Bir debriyaj sorunu (olabilir de) ben aktarmak istiyorum:
geçen hafta uzun bir gezi de 3-4. vitesler giderken birden motordan bir cızırdama sesi duydum. bu ses 1-2 saniye sürüyor ve kesiliyor.. ses çıkarken de motor sanki güç kaybediyor gibi öne doğru yığılıp toparlıyordu. eve dönene kadar bu hadise arada bir tekrarladı. ben ürktüm tabiiki.. dağ başında bir yerde kalmayalım diye. neyse sağ salim eve getirdi bizi.
durumu tanıdığım bir ustaya telefonda aktardım. böyle bir sorun ile ilgili epey bir tespit olabiliyor, şöyle ki:
- o anlık elektrik kesintisi olabilir
- karbüratöre benzin gitmiyor olabilir
- zincirde yada motorun zincir dişlisinde problem olabilir.
ancak, .. motordan o anda bir ses geldiği, devamında motorun normal çalıştığı aktarılınca, yukarıdaki sorunların olma ihtimalinin zor olduğu, bu sorunun daha çok debriyaj ile ilgili olabileceği üzerinde duruldu. debriyaj konusunda özellikle, debriyajı volan dişlisine sıkıştıran bir somun-pul gevşemesi olabilir yada balatalar bitiyordur ve sıyırma yapmaya başlamıştır denildi.
bu ön bilgiden sonra, müsait bir zamanda motoru tamircime götürdüm. her zaman çıkmayan o ses, özellikle motor sıcakken çıkıyordu. motor boşta iken gaz verince motor zırıl zırıl zırlıyordu. sesi dinledik.. debriyaj kısmından geldiği belli oldu. usta gaz verirken ses zırlaması devam ederken, debriyaj kolunu sıktı. ses kesildi. ve usta sesin debriyajdan geldiğinden emin oldu.
sonra motoru yan yatırdık. motor yağı ve antifiriz boşalması olmasın diye. bu arada foto makinemi de yanıma aldım ki, görsel bilgi paylaşımı olsun diye.
önce soğutma sistemi hortumları kelepçelerden söküldü. ben hortumları yukarı tutarak, ağızlarını bir poşet parçası ile kapatıp, izole bant ile bantladım. tabi bir su bardağı kadar antifiriz kaybımız oldu. (sonradan radyatöre ilave ettim)
sonra su devirdaimini sağlayan parça söküldü. aslında bunu sökmeye gerek yokmuş ama, sonradan ana kapağı takarken sıkıntı olabilir. çünkü devirdaimi sağlayan pervanenin ucu, içeride yerine girmeli. sökülse daha kolay yerine oturturulabiliyor.
şimdi sıra ana kapağı sökmeye geldi. kapak söküldü ve altından debriyaj kısmı göründü.
debriyaj balataları sökülmeye başlandı.
benim motor 2400 km de. balataları volana sıkıştıran somun-pul'da herhangi bir gevşeme yoktu. sökülen balatalar için usta, balataların bitmiş olduğunu söyledi.
ustada bulunan aynı ebatta balatalardan taktık. ustada 5'li balata paketi vardı. bizim motor 6'lı balata alıyormuş. eski balatalardan iyi olanlardan bir tane de araya sıkıştırdık.
bu arada motorun volan dişlisini de görmüş olduk.
sonrasında motoru topladık. usta debriyajı ayarladı ve bana verdi. şimdilik bir ses yada cızırdama yok. inşallah sorun balatalardan idi. bakacağız. eğer o sesi yine duyarsam.. demekki sorun balatalardan değilmiş olur.
bu işlemler yaklaşık 2 saat sürdü. 20 tl balatalar için 20 tl de işçilik için ödemiş oldum. umarım faydalı olmuştur.

Regal Raptor - 2005
Erzurum
0 Rh (+)

a geliyorum yav.. buralarda bu motordan yok arkadaşlar.