Kim ne yapabilir?
Sorunların farkında olursak çözüm için ilk adımı atmış oluruz diye düşünüyorum açıkçası... Ancak kimlerin üzerine neler düşüyor, kendi kendime düşünemeden de edemiyorum. Mesela, devlet baba ne yapsın bu sorunların çözümü için?
DEVLET BABA NE YAPSIN
Küçük hacimli motosikletlerin lüks tüketim maddesi olmaktan çıkartsın, vergileri düşürsün.
50 cc. motosikletlerdeki plaka-ruhsat zorunluluğunu kaldırsın!
125 cc.’ye kadar olan motosikletlerin otomobil ehliyeti ile kullanabilmesini sağlasın.
125 cc.’ye kadar olan olan motosikletlerde ehliyet yaşını 16’ya düşürsün.
İkinci el motosikletlerde KDV oranının yüzde 1‘e düşürsün.
Ehliyet kurslarındaki motosiklet eğitiminin daha etkin hale getirilmesini sağlasın.
Büyük şehirlerde motosiklet park yerleri yapsın.
Belirli şehir ve caddelerdeki motosiklet yasağını kaldırsın.
Köprü ve otoyollarda motosikletlere indirimli ücret tarifeleri uygulasın.
Motosikletlerin gezi veya sportif amaçlı olarak yurt dışına çıkışlarında kolaylık sağlasın.
ÜRETİCİLER NE YAPSIN
Her şeyi devlet babadan beklemek olmaz tabii, ya üreticiler.
Ülkemize uygun ekonomik ve spor ürünleri getirsinler bir zahmet.
Güvenilir satış ve servis hizmetleri sağlayacak kaliteli ve profesyonel bayi yapısı kursunlar.
Sürüş eğitim ve tesis olanakları oluştursunlar.
Sürüş okullarına, federasyona ve kulüplere çeşitli geliştirme projelerinde sponsorluk yapsınlar.
Motosikleti sevdirecek şov ve promosyonlar düzenlesinler.
Motosiklet kulüpleri kurup yaygınlaştırsınlar.
Tüketici finansman şirketleri ile işbirliği yapıp, motosikletin kolay alınabilmesine olanak sağlasınlar.
FEDERASYON VE KULÜPLER NE YAPSIN
Motosiklet eğitimi ve spor alanlarını geliştirsinler.
Yetenekli sporcuların ortaya çıkarılarak desteklenmesi için projeler geliştirsinler.
Sportif faaliyetlerin uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasını sağlasınlar! MotoGP geliyor bilmem artık...
Devlet kademeleri ile toplum arasında motosiklet sorunlarının çözümü için koordinasyon görevi yapıversinler.
BİZLER NE YAPALIM
Motosiklet kültürünün sağlıklı bir şekilde gelişmesi konusunda devlet, üreticiler, federasyon ve kulüpler ile yakın işbirliğinde bulunup çalışmalara katkıda bulunalım.
Üretici ve bayilerin hizmetlerinin kalite düzeyinin yükseltilmesinde baskı gurubu oluşturalım.
Bir de mesela, ben ve diğer medya mensubu arkadaşlarım motosiklete yönelik olumlu ve geliştirici çeşitli faaliyetlerin duyurulmasına katkıda bulunalım.
Tabii burada oturup, o öyle yapsın, bu böyle satsın demek kolay. Buradaki ‘olsun, yapsın, sağlasın...’ları kimse emir olarak algılamasın. Çünkü bu yazdığım her cümlenin ana konusu aslında, ‘keşke yapsa’... Hadi daha iyimser olayım, ‘umarım yapar’ olsun.

Cbf 250
Yalova
A Rh (+)