Kullanıcı Adı: Şifre: - Şifrenizi mi Unuttunuz?
Raptor Riders'a Henüz Üye Değil misiniz? Lütfen Kayıt Olun!
Sayfa 3 Toplam 5 Sayfadan BirinciBirinci 12345 SonuncuSonuncu
Toplam 44 adet sonuctan sayfa basi 21 ile 30 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Rona - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Atilla Türkulusu
    memur
     DD350E-6C DAYTONA
     İstanbul - Avcılar (Avrupa Yakası)
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    4
    Arkadaşlar ilk 50 km önemli gerisi teferruat belirttiğim gibiGömlek çeperinde yağ film tabakası yapana kadar bütün rodaj oluyor yağ ısınıp film tabakası oluşturduğu zaman şanzuman ve debriyaj balatasına yüklenmekten başka birşey yapmazsınız 50 km den sonra ilk 1000 km ye kadar sakin ve mantıklı kullanın
    ha bu arada 300 km bakımında debriyaj ayarı yaptırmayı sakın ihmal etmeyin

Emix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Emil ISGENDERLI
    IT
     -
     Ankara
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Alıntı Rona Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar ilk 50 km önemli gerisi teferruat belirttiğim gibiGömlek çeperinde yağ film tabakası yapana kadar bütün rodaj oluyor yağ ısınıp film tabakası oluşturduğu zaman şanzuman ve debriyaj balatasına yüklenmekten başka birşey yapmazsınız 50 km den sonra ilk 1000 km ye kadar sakin ve mantıklı kullanın
    ha bu arada 300 km bakımında debriyaj ayarı yaptırmayı sakın ihmal etmeyin

dediğim ve sizinde dediğiniz gibi ilk 50 km önemli ;)
    Ben sadece bir motorsiklet sürücüsüydüm, arkadasları ve ailesi olan biri. Fakat sen beni görmedin.

Bizden hoşlanmasanız bile kullandığımız aracı seçme hakkımıza saygı duyun ve yolunuzda olmadığımıza emin olmak için fazladan birkaç saniye ayırın.

Teknika - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

T.Sümer
    Serbest
     2011 Hyosung GT250R Racing
     İstanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Rodaj her motorsiklet, araba, makine va hatta pek çok elektronik eşya için bile önemli ve gereklidir.

Rodaj süresi araçlarda sadece motor bölümüyle ilgili olarak düşünülse de, aslında aracın genelini ilgilendiren bir süreç ve dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Konu burada motorsiklet olunca, rodajın motorsikletle ilgili olan şeklinden bahsetmekte fayda var.

Özellikle sıfır olarak yeni alınan motorsikletlerin ilk rodaj süreci her anlamda çok büyük önem taşımaktadır. Burada söz konusu olan sadece motorsiklet değil, aynı zamanda kullanıcısıdır. Çünkü, rodaj süreci hem motor ve motorsiklet, hem de kullanıcısı için ciddi tehlike ve sorunlar oluşturabilir.

Yeni alınan motorsikletlerin özellikle ilk 1500 hatta 3000 Km'si özel bir dikkat ve titizlik gerektirir. Böyle olmasının bir çok sebebi vardır.Pek çok motor sandıktan çıktığı gibi bir kaç saat içinde montaj yapılıp toparlanarak satışa sunulur. Satışı yapılan motorsikletler de basit ve yüzeysel kontrolleri yapılarak sahibine teslim edilir. Zaten sıfır bir motorsikleti ne kadar kontrolden geçirseniz, ilk bir kaç yüz Km'de motorsikletinizle yola çıkmadan evvel ve hatta uzun yol duraksamalarında bir çok noktasını gözetim altında tutmanız gerekir. Gevşeyebilecek vidalar ve somunlar. Ayarı yapılmamış ve tutmayan ya da birbirine alışmamış bata ve disk ler yüzünden dengesiz tutan frenler ve pedallar. Ayarsız debriyaj ve birbirine tam alışmamış şanzıman dişlileri, Yağ kaçıran ya da damlatan motor karteri, duyulacak tuhaf ve anormal sesler vs. Bu durum motorsiklet için de kullanıcısı içinde ciddi tehlikeler ve geri dönüşü zor olabilecek sorunlar doğurabilir.

Rodaj süresi dikkatsiz ve özensiz geçirilen motorsikletler pek çok sorunu daha kısa sürede yaşatır ve uzun vade de kesinlikle önemli performans düşüklükleri de gösterir.

Sözü fazla uzatıp profesörlük taslamadan rodaj sürecini madde madde yazarak yardımcı olmaya çalışayım.

* Motorunuzun ilk 300 Km'sinde çok ama çok dikkatli olun. Motorun üzerine binmeden önce tüm vida ve civataların sıkılı olduğuna ( Sıfır aldığınızda tam sıkılmamış olabilir ve titreşimden ya da yol şartlarından dolayı her an yerinden çıkabilir.), motor yağının tam olduğuna(Yağı eksik olabilir. Ya da yağ kaçırıyor olabilir.), lastik havalarının tam olduğuna ( Lastik havaları yeterli miktar da olmayabilir ya da lastik sibopları hava kaçırıyor olabilir.), Akü suyunu gözle kontrol edin. ( Akü plakalarının biraz üzerinde olması gerekir.) Ayrıca tüm aksamlarının normal çalıştığına kanaat getirdikten sonra üzerine binin.

* Motor üzerinde giderken bile kulağınız motorun sesinde olsun. Sesteki anormallikler çok önemli bir sorunun ilk anları olabilir ve hemen durmanız ya da motoru stop etmeniz gerekebilir. Böyle bir durumdan şüphelendiğiniz durumda kesinlikle motoru hareket ettirmeyiniz ve servisine haber veriniz.

* Motorun ilk 300 Km'de, 1000 Km'de ve 2000 Km'de ve hatta 1500 Km'de yağını mutlaka aksatmadan değiştiriniz. 5000 Km'ye kadar her 1000 Km'de yağını değiştirmeniz motorunuz için çok uzun ömüre olanak tanır. Çünkü, rodaj sürecindeki motor'un silindir sekman, gömlekler, dişliler, krank vb. parçaları yeni olduğu için birbirine alışırken çapak ve aşınmış metal kalıntıları çıkarır. Bu çapak ve metal kalıntıları yağın içinde durdukça, motorun başka yerlerine de zarar verir ve özellikle silindir gömlekleri ve dişliler üzerinde çizik ve aşınmalar meydana getirir. Bu durum motorun sonraki performansını çok ciddi oranda etkiler. Aynı durum rodaj sürecini tamamlamadığı halde birbirine tam alışmamış ve sıkı halde olan motor parçalarının, motorsiklet kullanıcısının motoru aşırı sıkıştırarak kullanmasıyla daha da etkili olarak ortaya çıkar ve hem motorun ömrü hem de genel sürüş performansı düşük olur. Rodajı doğru ve sabırla sıkıştırılıp zorlanmadan yapılan motorsikletlerin aynı model motorsiklerle yanyana giderken birbirleri arasında açık ara fark oluşmasının sebebi budur. ( Bir kaç ayar sorunu hariç.)

Eğer bu yazıyı gerekli görürseniz devam edeceğim. Yoksa başka yazmiim.

dokin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Doğukan K.
    öğrenci
     Honda Shadow
     istanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    buraya yazılan her yazı, her fikir, her tecrübe herkes için çok çok önemlidir.. çok teşekkürler TEKNİKA..

T.Sümer
    Serbest
     İstanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Teşekkürler.

falldown - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

kaan demir
    SATIŞ
     RR DD150 E2
     İSTANBUL
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Alıntı Emix Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    dostum aynı yazıyı bende okudum :D

aynı işlemi bende yapıyorum inan bana her kelimesi doğru ;)

subarı servisinde arkadaşım var birebir öyle olması gerekiyor zaten dedi
    forumda benim gibi düşünen çıkması beni sevindirdi :D

CELİL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

CELİL ÜSTÜN
    HÜR GENERAL
     YAMAHA XVS950A
     İstanbul - Büyükçekmece (Avrupa Yakası)
    Beğenmiş
    51,436
    Beğenilmiş
    6,860
    bunlar çok doğru ve faydalı bilğiler paylaşım için teşekkürler

erk
    .
     V strom
     istanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    8
    çok düşük devirdede kullanmamak gerer sonra .benimki gibi şanzımandan gelen abidik gubidik seslere maruz kalısınız

T.Sümer
    Serbest
     İstanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    0
    Alıntı falldown Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    forumda benim gibi düşünen çıkması beni sevindirdi :D

Büyük yanılgı. Büyük!

Salih Özler
    unemployed
     DD350 E-6c Daytona
     İstanbul
    Beğenmiş
    0
    Beğenilmiş
    1
    Alıntı ağfndrdm Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    çok düşük devirdede kullanmamak gerer sonra .benimki gibi şanzımandan gelen abidik gubidik seslere maruz kalısınız
    Ağa senin motordan gelen ses probleminin nedeni çözüldü mü??

Sayfa 3 Toplam 5 Sayfadan BirinciBirinci 12345 SonuncuSonuncu

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)