satıcı bulamazsanız, yine aynı yerde ürünün geleceği ülkenin posta servisinin adı yazar veya onun kısaltması. Örnek; Holland post Office veya Post NL ( bu ibare postanın Hollada üzerinden geleceği anlamındadır.) Burada dikkat edilmesi gereken nokta ülkelerin kısa kodlarıdır. Yine başka bir örnek olarak Post SE yazdığında aldığınız bu ürünün İsveçten geleceğini gösterir. Google amca bu konuda yardımcı olacaktırbu noktaya değinmemin sebebi, o kısımda China (çin) Post ibaresi bulunmamasına özen göstermeniz. Çin hariç hangi ülkeden sipariş verirseniz verin postanız elinize kayıtsız da olsa hızlı ulaşacaktır. Bunun sebebi PTT'nin özellikle Avrupa Ülkeleri ile olan anlaşmaları gereği önceliğin bu ülkelerin postalarına verilmesidir. Yinede acil ihtiyaç arz etmeyen önemsiz ürünler Çinden de kayıtsız olarak alınabilir.. Tekrar ediyorum, kayıtlı olduğu zaman Çin de olsa daha çabuk ulaşır. Kayıtlı olarak alınan ürünler üstelik Avrupa Ülkelerinden birinden veya Singapur(SG) Malezya(MY) Hong-Kong(HK) vs. olur ise, hiç beklemezsiniz posta yurt dışından geldiği gibi işleme girer.
2-Gönderinin içeriği;
Yurt Dışından satın alınan ürünlerde ambalajın üzerinde ambalajın içeriğini ve maddi değerini gösteren bilgilendirme panosu bulunur. bu alanda öncelikle ürünün ne olduğuna bakılır. Aldığınız ürün buraya yazdıklarım içindeyse gümrüğe sevk edilecektir, bunlara dikkat edin
-Her türlü cep telefonu, bilgisayar, laptop, tablet
-Her türlü kamera ve kamera lensi (webcam Dahil)
-Her türlü parfümeri ve kozmetik
-Drone (havadan görüntü kaydeden üzerinde kamera taşıyan oyuncak)
-İlaç (yalnızca reçeteniz var ise gümrükten teslim alabilirsiniz)
-Vitamin, gıda takviyesi
-elektronik sigara
-içeriği ne olursa olsun aynı kişiye giden 3 ve daha fazla gönderi (satıcıyla görüşüp tek paket yaptırın)
-Değeri 70 Euro, 85 Dolar, 55 Sterlin ve üzeri ürünler
Bunlar aklıma ilk etapta gelenler, aklıma gelen başka kategori veya ürün olursa düzenleme yaparım.
Bu ürünleri değerlerine göre gümrük vergisi ödeyerek teslim alabilirsiniz.
Değerli olmadığı gümrükçe anlaşılan gönderiler veyahut yasal sınırlar içerisinde kalanlar damga vergisi ödenerek teslim alınır ( 60 kuruş civarıydı sanırım) burdaki önemli nokta gümrüğe sevk edildiğinde oluşacak zaman kaybıdır. Yani boşu boşuna birkaç gün daha beklemeniz...
ilaç vitamin gıda takviyesi ve cep telefonlarından kesinlikle uzak durunuz. telefonun vergisi çok ağır, diğerleri ise kesinlikle yasak.
*Genellikle Satıcılar prosedürü bildikleri için ambalajın dışındaki içerik kısmına gümrüğe takılmaması için gerçekci beyanda bulunmuyor. Genellikle Gift(hediye) yazıyorlar veya tamamen farklı ama gümrükçe muaf olan başka eşya yazıyorlar. Ve bir de maddi değerini çok düşük gösteriyorlar. Bu sayede alıcaların maduriyeti gideriliyor. Fakat devletimizin büyük oranda vergi kaybı olacağından, bu yontemi kesinlikle tasvip etmiyoruz...
Özet olarak;
Öncelikle Kayıtlı posta (Registered Mail) tercih edin, yine mümkümse hava yolu olsun (Registered Air Mail)
hızlı gelsin istiyorsanız Avrupa ülkelerinin satıcılarından alışveriş yapın,
Alacağınız ürünlerin gümrük bağlantılarına dikkat edin,
Yazdığınız teslimat adreslerine muhakkak posta kodunu doğru bir şekilde ekleyin(google amcadan temin edebilirsiniz)
Gümrüge takılmasını istemiyorsanız satıcı ile görüşüp içerik kısmını değiştirin (Tasvip etmiyoruz neticesinde tüyü bitmemiş yetim hakkı var, yinede size kalmış)
Sabırlı olun, iş yoğunluğuna göre 1 haftada da gelebilir 1 aydan uzun da sürebilir
Ve son olarak, kendi esnafımızı da tamamen saf dışı bırakmayalım, mümkünse yurt içi alışveriş yapalım elin çançinçonlusu değil de kendi vatandaşımız kazansın
Söyleyebileceklerim şimdilik bu kadar. Kayıtlı posta yolu ile sipariş bekleyen arkadaşımız varsa ara ara bu linkten takibini sağlayabilir.http://gonderitakip.ptt.gov.tr/ Posta yurt içinde görüldüğü andan itibaren 2 veya 3 gün sonra elinizde olur.
eklemek veya sormak istediğiniz bişey olursa elimden geldiği kadar yardımcı olurum. Biraz uzun oldu farkındayım ama bunları bilmekte fayda var diye düşünüyorum![]()

RR Spyder 250
İstanbul - Esenler (Avrupa Yakası)
0 Rh (-)
bu noktaya değinmemin sebebi, o kısımda China (çin) Post ibaresi bulunmamasına özen göstermeniz. Çin hariç hangi ülkeden sipariş verirseniz verin postanız elinize kayıtsız da olsa hızlı ulaşacaktır. Bunun sebebi PTT'nin özellikle Avrupa Ülkeleri ile olan anlaşmaları gereği önceliğin bu ülkelerin postalarına verilmesidir. Yinede acil ihtiyaç arz etmeyen önemsiz ürünler Çinden de kayıtsız olarak alınabilir.. Tekrar ediyorum, kayıtlı olduğu zaman Çin de olsa daha çabuk ulaşır. Kayıtlı olarak alınan ürünler üstelik Avrupa Ülkelerinden birinden veya Singapur(SG) Malezya(MY) Hong-Kong(HK) vs. olur ise, hiç beklemezsiniz posta yurt dışından geldiği gibi işleme girer.