Son günlerde arkadaşlarımdan çok ciddi miktarda bu firma ile ilgili mesaj geliyor. Detaylı bir blog yazısı yazmadan evvel, hızlıca uyarayım dedim. Aşağıdaki mesaj Facebook üzerinden paylaştığım metindir. Facebook'da arkadaş olmayanlar da faydalanabilsin diye burada da belirteyim istedim.
Kairos Teknolojileri bu sıralar sık sık duyulmaya başlanan bir "firma".
İddialarına göre "sabit diskinizin 15GB'sini günde 10 saatliğine kiraya veriyorsunuz. Bir senede 312$ size ödüyorlar".
Neresinden başlasam bilemedim. Öncelikle, dünya genelinde böyle bir sistem yok. Kimse verilerinin "ne zaman erişilebilir olacağının garantisinin olmadığı (kaç bilgisayara dağıtırsanız dağıtın, dağıttığınız bilgisayarların tamamının offline olma ihtimali -hatta hiç geri gelmeme ihtimali- vardır) " bir sisteme emanet etmez.
Ekonomik açıdan bakacak olursak, 10 saat için 15GB alan için senelik 312$ ödeme yapıyorlar. Günde 1 saat için 31$, 24 saat için 744$. Gelin basit bir hesap yapalım; Günümüzde 8TB'lik sistemler mevcut. 15GB'dan 8TB veriyi toplamak için 547 kişi gerekir Bu 547 kişinin (24 saat esası ile) her birine senelik 744$ ödenecek olursa firmanın ~407.000$ ödeme yapması gerekir. Bu kadar paraya kaç tane sistem odası, kaç tane depolama ünitesi kurulur biliyor musunuz? Şöyle bir ara bilgi vereyim, daha önce hazırlamış olduğum 256 işlemcili bir süper bilgisayar projesinin bütçesi (sistem odası, ağ elemanları, sunucu bilgisayarlar dahil) ~150.000$ idi.
Peki ya Enterprice sınıfı 8TB disk ne kadar? Hepsiburada'da ~1850TL (kdv vs dahil). Yani ~630$. Hadi RAID 1 yedekli veri tutmaya kalkın, 1260$
Bu adamlar salak mı ki çok daha ucuza halledebilecekleri bir işlemi fahiş fiyatlarla yapsınlar?
Ayrıca yurtdışında Kairos yazılımını inceleyen profesyöneller uygulamanın veri transferi vb yapmadığını, yanlızca ana sunucularını "ping"lediğini tespit etmişler.
– App itself is harmless.
– It only pings Kairos server to count affiliate “online” time (for resources rental reward calculation)
– it checks installed/bought modules
– it gives access to affiliate’s backoffice and basic functions (like password change)
– it downloads RentModule.dll and pass control to this module
Bu bilgileri daha önce birkaç yerde paylaştım, en hafif tabir ile "çamur atmakla" suçlandım. Yine aynısını yapacaklar için peşinen bildiriyorum. Ben çamur atmam, gerçekleri konuşurum. Çamur attığımı düşünenleri de hakkımda maddi/manevi tazminat davası açmaya davet ediyorum.
Yaşı bir miktar olanlar hatırlayacaktır. Titan A.Ş. diye bir firma vardı. 1990'lı yıllarda...
Titancılarda da ilk girenler ödemelerini alıp para kazanmıştı. Sonra ne oldu hatırlayan var mı?
Bu tür piramit sistemler sisteme yeni giren kişi olduğu sürece döner. Sistem doyum noktasına ulaştığı anda (yeni üye kayıt ivmesi azaldığı anda) patlar ve ödemeler bir anda bıçakla kesilir. Bu arada asıl pastayı sistemi kuran, yani piramitin en tepesindekiler yer. Onların yediklerinden dökülen kırıntıları yiyenlerde "ben kazandım, sende kazan" diye ava başlar.
Yaşı genç olup, titan'ı hatırlamayanlar ve bu sistemin nasıl işlediğini merak edenler https://tr.wikipedia.org/wiki/Titan_saadet_zinciri ve https://tr.wikipedia.org/wiki/Ponzi_oyunu adreslerini inceleyebilir.
Sonuçta bunlar yeni titancılar ve titecek adam arıyorlar.
Bu adamların sizi telefonla arayıp "savcılıktan arıyoruz para gönder" diyenlerden tek farkı, "savcılıktan arıyoruz para ve telefon rehberini gönder, onları kandırırsak sana para öderiz" demeleridir. Sonuçta birileri dolandırılacak ve üzülecek. Bu süreçte "belki" para kazanacaksınız ama o kazandığınız para birilerinin "haram/zehir zıkkım olsun" dediği para olacak.

Spyder
Samsun
0 Rh (+)