Arkadaşlar tekrar merhaba,

Elimden geldiğince tüm yazılarımda sizlerle öğrendiklerimi paylaşmaya çalıştım hep. Yine o çizgide bir yazı olacak. Çünkü bilgi paylaşıldıkça çoğalır prensibine inanan birisiyim.

Malumunuz sıfır bir daytona sahibiyim. Acemi bir motosiklet sevdalısıyım. Sürekli bir arkadaşımla gerek kendi motosikleti gerek benim daytonayla çıkıp mümkün olduğunca pratik yapmaya çalışıyorum.

Geçtiğimiz salı günü daytonamla çalışıp kapalı garaja koymaya geldiğimizde sol egsoz borusunun ince kısmının ( aradaki ince eklentiden sonraki asıl egsoz borusunun ince kısmı ) nar gibi kızardığını ve soğuduğundada nikelajı sararttığını gördüm. Hemen Celil abiyi aradım tabi

Celil abi bana egsoz kızarmasının ( egsozun ortasındaki her iki taraftan vidalı 15 cm lik parçanın içinde bulunan bir parça olan ) katalitik konvertörün çıkarılmadığı için olabileceğini, bir başka motorsiklet tamircisiyse egsoz susturucu peteklerin tıkanmış olabileceğini söyledi.

Bendenizde gidip koçtaştan 40 TL vererek bir alet takımı satın alıp egsozları söktüm ve içlerinde ne katalitik konvertöre ( bunu regal raptor satıcıları makineler türkiyeye girer girmez sökerlermiş meğerse aslında avrupa normlarına göre bunu koymadan egsoza regal raptor fabrikası satış yapamıyormuş ) ne de susturucu peteklerinde bir tıkanmaya rast gelmedim.

Neyse bugün bir motor servisine gittik. Yanlız makine yolda giderken ciddi çekişten düştü. gitmeye çalışıyor ama takati yok gidemiyor görmeliydiniz birde üstünde iki kişiyiz. Güç bela servise vardık.Usta biraz inceledi egsozlara baktı hemen bunun sol motoru çalışmıyor buji yanmış olmalı dedi. Bujiyi 15 TL karşılığında değiştirdi. Bir test sürüşü yaptı geldi bu tamam dedi.

Gelelim can alıcı soruya,

Dedimki ustam bunu yeni aldım hepi topu 20 km yol yaptım neden bu böle oldu dedim. Ustada yarım jiklede kullanmışsın bu yüzden dedi ve doğrusunu öğretti. Evet arkadaşlar kendi bilgisizliğim bana 15 TL ye ve kararmış bir egsoza mal oldu. bilmeyen arkadaşlara sıkıntı olmasın diye bende burada açıklayım kısaca ki sizlere birşey olmasın. Bizim motorlarda jikle kolu 3 kademe. Bu kol bi metal kulakçığı kaldırıp indiriyor. Kolu depoya dogru yukarı kaldırdığınızda o metal kulakçığın indiğini göreceksiniz. o zaman jikleniz kapalı. orta kademe de olunca kol, yarım jikledesiniz. Tam aşağı egsoza doğru indirdiğinizde kulakçık kalkacak tam jikle açık olacak.

Ustanın ifadeleriyle: Tam jikle açıkken motoru çalıştırıp bir süre sonra yarım jikleye geçeceksiniz birazda öle rölantide çalışınca jikleyi kapatıp yola öyle çıkacaksınız. Jikle açıkken veya yarı açıkken motosikleti hareket ettirmeyeceksiniz.

Ustaya da sordum nasıl motosiklet dedim. Bu fiyata güzel motor dedi. Ustadan da onayı aldık yani.

Evet arkadaşlar umarım faydalı olmuştur. Selamlar herkese.Kazasız belasız sürüşler.